Час приготування -90 хвилин
Кількість порцій – 10
Необхідні інгредієнти:
Для десерту
- 500 гр. чорносливу,
- 200 гр. волоських горіхів,
- 200 гр. сметани або вершків,
- цукор, ваніль за смаком,
- 100 гр. червоного сухого вина,
- листочки м’яти для прикраси.
Для закуски
- 500 гр. чорносливу,
- 200 гр. волоських горіхів,
- 100 гр. твердого сиру,
- 2 зубчики часнику,
- 1 ст. л. майонезу,
- петрушка для прикраси.
Рецепт чорносливу, фаршированого волоськими горіхами, відомий ще з радянських часів. Він був частим стравою на новорічних столах і подавався в якості закуски. Це дуже смачне і неймовірне корисне ласощі. Сам по собі чорнослив багатий безліччю корисних речовин, а в поєднанні з волоськими горіхами його користь збільшується в кілька разів.
Перш, ніж приготувати цю страву, потрібно уважно поставитися до вибору чорносливу. Він повинен бути чорного кольору та мати солодкий, трохи з кислинкою смак. Ні в якому разі сухофрукт не повинен бути гірким. Якщо ж у плода бурий відтінок, це означає, що його вже бланшировали, і в ньому збереглося меншу кількість вітамінів.
Якщо у вас чорнослив із кісточкою, то його потрібно промити, залити гарячою, але не киплячою водою і залишити приблизно на 1 годину. Після цього обсушуємо плоди паперовим рушником і гострим ножем робимо по одному акуратному подовжній надріз збоку. Через нього виймаємо кісточку.
Тепер займемося начинкою. Чистимо від шкаралупи горіхи таким чином, щоб ядра були цілими. Вибираємо тільки якісні горіхи, не почорнілі, без цвілі. Після цього трохи підсмажуємо їх на сухій сковороді і, остиглими, начиняємо кожен плід сухофрукта. По можливості з’єднуємо краї розрізу чорносливу.
І, нарешті, соус. З допомогою міксера збиваємо сметану або охолоджені вершки з цукром і ваніллю до утворення стійких піків. Щоб вершки не осіли, цукор треба вводити поступово, тонкою цівкою, не припиняючи збивати.
Для надання страві більш пікантного смаку можна протушити чорнослив, фарширований горіхами, у вині. Для цього складаємо в невелику емальовану каструльку начинений сухофрукт. Потім з води і цукру варимо сироп, яким заливаємо чорнослив. Накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо на повільному вогні хвилин 15-20. Заливаємо вином, знімаємо з вогню і охолоджуємо блюдо.
Коли чорнослив охолоне, викладаємо його на одне велике блюдо або порційно в креманки. Тепер кожен плід красиво поливаємо збитою сметаною або вершками і зверху посипаємо натертим шоколадом. Готову страву можна прикрасити свіжими листочками м’яти.
Однак чорнослив можна подавати не лише в якості солодкого десерту, але і як незвичайну закуску. Для цього плоди сухофрукта фарширують волоськими горіхами, змішаними з сиром і часником. Готується начинка дуже просто. Волоські горіхи подрібнюємо і змішуємо їх з натертим на дрібній тертці сиром і часником, пропущеним через прес. Заправляємо масу майонезом, ретельно розмішуємо і начиняємо нею чорнослив. Залишаємо готове блюдо в холодильник хвилин на 30, прикрашаємо листям петрушки і подаємо до столу.