Порадуйте своїх близьких незвичайним і смачним блюдом — картопляними дерунами. Рецепт дерунів картопляних дуже простий — все змішати і посмажити. На виході вийдуть апетитні пишні оладки, аромат яких притягне усіх домочадців на кухню.
Класичний рецепт дерунів з картоплі
Даний рецепт включає в себе найпростіший набір інгредієнтів. Його зможуть здійснити навіть новачки в кулінарній справі.
Вам знадобляться:
Картопля — 0,3 кг;
Два яйця;
Борошно пшеничне — 50 грам;
Три цибулини;
Сметана — 20 грам;
Сіль і прянощі за смаком;
Трохи олії для смаження.
Покрокова інструкція:
Провести початкову обробку картоплі і цибулі, почистивши і потерши на тертці разом. Утворився після процедури потрібно злити сік.
Яйця розбити в інший посуд і збити, додаючи при цьому сіль і спеції.
Цибульно-картопляну масу додати яйця і все добре перемішати.
В однорідну суміш вилити сметану.
Якщо маса вийшла занадто рідкою, насипте в неї борошно.
Розжарити сковорідку, наливши в неї масло і викласти тісто по частинах. Вони повинні бути схожі на оладки.
Дочекайтеся, поки одна сторона покриється рум’яною скоринкою, і переверніть драник на інший бік.
Зазвичай блюдо подають на стіл в гарячому вигляді. В додаток до них можна приготувати соус.
Рецепт з додаванням грибів
Деруни з грибами перетворюються із звичайної страви в справжню святкову закуску.
Склад рецепта:
картопля — 0,7 кг;
гриби — 0,3 кг;
цибуля — 0,15 кг;
сіль і перець за смаком;
одне куряче яйце;
олія рослинна будь-якого сорту.
Як готувати деруни:
Спочатку розберемося з цибулею і грибами. Їх необхідно порізати дрібними кубиками.
Перекласти цибулю в сковороду з маслом і посмажити.
Через 4 хвилини закинути до цибулі гриби і посипати сіллю. Тримати сковорідку на плиті протягом 15 хвилин.
За цей час підготуємо картопля: його рекомендується звільнити від шкірки і потерти.
У миску з картопляною масою розбити яйце, додати сіль, перець.
Перекладаємо туди ж посмажені гриби з цибулею і борошно. Все змішати.
Столовою ложкою покласти шматочки тіста на дно розігрітої сковороди, і таким чином пересмажити всі коржі.
Страву можна подавати на стіл, якщо вашим домочадцям набридла картопля і вони хочуть м’ясо. Рецепт дуже простий, швидкий і ситний.
Необхідні компоненти:
картопля — 0,5 кг;
борошно — 75 г;
два яйця курячі;
фарш з м’яса — 0,2 кг;
сметана в якості соусу;
олія для смаження;
одна цибулина;
сіль і прянощі.
Спосіб приготування:
Картоплю і цибулю обробляємо вищевказаним способом і з’єднуємо разом в одній чашці.
У картоплю з цибулею необхідно розбити яйця, додати сіль і спеції, борошно пшеничне.
В окрему миску викласти фарш без рідини, поперчит і посолити.
Картопляну масу викласти у формі маленьких млинчиків на сковороду, зверху додати м’ясний фарш. Намагайтеся, щоб м’ясо було рівномірно розподілено по поверхні оладок.
Залишками тіста з чашки прикриваємо фарш.
Зачекайте, поки не з’явиться скориночка золотистого відтінку, переверніть на іншу сторону.
Рецепт приготування без яєць
Бувають випадки, коли дуже хочеться спробувати найніжніші деруни, але в кухонному шафці немає курячих яєць. Можна приготувати страву і без них.
Необхідні інгредієнти:
картопля — 0,7 кг;
борошно — 75 г;
одна морква;
сіль — 10 г;
прянощі і рослинне масло за смаком.
Рецепт приготування
Картоплю і моркву очистити. Перетерти на тертці, або провести через кухонний комбайн. Отриману масу засипати сіллю і залишити на 10 хвилин.
В овочеву масу додати необхідну кількість борошна та спецій.
Запалити конфорку на плиті зі слабким вогнем і поставити сковороду з налитим в неї рослинним маслом.
За допомогою ложки викласти на розігріте дно картопляне тісто.
Починайте обсмажувати, довівши до золотистого кольору.
З сиром в духовці
Сир додасть дерунам м’якість, ніжність, вишуканість. Така страва стане справжніми ласощами для всієї родини.
Необхідні продукти:
картопля — 0,3 кг;
два яйця;
молоко — 0,25 л;
сир — 0,1 кг;
борошно — 0,13 кг;
розпушувач тіста — 5 м;
масло вершкове — 30 г;
чорний перець і сіль по щіпці;
кріп, петрушка за смаком.
Як приготувати деруни з картоплі:
Почищені картоплини провести через кухонний комбайн або, якщо дозволяє час, обробити на тертці.
В отриману масу насипати борошно, тертий сир, розпушувач, розбити яйця.
Змастити деко шматочком вершкового масла і прогріти духовку до температури 200 градусів за Цельсієм.
Викласти оладки, зверху на них посипати дрібно порубану зелень.
Якщо чаклуни з картоплі запекти в духовці без застосування борошна, то їх калорійний склад буде мінімальний. Цим вони ідеальні для різних дієт. Не можна вживати в необмеженій кількості, так як картопля містить вуглеводи. Страва чудово підійде на сніданки і зарядить енергією на весь день.
Необхідні інгредієнти:
картопля — 0,2 кг;
одне яйце куряче;
одна цибулина;
олія, спеції і сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Бульби картоплі підготувати належним чином, почистивши і потерши на тертці.
З цибулею вчинити за тим же принципом.
В овочеву суміш розбити яйце. Якщо маса вийшла рідкуватий, то завжди можна скористатися манною крупою або висівками замість борошна.
Для смаження краще використовувати оливкову олію. Нагріти сковороду і посмажити деруни з обох сторін.
Постарайтеся не додавати до страви сметану або інші соуси, так як мета приготування — отримати блюдо з мінімумом калорій.
Секрети смачних дерунів
Щоб картопляні оладки вийшли правильної форми і доставили максимум приємних смакових відчуттів на обід, дотримуйтеся декількох простих порад:
Не вибирайте молода картопля з тонкою шкіркою. Краще брати бульби середнього віку. Бажано, щоб у них була жовтувата середина.
Щоб після обробки на тертці картопля не набула сірий колір і деруни не вийшли безбарвними, поєднуйте обробку картоплі з цибулею.
Якщо суміш має рідку консистенцію, не варто сипати занадто багато борошна, краще для її доповнення взяти трохи крохмалю. Так страва буде більш м’яким і ніжним.
Для додання пряного аромату і присмаку, можна додавати будь-які приправи: перець, коріандр, чебрець, фенхель і т. д.
Бажано, щоб рівень олії в сковороді доходив до половини висоти драніков.
Для позбавлення від зайвого жиру готового страви, промокніть його сухими одноразовими серветками.
Деруни чудово підходять, щоб урізноманітнити звичний раціон харчування.
Їх можна приготувати з будь-якими інгредієнтами і прянощами на ваш смак і пристосувати до будь-якого заходу.