Деруни картопляні – 9 рецептів

Порадуйте своїх близьких незвичайним і смачним блюдом — картопляними дерунами. Рецепт дерунів картопляних дуже простий — все змішати і посмажити. На виході вийдуть апетитні пишні оладки, аромат яких притягне усіх домочадців на кухню.

Класичний рецепт дерунів з картоплі

Даний рецепт включає в себе найпростіший набір інгредієнтів. Його зможуть здійснити навіть новачки в кулінарній справі.

Вам знадобляться:

  • Картопля — 0,3 кг;
  • Два яйця;
  • Борошно пшеничне — 50 грам;
  • Три цибулини;
  • Сметана — 20 грам;
  • Сіль і прянощі за смаком;
  • Трохи олії для смаження.

Покрокова інструкція:

  • Провести початкову обробку картоплі і цибулі, почистивши і потерши на тертці разом. Утворився після процедури потрібно злити сік.
  • Яйця розбити в інший посуд і збити, додаючи при цьому сіль і спеції.
  • Цибульно-картопляну масу додати яйця і все добре перемішати.
  • В однорідну суміш вилити сметану.
  • Якщо маса вийшла занадто рідкою, насипте в неї борошно.
  • Розжарити сковорідку, наливши в неї масло і викласти тісто по частинах. Вони повинні бути схожі на оладки.
  • Дочекайтеся, поки одна сторона покриється рум’яною скоринкою, і переверніть драник на інший бік.
  • Зазвичай блюдо подають на стіл в гарячому вигляді. В додаток до них можна приготувати соус.
  • Рецепт з додаванням грибів

     

    Деруни з грибами перетворюються із звичайної страви в справжню святкову закуску.

    Склад рецепта:

    • картопля — 0,7 кг;
    • гриби — 0,3 кг;
    • цибуля — 0,15 кг;
    • сіль і перець за смаком;
    • одне куряче яйце;
    • олія рослинна будь-якого сорту.

    Як готувати деруни:

  • Спочатку розберемося з цибулею і грибами. Їх необхідно порізати дрібними кубиками.
  • Перекласти цибулю в сковороду з маслом і посмажити.
  • Через 4 хвилини закинути до цибулі гриби і посипати сіллю. Тримати сковорідку на плиті протягом 15 хвилин.
  • За цей час підготуємо картопля: його рекомендується звільнити від шкірки і потерти.
  • У миску з картопляною масою розбити яйце, додати сіль, перець.
  • Перекладаємо туди ж посмажені гриби з цибулею і борошно. Все змішати.
  • Столовою ложкою покласти шматочки тіста на дно розігрітої сковороди, і таким чином пересмажити всі коржі.
  • Дивіться також:  Підлива до макаронів – 7 рецептів

    Картопляні деруни з м’ясом

    Страву можна подавати на стіл, якщо вашим домочадцям набридла картопля і вони хочуть м’ясо. Рецепт дуже простий, швидкий і ситний.

    Необхідні компоненти:

    • картопля — 0,5 кг;
    • борошно — 75 г;
    • два яйця курячі;
    • фарш з м’яса — 0,2 кг;
    • сметана в якості соусу;
    • олія для смаження;
    • одна цибулина;
    • сіль і прянощі.

    Спосіб приготування:

  • Картоплю і цибулю обробляємо вищевказаним способом і з’єднуємо разом в одній чашці.
  • У картоплю з цибулею необхідно розбити яйця, додати сіль і спеції, борошно пшеничне.
  • В окрему миску викласти фарш без рідини, поперчит і посолити.
  • Картопляну масу викласти у формі маленьких млинчиків на сковороду, зверху додати м’ясний фарш. Намагайтеся, щоб м’ясо було рівномірно розподілено по поверхні оладок.
  • Залишками тіста з чашки прикриваємо фарш.
  • Зачекайте, поки не з’явиться скориночка золотистого відтінку, переверніть на іншу сторону.
  • Рецепт приготування без яєць



     

    Бувають випадки, коли дуже хочеться спробувати найніжніші деруни, але в кухонному шафці немає курячих яєць. Можна приготувати страву і без них.

    Необхідні інгредієнти:

    • картопля — 0,7 кг;
    • борошно — 75 г;
    • одна морква;
    • сіль — 10 г;
    • прянощі і рослинне масло за смаком.

    Рецепт приготування

  • Картоплю і моркву очистити. Перетерти на тертці, або провести через кухонний комбайн. Отриману масу засипати сіллю і залишити на 10 хвилин.
  • В овочеву масу додати необхідну кількість борошна та спецій.
  • Запалити конфорку на плиті зі слабким вогнем і поставити сковороду з налитим в неї рослинним маслом.
  • За допомогою ложки викласти на розігріте дно картопляне тісто.
  • Починайте обсмажувати, довівши до золотистого кольору.
  • З сиром в духовці

    Сир додасть дерунам м’якість, ніжність, вишуканість. Така страва стане справжніми ласощами для всієї родини.

    Необхідні продукти:

    • картопля — 0,3 кг;
    • два яйця;
    • молоко — 0,25 л;
    • сир — 0,1 кг;
    • борошно — 0,13 кг;
    • розпушувач тіста — 5 м;
    • масло вершкове — 30 г;
    • чорний перець і сіль по щіпці;
    • кріп, петрушка за смаком.

    Як приготувати деруни з картоплі:

  • Почищені картоплини провести через кухонний комбайн або, якщо дозволяє час, обробити на тертці.
  • В отриману масу насипати борошно, тертий сир, розпушувач, розбити яйця.
  • Змастити деко шматочком вершкового масла і прогріти духовку до температури 200 градусів за Цельсієм.
  • Викласти оладки, зверху на них посипати дрібно порубану зелень.
  • Час запікання кожної сторони — 10 хвилин.
  • Дивіться також:  Картопляне пюре – 13 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

    Пісні деруни

    У піст, коли йдуть обмеження в їжі, одні й ті ж страви швидко приїдаються, і хочеться чогось незвичайного.

    Необхідні компоненти рецепту:

    • картопля — 0,4 кг;
    • борошно — 0,2 кг;
    • перець і сіль за смаком;
    • олія рослинна будь-якого сорту.

    Покрокова інструкція:

  • Картопля перетворити в однорідну масу одним з вищеописаних способів.
  • Посипати у ту ж миску борошно, сіль і перець. Не забудьте ретельно перемішати.
  • Картопляні оладки викласти на поверхню сковорідки і прожарити.
  • Деруни з картоплі та кабачків

     

    Урізноманітнити склад картопляного страви допоможуть кабачки. Вони дуже смачні, поживні і корисні.

    • кабачок — 0,3 кг;
    • бульби картоплі — 1 кг;
    • дві цибулини ріпчастої цибулі;
    • одне яйце;
    • олія, сіль, приправи за смаком;
    • пшеничне борошно — 75 г;
    • сметана.

    Варіант приготування:

  • Овочі обробити за стандартною процедурою, почистивши і порізавши маленькими кубиками.
  • Кабачки і картопля повинні пройти подрібнення на тертці. Не забудьте прибрати овочевий сік.
  • Нашатковану цибулю перекласти до маси головних інгредієнтів.
  • У неї ж насипати прянощі і сіль, а також додати потрібну кількість борошна і сире яйце.
  • З підготовленої маси виліпити форму драніков.
  • Розжарити масло на сковороді, викласти на неї напівфабрикат.
  • Деруни будуть повністю готові, коли обидві їх сторони приймуть золотистий відтінок.
  • З зеленою цибулею

    Свіжа зелень додасть дерунам дивовижний колір і зовнішній вигляд. Таке блюдо буде корисно для дітей, і припаде до смаку людям, що дотримують дієту.

    Вам знадобиться:

    • картопля — 0,5 кг;
    • борошно 130 г;
    • одне куряче яйце;
    • пучок зеленого цибулі.

    Як приготувати:

  • Обробити бульби на тертці.
  • В отриману масу насипати потрібну кількість борошна і вилити яйце, додати сіль за смаком.
  • Цибульні стебла не забудьте промити під краном і дрібно порубати.
  • Перекласти їх в посуд до картоплі і перемішати.
  • Обсмажувати на олії з обох сторін.
  • Дивіться також:  Соус для тефтелькою – 7 кращих рецептів приготування домашнього соусу

    Дієтичні картопляні деруни без борошна

     

    Якщо чаклуни з картоплі запекти в духовці без застосування борошна, то їх калорійний склад буде мінімальний. Цим вони ідеальні для різних дієт. Не можна вживати в необмеженій кількості, так як картопля містить вуглеводи. Страва чудово підійде на сніданки і зарядить енергією на весь день.

    Необхідні інгредієнти:

    • картопля — 0,2 кг;
    • одне яйце куряче;
    • одна цибулина;
    • олія, спеції і сіль за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Бульби картоплі підготувати належним чином, почистивши і потерши на тертці.
  • З цибулею вчинити за тим же принципом.
  • В овочеву суміш розбити яйце. Якщо маса вийшла рідкуватий, то завжди можна скористатися манною крупою або висівками замість борошна.
  • Для смаження краще використовувати оливкову олію. Нагріти сковороду і посмажити деруни з обох сторін.
  • Постарайтеся не додавати до страви сметану або інші соуси, так як мета приготування — отримати блюдо з мінімумом калорій.
  • Секрети смачних дерунів

    Щоб картопляні оладки вийшли правильної форми і доставили максимум приємних смакових відчуттів на обід, дотримуйтеся декількох простих порад:

  • Не вибирайте молода картопля з тонкою шкіркою. Краще брати бульби середнього віку. Бажано, щоб у них була жовтувата середина.
  • Щоб після обробки на тертці картопля не набула сірий колір і деруни не вийшли безбарвними, поєднуйте обробку картоплі з цибулею.
  • Якщо суміш має рідку консистенцію, не варто сипати занадто багато борошна, краще для її доповнення взяти трохи крохмалю. Так страва буде більш м’яким і ніжним.
  • Для додання пряного аромату і присмаку, можна додавати будь-які приправи: перець, коріандр, чебрець, фенхель і т. д.
  • Бажано, щоб рівень олії в сковороді доходив до половини висоти драніков.
  • Для позбавлення від зайвого жиру готового страви, промокніть його сухими одноразовими серветками.
  • Деруни чудово підходять, щоб урізноманітнити звичний раціон харчування.

    Їх можна приготувати з будь-якими інгредієнтами і прянощами на ваш смак і пристосувати до будь-якого заходу.

    Прокрутка до верху