Деруни картопляні – класичний рецепт приготування і варіації
Таке блюдо приготувати дуже легко, тим більше що зараз є безліч доповнень до цим ароматним картопляних оладок. У цій статті ми розглянемо не тільки класичний рецепт приготування картопляних драніков, але і його інтерпретації.
Класичний рецепт дерунів
Інгредієнти:
Картопля – 10 штук (середнього розміру);
Яйця – 2 штуки;
Цибуля – 1-2 головки;
Борошно для тіста (кількість залежить від консистенції тесту, чим рідше воно буде, тим більше буде потрібно борошна);
Сіль – за смаком.
Приготування:
Картоплю необхідно очистити від шкірки. Обов’язково вирізуйте всі чорні крапки і гниль. Промийте картоплю в холодній воді.
Візьміть велику тертку і з її допомогою подрібніть всю картоплю.
Зніміть з лука шкірку і теж натріть його на крупній тертці.
У великій мисці змішайте цибулю, картоплю і 2 яйця. Тісто вийде рідкуватим, з-за того, що з картоплі виступає крохмаль. Тому, картоплю потрібно загустити з допомогою борошна. Наприкінці тісто необхідно посолити.
Добре розігрійте сковороду і налийте на неї рослинне масло, потім розподіліть його по всій поверхні, з допомогою силіконової пензлика.
Набирайте тісто в ложку і викладайте деруни на сковороду. В ідеалі потрібно використовувати чавунну посуд, але підійде також сковорідка з антипригарним покриттям.
Смажити оладки потрібно до золотистого кольору. Потім, за допомогою лопатки їх необхідно перевернути, щоб вони приготувалися і з іншого боку.
Страва готова! Подавайте його разом з овочами, або ж просто з хлібом.
Деруни з м’ясним фаршем
Інгредієнти:
М’ясо – 0,2 кг (зазвичай використовують свинину, але ви можете взяти куряче філе або яловичину);
Цибуля – 1 штука;
Картопля – 7 штук;
Борошно – 1 ст. ложка;
Улюблені приправи і сіль – за смаком.
Приготування:
М’ясо промийте і обсушіть. Подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
Очистіть цибулю, наріжте його дрібно, або ж перемеліть на м’ясорубці і додати до м’яса. До фаршу ще необхідно додати спеції (наприклад, хмелі-сунелі, каррі або базилік) і сіль. Все ретельно перемішайте. Фарш готовий.
З картоплі потрібно зняти шкірку і ретельно промити. На крупній тертці подрібніть все картоплю. Щоб не було в тесті зайвої вологи, радимо вам зробити деруни так: 1) Очищену картоплю промокніть паперовими рушниками чи серветками, щоб прибрати рідина; 2) Перетріть весь картоплю на тертці і складіть його в чистий рушник, або ж в марлю і міцно скрутіть, щоб пішла зайва волога. Тоді картопля буде готовий до подальшої обробки, і в такому випадку не потрібно буде додавати борошно.
До картоплі додайте яйця, все змішайте.
Якщо ви картопля не «вижимали» то додайте борошно.
Перед самої спекотної додайте до картоплі сіль. Раніше цього робити не можна, щоб картопля не пустила сік.
Розігрійте сковороду, налийте в неї масло.
На розпечену сковорідку можна викладати картоплю. Викладіть невелику кількість тіста і розрівняйте його.
Поверх картоплі покладіть ложку фаршу, рівномірно розподіліть її по всьому дранику.
На м’ясо знову покладіть шар картоплі, щоб м’ясо не виглядало, і не випало, «запечатаний» драник сформований.
Обсмажте виріб з одного боку до рум’яної скоринки на середньому або великому вогні.
Потім переверніть деруни, зменшіть вогонь і накрийте сковорідку кришкою. Смажити м’ясні оладки потрібно ще близько 10-15 хвилин.
Готові деруни слаживайте на паперові рушники, щоб вони увібрали зайвий жир.
Подавайте деруни в теплому вигляді. Приємного апетиту.
Такий рецепт дерунів по достоїнству оцінять любителі грибів.
Інгредієнти:
Гриби – 0,3-04 кг;
Цибуля – 2 штуки;
Картопля – 0,7-0,8 кг;
Борошно – 2 ст. ложки;
Масло – для смаження;
Яйце – 1 штука;
Сіль і приправи – за смаком.
Приготування:
Необхідно ретельно промити гриби (обов’язково, кілька разів). Обріжте всі темні місця і зніміть шкірку.
Дуже дрібно нарізати гриби (у підсумку вони повинні бути за розміром, як картопля), але врахуйте, що вони ще ужарятся і удвічі зменшаться в розмірі.
На розпечену сковороду висипте гриби. Вони відразу пустять сік, нехай вони потушатся у своєму соку, потім присолите їх і ретельно перемішайте.
Зніміть з лука шкірку і дрібно наріжте його. Відразу обробіть 2 цибулини, але вони потрібні для різних процесів.
Коли випарується вся рідина з грибів – вливайте масло, щоб вони почали смажитися.
Додайте до грибів подрібнену цибулю (тільки 1) і перемішайте. Нехай гриби разом з цибулею пожарятся близько 10 хвилин на невеликому вогні.
Очистіть весь картоплю і натріть його на тертці.
Додайте до картоплі цибуля (друга головка), 1 яйце, приправи і сіль. Все дуже ретельно перемішайте.
Додайте до картопляної маси готові гриби і борошно. Все змішайте.
Розігрійте сковороду, змастіть її маслом і з допомогою ложки викладайте на гарячу поверхню деруни.
Коли з одного боку виріб підрум’яниться, можна перевертати деруни на іншу сторону.
Тепер поставте вогонь на мінімум, і нехай деруни дожариваются в такому стані близько 10 хвилин.
Наші деруни готові. Їсти їх краще в теплому вигляді, разом зі сметаною.
Рецепт дерунів, запечених в духовці
Відмінний варіант для тих, хто дотримується дієти або стежить за своїм харчуванням, адже в цьому рецепті споживання масла значно нижче. Також, ця ідея сподобається господиням, якщо у них готується відразу кілька страв, і немає часу стояти біля плити. Отже, приступимо.
Сметана – 1 ст. ложка (це для готування, для подачі беріть цей інгредієнт окремо і самі розрахуйте потрібну вам кількість);
Яйце – 1 штука;
Цибуля – 1 головка;
Борошно – 2 ст. ложки;
Часник – 2 зубчики;
Масло – для змазування дека;
Сіль і приправи – за смаком.
Приготування:
Увімкніть духовку на 200 градусів, щоб до моменту випікання вона встигла нагрітися.
Зніміть з лука шкірку і дрібно наріжте його.
Очистіть часник і пропустіть 2 зубчики через прес або дрібно наріжте його.
З картоплею разделывайтесь поетапно: 1) Візьміть 1 картоплю і зніміть з неї шкірку, обріжте гниль і оченята; 2) Промийте її; 3) На великій тертці натріть цю картоплину й відразу відіжміть її, щоб пішла зайва рідина, яка буде заважати приготування; 4) Складіть натерту картоплю в миску і додайте до неї трохи сметани. Це необхідно для того, щоб картопля не потемніла. Повторіть ці процеси з усіма картоплею і складіть їх у велику ємність.
У картоплю вбийте яйце і все перемішайте.
Додайте борошно і спеції, а також подрібнену цибулю з часником. Все змішайте.
Візьміть деко і змастіть всю його поверхню (з допомогою силіконової пензлика) рослинним маслом або маргарином. Якщо у вас силіконовий лист, то змащувати його необов’язково.
На невеликій відстані друг від друг потрібно розкладати наші деруни. Для зручності – скористайтесь ложкою.
Надсилайте форму в духовку на 20 хвилин.
Золотисті деруни можна виймати і подавати до столу. За бажанням, можна прикрасити деруни зеленню. В якості соусу можна використовувати сметану або кетчуп. Приємного вам апетиту.
Тепер ви знаєте, як приготувати деруни з картоплі. Пробуйте зробити нові рецепти і не бійтеся експериментувати. Готуйте з любов’ю!