Деруни в духовці – 5 рецептів

Овочеві оладки з тертої картоплі (кабачка, гарбуза) дуже популярні й улюблені багатьма. Їх рецепт неодноразово удосконалювався, у нього додавалися різні інгредієнти (фарш, сир, гриби і зелень), тому не дивно, що з’явився спосіб приготування відмінний від більш звичного для більшості обсмажування на олії. Деруни, приготовлені в духовці, порадують людей, ретельно стежать за споживанням жирів.

Картопляні деруни в духовці

Деруни – це блюдо, яке асоціюється насамперед з картоплею, тому освоювати приготування тертих овочевих оладок краще з цього класичного рецепту, що допоможе освоїти основи технології і розкриє основні секрети.

Картопляні деруни в духовці готуються з таких продуктів:

  • 750-800 г середніх картоплин;
  • 1 яйце;
  • 120 г лука-ріпка;
  • 50 г сметани;
  • 50 г борошна;
  • 6-12 г часнику;
  • рослинна (соняшникова чи інше) масло для змазування дека;
  • сіль і перець за смаком.

Технологія приготування по кроках:

  • Овочі, використовувані в процесі приготування, почистити і старанно вимити. Цибулю-ріпку та іншої пекучий овоч (часник) подрібнити, скориставшись ножем;
  • Взявши в руки тертці з великими отворами, невеликими порціями натирати картоплю, щоб простіше було вичавити виділяється сік.Натертий картоплю дуже швидко темніє. Це не найкращим чином позначається на смакових якостях і зовнішньому вигляді готового страви. Запобігти потемнінню зможе невелику кількість сметани, доданий до подрібненим картопляних бульб.
  • Як тільки весь картопля буде подрібнений, змішати його зі сметаною. Потім вбити яйце, додати цибулю і часник, посолити і поперчити масу за смаком;
  • Заключний етап замішування картопляного «тіста» — додавання борошна. Її може знадобитися трохи менше або більше рецептурного кількості, в залежності від соковитості отриманої маси;
  • Деко злегка змастити олією, після чого столовою ложкою розподілити по ньому круглі картопляні коржі – заготовки драніков, які слід пекти в розігрітій духовці до апетитної золотисто-коричневої скоринки.
Дивіться також:  Горохова каша – 9 рецептів приготування

Кабачкові деруни в духовці


Крім картоплі для приготування дерунів використовують і інші овочі. Так, з кабачків страва виходить більш ніжними, можливо, тому його популярність нітрохи не менше, ніж у класичного з картоплі.

Деруни з кабачків в духовці готуються з наступного набору інгредієнтів:

  • 500 г свіжих молодих кабачків;
  • 2 курячих яйця;
  • 100 г борошна;
  • 30 г свіжої зелені кропу;
  • сіль і спеції за смаком.

Як готувати:

  • У відповідного розміру посудину натерти чисто вимиті кабачки з попередньо обрізаними місцями прикріплення суцвіття і плодоніжки. Взяти для подрібнення допустимо як крупну тертку, так і з середніми отворами;
  • Дати тертої кабачкової масі постояти деякий час, для виділення соку, який потім потрібно буде ретельно віджати і злити;
  • Після цього до віджатим кабачків додають сирі яйця, дрібно порубану зелень і борошно. Старатися з останнім продуктом не варто, щоб готові оладки не вийшли клеклыми;
  • Готове тісто (з консистенцією густої сметани) столовою ложкою відправити на деко, розклавши окремими коржиками, і запекти в розігрітій духовці при 200 градусах на це піде приблизно близько 20 хвилин.

Якщо хочеться, щоб готові деруни (з картоплі, кабачка або іншого овоча) вийшли однаково рум’яними з кожної сторони, їх потрібно просто хвилин за десять до закінчення запікання акуратно, не розваливши і зберігши їх форму, перевернути на іншу сторону.

Рецепт приготування з фаршем

Рецепт цих драніков в духовці припаде до смаку чоловікам, адже завдяки фаршу з м’яса у складі інгредієнтів оладки виходять досить поживними. Ще один важливий момент полягає в тому, що готуються деруни з м’ясною начинкою в силіконовій формі для кексів, але про все по порядку.

Щоб напекти ситних картопляно-м’ясних оладок необхідно мати під рукою наступні продукти:

  • 800 г очищених від шкірки картопляних бульб;
  • 200 г м’ясного фаршу;
  • 120 г улюбленого сиру твердих сортів;
  • 1 яйце;
  • сіль, спеції для картоплі і фаршу за смаком;
  • рослинна олія для обробки форми.
Дивіться також:  Риба під маринадом в мультиварці – 8 рецептів приготування

Спосіб замішування і випічки картопляного тіста:

  • Картоплю подрать через тертку з зубцями-отворами або просто натерти на дуже дрібній тертці. Обов’язково віджати сік, який буде виділятися. Щоб вийшов картопля, віджатий достатньою мірою, повторити процедуру потрібно буде мінімум тричі;
  • Також на дрібній тертці натерти сир. З’єднати разом картопля, сир, яйце, сіль і спеції. Гарненько вимісити тісто руками, щоб всі компоненти рівномірно розміщувалися в ньому;
  • Фарш задобрити спеціями і сіллю за смаком, теж добре вимішати. Силіконові форми для кексів змастити рослинним маслом;
  • На дно кожної формочки для кексу покласти по столовій ложці тесту і розподілити його по стінках. Потім покласти ложку фаршу, яку слід знову зверху прикрити картопляним тестом;
  • Прикриту харчовою фольгою форму відправити в духовку на 40 хвилин. За 10-15 хвилин до закінчення приготування фольгу зняти, щоб деруни в духовці стали красивого кольору, але перетримувати їх не варто. У цьому випадку скоринка може стати дуже жорсткою.

Деруни з грибною начинкою в духовці

Дуже смачно і ситно виходять деруни з грибами. Для начинки чудово підійдуть печериці або інші гриби. Готується страва досить швидко і тому ідеально підходить в якості сніданку або вечері.

Пропорції продуктів необхідних для приготування:

  • 600 г картоплі;
  • 300 г печериць;
  • 30 р сметани;
  • 1 куряче яйце;
  • 70 г ріпчастої цибулі;
  • 50 г борошна;
  • 30 г кропу;
  • рослинна олія для смаження грибів;
  • сіль і спеції за смаком.

Послідовність дій:

  • Для начинки обсмажити цибулю і гриби на невеликій кількості рослинної олії, посолити, поперчити;
  • Приготувати тісто-основу для дерунів, змішавши натертий і віджатий картоплю з яйцем, сметаною, рубаним кропом сіллю, спеціями і борошном;
  • На змащеному олією деку сформувати деруни. Для цього варто скористатися кулінарним кільцем (або кільцем, вирізаним з пластикової пляшки). У нього викладається трохи картопляного тіста, потім грибної начинки і знову – тісто. Все рівномірно розподіляється по кільцю, а потім кільце прибирається.Будь-які деруни з начинкою не повинні бути дуже товстими. Заготовки більше 1,5 см в товщину гарантовано залишаться сирими всередині.
  • Сформовані деруни, окропити злегка оливковою олією і запекти до готовності в духовці.
Дивіться також:  Соус для долми – 7 найбільш смачних рецептів

Рецепт картопляних драніков з сиром в духовці

Золотисто-коричнева хрустка скоринка, а під нею ніжна картопляну м’якоть зі смаком улюбленого сиру. Ось яке враження залишать деруни з сиром, приготовані методом запікання.

Перелік складу інгредієнтів:

  • 600 г картоплі;
  • 120 г твердого сиру;
  • 2 яйця;
  • 30 г розтопленого вершкового масла;
  • 10 г зеленої цибулі;
  • 1 зубок часнику;
  • сіль, орегано і перець за смаком.

Хід роботи:

  • Картопля після зняття шкірки і миття у воді настругати на крупній тертці. Перекласти його на десять хвилин у миску або іншу відповідну посудину з крижаною водою. Потім добре віджати, влити до нього розтоплене вершкове масло, вбити сирі яйця, велику сирну стружку, подрібнені цибулю і часник, сіль і спеції;
  • Масу добре розмішати. Зволоживши руки, наліпити круглої або овальної форми оладок, викласти на змащене деко. Запекти заготовки драніков до готовності в добре прогрітій духовці. Оптимальна температура приготування – 200-220 градусів Цельсія;
  • Існує ще інша технологія приготування в духовці драніков з сиром. З картопляного (але без сиру) тесту формуються і укладаються на деко заготовки-оладки, які посипаються сирної стружкою, а потім запікаються.
Прокрутка до верху