Поєднання картоплі і м’яса лежить в основі смачних страв різних національних кухонь. Велику популярність завоювали картопляні деруни з фаршем, деруни, чаклуни і зрази.
Існує декілька класичних рецептів, як приготувати деруни з фаршем.
Деруни з фаршем – класичний рецепт білоруських чаклунів
У класичному білоруському рецепті мінімум складових:
- Картопля
- Свинячий фарш
- Сіль
Картоплю необхідно дрібно потерти і віджати, так, щоб терта маса залишалася досить липкою і в’язкою. Складність полягає в тому, що багато сучасні сорти магазинного картоплі містять недостатньо крохмалю, і чаклуни з неї будуть розвалюватися. Тому доцільно додати жменьку борошна і яйце.
На добре розігрітій з маслом сковороді ложкою формуються кружечки з картопляної гущі, на них начинку з підсоленого фаршу, яка покривається другим шаром гущі. Отримані «коржі» обсмажують з двох сторін на маленькому вогні.
Деруни з фаршем в горщиках
Мабуть, найпростіший спосіб смачно приготувати деруни з фаршем – запекти їх в духовці в горщиках.
На один горщик середнього розміру знадобиться 2 картоплини, 70 гр фаршу, спеції за смаком, невеликий шматочок вершкового масла.
У кожен горщик натерти одну картоплину, покласти на неї шматочок масла і приправлений фарш, покрити залишилася тертою картоплею. Готувати в духовці 40 хвилин при режимі 180 °С.
Вдосконалений рецепт чаклунів
Необхідні інгредієнти:
- 7-8 картоплин середнього розміру;
- 2-3 яйця;
- 2 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 3 ст. л. борошна;
- сіль за смаком;
- 200 г м’ясного фаршу;
- рослинна олія для смаження;
- сметана;
- за бажанням можна додати перець і улюблену зелень.
Підготовка та вибір інгредієнтів
Смак страви в чому залежить від якості використовуваних продуктів.
- Для дерунів добре підійде свіжий не надто молоду картоплю різних сортів середнього і великого розміру.
- Фарш слід вибрати максимально свіжий і не дуже жирний, ідеально підійде яловичина наполовину зі свининою.
- Найкраще масло для смаження — соняшникова рафінована і очищене від зайвих домішок.
Картоплю миємо та очищаємо, чистимо цибулю і часник. Помістимо овочі в прохолодну воду. За 10-15 хвилин рідина забере надлишки соку і зменшить кількість нітратів та інших шкідливих речовин, які потрапляють до нас на стіл з рослинної їжі.
Готуємо тісто
- Першим подрібнити цибулю, його можна дуже дрібно нарізати ножем або потерти на крупній тертці. Що б очі не сльозилися добре допомагає набрати в рот холодної води і тримати її під час роботи з цибулею.
- Далі додаємо тертий картопля – цибульний сік не дасть крохмалю потемніти і ваше тісто залишиться приємного світлого кольору.
- Яйця перемішуємо в однорідну масу, солимо і вливаємо в загальну миску.
- Додаємо чавлений часник і подрібнену зелень за бажанням.
- Перемішуємо.
- Всипаємо борошно поступово. Якщо картопля виявиться занадто водянистий, то необхідно збільшити її кількість, щоб тісто не занадто сильно розтікалося. Підсумкова маса по густоті повинна бути близька до тесту для оладок.
Готуємо фарш
- Додаємо до м’яса сіль і перець за смаком.
- Вливаємо дві столові ложки води.
- Ретельно перемішуємо.
- Злегка обсмажуємо на повільному вогні.
Етап приготування
Також як у класичному варіанті, на сковороді формуються картопляні коржі з фаршем всередині. Обсмажувати можна на сильному або середньому вогні, м’ясо, обсмажене заздалегідь не залишиться сирих, що значною мірою скорочує час приготування.
З сиром в духовці, у формочках
Такий варіант приготування відрізняється легкістю формування красивої форми чаклунів і добавкою сирного компонента. Заміна смаження запіканням підійде, коли не хочеться стояти зі сковорідкою біля плити або хочеться зробити страву більш «здоровим».
Тісто готуємо так само як у минулому рецепті, а м’ясну начинку компонуємо навпіл з сиром: знадобиться 100 гр фаршу і 100 гр тертого сиру. При випіканні в духовці начинка не потребує попередньої обжарке.
Приготування
Для створення дерунів підійдуть металеві або силіконові формочки округлої форми діаметром 7-10 див.
- Промазуємо маслом деко і формочки.
- Розміщуємо формочки на деко на відстані 1-2 см один від одного.
- Розкладаємо підготовлені компоненти за формами: нижній картопляний шар, начинка і верхній картопляний шар.
- Пекти в добре розігрітій духовій шафі при температурі 180° С 30 хвилин.
Подача
Естетично приємна форма дозволяє виконати сервіровку в кращих ресторанних традиціях. Найбільш підходящим прикрасою стане зелень, сметана або соус на її основі.
«Російське буріто»: деруни з фаршем птиці і солоними грибами
Необхідні інгредієнти:
- 6-7 картоплин;
- 2 яйця;
- 3 ложки борошна;
- Одна цибулина середнього розміру;
- Куряча грудка або можна взяти готовий курячий фарш;
- Консервовані солоні гриби;
- Папір для запікання;
- Червоний гострий перець;
- Сіль.
Підготовка:
Приготувати начинку: подрібнити курячу грудку, цибулю і гриби до однорідної консистенції. Якщо використовуєте готовий фарш, то внести в нього порубані гриби і цибулю. Додати червоний перець за смаком.
- Змішати яйця і борошно.
- Очищені картопляні бульби подрібнити, віджати зайву вологу.
- Додати картопляну масу в тісто.
- Злегка посолити.
Готуємо буріто:
- Форму «буріто» сформувати на папері для запікання. Папір ріжемо на прямокутники розміром 15 на 20 див.
- Рівномірним шаром розподіляємо на аркушах тісто, залишивши порожніми бічні паперові краю на 3-4 см і верхній край на 2 див.
- В середині прямокутника сформувати лінію з курячої начинки.
- Загорнути виріб «цукеркою».
- Укладаємо «цукерочки» на деко на відстані 1 -2 см один від одного.
- Запікати в духовці при температурі 200°С 40 хвилин.
Деруни з фаршем під сиром у сметанною заливці
Найбільш традиційно поєднувати деруни з сиром і сметаною.
Необхідні інгредієнти:
- 7-8 картоплин середнього розміру;
- 200 гр нежирного фаршу;
- 150 гр сметани 25% жирності;
- 100 гр тертого сиру;
- 2 яйця;
- Улюблена зелень;
- 2 зубчики часнику;
- Сіль, перець.
Приготування
- На змащеному жиром деку рівномірно розподілити гуртки з половини тертої картоплі.
- У центр кіл однаковими порціями помістити підсолений фарш, закрити начинку, що залишилася картопляною масою.
- Випікати в добре прогрітій духовці 25 хвилин, потім посипати кожен драннік тертим сиром, відправити дбати ще на 5 хвилин.
- Поки деруни будуть запікатися, яйця збити зі сметаною, додати подрібнену зелень, часник, а також сіль і перець за смаком.
- Через 5 хвилин, коли сир розплавиться залити вміст дека підготовленої заливкою.
- Дошкулити страву до готовності.