Деруни, деруни, чаклуни (картопляні оладки з начинкою) — національна страва Білорусії. Традиційно воно готується з білоруської картоплі, що має велику кількість крохмалю, за рахунок якого пишні деруни з м’ясом виходять особливо смачними. Володіючи високою калорійністю, дане блюдо подається на стіл самостійно, а так само може бути доповнено сметаною, вершковим маслом, грибним соусом, легким овочевим салатом або квашеною капустою.
Хитрощі приготування смачних дерунів
У картопляні деруни з м’ясом кожна господиня вносить свої корективи, враховуючи смакові особливості сім’ї. Наприклад, деякі жінки заздалегідь відварюють картоплю до напівготовності, що значно зменшує час обжарювання дерунів, а готову страву виходить більш ніжним.
Секрети досвідчених господинь:
При виборі картоплі варто звернути увагу на зрілі міцні бульби, мають шорстку шкірку і жовту серединку. Такий картопля позитивно впливає на смак готових дерунів і допомагає зберегти форму виробу при обсмажуванні;
Найчастіше бульби натираються на дрібній тертці, але щоб маса мала краще зчеплення і не розповзалася при смаженні, частина картоплі натирають великої стружкою;
Додавання невеликої кількості масла в картопляну масу, додасть дерунам пористу консистенцію;
Крохмалем, отриманим при відстої віджатою з картоплі рідини, можна замінити борошно, яка входить до складу рецептів, тоді страва буде більш ніжним і соковитим;
Оскільки деруни належить обсмажують у великій кількості олії, то після приготування їх викладають на паперовий рушник, щоб видалити надлишок жиру.
Деруни картопляні з м’ясом: класичний білоруський рецепт
Склад:
700 г бульб картоплі
головка цибулі
2 курячих яйця
2 ст. л. пшеничного борошна
200 г м’ясного фаршу
сіль і перець
раст. олія для смаження
Приготування пощагово:
Улюблений м’ясний фарш солиться і перчится, потім додається дрібно порізана цибулина, добре вимішується до однорідної консистенції.
1-2 столових ложок молока або вершків, доданих у фарш, зроблять його більш соковитим.
Очищені бульби натираються на дрібній тертці (ступінь подрібнення може бути змінена в залежності від смаку). Отримана маса віджимається, потім до неї додаються яйця, сіль, борошно і все ретельно перемішується. Столова ложка сметани або натертого ріпчастої цибулі не дасть картоплі потемніти і придбати синюшний колір.
Для смаження краще використовувати чавунну сковороду з товстим дном, в яку наливається рослинне масло шаром 4 мм. Сковорода ставиться на сильний вогонь для розжарювання.
Картопляна маса викладається на розпечену сковороду і злегка розрівнюється.
На підрум’янені кружальця кладуть м’ясна начинка, розрівнюється за допомогою вилки так, щоб краї картоплі залишалися вільними.
Поверх фаршу викладається порція картоплі, «запечатуючи» фарш всередині картопляної маси.
Чаклуни, обсмажені на сильному вогні з двох сторін до рум’яної скоринки, прикриваються кришкою і доводять до готовності.
Деруни з м’ясом у горщиках
Склад на 4 порції:
кг картоплі
0.5 кг свинячої грудинки
2 курячих яйця
5 ст. л. борошна
сіль і спеції
велика цибулина
100 г сметани
рослинна олія
Приготування
Очищені бульби подрібнюються за допомогою терки. У віджату отриману масу додаються яйця, 4 ст. л. борошна і сіль. Все добре вимішується.
На сковороді з розпеченим обсмажуються картопляні коржі. Діаметр драніков не повинен перевищувати діаметра наявних горщиків.
Свиняча грудинка нарізають невеликими шматочками і обсмажується з нарізаною цибулею, спеціями для м’яса і сіллю на сковороді протягом чверті години.
Їдальня ложка борошна змішується зі сметаною і половиною склянки холодної води. Отримана заправка вливається в сковороду з м’ясом, після чого грудинка гаситься ще 3-4 хвилини.
У сухі чисті горщики лягає по 1 дранику, зверху викладається невелика кількість м’яса з підливою і закривається ще 1 драником.
Шарами з коржів і м’яса заповнюються горщики, закриваються кришечками і ставляться на деко.
Духовка попередньо розігрівається, потім деко з горщиками ставиться в духовку на 15 хвилин при 190⁰C.
Філе нарізати шматочками і перемелюється разом з 2 головками цибулі фарш на м’ясорубці або комбайні.
У фарш додається яйце, дрібно порізаний кріп і сіль. Все перемішується і ставиться в холодильник.
Очищений картопля натирається на тертці. Виділений сік зливається, після чого в картопляну дранку додається сіль, яйце, сметана, часник і борошно. Маса добре вимішується.
На розпечену сковороду з рослинним маслом столовою ложкою викладається картопляна дранка і формується у вигляді коржа.
Коли краю драніков почнуть підрум’янюватися, зверху викладається курячий фарш у вигляді плоскої котлетки.
М’ясо накривається новим шаром дранки, запечатуючи курку між шарами картоплі.
Смажать деруни на середньому вогні до рум’яної скориночки з обох сторін.
Готову страву подають зі сметаною, прикрашене гілочкою зелені.
Картопляні деруни запечені в духовці
Склад:
800 г бульб картоплі
250 г м’ясного фаршу
150 г твердого сиру
куряче яйце
сіль і спеції за смаком
Приготування
М’ясний фарш солиться, заправляється спеціями, вимішується і забирається в холодильник.
Очищений картопля натирається в пюре, виділений сік зливається.
До картопляної дранці додається натертий 100 г шматок сиру, яйце, сіль і чорний мелений перець. Маса добре вимішується.
Поки духова шафа розігрівається до 200⁰С, деко змащують раст. маслом. Половина картопляної дранки розкладається по листу у вигляді оладок, на які викладається фарш і друга половина картопляної маси.
Заготівля драніков прикривається харчовою фольгою і відправляється запікатися в духовку на 40 хвилин.
Після закінчення часу фольга знімається, деруни посипаються тертим сиром і ставимо в духовку ще на 5 хвилин.
М’ясо з часником подрібнюється в фарш, до якого додається сіль і перець, все вимішується до однорідності.
Очищені бульби картоплі натираються на тертці. Виділений сік зливається, до дранці додається сіль і перемішують.
Сковорода з товстим дном раскаливается, додається рослинне масло, на якій смажаться картопляні коржі до золотистої скоринки.
Жаростійкий посудина, наприклад, гусятниця, змащують вершковим маслом, потім в неї викладається шар драніков, зверху розкладається шар фаршу, який закривається картопляними коржами.
Блюдо запікається в духовці при 200⁰С приблизно півгодини.
Перед тим як приготувати деруни з м’ясом, намагайтеся правильно розрахувати вихід готового страви, оскільки вони подаються до столу в гарячому вигляді. Смакові якості охололих виробів губляться, і вони перестають хрустіти.