Деруни з сиром – 6 рецептів

Навряд чи на вашому життєвому шляху зустрічався хоча б одна людина, яка ні разу в житті не пробував картопляні оладки. Це споконвічно російська страва популярні й донині, причому сучасні господині придумали безліч варіацій класичного рецепту з додаванням різних інгредієнтів. Наприклад, не хотіли б ви скуштувати деруни з сиром? Або з часниковим соусом?

В улюблені оладки можна додати практично будь-який продукт на свій смак, рідко такі експерименти виявляються провальними.

Картопляні деруни з сиром

Завдяки додаванню сиру, деруни набувають більш ніжний, вершковий смак і м’яку, тягучу консистенцію.

Щоб приготувати їх знадобиться:

  • картопля – 600 гр.;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 1-2 шт. (залежно від розміру);
  • борошно – 3-4 ст. л.;
  • рослинне масло – 40-50 гр.;
  • твердий сир – 100 гр. (за бажанням можна більше);
  • сіль, чорний мелений перець і інші приправи – за смаком.

Трохи про вибір продуктів:

Картоплю бажано придбати з меншою кількістю крохмалю. Бульби такого овочу, як правило, мають більш жовтим кольором. Або ж чудово підійде молода картопля, в процесі смаження він набуде більш м’яку текстуру, і ви позбудетеся від присмаку крохмалю у страві.

Сир краще брати той, який найкраще пахне і приємніше на смак. Немає сенсу витрачатися на «Пармезан», коли звичайний вершковий сир подобається більше. Можна спробувати щастя і плавленим сиром, але це для дуже специфічних гурманів, таке не всім по душі.

Цибулю в цьому блюді потрібен для того, щоб нейтралізувати потемніння картоплі. Багато господинь нехтують його додаванням, і в результаті на сковороді виходить безформна, сіра маса, яка так і норовить розкластися.

І, нарешті, приправи: це звичайно справа смаку, але кращого поєднання, ніж червоний і чорний перець для дерунів не придумати. Будь сирне блюдо в цілому обходиться без приправ — вершковий запах сам по собі дуже насичений.

Приготування

Картопля промити, очистити, натерти на крупній або дрібній тертці. За бажанням з нього можна злити сік, або ж залишити рідина для «соковитості». Очищений підготовлений цибулю краще терти на дрібній тертці, щоб вийшло пюре, з якого можна злити зайвий сік. Сир також натерти на крупній тертці.

Дивіться також:  Каннеллоні з фаршем – 6 рецептів приготування

Важливо! Натертий картоплю з’єднати з усіма інгредієнтами потрібно відразу, щоб він не встиг потемніти.

В пластиковій мисці перемішати цибулю, картоплю, яйце, додати сир, сіль, перець і приправи. Останній закладається борошно, після чого масу перемішати. За консистенцією вона повинна нагадувати жирну сметану.

Для смаження потрібно або чавунна сковорідка, або з антипригарним покриттям. Перед смаженням масло на сковороді розігріти, потім ложкою викласти оладки і обсмажити з двох сторін.

Кількість масла може варіюватися від особистих переваг: для «зажаристых» оладок масла слід додати більше, при цьому товщину оладок слід залишити у межах половини сантиметра – це «золота середина».

У разі, якщо масла додати поменше, і оладки слід робити тонше, інакше вони просто не пропечуться, а є напівсирої картопля – задоволення не з приємних.

Деруни з шинкою і сиром


У класичні деруни з сиром, можна додати трохи шинки. Рецепт від цього сильно не змінюється, просто до інших компонентів додається нарізана дрібними кубиками шинка.

Виходять дуже смачні «м’ясні» деруни з шинкою і сиром, які так само додається кріп і трохи часнику за бажанням.

Оформити це блюдо можна у вигляді великого драника з начинкою з сиру та шинки. Для цього окремо потрібно перемішати цибулю, картоплю, яйце і борошно, отримавши при цьому більш круте тісто. Окремо з’єднати тертий сир і нарізану кубиками вечтину, при бажанні – трохи кропу або петрушки, після чого отриману начинку загорнутися в картопляне тісто і обсмажити з двох сторін на повільному вогні до рум’яної скоринки. Одержаний драник чудово поєднується зі сметанним соусом, кетчупом або майонезом.

Рецепт дерунів з ковбасою і сиром

Додати трохи «домашнього» смаку в деруни допоможе звичайна варена ковбаса. Знову ж таки, готуються такі оладки точно так само, як і картопляні деруни з сиром, просто в процесі замішування тіста додається ковбаса.

Дивіться також:  Як готувати каштани: 8 рецептів, як приготувати їстівні каштани в домашніх умовах

Використовувати можна копчену або варену ковбасу, або таке ж м’ясо. М’ясні продукти нарізати або натерти на крупній тертці, після чого перемішати з рештою, отримані обсмажити оладки звичайним способом.

Рисові деруни з сиром

Любителі плавленого сиру можуть порадувати себе приготуванням рисових драніков. В сутності, додавання рису дає мало переваг: на смак він невідчутний, однак видно в розрізі і збагачує страву кальцієм.

Для приготування знадобиться:

  • картопля – 600 гр.;
  • цибуля – 1 – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 2-3 ст. л.;
  • варений рис – півчашки (приблизно 100-150 гр.);
  • плавлений сирок – 1-2 шт.;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • сіль, перець – за смаком;
  • часник – 1-2 зубчики.

Всі підготовлені інгредієнти потрібно перемішати, потім викласти на сковорідку з допомогою ложки і обсмажити. У даному рецепті рис практично не відчувається, основний смак надає саме зелений лук і плавлений сир. Дане блюдо чудово підійде для літніх деньків, коли навколо повно свіжої зелені і часнику.

Звичайно, цими інгредієнтами справа не обмежується: кожну з добавок можна замінити чимось іншим, більш відповідним.

Кабачкові деруни з сиром

Використання замість картоплі кабачків допоможе домогтися більш ніжного смаку. Смажений кабачок сам по собі набуває якусь солодкавість, що укупі з вершковим присмаком дає прекрасний смаковий відтінок. Нерідко в кабачкові деруни додають часник і зелень.

До речі, невеликий рада з приводу зелені: з картоплею чудово поєднується кріп, в той час як в кабачкові деруни з сиром краще всього додати петрушку – вона додасть трохи пікантності.

Готується страва з наступних інгредієнтів:

  • кабачок – 1 шт. середніх розмірів;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 3-4 столові ложки;
  • сир – 100гр.;
  • часник – 1-2 зубчики;
  • петрушка – за смаком;
  • сіль, перець – за смаком.

Готуються ці оладки таким же чином, як і інші: кабачки промити, натерти на тертці, додати такий же сир, яйце, борошно, сіль, перець і перемішати до однорідності.

Дивіться також:  В’ялений гусак – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Деякі господині вважають за краще додавати часник і петрушку всередину самих оладок, при замішуванні тіста, що дає гоструватий і пікантний присмак. Однак замість цього оладки можна вмочати в соус зі сметани і роздавленого часнику, з додаванням мелкорубленной петрушки.

До речі, такий соус підійде і до картопляним дерунам, і іншим запечених овочевих страв.

Рецепт з овочами і курячим філе під сиром

Сир і курка – це два практично нерозлучних продукту, які прекрасно поєднуються разом. Безліч кулінарів створюють свої шедеври базуючись виключно на цих двох інгредієнтів. Наприклад, взявши основні інгредієнти драніков, можна запекти курку під сиром в духовці. Варіацій і поєднань курки з овочами може бути безліч: хтось віддає перевагу сезонні овочі, а хтось за вічну класику.

Для курки під сиром знадобиться:

  • картопля – 600 гр;
  • куряче філе – 500 гр.;
  • помідори – 1-2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець болгарський – ½ шт;
  • сир твердий – 300 гр.;
  • сіль, перець – за смаком.

Картопля промити, очистити, натерти або нарізати невеликими кружечками. Цибулю, перець, помідори нарізати кільцями, соломкою і кружечками. Філе посолити, поперчити, нарізати на невеликі стейки і злегка відбити, або ж нарізати філе шматочками. Всі інгредієнти викласти на деко шарами: картопля –> курка –> лук –> помідори –> болгарський перець, або ж поміняти продукти місцями за бажанням. Зверху рясно посипати тертим твердим сиром і відправити запікатися в духовку приблизно півгодини при температурі 180 градусів.

Попередньо можна замаринувати філе в соусі з тертої цибулі і часнику, після чого обсмажити і викласти на овочі. Так само в рецепт нерідко додають кукурудзу консервовану і зелень.

Крім цього, запекти філе під сиром, можна і в сметанному соусі з часником (його рецепт описано вище) або майонезі, для додання їй соковитості. Втім, додавання інших продуктів залежить виключно від фантазії господині і переваг домочадців.

Прокрутка до верху