Апетитні десерти з гарбуза – це одні з найкорисніших ласощів. Такі частування дозволять і побалувати себе солодощами, і наситити організм вітамінами і цілющою силою. У статті опубліковані кращі рецепти гарбузових десертів.
Десерт із гарбуза з медом в духовці
Склад продуктів: 430 г гарбуза, жменя світлого кунжуту, великий апельсин, 1 ст. л. рафінованої олії, 2 ст. л. рідкого меду бджолиного.
- Дуже важливо для будь-яких десертів вибирати ароматні солодкі овочі з м’якоттю яскравого насиченого кольору. Гарбуз позбавляється від шкірки і насіння.
- Далі овоч нарізати довгастими шматочками.
- В окремій широкій мисці змішується рідкий мед і масло. Підійде як соняшникова, так і оливкове.
- З апельсина знімається вся цедра, а також віджимається пара великих ложок соку. Ці інгредієнти додаються до меду та олії.
- В отриману суміш занурюються скибочки овоча. Вони повинні повністю покритися ароматним цитрусовим соусом.
- Заготовки викладаються одним шаром в жароміцну форму.
- Запікається десерт з гарбуза в духовці 40-45 хвилин при середній температурі.
Готове ласощі повинно вийти м’яким.
Як приготувати цукати?
Склад продуктів: 1,5 кіло свіжого гарбуза, 820 г цукру-піску, щіпка лимонної кислоти, паличка кориці, стакан фільтрованої води, великий апельсин.
- Гарбуз миється і очищається від усього зайвого. Далі м’якоть нарізати великими кубиками. Якщо зробити шматочки дрібними, то після варіння і просушування в духовці вони виявляться занадто маленькими і деформуються.
- Нарізану овоч перекладається в глибоку миску і засипається всім складом цукру. Ємність ставиться на ніч в прохолоду. За цей час гарбуз пустить сік, в якому розчиниться пісок. В результаті в мисці вийде цукровий сироп.
- Апельсин ретельно миється і разом з шкіркою ріжеться на невеликі шматочки. З скибочок видаляються кісточки. Фрукти перетворюються в пюре за допомогою підходящої насадки блендера.
- Сироп з гарбуза переливається в каструлю, з’єднується з водою, «лимонкою», корицею, апельсиновим пюре.
- При постійному помішуванні маса вариться на повільному вогні 6-7 хвилин. Відразу після закипання в неї занурюються овочеві кубики.
- Далі суміш повністю остуджується і залишають на 3 години.
- Маса знову доводиться до кипіння і вариться ще 5-6 хвилин. З її поверхні знімається утворилася піна. Коли вміст каструлі, знятої з вогню, повністю охолоне, процедура повторюється. Знову: кипіння-охолодження.
- Суміш виливається на велике сито. Залишилися кубики гарбуза вибираються, укладаються на деко, застелене пергаментом, і підсушуються близько години при температурі 120 градусів.
- Готові охолоджені цукати перекладаються в скляну ємність і зберігаються під кришкою.
Що залишився після варіння ласощі сироп можна використовувати для просочення бісквітів або приготування морсів.
Рецепт гарбузового пудингу
Склад продуктів: 1 ст. фільтрованої води, 420 г м’якоті гарбуза, щіпка ваніліну, 2 великих яйця, 4 ст. л. манки, 3 ст. л. з гіркою цукру і стільки ж родзинок, 2 трісок. солі, ½ ч. л. меленої кориці, 160 мл молока, сухарна крихта для обсипання форми.
- Гарбуз очищається від шкірки, з неї вирізається серцевина з насінням. М’якоть нарізати кубиками, висипається в каструлю і заливається зазначеною кількістю води.
- Інгредієнти тушкуються на середньому вогні під кришкою 20-25 хвилин при частому помішуванні.
- В кінці гарбуз повинна стати м’якою, а вода – майже повністю випаруватися з ємності. Готовий овоч розминається товкачиком.
- В окремому посуді доводиться до кипіння молоко. Тонкою цівкою в рідину всипається манна крупа, додається промитий ізюм. Інгредієнти доводять до кипіння і залишають на 5-6 хвилин.
- Яйця поділяються на складові. У тепле пюре з гарбуза додаються жовтки, зварена манка, всі залишилися за рецептом інгредієнти, крім сухарної крихти.
- Маса активно перемішується віночком. У ній не повинно бути грудочок.
- Білки збиваються до піків і акуратно втручаються широкої лопаткою до основної маси.
- Тісто викласти у форму, змащену маслом і присипану сухарній крихтою.
При 170 градусах десерт випікається 55-65 хвилин. Далі пудинг залишається ще на 25 хвилин у захололому духовій шафі.
Смачне ласощі з гарбузом і сиром
Склад продуктів: 430 г м’якоті гарбуза, 2 великих яйця, по 2 ст. л. манки і жирної сметани, 40 г вершкового масла, 330 г сиру, 3 ст. л. цукру-піску, щіпка солі, 0,25 ч. л. соди і сік лимона.
- Гарбуз очищена треться на тертці з середніми поділками.
- У глибокій мисці розминається сир і розм’якшене масло. До нього додаються яйця, пісок, манка, сметана.
- Сода гаситься соком лимона і також виливається в суміш з другого кроку.
- Інгредієнти з’єднуються з тертої гарбузом і добре перемішуються.
- Маса викладається в підготовлену форму для запікання.
Запіканка готується 50-55 хвилин при 210-220 градусів.
З шоколадом
Склад продуктів: півкіло соковитої м’якоті солодкої гарбуза, 60 г чорного шоколаду, 3 ст. л. цукру-піску.
- Овоч очищається від щільної кірки і волокнистої частини з насінням. Підготовлена гарбуз нарізати невеликими шматочками.
- Отримані шматочки викладаються в промаслений форму в один шар. Зверху овочі присипаються цукровим піском.
- Гарбуз відправляється в добре розігріту духовку на 25 хвилин. Коли скибочки розм’якшаться, можна викладати їх на тарілку і поливати розтопленим на водяній бані шоколадом.
Прикрашається частування подрібненим фундуком або будь-якими іншими горіхами.
Гарбузове суфле
Склад продуктів: 220 г м’якоті гарбуза, 190 мл натурального йогурту, 3 великих яблука, 160 мл молока, 8 г желатину.
- Желатин замочується в холодному молоці по інструкції на упаковці.
- Духовка заздалегідь включається. Вона має розігрітися до 200-210 градусів.
- Гарбуз ріжеться невеликими кубиками, яблука разом з шкіркою – великими часточками. Компоненти викладаються на деко.
- Фрукти і овочі запікаються в духовій шафі до розм’якшення.
- Блендером запечені плоди перетворюються в пюре. До них додається натуральний йогурт. Інгредієнти збиваються разом.
- Молоко з желатином підігрівається, але не доводиться до кипіння. Воно виливається до суміші з п’ятого кроку. Складові збиваються міксером 2-3 хвилини.
- Отримана маса розливається по формах і відправляється в холодильник на 4-5 годин.
Прикрашається готове суфле будь-якими свіжими ягодами або шматочками фруктів.
Желе з гарбуза з апельсином
Склад продуктів: 370 г м’якоті гарбуза, 90 г цукрового піску, 13 г желатину, 85 мл води.
- Гарбуз нарізати великими скибочками, пересипається в каструлю і заливається водою таким чином, щоб вона повністю прикрила овоч. Ємність закривається кришкою і відправляється варитися на невеликий вогонь. Шматочки овоча повинні добре розм’якнути.
- Желатин заливають 85 мл кип’яченої холодної води і залишається до набухання. На це буде потрібно близько півгодини.
- Гарбуз без рідини пюрируется. В ще гарячу овочеву масу додається пісок і набряклий желатин.
- Компоненти пюрируются разом. Якщо суміш виходить дуже густий, її треба розбавити водою, що залишилася від варіння гарбуза.
- Рідина розливається по креманкам.
Майбутнє желе поміщається в холодильник до застигання.
Апетитний десерт з яблуками
Склад продуктів: півкіло свіжої гарбуза, 4 яблука, 70 г темного родзинок, 60 г вершкового масла, 4-5 ст. л. цукрового піску, щіпка кориці.
- Гарбуз і яблука очищаються від шкірки, після чого нарізати невеликими скибочками.
- У сковороді розтоплюється вершкове масло, у нього викладаються овочеві і фруктові шматочки, а також пісок, добре перемішаний з меленою корицею. Якщо гарбуз сухувата, ємність виливається ще й склянку води.
- Під кришкою маса тушкується до розм’якшення овочів.
- Потім всипається заздалегідь промитий ізюм.
Коли з сковороди випарується вся зайва рідина, десерт з гарбуза і яблук знімається з вогню і подається до столу в гарячому або холодному вигляді.
Морозиво з гарбуза
Склад продуктів: 120 г пюре з запеченої гарбуза, 90 мл згущеного молока, 1 ст. л. рідкого меду, 90 мл дуже жирних вершків, по щіпці мускатного горіха, кардамону і кориці.
- Пюре з’єднується з рідким медом, усіма прянощами.
- У масу додаються жирні вершки, а також згущене молоко.
- Маса збивається до густини і однорідності.
Майбутнє морозиво розкладається в силіконові формочки і відправляється в морозилку до застигання.