Дитяче меню на день народження варто продумувати з особливою ретельністю. Воно має вийти цікавим, оригінальним, різноманітним. Важливо подбати не тільки про смакові якості, але також про яскравому і незвичайному оформленні кожного частування і, звичайно, його нешкідливість для дитини.
Дитяче меню на перший день народження
Перший день народження – відповідальна у всіх сенсах захід. Але святкових частувань ще не доведеться приділяти особливої уваги. Всі страви в основному готуються для дорослих гостей.
Дитячий стіл на день народження в 1 рочок може включати в себе очищені, порізані і красиво викладені фрукти, порційні фруктові/ягідні/овочеві пюре, соки, сирки і печиво. Побалувати малюків вдасться хіба що особливим тортом з дитячих молочних продуктів.
Торт на 1 рік
Інгредієнти:
- 1 банан;
- ½ Ст. дитячого йогурту;
- 200 р дитячого сирка;
- цукор за бажанням;
- 5 г желатину;
- 150 – 200 г дитячого печива.
Приготування:
- Застелити роз’ємну форму плівкою і повністю покрити її дно печивом.
- Змішати молочні продукти і цукор. Останній інгредієнт необов’язковий, він додається за бажанням. Якщо йогурт, сирок солодкі, можна обійтися без додаткового підсолоджувача в рецепті.
- Желатин розвести в 50 мл холодної води і залишити на 10 – 12 хвилин. Підігріти суміш на повільному вогні до повного розчинення згущувача і влити до складу другого кроку.
- Розподілити сирну масу з печінкою. Велика частина його при цьому спливе нагору.
- Прибрати основу десерту в холод на 3 години.
- Після закінчення цього часу акуратно перевернути торт на тарілку, зняти плівку.
- Викласти навколо десерту бортик з печива і перев’язати його яскравою стрічкою.
Залишиться тільки прикрасити готову ласощі кружечками банани.
Що приготувати на п’ятиріччя дитини
Утримати п’ятирічного іменинника та його гостей за святковим столом непросто. Діти в цьому віці віддають перевагу витрачати велику частину часу на активні веселі ігри. Тому і в меню на дитячий день народження 5 років потрібно включати такі страви, якими вдасться швидко вгамувати голод, щоб побігти далі по своїх справах.
Млинцеві канапе
Інгредієнти:
- 300 г курячої шинки;
- 1 повний стакан м’якого сирного сиру;
- оливки/маслини;
- 8 шт. тонких готових млинчиків;
- свіжа зелень.
Приготування:
- По будь-якому зручному рецептом потрібно спекти тонкі смачні млинці. Досить буде 8 шт.
- Перший млинець викласти на обробну дошку, покрити його сирним сиром і присипати зеленню. Накрити другим і розкласти по ньому тонкі шматочки курячої шинки.
- Повторювати шари, поки не закінчаться основи і начинка.
- Одержаний «торт» нарізати на акуратні квадрати-канапе.
Кожну порцію прикрасити оливкою або маслиною, закріпити шпажкою.
Закуска «Стадіон»
Інгредієнти:
- 3 упаковки білого хліба;
- 1 упаковка вершкових сосисок;
- півкіло будь-ковбасних виробів;
- півкіло сиру;
- 2 пучка салатних листків;
- 2 кг різних овочів (черрі, солодкі перці, огірки);
- оливки і маслини;
- солоні квадратні крекери.
Приготування:
- У середину великого круглого або квадратного страви поставити прямокутний неглибокий салатник. Засипати його салатними листям, подрібненими прямо руками (половина від вказаного в рецепті кількості).
- На отриманому «ігровому» зеленому полі виставити «гравців» двох команд з оливок і маслин.
- Область навколо салатника за допомогою квадратних крекерів поділити на рівні частини. На свій розсуд заповнити їх подрібненими ковбасними виробами, сосисками, невеликими шматочками овочів та сиру.
- Залишається обрамити отриману конструкцію шматочками білого хліба. Між ними вкласти салатному листочку.
До такої ефектної закуски можна на додаток подати будь-які негострі соуси.
Осьминожки з сосисок
Інгредієнти:
- 12 – 14 мініатюрних сосисок;
- 1 столове яйце;
- 2 десертні ложки сметани;
- 2 десертні ложки борошна;
- сіль;
- соняшникова олія.
Приготування:
- Збити яйце до появи пінки. Додати до нього сметану і сіль. Повторити збивання компонентів разом.
- Всипати просіяне борошно. Перемішати. Повинен вийти однорідний тісто середньої густоти.
- Кожну сосиску очистити від плівки і з одного боку розрізати хрест-навхрест. Другу частину сосиски опустити в кляр.
- Обсмажити закуску до готовності в киплячому маслі.
Подати з кетчупом.
Банановий десерт
Інгредієнти:
- 2 ст. л. арахісової олії;
- 2 великих банана;
- половина плитки молочного шоколаду;
- 2 ст. л. подрібненого горіхового асорті.
Приготування:
- Банани почистити і кожен розділити на 4 – 6 частин (залежно від розміру).
- Промазати фруктові скибочки арахісовим маслом і нанизати на довгі шпаги.
- Розтопити на водяній бані шоколад. В окрему посудину висипати подрібнене горіхове асорті.
- Кожен банановий шматочок спочатку вмочати в шоколад, потім посипати горіховою крихтою.
Відправити готовий десерт на півгодини в морозилку.
Святкове меню для 7 – 9 років
Школярі вже можуть деякий час спокійно посидіти за столом і спробувати свої улюблені страви. Щоб затримати їх за обідом довше і ситно нагодувати, дитяче святкове меню потрібно включати страви з привабливим оформленням на тему улюблених мультиків і казок.
Пюре з картоплі «Павучки»
Інгредієнти:
- 500 г сирої картоплі;
- половина склянки нежирних вершків;
- сіль;
- 50 г вершкового масла;
- 1 маслина;
- 2 пера зеленої цибулі;
- 2 зернини консервованої кукурудзи;
- кетчуп.
Приготування:
- Зварити картоплю до повної готовності в солоній воді. Злити з нього рідину.
- Додати розм’якшене вершкове масло і розім’яти картоплю до стану пюре.
- Вершки підігріти в сотейнику. Додати в пюре. Знову добре розім’яти картоплю.
- Викласти його на кругле плоске блюдо і розрівняти ложкою.
- За допомогою кетчупу зверху намалювати тонку витіювату павутину.
- Збоку посадити «павучка». Його тулуб робиться з маслин, очі – з кукурудзи, а лапки – з зеленого лука.
Подати пюре на святковий стіл гарячим в якості гарніру.
Нагетси «Крабики»
Інгредієнти:
- півкіло філе курятини;
- 1/3 ст. класичного соєвого соусу;
- 3 яйця;
- ½ Булки білого хліба;
- 6 десертних ложок борошна;
- сіль, каррі;
- соняшникова олія;
- чорниця і солодкий червоний перець для прикраси.
Приготування:
- Курятину порізати невеликими порційними шматочками. Оптимальна їх довжина – 5 – 6 див. Замаринувати птицю в соєвому соусі.
- Білий хліб заздалегідь заморозити, а потім крупно потерти.
- Окремо збити яйця. Борошно присолити і висипати на плоску тарілку.
- Замариновані шматочки курки спочатку присипати борошном, потім занурювати в яєчну суміш і, нарешті, обвалювати в тертому хлібі.
- Обсмажити нагетси в розігрітому маслі до готовності і зарум’янювання.
- Потім викласти їх на серветки з паперу, щоб прибрати зайвий жир.
Оформити готові нагетси у вигляді крабиков. Додати їм очі з чорниці та «клешні» з солодкого перцю.
Салат «Три порося»
Інгредієнти:
- 3 варених перепелиних яйця і куряче 1;
- 1 свіжий огірок;
- 1 яблуко;
- 50 – 100 м «Гауді» (сир);
- будь сметанний соус;
- кам’яна сіль;
- 1 куряча грудка;
- журавлина, редиска і кріп для прикраси.
Приготування:
- Курячу грудку зварити до повної готовності і розібрати на волокна. Промазати сметанним соусом, присолити і викласти першим шаром на тарілку. Зробити основу салату овальної або круглої.
- Велике куряче яйце протерти і розподілити поверх курки.
- Далі розкласти тертий свіжий огірок, змішаний з сіллю і сметанним соусом.
- Додати поверх овоча дрібно терте яблуко без шкірки і серцевини.
- Покрити все подрібненим сиром.
Присипати готовий салат рубаним кропом. Зверху розташувати «поросят» з варених перепелиних яєць. Вушка, п’ятачки і хвостики для них вирізаються з редиски. Оченята викладаються журавлиною.
Торт «Спанч Боб» без випічки
Інгредієнти:
- півкіло пісочного печива;
- 1 яєчний жовток;
- 1 повний стакан молока;
- 2 десертні ложки рідкого меду;
- 1 ч. ложка ванільного цукру;
- 2 десертні ложки вершкового масла;
- 1 десертна ложка борошна;
- 200 г мармеладних цукерок;
- жовтий харчовий барвник;
- по плитці білого та чорного шоколаду.
Приготування:
- Мед змішати з ванільним цукром, жовтком і невеликою кількістю молока. Додати жовтий харчовий барвник по інструкції. На таку кількість інгредієнтів досить ¼ ч. л.
- Всипати борошно і перемішати масу. За консистенцією вона повинна вийти як густа сметана.
- Розбавити суміш рештою молоком, відправити її на вогонь і довести до кипіння. Постійно помішуючи, варити до загустіння.
- Зняти масу з плитв, додати в неї вершкове масло і добре збити віночком. Всипати у суміш терте печиво.
- Викласти суміш на тарілку, сформувати прямокутник, а з боків кінчиком качалки зробити виїмки.
- Обидва виду шоколаду розтопити. З білого зробити очі, зуби і сорочку казкового персонажа. Штани і рот залити темним шоколадом.
Інші вирізати деталі з кольорових мармеладних цукерок.
Дитячий стіл на день народження 10 років
Іменинник і його гості в 10 років вже цілком можуть сідати за «дорослим» столом. Напевно припадуть їм до смаку ті ж самі страви, що пробують батьки. Але щоб порадувати маленьких гурманів, варто додати трохи оригінальності обраним для святкового столу частувань.
«Клубки» з курячим фаршем
Інгредієнти:
- 350 г фаршу з курки;
- 200 г готового листкового тіста;
- 1 головка цибулі;
- 1 жовток;
- сіль і перець;
- рослинне масло.
Приготування:
- Цибулю дуже дрібно порубати, змішати з м’ясом, присипати сіллю і перцем. Добре перемішати отриманий склад.
- З цієї маси скачати кульки середнього розміру.
- Тісто розморозити, тонко розкачати і нарізати невеликими смужками.
- Обмотати ними м’ясні кульки за принципом клубок з нитками. Не обов’язково повністю ховати фарш за тестом.
- Змастити заготовки збитим жовтком.
Деко промазати рослинним маслом і викласти на нього «клубки». Запікати страву 35 – 40 хвилин при середній температурі.
Закуска «Курчата»
Інгредієнти:
- 5 – 6 заздалегідь зварених перепелиних яєць;
- 4 – 5 десертних ложок сметани середньої жирності;
- 1/3 склянки тертого сиру;
- варена морква;
- кріп;
- сіль.
Приготування:
- Яйця розрізати навпіл фігурно, щоб на кожній частині вийшли гострі зубчики. Якщо білок не стійко стоїть на тарілці, слід зрізати його нижню частину.
- Жовтки вийняти і розім’яти зі сметаною. Посолити, додати тертий сир і все добре перемішати.
- Мокрими руками скачати з сирно-яєчної маси кульки.
- Гребінці і дзьобики для майбутніх курчат вирізати з вареної моркви і закріпити їх на кульках.
- Розмістити одержані «курчат» в половинках білка.
Присипати готову закуску рубаним кропом.
Профітролі з крабовими паличками
Інгредієнти:
- 10 шт. готових основ з заварного тіста;
- 1 середня упаковка охолоджених крабових паличок;
- 3 відварних яйця;
- 1 міцний свіжий огірок;
- 1 ст. зерен консервованої кукурудзи;
- 1 плавлений сирок;
- 1 ст. л. подрібненого зеленого лука;
- 1/3 ст. класичного майонезу.
Приготування:
- Дуже дрібно потерти варені яйця, огірок, плавлений сир і крабові палички.
- Змішати інгредієнти і заправити майонезом.
- Додати рубаний лук і кукурудзяні зерна.
Отриману начинку викласти в надрізані профітролі.
Шоколадний мус
Інгредієнти:
- 4 столові яйця;
- 1 апельсин;
- 1,5 плитки якісного темного шоколаду;
- цукор-пісок за смак.
Приготування:
- Спорудити на плиті водяну баню. В ємності меншого розміру розтопити темний шоколад.
- Окремо в глибокій ємності збити заздалегідь охолоджені білки сирих яєць. Вони повинні перетворитися в стійку піну.
- З добре вимитого апельсина акуратно зняти цедру дрібної теркою. Віджати сік з самого фрукта.
- Залишилися жовтки змішати з цукром і збити в окремому посуді до побіління.
- В отриману масу з жовтків ввести сік і цедру цитруса, додати піну з білків і влити темний шоколад.
Одержаний мус розкласти по креманкам і відправити в холод мінімум на 3 – 4 години.
Оформлення і прикраса дитячих страв: ідеї
Сьогодні в магазинах можна відшукати безліч смачних деталей для оформлення дитячих страв. Це і курячі/рибні нагетси у вигляді динозаврів, і вже фігурно нарізані овочі, і їстівні «вічка» і багато інші подібні варіанти.
Не варто забувати і про яскравих шпажках. З їх допомогою можна закріпити на бутербродах або тарталетках овочевий парус, сирну ялинку і т. д.
Можна вирізати прикраси для дитячих страв з овочів і фруктів, малювати на вже готових частування соусами, а також ліпити різних казкових персонажів з плавленого сиру та інших відповідних продуктів.
Як накрити стіл на день народження дитини?
Накрити стіл для дитячого дня народження можна за стандартною схемою – виставити відразу все частування і розкласти тарілки поруч із приладами для маленьких гостей. Але набагато зручніше для малюків, коли ласощі знаходяться у вільному доступі. Тоді вдасться в будь-який час підбігти до них в процесі гри і перекусити.
Наприклад, при такому варіанті можна розкласти порційні страви з невеликим тарілках і поставити їх на загальний «шведський стіл».
Головне, робити порції маленькими «на один укус» і не забувати про велику кількість серветок.
Прикрашати стіл стоїть у тематичному стилі. Наприклад, зробити його піратським, ковбойським і т. д. Допоможуть в цьому спеціальні набори з магазину аксесуарів для свята. У них входять відразу тарілки, стакани, скатертини і серветки з яскравими малюнками.
Особливості складання меню дитині 1 рік, 2-3 роки, 5-6 років, 10 років
Запрошуючи до себе в будинок на свято дітей різних вікових груп, в першу чергу варто поцікавитися у їх батьків, чи є у маленьких гостей алергічні реакції на будь-які продукти.
Можливо, деякі страви мама і зовсім категорично забороняє своїй дитині. Подібні моменти обов’язково потрібно враховувати при складанні меню.
- Для однорічних діточок кращими частування стануть фруктові пюре в герметичних упаковках, що зручно їсти без допомоги дорослих, а також яблука і банани, порізані великими шматочками, дитяче печиво без шоколаду та інших добавок. В якості напоїв варто запропонувати і натуральні соки, і звичайну воду в індивідуальних упаковках.
- Для малюків у віці 2 – 3 років на святковий стіл можна поставити овочеве пюре в якості гарніру, подати запечене м’ясо птиці без приправ і соусів, оригінально оформлені котлети, нагетси. Кращим десертом стануть домашні йогуртові тортики, фруктові і ягідні асорті.
- В 5 – 6 років, крім усього перерахованого вище, діти охоче їдять салати, пробують різні види м’яса, будь десерти. Головне, мінімізувати в них кількість гострих спецій, а замість майонезу в закусках використовувати сметану або несолодкий густий йогурт.
Десятирічні і більш старші гості вже напевно будуть сміливо пробувати всі подані частування. Тому досить заздалегідь уточнити їх смакові пристрасті або постаратися приготувати щось універсальне, що точно сподобається всім юним гурманам.