Дитяче меню на день народження – 13 ідей з рецептами в домашніх умовах

Дитяче меню на день народження варто продумувати з особливою ретельністю. Воно має вийти цікавим, оригінальним, різноманітним. Важливо подбати не тільки про смакові якості, але також про яскравому і незвичайному оформленні кожного частування і, звичайно, його нешкідливість для дитини.

Дитяче меню на перший день народження

Перший день народження – відповідальна у всіх сенсах захід. Але святкових частувань ще не доведеться приділяти особливої уваги. Всі страви в основному готуються для дорослих гостей.

Дитячий стіл на день народження в 1 рочок може включати в себе очищені, порізані і красиво викладені фрукти, порційні фруктові/ягідні/овочеві пюре, соки, сирки і печиво. Побалувати малюків вдасться хіба що особливим тортом з дитячих молочних продуктів.

Торт на 1 рік

Інгредієнти:

  • 1 банан;
  • ½ Ст. дитячого йогурту;
  • 200 р дитячого сирка;
  • цукор за бажанням;
  • 5 г желатину;
  • 150 – 200 г дитячого печива.

Приготування:

  • Застелити роз’ємну форму плівкою і повністю покрити її дно печивом.
  • Змішати молочні продукти і цукор. Останній інгредієнт необов’язковий, він додається за бажанням. Якщо йогурт, сирок солодкі, можна обійтися без додаткового підсолоджувача в рецепті.
  • Желатин розвести в 50 мл холодної води і залишити на 10 – 12 хвилин. Підігріти суміш на повільному вогні до повного розчинення згущувача і влити до складу другого кроку.
  • Розподілити сирну масу з печінкою. Велика частина його при цьому спливе нагору.
  • Прибрати основу десерту в холод на 3 години.
  • Після закінчення цього часу акуратно перевернути торт на тарілку, зняти плівку.
  • Викласти навколо десерту бортик з печива і перев’язати його яскравою стрічкою.

Залишиться тільки прикрасити готову ласощі кружечками банани.

Що приготувати на п’ятиріччя дитини

Утримати п’ятирічного іменинника та його гостей за святковим столом непросто. Діти в цьому віці віддають перевагу витрачати велику частину часу на активні веселі ігри. Тому і в меню на дитячий день народження 5 років потрібно включати такі страви, якими вдасться швидко вгамувати голод, щоб побігти далі по своїх справах.

Млинцеві канапе

Інгредієнти:

  • 300 г курячої шинки;
  • 1 повний стакан м’якого сирного сиру;
  • оливки/маслини;
  • 8 шт. тонких готових млинчиків;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • По будь-якому зручному рецептом потрібно спекти тонкі смачні млинці. Досить буде 8 шт.
  • Перший млинець викласти на обробну дошку, покрити його сирним сиром і присипати зеленню. Накрити другим і розкласти по ньому тонкі шматочки курячої шинки.
  • Повторювати шари, поки не закінчаться основи і начинка.
  • Одержаний «торт» нарізати на акуратні квадрати-канапе.

Кожну порцію прикрасити оливкою або маслиною, закріпити шпажкою.

Закуска «Стадіон»

Інгредієнти:

  • 3 упаковки білого хліба;
  • 1 упаковка вершкових сосисок;
  • півкіло будь-ковбасних виробів;
  • півкіло сиру;
  • 2 пучка салатних листків;
  • 2 кг різних овочів (черрі, солодкі перці, огірки);
  • оливки і маслини;
  • солоні квадратні крекери.

Приготування:

  • У середину великого круглого або квадратного страви поставити прямокутний неглибокий салатник. Засипати його салатними листям, подрібненими прямо руками (половина від вказаного в рецепті кількості).
  • На отриманому «ігровому» зеленому полі виставити «гравців» двох команд з оливок і маслин.
  • Область навколо салатника за допомогою квадратних крекерів поділити на рівні частини. На свій розсуд заповнити їх подрібненими ковбасними виробами, сосисками, невеликими шматочками овочів та сиру.
  • Залишається обрамити отриману конструкцію шматочками білого хліба. Між ними вкласти салатному листочку.

До такої ефектної закуски можна на додаток подати будь-які негострі соуси.

Осьминожки з сосисок

Інгредієнти:

  • 12 – 14 мініатюрних сосисок;
  • 1 столове яйце;
  • 2 десертні ложки сметани;
  • 2 десертні ложки борошна;
  • сіль;
  • соняшникова олія.
Дивіться також:  Дріжджове листкове тісто – 3 рецепта швидкого приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Збити яйце до появи пінки. Додати до нього сметану і сіль. Повторити збивання компонентів разом.
  • Всипати просіяне борошно. Перемішати. Повинен вийти однорідний тісто середньої густоти.
  • Кожну сосиску очистити від плівки і з одного боку розрізати хрест-навхрест. Другу частину сосиски опустити в кляр.
  • Обсмажити закуску до готовності в киплячому маслі.

Подати з кетчупом.

Банановий десерт

Інгредієнти:

  • 2 ст. л. арахісової олії;
  • 2 великих банана;
  • половина плитки молочного шоколаду;
  • 2 ст. л. подрібненого горіхового асорті.

Приготування:

  • Банани почистити і кожен розділити на 4 – 6 частин (залежно від розміру).
  • Промазати фруктові скибочки арахісовим маслом і нанизати на довгі шпаги.
  • Розтопити на водяній бані шоколад. В окрему посудину висипати подрібнене горіхове асорті.
  • Кожен банановий шматочок спочатку вмочати в шоколад, потім посипати горіховою крихтою.

Відправити готовий десерт на півгодини в морозилку.

Святкове меню для 7 – 9 років

Школярі вже можуть деякий час спокійно посидіти за столом і спробувати свої улюблені страви. Щоб затримати їх за обідом довше і ситно нагодувати, дитяче святкове меню потрібно включати страви з привабливим оформленням на тему улюблених мультиків і казок.

Пюре з картоплі «Павучки»

Інгредієнти:

  • 500 г сирої картоплі;
  • половина склянки нежирних вершків;
  • сіль;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 маслина;
  • 2 пера зеленої цибулі;
  • 2 зернини консервованої кукурудзи;
  • кетчуп.

Приготування:

  • Зварити картоплю до повної готовності в солоній воді. Злити з нього рідину.
  • Додати розм’якшене вершкове масло і розім’яти картоплю до стану пюре.
  • Вершки підігріти в сотейнику. Додати в пюре. Знову добре розім’яти картоплю.
  • Викласти його на кругле плоске блюдо і розрівняти ложкою.
  • За допомогою кетчупу зверху намалювати тонку витіювату павутину.
  • Збоку посадити «павучка». Його тулуб робиться з маслин, очі – з кукурудзи, а лапки – з зеленого лука.

Подати пюре на святковий стіл гарячим в якості гарніру.

Нагетси «Крабики»

Інгредієнти:

  • півкіло філе курятини;
  • 1/3 ст. класичного соєвого соусу;
  • 3 яйця;
  • ½ Булки білого хліба;
  • 6 десертних ложок борошна;
  • сіль, каррі;
  • соняшникова олія;
  • чорниця і солодкий червоний перець для прикраси.

Приготування:

  • Курятину порізати невеликими порційними шматочками. Оптимальна їх довжина – 5 – 6 див. Замаринувати птицю в соєвому соусі.
  • Білий хліб заздалегідь заморозити, а потім крупно потерти.
  • Окремо збити яйця. Борошно присолити і висипати на плоску тарілку.
  • Замариновані шматочки курки спочатку присипати борошном, потім занурювати в яєчну суміш і, нарешті, обвалювати в тертому хлібі.
  • Обсмажити нагетси в розігрітому маслі до готовності і зарум’янювання.
  • Потім викласти їх на серветки з паперу, щоб прибрати зайвий жир.

Оформити готові нагетси у вигляді крабиков. Додати їм очі з чорниці та «клешні» з солодкого перцю.

Салат «Три порося»

Інгредієнти:

  • 3 варених перепелиних яйця і куряче 1;
  • 1 свіжий огірок;
  • 1 яблуко;
  • 50 – 100 м «Гауді» (сир);
  • будь сметанний соус;
  • кам’яна сіль;
  • 1 куряча грудка;
  • журавлина, редиска і кріп для прикраси.

Приготування:

  • Курячу грудку зварити до повної готовності і розібрати на волокна. Промазати сметанним соусом, присолити і викласти першим шаром на тарілку. Зробити основу салату овальної або круглої.
  • Велике куряче яйце протерти і розподілити поверх курки.
  • Далі розкласти тертий свіжий огірок, змішаний з сіллю і сметанним соусом.
  • Додати поверх овоча дрібно терте яблуко без шкірки і серцевини.
  • Покрити все подрібненим сиром.

Присипати готовий салат рубаним кропом. Зверху розташувати «поросят» з варених перепелиних яєць. Вушка, п’ятачки і хвостики для них вирізаються з редиски. Оченята викладаються журавлиною.

Дивіться також:  Хліб в мультиварці – 7 простих і смачних рецептів

Торт «Спанч Боб» без випічки

Інгредієнти:

  • півкіло пісочного печива;
  • 1 яєчний жовток;
  • 1 повний стакан молока;
  • 2 десертні ложки рідкого меду;
  • 1 ч. ложка ванільного цукру;
  • 2 десертні ложки вершкового масла;
  • 1 десертна ложка борошна;
  • 200 г мармеладних цукерок;
  • жовтий харчовий барвник;
  • по плитці білого та чорного шоколаду.

Приготування:

  • Мед змішати з ванільним цукром, жовтком і невеликою кількістю молока. Додати жовтий харчовий барвник по інструкції. На таку кількість інгредієнтів досить ¼ ч. л.
  • Всипати борошно і перемішати масу. За консистенцією вона повинна вийти як густа сметана.
  • Розбавити суміш рештою молоком, відправити її на вогонь і довести до кипіння. Постійно помішуючи, варити до загустіння.
  • Зняти масу з плитв, додати в неї вершкове масло і добре збити віночком. Всипати у суміш терте печиво.
  • Викласти суміш на тарілку, сформувати прямокутник, а з боків кінчиком качалки зробити виїмки.
  • Обидва виду шоколаду розтопити. З білого зробити очі, зуби і сорочку казкового персонажа. Штани і рот залити темним шоколадом.

Інші вирізати деталі з кольорових мармеладних цукерок.

Дитячий стіл на день народження 10 років

Іменинник і його гості в 10 років вже цілком можуть сідати за «дорослим» столом. Напевно припадуть їм до смаку ті ж самі страви, що пробують батьки. Але щоб порадувати маленьких гурманів, варто додати трохи оригінальності обраним для святкового столу частувань.

«Клубки» з курячим фаршем

Інгредієнти:

  • 350 г фаршу з курки;
  • 200 г готового листкового тіста;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 жовток;
  • сіль і перець;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Цибулю дуже дрібно порубати, змішати з м’ясом, присипати сіллю і перцем. Добре перемішати отриманий склад.
  • З цієї маси скачати кульки середнього розміру.
  • Тісто розморозити, тонко розкачати і нарізати невеликими смужками.
  • Обмотати ними м’ясні кульки за принципом клубок з нитками. Не обов’язково повністю ховати фарш за тестом.
  • Змастити заготовки збитим жовтком.

Деко промазати рослинним маслом і викласти на нього «клубки». Запікати страву 35 – 40 хвилин при середній температурі.

Закуска «Курчата»

Інгредієнти:

  • 5 – 6 заздалегідь зварених перепелиних яєць;
  • 4 – 5 десертних ложок сметани середньої жирності;
  • 1/3 склянки тертого сиру;
  • варена морква;
  • кріп;
  • сіль.

Приготування:

  • Яйця розрізати навпіл фігурно, щоб на кожній частині вийшли гострі зубчики. Якщо білок не стійко стоїть на тарілці, слід зрізати його нижню частину.
  • Жовтки вийняти і розім’яти зі сметаною. Посолити, додати тертий сир і все добре перемішати.
  • Мокрими руками скачати з сирно-яєчної маси кульки.
  • Гребінці і дзьобики для майбутніх курчат вирізати з вареної моркви і закріпити їх на кульках.
  • Розмістити одержані «курчат» в половинках білка.

Присипати готову закуску рубаним кропом.

Профітролі з крабовими паличками

Інгредієнти:

  • 10 шт. готових основ з заварного тіста;
  • 1 середня упаковка охолоджених крабових паличок;
  • 3 відварних яйця;
  • 1 міцний свіжий огірок;
  • 1 ст. зерен консервованої кукурудзи;
  • 1 плавлений сирок;
  • 1 ст. л. подрібненого зеленого лука;
  • 1/3 ст. класичного майонезу.

Приготування:

  • Дуже дрібно потерти варені яйця, огірок, плавлений сир і крабові палички.
  • Змішати інгредієнти і заправити майонезом.
  • Додати рубаний лук і кукурудзяні зерна.

Отриману начинку викласти в надрізані профітролі.

Шоколадний мус

Інгредієнти:

  • 4 столові яйця;
  • 1 апельсин;
  • 1,5 плитки якісного темного шоколаду;
  • цукор-пісок за смак.

Приготування:

  • Спорудити на плиті водяну баню. В ємності меншого розміру розтопити темний шоколад.
  • Окремо в глибокій ємності збити заздалегідь охолоджені білки сирих яєць. Вони повинні перетворитися в стійку піну.
  • З добре вимитого апельсина акуратно зняти цедру дрібної теркою. Віджати сік з самого фрукта.
  • Залишилися жовтки змішати з цукром і збити в окремому посуді до побіління.
  • В отриману масу з жовтків ввести сік і цедру цитруса, додати піну з білків і влити темний шоколад.
Дивіться також:  Булочка бріош (brioche) – 7 рецептів дуже смачних і ніжних французьких булочок

Одержаний мус розкласти по креманкам і відправити в холод мінімум на 3 – 4 години.

Оформлення і прикраса дитячих страв: ідеї

Сьогодні в магазинах можна відшукати безліч смачних деталей для оформлення дитячих страв. Це і курячі/рибні нагетси у вигляді динозаврів, і вже фігурно нарізані овочі, і їстівні «вічка» і багато інші подібні варіанти.

Не варто забувати і про яскравих шпажках. З їх допомогою можна закріпити на бутербродах або тарталетках овочевий парус, сирну ялинку і т. д.

Можна вирізати прикраси для дитячих страв з овочів і фруктів, малювати на вже готових частування соусами, а також ліпити різних казкових персонажів з плавленого сиру та інших відповідних продуктів.

Як накрити стіл на день народження дитини?

Накрити стіл для дитячого дня народження можна за стандартною схемою – виставити відразу все частування і розкласти тарілки поруч із приладами для маленьких гостей. Але набагато зручніше для малюків, коли ласощі знаходяться у вільному доступі. Тоді вдасться в будь-який час підбігти до них в процесі гри і перекусити.

Наприклад, при такому варіанті можна розкласти порційні страви з невеликим тарілках і поставити їх на загальний «шведський стіл».

Головне, робити порції маленькими «на один укус» і не забувати про велику кількість серветок.

Прикрашати стіл стоїть у тематичному стилі. Наприклад, зробити його піратським, ковбойським і т. д. Допоможуть в цьому спеціальні набори з магазину аксесуарів для свята. У них входять відразу тарілки, стакани, скатертини і серветки з яскравими малюнками.

Особливості складання меню дитині 1 рік, 2-3 роки, 5-6 років, 10 років

Запрошуючи до себе в будинок на свято дітей різних вікових груп, в першу чергу варто поцікавитися у їх батьків, чи є у маленьких гостей алергічні реакції на будь-які продукти.

Можливо, деякі страви мама і зовсім категорично забороняє своїй дитині. Подібні моменти обов’язково потрібно враховувати при складанні меню.

  • Для однорічних діточок кращими частування стануть фруктові пюре в герметичних упаковках, що зручно їсти без допомоги дорослих, а також яблука і банани, порізані великими шматочками, дитяче печиво без шоколаду та інших добавок. В якості напоїв варто запропонувати і натуральні соки, і звичайну воду в індивідуальних упаковках.
  • Для малюків у віці 2 – 3 років на святковий стіл можна поставити овочеве пюре в якості гарніру, подати запечене м’ясо птиці без приправ і соусів, оригінально оформлені котлети, нагетси. Кращим десертом стануть домашні йогуртові тортики, фруктові і ягідні асорті.
  • В 5 – 6 років, крім усього перерахованого вище, діти охоче їдять салати, пробують різні види м’яса, будь десерти. Головне, мінімізувати в них кількість гострих спецій, а замість майонезу в закусках використовувати сметану або несолодкий густий йогурт.

Десятирічні і більш старші гості вже напевно будуть сміливо пробувати всі подані частування. Тому досить заздалегідь уточнити їх смакові пристрасті або постаратися приготувати щось універсальне, що точно сподобається всім юним гурманам.