Гаряче перше блюдо слід включати в раціон будь-якої людини. Якщо ви вирішили схуднути або маєте проблеми з травною системою, то дієтичний суп — ваше спасіння. Корисну юшку можна готувати кожен день по новому рецепту, а щоб вам було легше визначитися з вибором, ми підібрали найбільш вдалі і смачні варіанти.
Дієтичний овочевий суп без м’яса
Корисну юшку готують з різними овочами, але найпопулярніший варіант — зі шпинатом і селерою.
Інгредієнти:
- оливкова олія;
- лимон — 0,5 шт.;
- шпинат — 190 г;
- томат -2 шт.;
- цибуля зелена — 35 г;
- стебло селери — 2 шт.
Приготування:
- Селеру подрібнити. Нашаткувати зелену цибулю. Промазати маслом сковорідку. Можна вмочити силіконову кисть і змастити її, але головне, не наливати занадто багато.
- Помістити нарізані продукти. Обсмажити.
- Закип’ятити воду. Нашаткувати шпинат і помістити його в рідину. Додати засмажку.
- Облити окропом помідори — ця процедура допоможе легко зняти шкірку. Очистити помідори і перетерти, використовуючи крупну тертку. Відправити в бульйон.
- Все закип’ятити і відварити чверть години.
- Влити сік, який отримали з лимона.
На курячому бульйоні
Для схуднення не рекомендуються страви з жирним м’ясом, але тваринний білок використовувати все-таки можна. Для цих цілей підійде курка. Якщо відварити юшку з птиці, використовуючи тільки бульйон, що залишився після варіння, то вийде легке, але поживна страва. Дієтичний курячий суп можна вживати кілька разів на день.
Інгредієнти:
- філе — 170 г курячого;
- морква — 1 шт.;
- перець мелений;
- цибуля — 1 шт.;
- квасоля — 210 г стручкової;
- локшина гречана — 50 р.
Приготування:
- Розрізати на дві частини цибулину.
- Закип’ятити воду, покласти половину цибулі і відварити. Потрібно вісім хвилин.
- Сюди ж помістити промите філе, а цибулину дістати.
- Проварити годину. М’ясний шматок теж видалити.
- Моркву подрібнити, використовуючи крупну тертку. Закинути разом з квасолею в бульйон.
- Поламати локшину і відправити до овочів. Присипати перцем і варити чверть години.
Низькокалорійний овочевий суп для схуднення
Дієтичне блюдо допомагає втамувати голод, сприяє схудненню і очищає кишечник.
Інгредієнти:
- морква — 3 шт.;
- капуста — 420 г білокачанної;
- томати — 3 шт.;
- вода — 2 літри (курячий бульйон);
- квасоля стручкова — 320 г замороженої;
- перець солодкий — 1 шт.
Приготування:
- Капусту нашаткувати. Моркву порізати (дрібні кубики).
- Закип’ятити воду, покласти овочі і відварити чверть години.
- Томати розім’яти або дрібно їх порізати. Відварити п’ять хвилин.
- Настояти без вогню півгодини.
Готуємо легке блюдо з кабачків
Кабачок поживний і легко засвоюваний овоч. На його основі виходить смачна, дієтична юшка.
Щоб суп вдався особливо ніжним, використовуйте молоді плоди. М’якоть у них смачніше і не треба вирізати насіння.
Інгредієнти:
- картопля — 1 шт.;
- вода — 2100 мл;
- черешки селери — 4 шт.;
- спеції;
- кабачок — 1 плід;
- морква — 1 шт.
Приготування:
- Картоплю порізати. Нарізати селеру. Моркву натерти. Кабачок нарізати кубиками.
- Воду закип’ятити, закинути овочі і варити до м’якості. Остудити.
- Вміст каструлі подрібнити. У цьому допоможе блендер.
- Присипати приправами, розмішати, ще раз закип’ятити і відразу подавати.
З брокколі
Таке перше виходить легким, смачним, з красивим зеленуватим відтінком і ніжної кремової консистенції.
Інгредієнти:
- лавр — 1 аркуш;
- яловичина — 110 г;
- сир плавлений — 55 г;
- перець білий перемелений;
- цибуля — 1 шт.;
- брокколі — 550 р.
Приготування:
- Воду закип’ятити, покласти в неї м’ясо і відварити. Потрібно півгодини. Коли утворюється піна, необхідно обов’язково її прибирати.
- Присипати перцем, закинути лаврушку.
- Цибулю нашаткувати можна півкільцями і проварюють півгодини.
- Дістати м’ясної шматок, подрібнити і відправити назад в бульйон.
- Розібрати на суцвіття брокколі, покласти в суп і теж проварити. Капуста повинна стати м’якою.
- Взяти блендер, все збити.
- Помістити сир і добре перемішати до повного розчинення.
Дієтичний суп рибний
Вибираючи рибу для приготування, зупиніть свій вибір на нежирних сортів — під час дієти не можна використовувати багато жирів.
Інгредієнти:
- горбуша — 220 г;
- зелень — 30 г;
- камбала — 200 г;
- сіль — 4 г;
- цибуля — 50 р;
- перець — 2 г;
- томат — 35 г;
- молоко — 160 мл знежиреного;
- морква — 60 р.
Приготування:
- Зняти шкірку з томату. Щоб це було легше зробити, слід обдати його окропом. Порубати. Буде смачніше якщо вийде соломка.
- Морква перетерти подрібніше, цибулю нашаткувати. Помістити морквяну стружку і цибулю в сковороду і протушкувати сім хвилин.
- Приєднати помідор і тушкувати хвилин п’ять.
- Перемістити все в каструльку, влити воду і прогріти. Рідина повинна закипіти. Після цього проварити сім хвилин.
- Нарізати На шматки філе. Повинні вийти середні за розміром. Відправити в бульйон. Камбала потрібно у вигляді великих шматків. Додати в суп.
- Все залити молоком, розмішати і проварити. Потрібно п’ять хвилин.
- Зелень нашаткувати і присипати юшку. Присолити, підсипати перець, перемішати і вимкнути.
- Камбалу вийняти з супу, дістати кістки і помістити рибні шматочки назад в бульйон. Подавати можна з сухариками.
Овочевий суп з цвітної капусти
Капуста має приємний солодкуватий присмак, тому суп з цього овоча будуть з задоволенням їсти діти. Смачно вживати його з цілими шматочками овочів або в кінці приготування збити блендером і отримати кремову масу, яка буде схожа на солодкуватий десерт.
Інгредієнти:
- петрушка — 45 г;
- капуста — 420 кольоровий;
- мускатний горіх;
- часник — 1 зубчик;
- перець мелений;
- морква — 1 шт.
Приготування:
- Сковорідку розігріти. Вона повинна бути сухою — масло не використовувати.
- Зубчик часниковий порубати і змішати з мускатним горіхом. Цієї прянощі досить використовувати на кінчику ножа.
- Все відправити на сковорідку і обсмажити.
- Каструльку для приготування використовувати на півтора літра, більше не треба. Залити водою, закип’ятити, додати суцвіття і поварити шість хвилин.
- Натерти моркву, використовуючи середню тертку, і відправити у воду.
- Додати часник і проварити чверть години. Кришка повинна бути закрита.
- Порвати петрушку і теж покласти в бульйон. Присипати перцем і перемішати. Можна подавати.
Якщо любите у вигляді пюре, то включити блендер, все збити і ще раз закип’ятити. Якщо супчик вийшов дуже рідким, то можна проварити його чверть години не закриваючи кришку на максимальній потужності плити.
З картоплею і капустою
Часто для дієтичних страв використовують капусту. І це не даремно. Адже вона має високі смакові якості, швидко вариться, а крім іншого, вона ще й корисна.
Інгредієнти:
- консервований горошок — 35 г;
- цибуля — 1 шт.;
- вода — 2600 мл;
- петрушка — 20 г;
- картопля — 3 шт.;
- морква — 1 шт.;
- перець солодкий — 1 шт.;
- сіль — 1 ч. ложка;
- капуста — 145 г білокачанної;
- соняшникова олія — 1 ст. ложка.
Приготування:
- Закип’ятити воду.
- Великими шматками подрібнити картоплю, потім моркву. Всі відправити у вируючу рідина.
- Цибулину подрібнити (півкільця). Поздовжньо порізати перець.
- Відправити перець з цибулею у воду, закип’ятити і варити чверть години.
- Капусту нашаткувати. Злити розсіл з банки. Помістити горох з капустою в бульйон і варити півгодини.
- Порвати зелень, помістити її в суп і присолити.
Суп-пюре з овочів
Дієтичний суп-пюре виходить ніжним, кремовим. Він сподобається не тільки дітям, але і дорослим.
Інгредієнти:
- картопля — 2 шт.;
- морква — 2 шт.;
- перець;
- часник — 2 зубки;
- капуста брокколі — 1 шт.;
- сіль;
- шпинат — 45 г;
- спеції.
Приготування:
- Закип’ятити воду, підсолити.
- Овочі нарізати великими шматками і відправити у вируючу рідина. Відварити.
- Взяти блендер і все збити. Якщо маса буде надто рідка, то додати трохи борошна (крохмалю) і знову збити.
- Всипати спеції, а потім сіль. Перемішати.
Такий варіант першого страви смачно подавати зі сметаною.
В мультиварці
Смачна юшка в «розумній каструлі» виходить не гірше, ніж на плиті.
Інгредієнти:
- лавр — 1 аркуш;
- вода — 1400 мл;
- картопля — 2 шт.;
- сочевиця — 1 склянка;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.
Приготування:
- Нашаткувати цибулю. Перетерти морквину, використовувати велику тертку. Все помістити в чашу, залити половину води і виставити режим «гасіння». Часу буде потрібно чверть години.
- Картоплю подрібнити (потрібні кубики). Промити сочевицю і всі відправити в чашу. Влити залишок води і закинути лаврушку.
- Перемкнути у режим «суп». Час — годину.
Після закінчення програми настояти супчик під закритою кришкою чверть години.
Італійський овочевий суп «Мінестроне»
У італійців це блюдо — візитна картка. Цей суп готують з великої кількості овочів і виходить він незмінно кольоровим і красивим.
Інгредієнти:
- спаржа — 4 стебла;
- брокколі — 110 г;
- бульйон овочевий — 1900 мл;
- сочевиця — 4 ст. ложки відвареного;
- петрушка — 4 гілки;
- оливкова олія — 1 ст. ложка;
- картопля — 2 шт.;
- червона квасоля — 4 ст. ложки відвареного;
- перець;
- морква — 1 шт.;
- сіль;
- шпинат — 45 г свіжого;
- селера — 2 стебла;
- цукіні — 1 шт.
Приготування:
- Очистити овочі і нарізати шматками, повинні вийти середнього розміру. Помістити в сковороду, залити олією і обсмажити.
- Бульйон закип’ятити і помістити в нього засмажку. Проварити все разом вісім хвилин.
- Закинути квасоля і додати сочевицю.
- Броколі розібрати і теж помістити суцвіття в бульйон.
- Спаржу порізати. Подрібнити цукіні. Порубати шпинат. Додати в бульйон і варити чверть години. Присипати сіллю і поперчити.
- Третю частину юшки помістити в блендер і перемолоти. Отримане пюре відправити в суп і все проварити ще три хвилини. Посипати петрушкою.
З горохом
Цей варіант першого страви виходить ніжним, смачним, крохмалистим, поживним і мало калорійним.
Інгредієнти:
- часник — 2 зубки;
- горох — 2/3 гуртки колотого;
- морква — 1 шт.;
- корінь селери — 0,5 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- перець чорний мелений;
- зелень — 35 р.
Приготування:
- Заздалегідь замочити горох (краще всього зробити це ввечері).
- Селера нарізати. Нашаткувати цибулину. Зробити це дрібніші. Все помістити в сковороду і обсмажити. Масло не додавати.
- Взяти середню тертку і моркву подрібнити. Натерти зубки часникові використовуючи вже дрібну тертку. Все перемішати і настояти.
- У воду викласти горох, закип’ятити і відварити (потрібно півгодини).
- Закинути зажарку, додати морквяну масу і потомити.
- Зелень нашаткувати, відправити в суп і підсипати перець. Перемішати.
Дієтичний суп грибний
Дієтичний суп зазвичай варять із овочів. Гриби вживають рідко, адже вони засвоюються важко. Але для різноманітності раціону зрідка можна приготувати юшку і з лісовими дарами.
Інгредієнти:
- гречка — 0,5 гуртки;
- печериці — 260 г;
- перець болгарський — 1 шт.;
- зелень — 25 г;
- вода — 1700 мл;
- цибуля — 1 шт.
Приготування:
- Промиті гриби подрібнити (повинні вийде пластини). Перець порізати соломкою. Цибулю розрізати на дві частини.
- Закип’ятити воду і помістити в неї половинку цибулини. Відварити. Потрібно чверть години. Дістати і викинути.
- Помістити в бульйон гриби відварити чверть години. Щоб бульйон був чистим, потрібно постійно прибирати пінку.
- Засипати крупу і проварити.
- Подрібнити другу частину цибулини, помістити її в суп і поперчити.
- Нашаткувати зелень і засипати її в юшку, коли крупа дійде до готовності.
Низькокалорійний рецепт борщу
Цей суп ідеально підходить для тих, хто змушений дотримуватися дієти Дієтичний стіл №5. Для приготування не можна вживати бульйон, а тому будемо варити тільки на воді.
Інгредієнти:
- вода — 1500 мл;
- буряк — 110 г;
- капуста — 200 г;
- зелень — 25 г;
- цибуля — 110 г;
- картопля — 60 г;
- морквина — 110 р.
Приготування:
- Закип’ятити воду.
- Порізати картоплю і відправити в рідину.
- Нашаткувати капусту і додати до картоплі.
- Натерти буряк, потім моркву і помістити до овочів. Проварити.
- Нашаткувати цибулю, порубати зелень і додати в юшку.
- Все перемішати і тушкувати ще п’ять хвилин.
Поради
- Не слід допускати, щоб суп бурхливо кипів під час приготування. Добре, якщо він буде нудитися.
- Овочі необхідно ретельно вибирати. Якщо плоди будуть пошкоджені, то смак юшки буде зіпсований.
- Щоб не погіршилася якість бульйону, не варто додавати в момент варіння воду. Рідина наливайте відразу в необхідній кількості.
- Для гарного бульйону, м’ясні шматки необхідно поміщати тільки в холодну воду.