Дієтичний суп — 14 рецептів приготування

Гаряче перше блюдо слід включати в раціон будь-якої людини. Якщо ви вирішили схуднути або маєте проблеми з травною системою, то дієтичний суп — ваше спасіння. Корисну юшку можна готувати кожен день по новому рецепту, а щоб вам було легше визначитися з вибором, ми підібрали найбільш вдалі і смачні варіанти.

Дієтичний овочевий суп без м’яса

Корисну юшку готують з різними овочами, але найпопулярніший варіант — зі шпинатом і селерою.

Інгредієнти:

  • оливкова олія;
  • лимон — 0,5 шт.;
  • шпинат — 190 г;
  • томат -2 шт.;
  • цибуля зелена — 35 г;
  • стебло селери — 2 шт.

Приготування:

  • Селеру подрібнити. Нашаткувати зелену цибулю. Промазати маслом сковорідку. Можна вмочити силіконову кисть і змастити її, але головне, не наливати занадто багато.
  • Помістити нарізані продукти. Обсмажити.
  • Закип’ятити воду. Нашаткувати шпинат і помістити його в рідину. Додати засмажку.
  • Облити окропом помідори — ця процедура допоможе легко зняти шкірку. Очистити помідори і перетерти, використовуючи крупну тертку. Відправити в бульйон.
  • Все закип’ятити і відварити чверть години.
  • Влити сік, який отримали з лимона.

На курячому бульйоні

Для схуднення не рекомендуються страви з жирним м’ясом, але тваринний білок використовувати все-таки можна. Для цих цілей підійде курка. Якщо відварити юшку з птиці, використовуючи тільки бульйон, що залишився після варіння, то вийде легке, але поживна страва. Дієтичний курячий суп можна вживати кілька разів на день.

Інгредієнти:

  • філе — 170 г курячого;
  • морква — 1 шт.;
  • перець мелений;
  • цибуля — 1 шт.;
  • квасоля — 210 г стручкової;
  • локшина гречана — 50 р.

Приготування:

  • Розрізати на дві частини цибулину.
  • Закип’ятити воду, покласти половину цибулі і відварити. Потрібно вісім хвилин.
  • Сюди ж помістити промите філе, а цибулину дістати.
  • Проварити годину. М’ясний шматок теж видалити.
  • Моркву подрібнити, використовуючи крупну тертку. Закинути разом з квасолею в бульйон.
  • Поламати локшину і відправити до овочів. Присипати перцем і варити чверть години.

Низькокалорійний овочевий суп для схуднення

Дієтичне блюдо допомагає втамувати голод, сприяє схудненню і очищає кишечник.

Інгредієнти:

  • морква — 3 шт.;
  • капуста — 420 г білокачанної;
  • томати — 3 шт.;
  • вода — 2 літри (курячий бульйон);
  • квасоля стручкова — 320 г замороженої;
  • перець солодкий — 1 шт.

Приготування:

  • Капусту нашаткувати. Моркву порізати (дрібні кубики).
  • Закип’ятити воду, покласти овочі і відварити чверть години.
  • Томати розім’яти або дрібно їх порізати. Відварити п’ять хвилин.
  • Настояти без вогню півгодини.

Готуємо легке блюдо з кабачків

Кабачок поживний і легко засвоюваний овоч. На його основі виходить смачна, дієтична юшка.

Щоб суп вдався особливо ніжним, використовуйте молоді плоди. М’якоть у них смачніше і не треба вирізати насіння.

Інгредієнти:

  • картопля — 1 шт.;
  • вода — 2100 мл;
  • черешки селери — 4 шт.;
  • спеції;
  • кабачок — 1 плід;
  • морква — 1 шт.

Приготування:

  • Картоплю порізати. Нарізати селеру. Моркву натерти. Кабачок нарізати кубиками.
  • Воду закип’ятити, закинути овочі і варити до м’якості. Остудити.
  • Вміст каструлі подрібнити. У цьому допоможе блендер.
  • Присипати приправами, розмішати, ще раз закип’ятити і відразу подавати.
Дивіться також:  Скумбрія, запечена в духовці

З брокколі

Таке перше виходить легким, смачним, з красивим зеленуватим відтінком і ніжної кремової консистенції.

Інгредієнти:

  • лавр — 1 аркуш;
  • яловичина — 110 г;
  • сир плавлений — 55 г;
  • перець білий перемелений;
  • цибуля — 1 шт.;
  • брокколі — 550 р.

Приготування:

  • Воду закип’ятити, покласти в неї м’ясо і відварити. Потрібно півгодини. Коли утворюється піна, необхідно обов’язково її прибирати.
  • Присипати перцем, закинути лаврушку.
  • Цибулю нашаткувати можна півкільцями і проварюють півгодини.
  • Дістати м’ясної шматок, подрібнити і відправити назад в бульйон.
  • Розібрати на суцвіття брокколі, покласти в суп і теж проварити. Капуста повинна стати м’якою.
  • Взяти блендер, все збити.
  • Помістити сир і добре перемішати до повного розчинення.

Дієтичний суп рибний

Вибираючи рибу для приготування, зупиніть свій вибір на нежирних сортів — під час дієти не можна використовувати багато жирів.

Інгредієнти:

  • горбуша — 220 г;
  • зелень — 30 г;
  • камбала — 200 г;
  • сіль — 4 г;
  • цибуля — 50 р;
  • перець — 2 г;
  • томат — 35 г;
  • молоко — 160 мл знежиреного;
  • морква — 60 р.

Приготування:

  • Зняти шкірку з томату. Щоб це було легше зробити, слід обдати його окропом. Порубати. Буде смачніше якщо вийде соломка.
  • Морква перетерти подрібніше, цибулю нашаткувати. Помістити морквяну стружку і цибулю в сковороду і протушкувати сім хвилин.
  • Приєднати помідор і тушкувати хвилин п’ять.
  • Перемістити все в каструльку, влити воду і прогріти. Рідина повинна закипіти. Після цього проварити сім хвилин.
  • Нарізати На шматки філе. Повинні вийти середні за розміром. Відправити в бульйон. Камбала потрібно у вигляді великих шматків. Додати в суп.
  • Все залити молоком, розмішати і проварити. Потрібно п’ять хвилин.
  • Зелень нашаткувати і присипати юшку. Присолити, підсипати перець, перемішати і вимкнути.
  • Камбалу вийняти з супу, дістати кістки і помістити рибні шматочки назад в бульйон. Подавати можна з сухариками.

Овочевий суп з цвітної капусти

Капуста має приємний солодкуватий присмак, тому суп з цього овоча будуть з задоволенням їсти діти. Смачно вживати його з цілими шматочками овочів або в кінці приготування збити блендером і отримати кремову масу, яка буде схожа на солодкуватий десерт.

Інгредієнти:

  • петрушка — 45 г;
  • капуста — 420 кольоровий;
  • мускатний горіх;
  • часник — 1 зубчик;
  • перець мелений;
  • морква — 1 шт.

Приготування:

  • Сковорідку розігріти. Вона повинна бути сухою — масло не використовувати.
  • Зубчик часниковий порубати і змішати з мускатним горіхом. Цієї прянощі досить використовувати на кінчику ножа.
  • Все відправити на сковорідку і обсмажити.
  • Каструльку для приготування використовувати на півтора літра, більше не треба. Залити водою, закип’ятити, додати суцвіття і поварити шість хвилин.
  • Натерти моркву, використовуючи середню тертку, і відправити у воду.
  • Додати часник і проварити чверть години. Кришка повинна бути закрита.
  • Порвати петрушку і теж покласти в бульйон. Присипати перцем і перемішати. Можна подавати.

Якщо любите у вигляді пюре, то включити блендер, все збити і ще раз закип’ятити. Якщо супчик вийшов дуже рідким, то можна проварити його чверть години не закриваючи кришку на максимальній потужності плити.

Дивіться також:  Борщ з щавлю з яйцем – 6 рецептів

З картоплею і капустою

Часто для дієтичних страв використовують капусту. І це не даремно. Адже вона має високі смакові якості, швидко вариться, а крім іншого, вона ще й корисна.

Інгредієнти:

  • консервований горошок — 35 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • вода — 2600 мл;
  • петрушка — 20 г;
  • картопля — 3 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • перець солодкий — 1 шт.;
  • сіль — 1 ч. ложка;
  • капуста — 145 г білокачанної;
  • соняшникова олія — 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Закип’ятити воду.
  • Великими шматками подрібнити картоплю, потім моркву. Всі відправити у вируючу рідина.
  • Цибулину подрібнити (півкільця). Поздовжньо порізати перець.
  • Відправити перець з цибулею у воду, закип’ятити і варити чверть години.
  • Капусту нашаткувати. Злити розсіл з банки. Помістити горох з капустою в бульйон і варити півгодини.
  • Порвати зелень, помістити її в суп і присолити.

Суп-пюре з овочів

Дієтичний суп-пюре виходить ніжним, кремовим. Він сподобається не тільки дітям, але і дорослим.

Інгредієнти:

  • картопля — 2 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • перець;
  • часник — 2 зубки;
  • капуста брокколі — 1 шт.;
  • сіль;
  • шпинат — 45 г;
  • спеції.

Приготування:

  • Закип’ятити воду, підсолити.
  • Овочі нарізати великими шматками і відправити у вируючу рідина. Відварити.
  • Взяти блендер і все збити. Якщо маса буде надто рідка, то додати трохи борошна (крохмалю) і знову збити.
  • Всипати спеції, а потім сіль. Перемішати.

Такий варіант першого страви смачно подавати зі сметаною.

В мультиварці

Смачна юшка в «розумній каструлі» виходить не гірше, ніж на плиті.

Інгредієнти:

  • лавр — 1 аркуш;
  • вода — 1400 мл;
  • картопля — 2 шт.;
  • сочевиця — 1 склянка;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.

Приготування:

  • Нашаткувати цибулю. Перетерти морквину, використовувати велику тертку. Все помістити в чашу, залити половину води і виставити режим «гасіння». Часу буде потрібно чверть години.
  • Картоплю подрібнити (потрібні кубики). Промити сочевицю і всі відправити в чашу. Влити залишок води і закинути лаврушку.
  • Перемкнути у режим «суп». Час — годину.

Після закінчення програми настояти супчик під закритою кришкою чверть години.

Італійський овочевий суп «Мінестроне»

У італійців це блюдо — візитна картка. Цей суп готують з великої кількості овочів і виходить він незмінно кольоровим і красивим.

Інгредієнти:

  • спаржа — 4 стебла;
  • брокколі — 110 г;
  • бульйон овочевий — 1900 мл;
  • сочевиця — 4 ст. ложки відвареного;
  • петрушка — 4 гілки;
  • оливкова олія — 1 ст. ложка;
  • картопля — 2 шт.;
  • червона квасоля — 4 ст. ложки відвареного;
  • перець;
  • морква — 1 шт.;
  • сіль;
  • шпинат — 45 г свіжого;
  • селера — 2 стебла;
  • цукіні — 1 шт.

Приготування:

  • Очистити овочі і нарізати шматками, повинні вийти середнього розміру. Помістити в сковороду, залити олією і обсмажити.
  • Бульйон закип’ятити і помістити в нього засмажку. Проварити все разом вісім хвилин.
  • Закинути квасоля і додати сочевицю.
  • Броколі розібрати і теж помістити суцвіття в бульйон.
  • Спаржу порізати. Подрібнити цукіні. Порубати шпинат. Додати в бульйон і варити чверть години. Присипати сіллю і поперчити.
  • Третю частину юшки помістити в блендер і перемолоти. Отримане пюре відправити в суп і все проварити ще три хвилини. Посипати петрушкою.
Дивіться також:  Суп-пюре з печериць з вершками – 9 рецептів приготування

З горохом

Цей варіант першого страви виходить ніжним, смачним, крохмалистим, поживним і мало калорійним.

Інгредієнти:

  • часник — 2 зубки;
  • горох — 2/3 гуртки колотого;
  • морква — 1 шт.;
  • корінь селери — 0,5 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • перець чорний мелений;
  • зелень — 35 р.

Приготування:

  • Заздалегідь замочити горох (краще всього зробити це ввечері).
  • Селера нарізати. Нашаткувати цибулину. Зробити це дрібніші. Все помістити в сковороду і обсмажити. Масло не додавати.
  • Взяти середню тертку і моркву подрібнити. Натерти зубки часникові використовуючи вже дрібну тертку. Все перемішати і настояти.
  • У воду викласти горох, закип’ятити і відварити (потрібно півгодини).
  • Закинути зажарку, додати морквяну масу і потомити.
  • Зелень нашаткувати, відправити в суп і підсипати перець. Перемішати.

Дієтичний суп грибний

Дієтичний суп зазвичай варять із овочів. Гриби вживають рідко, адже вони засвоюються важко. Але для різноманітності раціону зрідка можна приготувати юшку і з лісовими дарами.

Інгредієнти:

  • гречка — 0,5 гуртки;
  • печериці — 260 г;
  • перець болгарський — 1 шт.;
  • зелень — 25 г;
  • вода — 1700 мл;
  • цибуля — 1 шт.

Приготування:

  • Промиті гриби подрібнити (повинні вийде пластини). Перець порізати соломкою. Цибулю розрізати на дві частини.
  • Закип’ятити воду і помістити в неї половинку цибулини. Відварити. Потрібно чверть години. Дістати і викинути.
  • Помістити в бульйон гриби відварити чверть години. Щоб бульйон був чистим, потрібно постійно прибирати пінку.
  • Засипати крупу і проварити.
  • Подрібнити другу частину цибулини, помістити її в суп і поперчити.
  • Нашаткувати зелень і засипати її в юшку, коли крупа дійде до готовності.

Низькокалорійний рецепт борщу

Цей суп ідеально підходить для тих, хто змушений дотримуватися дієти Дієтичний стіл №5. Для приготування не можна вживати бульйон, а тому будемо варити тільки на воді.

Інгредієнти:

  • вода — 1500 мл;
  • буряк — 110 г;
  • капуста — 200 г;
  • зелень — 25 г;
  • цибуля — 110 г;
  • картопля — 60 г;
  • морквина — 110 р.

Приготування:

  • Закип’ятити воду.
  • Порізати картоплю і відправити в рідину.
  • Нашаткувати капусту і додати до картоплі.
  • Натерти буряк, потім моркву і помістити до овочів. Проварити.
  • Нашаткувати цибулю, порубати зелень і додати в юшку.
  • Все перемішати і тушкувати ще п’ять хвилин.

Поради

  • Не слід допускати, щоб суп бурхливо кипів під час приготування. Добре, якщо він буде нудитися.
  • Овочі необхідно ретельно вибирати. Якщо плоди будуть пошкоджені, то смак юшки буде зіпсований.
  • Щоб не погіршилася якість бульйону, не варто додавати в момент варіння воду. Рідина наливайте відразу в необхідній кількості.
  • Для гарного бульйону, м’ясні шматки необхідно поміщати тільки в холодну воду.
Прокрутка до верху