Що може бути корисніше капусти? Всього за 24 години кулінару вдасться приготувати смачну повноцінну закуску. У статті відібрані сім вдалих рецептів добової капусти, де використовуються прості і доступні компоненти.
Добова капуста — простий рецепт у каструлі
Інгредієнти: 2 кг свіжої білокачанної капусти, 2 невеликі моркви, півсклянки рафінованої олії, повний стакан яблучного оцту, 5-7 зуб. свіжого часнику, лавровий листочок, 4-5 горошин запашного перцю, склянку з гіркою цукру-піску, 2 великі ложки кухонної солі.
- Капуста дуже дрібно шинкуется.
- Коренеплоди чистяться і труться по одній на тертці з середніми отворами.
- Овочі кладуть у каструлю.
- Для маринаду змішуються всі залишилися інгредієнти. Часник розминається в ступці. Кількість гострих пряних компонентів можна регулювати по своєму смаку.
- Маринад відправляється на вогонь і доводять до кипіння. Киплячою рідиною заливаються підготовлені овочі.
- Коли вміст каструлі трохи охолоне, продукти потрібно придавити чимось важким.
- Через 24 години добова маринована капуста перекладається в скляну тару і переміщається в прохолоду.
Готуємо з часником та морквою
Інгредієнти: півкіло капусти, 260 мл очищеної води, 2 ст. л. столового оцту, 5-7 зуб. свіжого часнику, половина великої моркви, 2 ст. л. цукру-піску, 1 мал. ложка крупної солі, 5-6 горошин чорного перцю, 3 ст. л. олії.
- Свіжа капуста тонко шинкуется і висипається в глибоку миску зі скла.
- До овочу додається крупно терта морква (для неї можна використовувати «корейську» тертку) і пропущений через прес свіжий часник.
- Вливається оцет. Складові ретельно перемішуються.
- В окрему каструлю відправляється заявлена кількість води. Додаються всі сипучі компоненти і перець у вигляді горошку. Суміш нагрівається.
- Коли солодкі і солоні крупинки повністю розчиняться в рідині, можна знімати ємність з плити і вливати олію.
- Поки ще гарячий маринад, їм заливаються змішані овочі. На продукти ставиться плоска тарілка і велика банка з водою.
- Вся конструкція відправляється в прохолоду на 24 години.
Готова добова капуста з часником та морквою викладається в салатник і подається до столу.
Маринована капуста шматками
Інгредієнти: 2 кіло капусти (білокачанної), півсклянки цукру, 3-4 лаврових листочка, 1 мал. ложка зерен коріандру, велика морквина, літр фільтрованої води, 3-6 зуб. часнику, 2 великі ложки кам’яної солі, півсклянки рафінованої олії та аналогічну кількість столового оцту.
- Капуста для такого рецепта нарізається «шашечками» — невеликими шматочками. Вони висипають у чисту і висушену банку (об’ємом 3 л).
- Шматочки капусти пересипаються тонкими кружечками моркви, часниковими пластинками, листочками лаврушки, зернами коріандру.
- Банку наповнити інгредієнтами повністю, щільно їх утрамбуйте.
- Для приготування маринаду в каструлю виливається вода і доводиться до кипіння. До неї висипаються заявлені в рецепті інші сухі інгредієнти.
- Коли солодкі і солоні крупинки повністю розчиняться в гарячій воді, потрібно влити в масу рафінована олія. Суміш кип’ятити 3-4 хвилини, після чого в неї вливається столовий оцет, і плита відразу вимикається.
- Гарячим маринадом заливається витовчене вміст банки.
Добова капуста шматками буде готова через 8-9 годин, перебуваючи в прохолоді. Зберігати їжу в холодильнику.
З буряком
Інгредієнти: 2 кг білокачанної капусти, 270 г сирої буряків, 5-7 часникових зубков, 5 горошин запашного перцю, лавровий листочок, літр очищеної води, 3-4 ст. ложки цукру-піску, 3 ст. л. кухонної солі, 170 мл яблучного оцту.
- Капуста позбавляється від забруднених і пошкоджених листя. Овоч добре промивається, залишають на 3-4 хвилини стікати, після чого нарізають невеликими шматками. Оптимальний розмір – 4 див.
- Буряк чиститься, миється, подрібнюється теркою з великими поділками. Часник очищається, і крупно ріжеться.
- Щоб приготувати гарячий маринад, потрібно налити воду в каструлю, насипати перець, додати лаврушку і залишилися сипучі компоненти. Вміст ємності доводиться до кипіння, після суміш вариться 8-9 хвилин.
- Каструля знімається з вогню, в неї вливається оцет, компоненти перемішуються.
- У велику скляну банку укладаються підготовлені овочі та часник – шарами. Зверху виливається ще гарячий маринад.
- Далі закуска залишають при кімнатній температурі на 24 години.
Готову страву можна відразу подавати до обіду. На зберігання банку переставляється в прохолоду. Наприклад, на нижню полицю холодильника.
Просто незрівнянний рецепт в банку
Інгредієнти: качан свіжої капусти, 2 моркви, 2 л кип’яченої води, по 1 великій ложці рідкого меду (або цукру) і великої повареної солі.
- Капуста дрібно шинкуется. Морквина треться на тертці з великими отворами або нарізається соломкою.
- Підготовлені овочі з’єднуються і акуратно перемішуються. Розминати їх не потрібно!
- Зазначеними інгредієнтами майже доверху заповнюється трилітрова скляна банка.
- Кип’ячена вода охолоджується. Її може знадобитися трохи більше або менше, ніж зазначено в рецепті. Рідина вливається в банку невеликими порціями, вона поступово повинна вбратися в пресовані овочі.
- Як тільки рідина перестане опускатися, зверху на овочі викладається сіль, мед або цукор.
- Банку встановлюється в глибоку ємність, так як в процесі буде активно виділятися сік.
- Через добу закуска повністю готова.
Капуста подається з пісним маслом і півкільця цибулі.
Варіант швидкої засолювання з журавлиною
Інгредієнти: 2 кг білокачанної капусти, 0,7-0,9 кг свіжої моркви, 3 великі ложки цукру-піску та солі, 140-160 г свіжої або замороженої журавлини.
- Морква ретельно миється і чиститься. Далі коренеплід натирається на тертці з дрібними або середніми отворами.
- З капусти знімають верхні листочки – промиваються і обсушиваются. Сам овоч дрібно шинкуется і висипається під містку миску разом з морквою.
- Ягоди добре промиваються і викладаються на друшляк. З них повинна піти вся зайва рідина.
- Велика сіль з’єднується з цукром. Далі вийшла сипуча суміш відправляється до овочів.
- Всі складові перемішуються і розминаються до появи соку.
- На дно широкого неглибокого пластикового контейнера викладаються підготовлені листя. Зверху шарами йдуть то овочі, то журавлина.
У такому вигляді контейнер залишають на 24 години при кімнатній температурі, після чого переставляється в холодильник.
Хрустка, квашена, добова капуста
Інгредієнти: 730 г моркви, щіпка кмину і чорного перцю горошком, 3 л води, 1 ст. л. оцтової есенції і стільки ж цукру-піску, 2 ст. л. крупної солі, 1,5 кг капусти.
- Капуста ріжеться і добре обминается. Далі овоч з’єднується з крупно тертим очищеним коренеплодом.
- У масу відправляються спеції.
- Майбутня закуска утрамбовується в трилітрову банку.
- Окремо готується розсіл. У каструлю всипати решту сухі компоненти, вливається дуже гаряча вода. В рідини розлучається оцет. Отримана суміш залишають остигати.
- Не гарячий розсіл вливається в банку з овочами. Ложкою в процесі ємності випускається зайве повітря.
Банку закривається кришкою і залишають на 24 години в холодильнику.