Долма — 7 рецептів приготування

Класична долма у виноградних листках

Рецепт долми у традиційному виконанні не складний. Якщо порівняти, наприклад, з приготуванням голубців, то вони зажадають набагато більше часу на обробку листя.

Важливо! Можна використовувати свіже листя або солоні, їх продають на ринках. У продажу можна знайти також готові мариновані листя для долми. Найсмачніше блюдо виходить з свіжих молодих листочків. Але якщо вони жорсткі, їх можна попередньо ошпарити окропом, надмірно солоні заготовки вимочити у воді і проварити кілька хвилин. Важливо при цьому дотримати пропорції солі у фарші і листках.

Знадобляться наступні продукти:

  • кілограм баранини або яловичини (краще товстий край або та частина, що може піти на фарш);
  • півсклянки рису;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • дві ложки топленого масла, гусячого жиру або рослинного масла;
  • 1 чайна ложка солі з невеликою гіркою;
  • пучок петрушки, кінзи (у загальній масі);
  • виноградні листя;
  • спеції і приправи за смаком.

Готуємо:

  • Свіже листя залити водою, дати постояти і промити. Дати стекти воді, обірвати, видалити черешки. Якщо листя жестковатые, обдати їх окропом або навіть трохи проварити. Промити, якщо листя солоні або мариновані.
  • Рис промити в воді, відварити хвилин 5-10. Злити і відкинути на друшляк. Важливо! Якщо ви використовуєте свіжі листя, то рис можна не відварювати — листя готуються досить довго, за цей час крупа встигне розваритися до потрібного стану.
  • На рослинному маслі або жирі трохи отпассеруйте дрібно нарізаний цибулю, дочекайтеся, щоб він став прозорим, але не зажарист.
  • Охолодіть цибулю і рис.
  • М’ясо подрібнити на м’ясорубці або дрібно порубати ножем.
  • У фарш додати сіль, зелень, рис, спеції. Вимісити до стану щільною в’язкості.
  • На дно товстостінної каструлі (казана або глиняного горщика) викласти некондиційні листя (рвані або нерівні), на них — згорнуті фаршировані конвертики. Долму укладати щільно, рядами, між шарами можна прокласти трохи сухофруктів (кураги або чорносливу, на любителя).
  • Поверх останнього ряду покласти листя і залити шари окропом, покривши їх повністю. Зверху покласти чисту тарілку, щоб не дати долма спливти. На сильному вогні довести до кипіння і, збавивши вогонь, варити під кришкою ще хвилин 40, до готовності листя.
  • Дивіться також:  Тефтелі з індички – 7 смачних рецептів приготування

    Їдять страву, полив конвертики соусом з казана, а також приправивши сумішшю сметани, часнику і дрібно рубаного гострого перцю.

    Порада: Листя може бути відносно рівними, а також дуже різним — залежно від сорту винограду. Щоб начинка не випадали, робіть її невеликий, трохи більше великого пальця. Поклавши до місця черешка фарш, загорніть спочатку один ближній край на фарш, а потім другий куточок накласти на нього внапуск, після чого вийшов трикутник загорнути іншу частину аркуша і покласти швом вниз.

    Прокрутка до верху