Класична долма у виноградних листках
Рецепт долми у традиційному виконанні не складний. Якщо порівняти, наприклад, з приготуванням голубців, то вони зажадають набагато більше часу на обробку листя.
Важливо! Можна використовувати свіже листя або солоні, їх продають на ринках. У продажу можна знайти також готові мариновані листя для долми. Найсмачніше блюдо виходить з свіжих молодих листочків. Але якщо вони жорсткі, їх можна попередньо ошпарити окропом, надмірно солоні заготовки вимочити у воді і проварити кілька хвилин. Важливо при цьому дотримати пропорції солі у фарші і листках.
Знадобляться наступні продукти:
- кілограм баранини або яловичини (краще товстий край або та частина, що може піти на фарш);
- півсклянки рису;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- дві ложки топленого масла, гусячого жиру або рослинного масла;
- 1 чайна ложка солі з невеликою гіркою;
- пучок петрушки, кінзи (у загальній масі);
- виноградні листя;
- спеції і приправи за смаком.
Готуємо:
Їдять страву, полив конвертики соусом з казана, а також приправивши сумішшю сметани, часнику і дрібно рубаного гострого перцю.
Порада: Листя може бути відносно рівними, а також дуже різним — залежно від сорту винограду. Щоб начинка не випадали, робіть її невеликий, трохи більше великого пальця. Поклавши до місця черешка фарш, загорніть спочатку один ближній край на фарш, а потім другий куточок накласти на нього внапуск, після чого вийшов трикутник загорнути іншу частину аркуша і покласти швом вниз.