Долма класична – 10 рецептів приготування долми у виноградному листі

Долма – це страва, що прийшла до нас зі Сходу і є аналогом звичних для нас голубців. Головною відмінністю цих страв є заміна капустяного листя виноградними. Начинка залишається схожою: м’ясо, пропущене через м’ясорубку, білий рис та деякі інші добавки, які можна регулювати на свій смак. Готувати долму можна як на плиті, так і в духовці, бо невеликі м’ясні «конвертики» тушкуються в соусі до готовності. Подавайте долму з улюбленими соусами, і ваша родина скаже вам спасибі!

Класична долма у виноградному листі в домашніх умовах

Класична долма у виноградному листі в домашніх умовах – це шалено смачна гаряча страва, яка розлітається з тарілок миттєво, завдяки своєму оригінальному зовнішньому вигляду та неперевершеному аромату. Побалуйте себе та своїх близьких!

Інгредієнти:

на – 10 порції

  • Фарш м’ясний – 700 гр.
  • Виноградне листя – 40 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Бульйон – 2 ст.
  • Вода – 1.5 ст.
  • Сметана – 100 гр.
  • Приправи – за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Класична долма у виноградному листі легко готується в домашніх умовах. Готуємо начинку: викладаємо фарш у тарілку з високими бортами, присмачуємо сіллю та приправами, додаємо воду та дрібнонашинковану цибулю – вимішуємо до в’язкої та однорідної консистенції.

Свіже листя винограду промиваємо та обсушуємо, якщо використовуєте заморожений продукт – даємо час розтанути.

Беремо в долоні трохи фаршу, ліпимо «котлетку» і кладемо на основу листочка.

Краї загинаємо до центру, згортаємо заготівлю.

Аналогічним чином згортаємо долму з інгредієнтів, що залишилися.

Дно сотейника вистилаємо виноградним листям і розподіляємо напівфабрикати. Заливаємо бульйоном і поміщаємо на конфорку: томимо на невеликому полум’ї близько 40 хвилин.

За потреби підливаємо трохи води, а за 5-7 хвилин до готовності, в бульйон відправляємо кілька ложок сметани (за бажанням).

Класична долма у виноградному листі готова! Розкладаємо страву по тарілках та подаємо до столу. Смачного!

Долма по-азербайджанськи у виноградному листі

Долма по-азербайджанськи у виноградному листі – це дивовижна страва, яка вразить ваші смакові рецептори! Звістка секрет неймовірного смаку полягає в соковитому фарші, приготованому із суміші баранини та яловичини, та аромату – у кінзі та м’яті – пальчики оближеш!

Час приготування – 1 год. 40 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Баранина – 100 гр.
  • Яловичина – 400 гр.
  • Рис – 150 грн.
  • Листя виноградне – 350 гр.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Кінза – 30 грн.
  • М’ята – 10 грн.
  • Кріп – 15 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу замочуємо листя окропу на 10 хвилин. Ополіскуємо та дрібно нарізаємо зелень. М’ясо, очищену цибулю та шматочок вершкового масла пропускаємо через решітку м’ясорубки.

Крок 2. До фаршу висипаємо рис і зелень, солимо і приправляємо – добре перемішуємо.

Крок 3. Кладемо лист жилками догори, викладаємо трохи начинки і, повертаючи краї, формуємо щільний рулетик.

Крок 4. На дно каструлі поміщаємо кілька листків, зверху поміщаємо долму та заливаємо водою. Притискаємо кришкою і доводимо до кипіння, потім нагрівання злегка зменшуємо і варимо протягом години. Після закінчення термічної обробки наполягаємо під кришкою 10-15 хвилин.

Крок 5. Страву сервіруємо та доповнюємо сметаною. Смачного!

Класична долма в маринованому листі винограду

Класична долма в маринованому листі винограду – це вишукана страва грузинської кухні, яка закохує в себе з першої дегустації. Виходячи з вищесказаного, лише одного разу, спробувавши долму, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову, тому що поєднання компонентів дуже вдале.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Дивіться також:  Курка тушкована в сметані – 8 рецептів приготування на сковороді в духовці і мультиварці

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Листя винограду мариноване – 400 гр.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Рис – ½ ст.
  • Спеції – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо промиваємо та обсушуємо, цибулини очищаємо – компоненти подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.

Крок 2. Крупу відварюємо до напівготовності та викладаємо в сито, дозволяючи стекти надлишкам рідини.

Крок 3. У миску викладаємо прокручене м’ясо, рис та цибулю.

Крок 4. Посипаємо приправами та сіллю – заважаємо до рівномірного розподілу.

Крок 5. Мариноване листя вимочуємо в прохолодній воді доти, поки надлишки оцту не випаруються. Листочки обсушуємо і на основу кожного, поміщаємо трохи апетитного фаршу – згортаємо на кшталт конвертика.

Крок 6. Вистеливши дно каструлі виноградним листям, щільно один до одного розкладаємо долму.

Крок 7. Заливаємо напівфабрикати водою та зверху притискаємо блюдцем – доводимо до кипіння, закриваємо кришкою та відварюємо 50 хвилин.

Крок 8. Ароматну долму подаємо до столу, не чекаючи остигання. Смачного!

Долма з яловичини у виноградному листі

Долма з яловичини у виноградному листі – це страва, що ідеально підходить для ситного та поживного обіду для всієї родини. М’ясо чудово гармонує з відвареним круглим рисом, ароматними травами і злегка кислуватим молодим листям винограду.

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 12.

Інгредієнти :

  • Яловичина – 1 кг.
  • Рис круглий – 180 гр.
  • Сало свиняче – 200 гр.
  • Петрушка – 20 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Листя винограду – 350 гр.
  • Орегано – 1 год.
  • Аджика – 1 год.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Олія соняшникова – ½ ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясну м’якоть і сало прокручуємо через м’ясорубку, виноградне листя і крупу запарюємо в окропі, промиваємо зелень.

Крок 2. Дрібняк нарізаємо цибулю і пасеруємо до світло-коричневого відтінку на суміші з рослинного та вершкового масла – відправляємо до фаршу. Потім додаємо рис, спеції, рубаний часник, сіль і зелень.

Крок 3. Листок кладемо глянсовою стороною до стільниці і скручуємо долму так, як показано на фото.

Крок 4. Напівфабрикати укладаємо в каструльку відповідного розміру і заливаємо водою, томимо під кришкою протягом 60 хвилин.

Крок 5. Сервіруємо та подаємо. Смачного!

Долма з баранини у виноградному листі

Долма з баранини у виноградному листі – це апетитне блюдо, яке чудово підійде для подачі до святкового столу, оскільки воно є порційними «трубочками» з соковитою і ситною начинкою. Обов’язково спробуйте смак Грузії, і ви залишитеся задоволені!

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Фарш баранячий – 700 гр.
  • Рис – 120 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Листя виноградне – 60 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.
  • Кмин – за смаком.
  • Коріандр мелений – до смаку.
  • Суміш перців мелена – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю «звільняємо» від лушпиння і подрібнюємо в чаші блендера до консистенції пюре.

Крок 2. У глибоку ємність викладаємо фарш, натерту на тертці моркву, промитий рис, пробиту в блендері цибулю та помідори, а також рубану зелень та приправи із сіллю.

Крок 3. Чистими руками вимішуємо масу до однорідності.

Крок 4. У промитого листя зрізаємо хвостики, заливаємо окропом і залишаємо на 5 хвилин.

Крок 5. Потім на край листа кладемо невелику “котлетку”, бічні частини листочка кладемо на начинку і згортаємо в рулетик.

Крок 6. Укладаємо заготовки в каструлю товстостінну.

Дивіться також:  Страви з риби – 20 рецептів: холодні і гарячі страви, дієтичні і на святковий стіл

Крок 7. І заливаємо водою так, щоб рідина повністю покривала рулетики. Накриваємо тарілкою та варимо протягом 40 хвилин.

Крок 8. Перед подачею доповнюємо сметанним соусом та приступаємо до трапези. Смачного!

Долма, запечена в духовці

Долма, запечена в духовці під сирно-сметанним соусом, приємно здивує вас своїм ніжним і вершковим смаком, який віддає пряними нотками. Урізноманітніть свій звичний раціон і привнесіть щось зовсім нове і дуже смачне. Вам сподобається – гарантовано!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Листя винограду (солоні) – 30 шт.
  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сир плавлений – 200 гр.
  • Сметана – 200 мл.
  • Молоко – 200мл.
  • Вода – 200 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед розморожуємо фарш, очищаємо цибулю і розкриваємо баночку з виноградним листям.

Крок 2. Для соусу в піалі об’єднуємо 1-2 зубки часнику, пропущеного через прес, молоко, сир, сметану та воду. Не забуваємо посолити і поперчити до смаку.

Крок 3. До перекрученого м’яса відправляємо часник, що залишився, рубану цибулю, сіль і перець – вимішуємо до однорідної консистенції.

Крок 4. На лист кладемо 1-1,5 столові ложки начинки і згортаємо долму так само, як і голубці.

Крок 5. Перекладаємо заготовки у форму для запікання та заливаємо підготовленим соусом, запікаємо близько 40 хвилин при температурній відмітці 180 градусів.

Крок 6. Гарячу долму викладаємо на блюдо сервіровки, і подаємо до столу. Смачного!

Як приготувати долму в мультиварці

Як приготувати долму? Відповідь на це невигадливе запитання ви знайдете, прочитавши докладний рецепт. Для готування нам знадобляться лише прості компоненти, за винятком виноградного листя. Здивуйте свою сім’ю класичною грузинською стравою, приготовленою лише за одну годину!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти :

  • Фарш – 500 гр.
  • Рис – 150 грн.
  • Листя винограду мариноване – 30-40 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір: овочі очищаємо та ополіскуємо.

Крок 2. Промитий рис заливаємо водою у співвідношенні один до трьох і варимо 10 хвилин, потім витримуємо під кришкою ще 10-15 хвилин.

Крок 3. Овочі нарізаємо дрібними кубиками і пасеруємо на розігрітій олії до м’якості, приблизно 10 хвилин.

Крок 4. У глибокій мисці змішуємо крупу, фарш, засмажку, чорний перець та сіль.

Крок 5. На основу листа викладаємо трохи начинки, підгинаємо бічні частини та загортаємо в рулетик.

Крок 6. Щільно один до одного викладаємо долму на піддон мультиварки для приготування на пару, в чашу наливаємо воду і запускаємо програму «гасіння» на 25 хвилин.

Крок 7. За 5 хвилин до закінчення режиму промазуємо долму пастою з перетертих томатів. Смачного!

Пісна долма без м’яса

Пісна долма без м’яса, звичайно, виходить не такою ситною, як класична, але не менш смачною та ароматною. Листя винограду чудово поєднуються з відвареним рисом, ароматною м’ятою, цибулею і пекучим часником. До столу рекомендується подавати разом із соусом.

Час приготування – 1 год. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Листя винограду – 40 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник – 4 зуби.
  • Олія соняшникова – 4 ст.л.
  • Рис – 1,5 ст.
  • Сік лимонний – 6 ст.
  • Сіль – 1 год.
  • М’ята – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Знімаємо лушпиння з цибулі та часнику, в сковорідці розігріваємо рослинну олію, а овочі дрібно нарізаємо. 4-5 хвилин пасеруємо цибулю і додаємо часник.

Дивіться також:  Як приготувати суші в домашніх умовах – 5 рецептів

Крок 2. Через вказаний час вимикаємо нагрівання та перекладаємо засмажку до сирого промитого рису, потім вводимо лимонний сік, подрібнену м’яту та сіль.

Крок 3. Розкладаємо на робочій поверхні листочки, матовою стороною догори.

Крок 4. Згортаємо долму так, як показано на фото.

Крок 5. Заготовки укладаємо в каструлю швом вниз, присмачуємо олією і повністю заливаємо водою.

Крок 6. Притискаємо блюдцем і закриваємо кришкою, готуємо 30-40 хвилин після закипання.

Крок 7. Викладаємо долму на тарілку та негайно дегустуємо. Смачного!

Тушкована долма в сметані

Тушкована долма в сметані, приготовлена ​​з додаванням великої кількості овочів – це поживна та ароматна страва, яка подарує вам справжню гастрономічну насолоду. Вся особливість страви полягає в натуральних та свіжих інгредієнтах, а також їх грамотному поєднанні.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 600 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Рис – 3 ст.
  • Листя винограду – 50 шт.
  • Горіх мускатний мелений – 2 щіпки.
  • Зелень – 60 грн.
  • Сік томатний – 400мл.
  • Сметана – 200 грн.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 год.
  • Перець чорний мелений – 4-5 щіпок.

Процес приготування:

Крок 1. Шматочки яловичини та два помідори пробиваємо у блендері.

Крок 2. Однорідну масу перекладаємо у глибоку миску.

Крок 3. Ополіскуємо і просушуємо зелень, дрібно шаткуємо.

Крок 4. Половину цибулини нарізаємо дрібними шматочками.

Крок 5. До яловичого фаршу викладаємо цибулю, зелень, крупу, сіль, перець та мускатний горіх.

Крок 6. Ретельно перемішуємо.

Крок 7. Ополіскуємо листя винограду, заливаємо окропом на 4-5 хвилин.

Крок 8. Зрізавши черешок, кладемо трохи начинки.

Крок 9. Повертаючи краї до серединки, згортаємо на кшталт конверта.

Крок 10. У сковороді на олії готуємо засмажку: пасеруємо часточки томатів без шкірки, соломку моркви та невеликі сегменти цибулі.

Крок 11. В окремій піалі поєднуємо томатний сік зі сметаною, меленим перцем та сіллю.

Крок 12. На засмажку викладаємо долму, заливаємо апетитним соусом.

Крок 13. Розкладаємо зверху кілька листків і доводимо страву до кипіння. Зменшуємо полум’я і гасимо 60-70 хвилин під кришкою.

Крок 14. Після теплової обробки кришку не чіпаємо і даємо страві «відпочити» ще півгодини. Далі подаємо до столу та насолоджуємося. Смачного!

Домашня долма у томатному соусі

Домашня долма в томатному соусі може опинитися на вашому столі лише через одну годину! Приготуйте оригінальний і гарячий обід для своєї сім’ї, до складу якого входить м’ясний фарш, білий рис і прянощі, а всі ці компоненти загортаються в листя винограду і вуаля, долма готова.

Час приготування – 1 год.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Листя виноградне – 25 шт.
  • Фарш – 400 гр.
  • Рис – 5 ст.
  • Часник – 3-4 зуби.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Томатний соус – 400 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Фарш розморожуємо та за бажанням доповнюємо кубиками моркви та цибулі, відміряємо необхідну кількість крупи.

Крок 2. Змішуємо рис із фаршем, додавши приправи та сіль.

Крок 3. На світлий бік виноградного листа, кладемо трохи м’ясної начинки.

Крок 4. Повертаємо краї.

Крок 5. І згортаємо щільний рулетик.

Крок 6. У глибоку сковорідку підливаємо трохи олії та розкладаємо напівфабрикати, заливаємо окропом і гасимо під кришкою протягом 25-30 хвилин.

Крок 7. Після закінчення часу в сковорідку відправляємо подрібнений часник і томатний соус – засікаємо ще 10-15 хвилин.

Крок 8. Викладаємо у тарілку та знімаємо пробу. Готуйте та отримуйте задоволення!