Долма у виноградних листках – 5 рецептів

Долма — це смачне, ситне і дуже корисне блюдо на обід, схоже на голубці. Воно прийшло до нас з Кавказу і полюбилося багатьма господинями. Цікаві рецепти долми у виноградних листках запропоновані в нашій добірці.

Класична долма у виноградних листках

Вам знадобиться:

  • 40 свіжих виноградних листків;
  • вода — 0,5 л;
  • фарш:
  • круглий рис — 125 гр;
  • сіль — 10 гр;
  • шматок вершкового масла — 50 гр;
  • чотири цибулини;
  • масло рослинне — 50 мл;
  • яловичий і баранячий фарш — 0,6 кг;
  • щіпка чорного перцю;
  • соус:
  • сметана — 200 гр;
  • зелень;
  • щіпка солі;
  • чотири часточки часнику.

Спосіб приготування:

  • Листочки промити під краном, покласти в окріп і дістати через 5 хвилин.
  • Подрібнити ножем почищені цибулини.
  • Тушити на розігрітій сковороді в двох видах олії, додати сіль.
  • Вимикаємо плиту, як тільки шматочки цибулі стануть м’якими.
  • Промитий рис покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Поварити 3 хвилини з того моменту, коли він закипить.
  • Дрібно нашаткувати зелень.
  • Поєднати в одному посуді готовий фарш, зелень, цибулю і рис. Додати за смаком сіль і щіпку меленого перцю.
  • На обробну дошку викладаємо листя винограду.
  • З маси фаршу формуємо грудочки і викладаємо їх на середину листя, загортаємо з усіх сторін в трубочку.
  • Дістанемо каструлю з товстим дном, на нього необхідно покласти листя в два шари.
  • Зверху закладаємо долми. Їх шви повинні бути внизу.
  • Заливаємо блюдо водою, її шар повинен бути врівень з останнім згортком листа.
  • Коли бульйон закипить, зменшіть нагрів і варіть 1,5 години.
  • Для соусу в сметану перекладаємо подрібнений часник і зелень, насипаємо сіль.
  • Ставимо його в холодильник на 2 години.
  • Подаємо страву зі сметанним соусом. Приємного апетиту!
  • Дивіться також:  Спагетті з сосисками – 5 цікавих і смачних рецептів

    Як приготувати в мультиварці?

    З мультиваркою непростий процес приготування долми спрощується в рази.

    Склад рецепта:

    • одна цибулина;
    • один лимон;
    • яловичий фарш — 0,7 кг;
    • 40 молодих листя винограду;
    • сіль за смаком;
    • вершкове масло — 150 гр;
    • зелень петрушки, кінзи і кропу;
    • рис — 90 гр;
    • масло рослинне — 20 мл;
    • чорний перець за смаком;
    • одна часточка часнику;
    • сметана — 150 гр.

    Як готується долма в мультиварці:

  • Як тільки промиємо рис, заллємо його окропом і залишаємо на 15 хвилин.
  • У листя видаляємо черешки і опустити в окріп на 5 хвилин, перекладаємо в друшляк.
  • Нагріваємо мультиварку з рослинним масло в програмі «Смаження».
  • Дрібно рубаємо цибулю і смажимо в мультиварці протягом 5 хвилин.
  • Розтопимо вершкове масло і додамо його до фаршу.
  • Насипаємо сіль і перець, додамо рис, нашатковану зелень, цибулю.
  • Замішуємо масу руками.
  • Викладаємо на стільницю лист винограду тильною стороною вгору.
  • Кладемо на нього трохи фаршу, загортаємо лист конвертиком.
  • Викладаємо їх у каструлю, лимон ріжемо кільцями і кладемо між шарами долми.
  • Щоб листя не розкрилися, ми придавлюємо їх тарілкою.
  • Готуємо страву 1,5 години в режимі «Гасіння».
  • Окремо змішуємо сметану і продавлений під пресом часник.
  • Блюдо викладаємо на тарілку і поливаємо сметанним соусом.
  • По-вірменськи

    Необхідні інгредієнти:

    • свіжа петрушка — 100 гр;
    • один помідор;
    • рис — 100 гр;
    • фарш м’ясний — 800 гр;
    • базилік сушений — 40 гр;
    • цибуля — 2 шт.;
    • 50 шт. виноградних листків;
    • сіль і перець за смаком;
    • один болгарський перець.

    Як готується долма по-вірменськи:

  • Обробити овочі і листя вищевказаним способом.
  • Цибулини порізати часточками.
  • Помідор полити окропом, зняти з нього шкірку, дрібно нарубати зелень і солодкий перець.
  • Залишити в окропі листя на 10 хвилин.
  • Провести через м’ясорубку овочі з зеленню, додати до фаршу.
  • Покласти туди рис, спеції, сіль і все вимісити руками.
  • Прибрати черешки з листя.
  • Загорнути в них порції фаршу.
  • Не складайте їх занадто туго — при варінні фарш розбухне.
  • У каструлю викласти десяток незадіяних листя.
  • На них помістити долму.
  • Залити окропом, зверху встановити тарілку.
  • Готувати 40 хвилин на повільному вогні.
  • Для соусу в сметану покришити дрібно нарізаний часник.
  • При подачі на стіл страву залийте соусом.
  • Дивіться також:  Лазанья з куркою — 8 рецептів приготування

    Долма з маринованих виноградного листя

    Мариновані листя надають яству ледь помітну кислинку.

    Склад рецепта:

    • одна морквина;
    • рис круглий — 60 гр;
    • одна цибулина;
    • фарш — 0,4 кг;
    • три помідора;
    • чотири часникового зубчики;
    • шматок вершкового масла — 80 гр;
    • банку листя.

    Покрокова інструкція:

  • Можна купити готові мариновані листя. Дістаємо їх з банки і розправляємо.
  • Подрібнюємо на тертці почищену цибулину.
  • Рисову крупу ретельно промиваємо водою. Пересипаємо його до фаршу.
  • Туди ж додаємо прянощі, подрібнену часточку часнику, сіль. Все перемішуємо.
  • В іншу ємність натираємо моркву і цілі часникові зубчики.
  • Викладаємо на дошку лист винограду, заповнюємо його середину фаршем.
  • Звертаємо по формі рулету.
  • Викладаємо все листя з начинкою в глибоку посуд, зверху насипаємо моркву, часник і шматочки помідорів.
  • Самим верхнім шаром йдуть маленькі шматочки масла.
  • Закриваємо блюдо чистими листочками.
  • Готуємо долму в мікрохвильовій печі 20 хвилин, потім наливаємо воду і варимо ще 20 хвилин.
  • З соусом мацоні

    Мацоні — продукт, що нагадує сметану. З нього вийде смачний, корисний і поживний соус.

    Вам знадобиться:

    • баранячий фарш – 1/2 кг;
    • три часточки часнику;
    • м’ята — 12 гр;
    • мацоні — 0,4 кг;
    • кріп — 50 гр;
    • одна цибулина;
    • баночка маринованих листя;
    • суміш червоного і чорного перцю — 10 гр;
    • кінза — 50 гр;
    • чебрець — 3 гр;
    • базилік — 4 гр.

    Як приготувати долму:

  • Замочіть листя в окропі на пару годин.
  • Перекладаємо мацоні в глибоку миску. До нього додаємо 30 г кропу, подрібнений часник і кинзу. Суміш прибираємо в холодильник.
  • У цей час у фарш кидаємо дрібно порубаний лук, сіль, суміш перців, зелень і інші прянощі.
  • Виноградні листя розгортаємо внутрішньо стороною вгору, начиняємо його масою фаршу, загортаємо конвертиком.
  • Кладемо биточки в каструлю так, щоб вони щільно прилягали один до одного.
  • Заливаємо кип’яченою водою, придавлюємо тарілкою.
  • Варимо близько двох годин.
  • Подаємо до столу разом з холодним соусом мацоні.
  • Дивіться також:  Заливне з язика яловичого і свинячого — 6 рецептів приготування

    Прокрутка до верху