Долма — це смачне, ситне і дуже корисне блюдо на обід, схоже на голубці. Воно прийшло до нас з Кавказу і полюбилося багатьма господинями. Цікаві рецепти долми у виноградних листках запропоновані в нашій добірці.
Класична долма у виноградних листках
Вам знадобиться:
40 свіжих виноградних листків;
вода — 0,5 л;
фарш:
круглий рис — 125 гр;
сіль — 10 гр;
шматок вершкового масла — 50 гр;
чотири цибулини;
масло рослинне — 50 мл;
яловичий і баранячий фарш — 0,6 кг;
щіпка чорного перцю;
соус:
сметана — 200 гр;
зелень;
щіпка солі;
чотири часточки часнику.
Спосіб приготування:
Листочки промити під краном, покласти в окріп і дістати через 5 хвилин.
Подрібнити ножем почищені цибулини.
Тушити на розігрітій сковороді в двох видах олії, додати сіль.
Вимикаємо плиту, як тільки шматочки цибулі стануть м’якими.
Промитий рис покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Поварити 3 хвилини з того моменту, коли він закипить.
Дрібно нашаткувати зелень.
Поєднати в одному посуді готовий фарш, зелень, цибулю і рис. Додати за смаком сіль і щіпку меленого перцю.
На обробну дошку викладаємо листя винограду.
З маси фаршу формуємо грудочки і викладаємо їх на середину листя, загортаємо з усіх сторін в трубочку.
Дістанемо каструлю з товстим дном, на нього необхідно покласти листя в два шари.
Зверху закладаємо долми. Їх шви повинні бути внизу.
Заливаємо блюдо водою, її шар повинен бути врівень з останнім згортком листа.
Коли бульйон закипить, зменшіть нагрів і варіть 1,5 години.
Для соусу в сметану перекладаємо подрібнений часник і зелень, насипаємо сіль.
Ставимо його в холодильник на 2 години.
Подаємо страву зі сметанним соусом. Приємного апетиту!