Долма — це смачне, ситне і дуже корисне блюдо на обід, схоже на голубці. Воно прийшло до нас з Кавказу і полюбилося багатьма господинями. Цікаві рецепти долми у виноградних листках запропоновані в нашій добірці.
Класична долма у виноградних листках
Вам знадобиться:
40 свіжих виноградних листків;
вода — 0,5 л;
фарш:
круглий рис — 125 гр;
сіль — 10 гр;
шматок вершкового масла — 50 гр;
чотири цибулини;
масло рослинне — 50 мл;
яловичий і баранячий фарш — 0,6 кг;
щіпка чорного перцю;
соус:
сметана — 200 гр;
зелень;
щіпка солі;
чотири часточки часнику.
Спосіб приготування:
Листочки промити під краном, покласти в окріп і дістати через 5 хвилин.
Подрібнити ножем почищені цибулини.
Тушити на розігрітій сковороді в двох видах олії, додати сіль.
Вимикаємо плиту, як тільки шматочки цибулі стануть м’якими.
Промитий рис покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Поварити 3 хвилини з того моменту, коли він закипить.
Дрібно нашаткувати зелень.
Поєднати в одному посуді готовий фарш, зелень, цибулю і рис. Додати за смаком сіль і щіпку меленого перцю.
На обробну дошку викладаємо листя винограду.
З маси фаршу формуємо грудочки і викладаємо їх на середину листя, загортаємо з усіх сторін в трубочку.
Дістанемо каструлю з товстим дном, на нього необхідно покласти листя в два шари.
Зверху закладаємо долми. Їх шви повинні бути внизу.
Заливаємо блюдо водою, її шар повинен бути врівень з останнім згортком листа.
Коли бульйон закипить, зменшіть нагрів і варіть 1,5 години.
Для соусу в сметану перекладаємо подрібнений часник і зелень, насипаємо сіль.
Ставимо його в холодильник на 2 години.
Подаємо страву зі сметанним соусом. Приємного апетиту!
Як приготувати в мультиварці?
З мультиваркою непростий процес приготування долми спрощується в рази.
Склад рецепта:
одна цибулина;
один лимон;
яловичий фарш — 0,7 кг;
40 молодих листя винограду;
сіль за смаком;
вершкове масло — 150 гр;
зелень петрушки, кінзи і кропу;
рис — 90 гр;
масло рослинне — 20 мл;
чорний перець за смаком;
одна часточка часнику;
сметана — 150 гр.
Як готується долма в мультиварці:
Як тільки промиємо рис, заллємо його окропом і залишаємо на 15 хвилин.
У листя видаляємо черешки і опустити в окріп на 5 хвилин, перекладаємо в друшляк.
Нагріваємо мультиварку з рослинним масло в програмі «Смаження».
Дрібно рубаємо цибулю і смажимо в мультиварці протягом 5 хвилин.
Розтопимо вершкове масло і додамо його до фаршу.
Насипаємо сіль і перець, додамо рис, нашатковану зелень, цибулю.
Замішуємо масу руками.
Викладаємо на стільницю лист винограду тильною стороною вгору.
Кладемо на нього трохи фаршу, загортаємо лист конвертиком.
Викладаємо їх у каструлю, лимон ріжемо кільцями і кладемо між шарами долми.
Щоб листя не розкрилися, ми придавлюємо їх тарілкою.
Готуємо страву 1,5 години в режимі «Гасіння».
Окремо змішуємо сметану і продавлений під пресом часник.
Блюдо викладаємо на тарілку і поливаємо сметанним соусом.
По-вірменськи
Необхідні інгредієнти:
свіжа петрушка — 100 гр;
один помідор;
рис — 100 гр;
фарш м’ясний — 800 гр;
базилік сушений — 40 гр;
цибуля — 2 шт.;
50 шт. виноградних листків;
сіль і перець за смаком;
один болгарський перець.
Як готується долма по-вірменськи:
Обробити овочі і листя вищевказаним способом.
Цибулини порізати часточками.
Помідор полити окропом, зняти з нього шкірку, дрібно нарубати зелень і солодкий перець.
Залишити в окропі листя на 10 хвилин.
Провести через м’ясорубку овочі з зеленню, додати до фаршу.
Покласти туди рис, спеції, сіль і все вимісити руками.
Прибрати черешки з листя.
Загорнути в них порції фаршу.
Не складайте їх занадто туго — при варінні фарш розбухне.
У каструлю викласти десяток незадіяних листя.
На них помістити долму.
Залити окропом, зверху встановити тарілку.
Готувати 40 хвилин на повільному вогні.
Для соусу в сметану покришити дрібно нарізаний часник.
При подачі на стіл страву залийте соусом.
Долма з маринованих виноградного листя
Мариновані листя надають яству ледь помітну кислинку.
Склад рецепта:
одна морквина;
рис круглий — 60 гр;
одна цибулина;
фарш — 0,4 кг;
три помідора;
чотири часникового зубчики;
шматок вершкового масла — 80 гр;
банку листя.
Покрокова інструкція:
Можна купити готові мариновані листя. Дістаємо їх з банки і розправляємо.
Подрібнюємо на тертці почищену цибулину.
Рисову крупу ретельно промиваємо водою. Пересипаємо його до фаршу.
Туди ж додаємо прянощі, подрібнену часточку часнику, сіль. Все перемішуємо.
В іншу ємність натираємо моркву і цілі часникові зубчики.
Викладаємо на дошку лист винограду, заповнюємо його середину фаршем.
Звертаємо по формі рулету.
Викладаємо все листя з начинкою в глибоку посуд, зверху насипаємо моркву, часник і шматочки помідорів.
Самим верхнім шаром йдуть маленькі шматочки масла.
Закриваємо блюдо чистими листочками.
Готуємо долму в мікрохвильовій печі 20 хвилин, потім наливаємо воду і варимо ще 20 хвилин.
З соусом мацоні
Мацоні — продукт, що нагадує сметану. З нього вийде смачний, корисний і поживний соус.
Вам знадобиться:
баранячий фарш – 1/2 кг;
три часточки часнику;
м’ята — 12 гр;
мацоні — 0,4 кг;
кріп — 50 гр;
одна цибулина;
баночка маринованих листя;
суміш червоного і чорного перцю — 10 гр;
кінза — 50 гр;
чебрець — 3 гр;
базилік — 4 гр.
Як приготувати долму:
Замочіть листя в окропі на пару годин.
Перекладаємо мацоні в глибоку миску. До нього додаємо 30 г кропу, подрібнений часник і кинзу. Суміш прибираємо в холодильник.
У цей час у фарш кидаємо дрібно порубаний лук, сіль, суміш перців, зелень і інші прянощі.
Виноградні листя розгортаємо внутрішньо стороною вгору, начиняємо його масою фаршу, загортаємо конвертиком.
Кладемо биточки в каструлю так, щоб вони щільно прилягали один до одного.