Справжнім делікатесом можуть стати домашні ковбаски, приготовані з різних видів м’яса. Спочатку це блюдо було придумано з метою продовження терміну зберігання м’яса в тривалих походах воїнів, пізніше стало справжнім витвором кулінарного мистецтва. У різних країнах ковбаски готують за своїм рецептам, з додаванням різних спецій і м’ясних частин тушок. Їх запікають в духовій шафі, на грилі, смажать, варять, кладуть під прес, коптять. Приготувати ковбаски будинку – завдання зовсім не складна, а натомість вийде блюдо, яке стане справжньою прикрасою святкового і повсякденного столу.
Свинячі домашні ковбаски в кишці
Ковбаски зі свинини в кишці готують практично всі люди в селах до новорічних та різдвяних свят. Це традиційне блюдо у слов’янських народів, про нього згадують у багатьох віршах і казках.
Готується страва з наступних інгредієнтів:
- безкоста свиняча грудинка (можна замінити не жирним ошейком) – 2,5 кг;
- кам’яна сіль – 35-40 г;
- мелений чорний перець – 1,5 ч. л.;
- червоний гострий перець – 0,5 ч. л. (за смаком);
- часник – пару зубчиків;
- розтертий сухий базилік – 2 ч. л.;
- тонкі свинячі кишки – 4 м.
Свиняча грудинка очищається від жиру і плівки, дрібно рубається ножем. До неї додаються спеції, сіль, пропущений через прес часник. Щоб м’ясо стало більш соковитим, до нього потрібно додати трохи чистої рідини. Отриманий фарш рекомендується помістити в холодильник приблизно на 6-8 годин.
Промиті кишки потрібно скласти в ємність і залити теплою водою з оцтом (кислоти додається зовсім трохи). Еластичні натуральні плівочки після промиваються, перевіряються на відсутність пошкоджень і замочуються у воді з додаванням солі на 60 хвилин.
Коли всі продукти будуть готові, можна приступати до наповнення кишок фаршем. Для цього використовується м’ясорубка зі спеціальною насадкою або будь-яке інше пристосування. Сира ковбаса після викладається в ємність, заливається водою і вариться приблизно 35 хвилин. Після вона обсмажується, або запікається в духовій шафі.
Важливо в процесі кінцевого приготування стежити, щоб не лопнула оболонка, інакше продукт вийде сухим.
Рецепт приготування з яловичини
Яловичина – джерело корисних речовин, незамінних для дорослого і дитячого організму. Ковбаски з яловичим м’ясом вийдуть соковитими, якщо додати в них трохи свинячого м’яса і сала.
Для того щоб зробити яловичі ковбаски для смаження, слід запастися:
- яловичиною – приблизно 4 кг;
- свининою – близько 800 м;
- сіль – за смаком;
- шпиком солоним – 350 г;
- часником – 4-5 зубків;
- перцем та іншими прянощами.
М’ясо потрібно промити, очистити від плівки і переконатися у відсутності хрящів в ньому. Свинина і яловичина рубаються ножем так, щоб шматочки основного продукту були близько 0,6 см завтовшки, а свинини – 3-4 мм. Фарш приправляється спеціями і сіллю.
Черево, підготовлене заздалегідь, наповнюється фаршем (1 кінець його потрібно зав’язати ниткою). Фарширувати натуральну оболонку потрібно не сильно щільно, з урахуванням того, що в процесі обробки вона стиснеться.
Важливо стежити, щоб всередині неї не було повітря, інакше при нагріванні оболонка лопне, а сік витече.
Коли черево буде наповнене м’ясом, можна зав’язати інший його кінець нитками і викласти на сковороду. Для надання вигляду сардельок, рекомендується перехопити оболонку нитками в декількох місцях. Смажити ковбаски потрібно на середньому вогні, обсмажуючи з обох боків до рум’яної скоринки.
Домашні курячі ковбаски
Приготувати домашні ковбаски в кишці з курячого фаршу простіше простого. Ніжні і соковиті, вони стануть гарним доповненням до других страв. Таке страву відмінна альтернатива магазинним виробів, якість яких іноді вельми сумнівне. Є кілька варіантів приготування курячих ковбасок – з желатином, в натуральній і штучній оболонці, з додаванням грибів та інших продуктів.
Одним з найпопулярніших є рецепт приготування страви в духовій шафі, з:
- курячого м’яса – 1,5 кг;
- кишок – 1,5 м;
- солі, перцю;
- гірчиці;
- соєвого соусу;
- цукрового піску;
- меленої паприки;
- спецій;
- грузинського соусу.
Куряче м’ясо слід промити і порізати на невеликі кубики. Після необхідно викласти його в глибоку ємність і пересипати спеціями. Все це потрібно відставити для маринування на 12-20 годин.
Промиті і очищені кишки потрібно перевірити на цілісність, після чого нафарширувати і зав’язати нитками кінці.
Якщо в оболонку потрапив повітря, потрібно акуратно проткнути її в цьому місці голкою або зубочисткою.
Запікати продукт слід на деку в духовій шафі близько 35 хвилин, попередньо розігрів духовку до 200 градусів. Зберігати готові ковбаски в холодильнику можна близько 7-10 днів, в морозильній камері до 3 тижнів.
Рецепт без кишок у фользі
Курячі ковбаски або свинячі (можна поєднати кілька видів м’яса) легко приготувати без використання натуральної оболонки, знайти в магазинах буває досить складно.
Для цього потрібно запастися:
- свинячим м’ясом – 1,5 кг;
- курячим філе – 1 кг;
- часником – кілька зубків;
- пекучим, запашним і білим перцем;
- мускатним горіхом – 8 г;
- сіллю – 45 г;
- цукром – 0,5 ч. л.
Підготовлені шматки свинячого м’яса потрібно пропустити через м’ясорубку, використовуючи спеціальну насадку з великими дірками. Курка обробляється ножем на дрібні кубики. Все змішується в ємності зі спеціями до однорідності і отставляется для настоювання (від 1 години до доби).
На столі вирізати і постелити фольгу (кілька квадратних аркушів скласти один на одного). Розкласти у фользі м’ясну начинку, загорнути, сформувавши ковбаски. Запекти в духовій шафі на решітці протягом 120 хвилин при температурі 45 градусів, після 100 хвилин при 65 градусах 10 хвилин при 100 градусах. Подати до столу, злегка остудити, з соусом і іншими стравами.
Домашні рубані ковбаски
Рублене м’ясо в ковбасі значно підвищує якість продукту і його вартість, якщо мова йде про фабричному виробі. Всі гурмани відзначають, що така страва відрізняється більш насиченим м’ясним смаком, на відміну від того, що готується на основі дрібного фаршу.
Для приготування страви слід запастися:
- свинячий м’якоттю – 500 г;
- часником – 1 зубок;
- цибулею (можна обійтися без нього);
- гірчицею;
- сіллю, чорним меленим перцем;
- свіжим салом – 200 г;
- рослинним і тваринним жиром;
- свинячими кишками – 120 див.
Під проточною водою слід промити м’ясо з салом, після чого порубати ножем так, щоб шматочки свинини були трохи більші сала. У готову м’ясну основу додаються спеції і пропущені через м’ясорубку часник з цибулею. Все перемішується, настоюється і після використовується для наповнення кишки.
Готові вироби рекомендується проварити в підсоленій рідини близько 20 хвилин. Викласти ковбаски на змащений жиром деко і запекти в духовці при температурі 190 градусів близько 18 хвилин (до появи рум’яної скоринки).
З свинини і яловичини
Варену свино-яловичий ковбасу можна приготувати в духовій шафі або мультиварці.
Готується страва з:
- свинини – фаршу і рубленого м’яса 1 кг;
- яловичини – 1 кг;
- води – 120 мл;
- солі.
При бажанні в фарш додається трохи меду, лимонного соку, суха гірчиця та інші спеції. М’ясо потрібно пропустити через м’ясорубку, скласти в блендер, додати води і подрібнити все до однорідності. Викласти м’ясну основу слід в ємність, додати сіль і приправи.
Підготовлену оболонку (натуральну або штучну) слід заповнити фаршем, скориставшись шприцом. Готові вироби потрібно викласти в каструлю, залити гарячою водою і варити протягом 25 хвилин. Можна запекти їх в мультиварці або духовій шафі.
Сирокопчені ковбаси в домашніх умовах
Сирокопчені ковбаси – гордість німців і дорогий, але такий улюблений делікатес слов’ян. Їх можна вживати, як окремий продукт або використовувати для приготування інших страв – бутербродів, піци і т. д. Готується страва з кращих сортів м’яса, з додаванням спеціальних прянощів і спецій.
Для приготування вишуканого блюда слід запастися:
- телятиною – 1 кг;
- нежирної свининою – 1 кг;
- свинячим салом – 500 г;
- сіллю – 100 г;
- цукровим піском – 0,5 ч. л.;
- меленим перцем запашним і чорним – по ½ ч. л.;
- кислотою аскорбіновою – 10 г;
- картопляним крохмалем – 3 ст. л.;
- коньяк – 50 мл
Шматки м’яса миються, очищаються і ріжуться ножем на великі кубики, кожен з яких натирається сіллю і складається після в глибоку ємність. Коли м’ясо просолится (для цього буде потрібно не менше 2 доби), його потрібно пропустити через м’ясорубку з великою насадкою. Сало нарізати шматочками, змішується з м’ясом і спеціями. Після до них додається потрібну кількість крохмалю, коньяку, все вимішується до однорідності і викладається в ковбасну оболонку.
Отримані страви обмотуються шпагатом і підвішуються в спеціальному приміщенні на кілька діб. Після напівфабрикати готуються в коптильні холодного копчення протягом 2 діб. Коли продукт буде готовий, він повинен дозріти в холодному приміщенні протягом 10 днів. Термін зберігання правильного виготовленого виробу будинку до 120 днів.