Домашній майонез: класичний рецепт – 8 способів приготування в домашніх умовах за допомогою блендера і міксера

Цей холодний соус можна сміливо назвати самим популярним. Він використовується самостійно для заправки салатів або входить в різні рецепти перших, других страв, і навіть десертів (випікання). Тому кожна господиня, яка піклується про якість харчування сім’ї, неодмінно повинна освоїти класичний рецепт домашнього майонезу.

Класичний рецепт в блендері

На приготування майонезу витрати часу будуть незначні (буквально 2-3 хвилини), але смак домашньої заправки змусить надовго викреслити зі списку покупок магазинний соус.

Список використовуваних продуктів:

  • 1 яйце;
  • 200 мл рослинного масла;
  • 20 мл лимонного соку або оцту;
  • сіль, цукор, гірчиця за смаком.

Послідовна технологія:

  • У склянку для заглибного блендера або півлітрову банку вбити яйце, робити це потрібно обережно, щоб жовток зберіг свою цілісність. Зверху за смаком присипати сіллю і цукром, влити олію.
  • Ніжкою блендера притиснути жовток до дна склянки, і включити пристрій. Через кілька секунд на дні почне з’являтися біла маса, тоді ніжку можна починати повільно піднімати, щоб захоплювати невеликі нові порції масла.
  • Коли все масло зіб’ється, додати лимонний сік (оцет) і гірчицю, знову продовжити збивання заправки до бажаної густоти і глянсового блиску. Готовий майонез перекласти в скляну тару і поставити в холодильник для стабілізації.

Якщо щось пішло не так, і майонез уперто не хоче густіти, потрібно просто взяти нове яйце і почати збивати його, замість масла вливаючи невдалий соус. Цей спосіб допоможе врятувати заправку, і продукти не відправляться у відро для сміття.

Готуємо з гірчицею

У традиційному складі французького соусу немає гірчиці. Її додають в майонез, який ми знаємо під назвою «Провансаль». Готувати таку заправку можна на цілих курячих яйцях, жовтків або на яйцях перепелів.

Співвідношення компонентів майонезу з гірчицею наступне:

  • 3 перепелиних яйця;
  • 130 мл рафінованої соняшникової олії;
  • 10 мл соку лимона;
  • 10 г гірчиці;
  • сіль, цукор.

Послідовна технологія:

  • Яйця з сіллю, цукром і гірчицею збити до однорідності. Потім буквально по краплі почати вводити масло. Коли рослинна основа з’єднатися з яйцями в однорідну емульсію, порції масла вливається в один прийом модно збільшити.
  • Як тільки майонез придбає бажану консистенцію і густоту, влити сік лимона і перемішати. Якщо немає під рукою цитрусового, його можна замінити яблучним винним, бальзамічним або на худий кінець столовим оцтом.
Дивіться також:  Приправа для курки: кращі спеції для страв з курки

Класика жанру з лимоном

Супротивникам хімії сподобається використання замість оцту свіжовичавленого лимонного соку. Варто відзначити, що в будь-якому рецепті даного соусу ці два продукти взаємозамінні, а співвідношення оцту і соку становить 1:2.

Щоб приготувати саморобний майонезу на жовтках з лимоном, беремо:

  • 1 курячий жовток або 4 перепелині;
  • 198 мл олії (оливкової або соняшникової);
  • 5 г цукру;
  • 10 мл лимонного соку;
  • 5,5 г солі;
  • 3,5 г порошку гірчиці;
  • 1,5 г чорного меленого перцю.

Послідовна технологія:

  • У високій склянці змішати блендером жовтки з усіма інгредієнтами, крім масла і лимонного соку. Маса повинна посвітліти і трохи збільшитися в об’ємі.
  • Після цього вводити масло по 15-20 мл, змішуючи все блендером до абсолютного емульгування суміші.
  • У загустілий соус влити сік лимона, перемішати, спробувати на смак, якщо необхідно відрегулювати смак заправки, згідно своїм перевагам.

Кількість масла в майонезі досить умовна величина. Його можна покласти більше, зазначеного в рецепті, тоді вийде більш густий і калорійний продукт, а при зменшенні його кількості, соус буде рідині і не такий поживний.

Вегетаріанський майонез блендером

Один з інгредієнтів майонезу – яйця або жовтки, які не допустимі до вживання в їжу веганами або людьми, що дотримують пост, але і без продуктів тваринного походження можна створити апетитний домашній соус, взявши:

  • 30 г кукурудзяного крохмалю;
  • 150 мл води;
  • 10 г гірчиці;
  • 10 г цукру;
  • 10 мл оцту;
  • 3 г солі;
  • 200 мл рослинного масла.

Послідовна технологія:

  • Спочатку потрібно заварити крохмаль. Для цього його треба розмішати в 50 мл холодної води, а решту рідина закип’ятити. Тонкою цівкою влити крохмаль у окріп, розмішати і швидко зняти з плити. Дати завареному крохмалю охолонути.
  • У чашу заглибного блендера викласти крохмаль та інші компоненти соусу, зверху акуратно вилити масло. Далі занурити блендер на дно і почати перемішування на середній швидкості, то опускаючи, то піднімаючи ніжку пристрою в чаші. Готовий майонез ще раз пробити блендером на високій швидкості.
Дивіться також:  Як варити пельмені в каструлі — 3 смачних і правильних рецепта

З додаванням часнику

Яйця і рослинне масло – це основа соусу, яку можна доповнити та урізноманітнити різними спеціями, приправами і навіть продуктами (наприклад, кропом, сиром, шматочками маслин, часником). Наведений нижче рецепт заправки з часником і сиром ідеально доповнить не тільки салати, але і м’ясо, рибу.

Для його приготування слід підготувати:

  • 1 яйце;
  • 130 мл рафінованої олії;
  • 12 г часнику;
  • 20 мл оцту;
  • 20 г твердого сиру;
  • 3 г солі;
  • 3 г цукру.

Послідовна технологія:

  • Яйце розбити в склянку для збивання, туди ж пропустити через прес часник, посолити і всипати цукор. Якщо збивати майонез міксером, то олію вливати тонкою цівкою, а якщо блендером, то відразу вилити зверху і збивати, як у класичному рецепті.
  • В загуслу суміш влити оцет і додати дрібну сирну стружку. Перемішати соус ложкою, при необхідності можна ще раз збити міксером або блендером. На цьому ж етапі можна відрегулювати смак, додавши сіль, цукор або оцет.

Рецепт приготування міксером від Юлії Висоцької

Юлія Висоцька під час збивання домашнього майонезу воліє користуватися ручним віночком або міксером. Спочатку варто приготувати соус з точних пропорцій, зазначених у рецептурі, а наступного разу вже спробувати змінити співвідношення по своєму смаку:

  • 4 жовтка;
  • 12-18 г часнику;
  • 3,5 г солі;
  • 20 г діжонської гірчиці;
  • 10 г цукру;
  • 40 мл яблучного оцту;
  • 500 мл оливкової олії.

Послідовна технологія:

  • Розім’яти В ступці товкачиком в кашку очищені часточки часнику з сіллю. Потім викласти їх у ємність для збивання, додати до них жовтки, гірчицю, цукор і половину норми оцту. Спінити все міксером протягом 5-7 хвилин.
  • Після цього можна приступати до додавання олії. Його слід вливати тонкою цівкою, продовжуючи збивати соус міксером. Коли буде вмешана ½ частка олії, долити решту оцет і продовжити приготування. Довго збивати майонез не варто, щоб він надто не загус.
Дивіться також:  Класичний плов – 10 рецептів, як приготувати смачний плов

Як зробити з сиру

Цей варіант домашнього майонезу можна зустріти під назвою «Швейцарський». Сир для цього соусу краще вибирати не зернистий, а м’який, пастоподобный. Що стосується його жирності, то допустима абсолютно будь-яка.

До складу соусу входять:

  • 200 г сиру;
  • 80 мл молока (або трохи більше-менше);
  • 2 курячих жовтка;
  • 80 мл рослинного масла;
  • 30 г гірчиці;
  • 20 мл яблучного оцту (або столового 6%);
  • сіль.

Послідовна технологія:

  • В посудину з сиром відправити жовтки, і хлюпнути молока. Ці інгредієнти перетерти блендером в гомогенну масу.
  • Потім тонкою цівкою влити рослинне масло (допустимо використовувати соняшникову, оливкову або обидва виду, узяті в рівних частках). Після вмішати гірчицю, оцет і посолити.
  • Якщо кисломолочний продукт був зернистим, то для більшої гладкості соус слід протерти пару раз через дрібнопористе металеве сито. Готовий домашній майонез на сирі слід зберігати в холодильнику не довше 4-6 днів.

Домашній майонез з оцтом

Багато господинь, боячись сальмонели, не вирішуються готувати майонез самостійно, використовуючи за основу сирі яйця. Але варені жовтки теж застосовні для приготування цього соусу. Як пристосування для змішування інгредієнтів знадобиться міксер, продукти, які будуть потрібні в процесі готування, такі:

  • 4 яйця;
  • 400 мл рослинного масла;
  • 20 мл оцту;
  • 7 г солі;
  • 5 г цукор;
  • гірчиця за смаком.

Послідовна технологія:

  • У сотейнику закип’ятити воду, опустити в неї яйця і варити 10 хвилин. Потім окріп злити, залити все холодною водою;
  • Коли яйця охолонуть, акуратно вийняти жовтки, перекласти їх у посудину для збивання, додати сіль з цукром і масу розім’яти виделкою.
  • Влити половину масла і почати збивання на високих оборотах міксера до посветления. Коли маса трансформується в майонез, влити оцет, розмішати його ложкою. Цей інгредієнт зробить соус світліше.

Знову включити міксер і тонкою цівкою ввести масло, що залишилося. У готову густу і стабільну суміш додати гірчицю і розмішати її ложкою. Майонез готовий.

Прокрутка до верху