Домашній сир з сиру і молока – 6 покрокових рецептів

Сир є джерелом великої кількості поживних елементів. Однак, купуючи цей продукт в магазині, не можна бути повністю впевненим у його якості та користі. Якщо часто виникають подібні сумніви, то краще зробити домашній сир з сиру і молока, який відрізняється простотою приготування, ситні і поживністю.

Базовий рецепт домашнього сиру з сиру і молока

Щоб приготувати сир, скориставшись базової рецептурою, достатньо мати в холодильнику і в кухонному шафці:

  • 200 г сиру;
  • 200 мл молока;
  • яйце;
  • шматочок масла;
  • 3 г соди;
  • щіпку солі.

Як варити сир в домашніх умовах:

  • В каструлю, поставити на плиту, вливається молоко.
  • В рідину поміщається сир.
  • При постійному помішуванні маса доводиться до кипіння і залишають на гарячої конфорці ще протягом 5 хвилин.
  • Після придбання сироваткою прозорості сирна маса відкидається на друшляк, застелений марлею.
  • Рідина повністю стікає.
  • У сотейник з товстим дном поміщаються сир, яйце, сода, сіль і розм’якшене масло.
  • При безперервному помішуванні сир вариться близько 5 – 7 хвилин, поки маса не стане м’якою і не почне вільно відділятися від стінок сотейника.
  • Сир викладається в силіконову форму і відправляється на 2 – 3 години в холодильник, де ставиться під прес.

Домашній сир твердий

Завдяки використанню такого кисломолочного продукту, як сир, домашній сир твердий готується дуже швидко і просто.

Вам знадобиться:

  • 1 кг сиру;
  • ½ Л молока;
  • 5 г солі;
  • 3 г соди;
  • яйце.

У процесі створення сирного продукту виконуються наступні дії:

  • Сир викладається в ємність, де заливають гарячим молоком.
  • Маса вариться на повільному вогні близько 10 хвилин, а потім відкидається на застелений марлею друшляк.
  • Сирна заготівля в мисці змішується з рештою інгредієнтами, а потім повертається в каструлю, яка поміщається на вогонь.
  • Вариться сир до придбання тягучою консистенції близько 10 хвилин при постійному помішуванні, щоб не пригорів.
  • Сирна маса викладається у форму, устанавливающуюся під гніт в холодильнику.
  • Через 8 годин твердий сирний продукт готовий до вживання або використання для створення різноманітних страв.
Дивіться також:  Рис з овочами на сковороді – 7 рецептів приготування

Приготування плавленого сиру

Домашній плавлений сир ідеально підходить для створення бутербродів до чаю.

Будуть потрібні:

  • 1 кг сиру;
  • 1 л молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • по 5 г соди і солі;
  • яйце.

Приготування домашнього сиру полягає у виконанні ряду нескладних дій:

  • У ємність вливається молоко, яке доводиться на вогні до появи пухирців.
  • В цей час в молоко відправляється сир, який при постійному помішуванні вариться до згортання.
  • Отримана сирна маса викладається в марлю, яка дозволяє рідини стекти.
  • У мисці змішуються сирна маса, сода, сіль, розм’якшене масло.
  • Суміш вариться в каструлі з товстим дном на протязі 10 хвилин.
  • У знятий з вогню сир додається яйце, після чого все ретельно перемішується і відправляється в формі в холодильник.

Домашній сир з козячого сиру і молока

Чашечка ранкової кави з скибочкою свіжого, хрусткої булочки, покритої платівкою солоного козячого сиру – чудовий сніданок, дає легкий старт робочого дня.

Для приготування сиру необхідні:

  • 2 л козячого сиру;
  • 30 мл сметани;
  • 2 кг козячого молока;
  • сіль.

Покрокова інструкція являє собою виконання наступних дій:

  • Половина молока вливається в каструлю і підігрівається до 50 °C.
  • Решта молока змішується з сиром.
  • Сирна маса розтирається виделкою до однорідності.
  • Коли буде отримана однорідна структура, розтертий сирний продукт викладається в тепле молоко.
  • Після доведення його до кипіння в рідину втручається сметана.
  • Вміст каструлі вариться при постійному помішуванні до формування білого згустку.
  • Якщо сир не згортається, то в каструлю додається трохи оцту.
  • Маса відкидається на друшляк з марлею, де залишається на протязі доби, щоб з неї повністю стекла вся рідина.
  • Коли вологи не залишиться, сир викладається у форму і поміщається під гніт в холодильній камері.
Дивіться також:  Домашній сир з сиру – 8 рецептів, як зробити сир в домашніх умовах

З додаванням грибів

Домашній сир можна приготувати з додаванням різних інгредієнтів, які додадуть продукту духмяність і пікантність. Наприклад, завжди будуть до речі гриби.

Для виконання цієї варіації необхідно мати під руками:

  • 1 кг сиру;
  • 1 кг молока;
  • 600 г грибів;
  • 20 г грибної приправи;
  • трохи лимонного соку;
  • 2 стопки соняшникової олії.

Приготування домашнього сиру полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • У каструлю наливається вода, в яку додається кілька крапель лимонного соку.
  • Сюди ж відправляються гриби, які витримуються там близько 20 хвилин. Після закінчення цього часу печериці відкидаються на друшляк, обсушиваются і нарізати скибочками.
  • Грибні шматочки обсмажуються разом з сіллю на розпеченому соняшниковій олії.
  • Сир за допомогою міксера збивається разом з молоком і грибною приправою.
  • Суміш відправляється в каструлю, де проварюється до утворення згустку.
  • Сирний складу викладається на марлю і залишається там, поки не стече вся рідина.
  • Після стікання сироватки вершкова маса змішується з остиглими грибами і викладається в підготовлену форму, яка відправляється на 6 годин в холодильник.

Солодкий сирок

Якщо раптово захотілося чогось солодкого, але корисного, то можна приготувати сирний десерт з:

  • 400 г сиру;
  • плитки шоколаду;
  • шматочки масла.
  • 30 г цукрового піску;
  • 750 мл молока;
  • 5 г соди.

Спосіб приготування:

  • За допомогою блендера змішуються сир, молоко і розм’якшене масло.
  • Сирна маса викладається в миску, яка відправляється на 25 хвилин на водяну баню.
  • У гарячу, однорідну масу викладаються шоколадна стружка і цукровий пісок.
  • Сирок переливається в форму, яка поміщається в холод.

Так, завдяки різним добавкам, в домашніх умовах можна приготувати солодкий і солоний сир різноманітної консистенції, в залежності від гастрономічних уподобань. Такий продукт, виготовлений на основі фермерського молока і сиру, виявиться набагато корисніше магазинного.

Дивіться також:  Карамелізована цибуля: як готувати, з чим їдять? 5 рецептів, як карамелізувати цибулю
Прокрутка до верху