Домашня ковбаса – 10 рецептів приготування в духовці

Домашня ковбаса – це окремий вид кулінарії. Хоч і вважається напівфабрикатом, але склад у домашніх ковбасах виключно натуральний, адже ви самі вирішуєте, що туди покласти. Крім м’яса можна доповнити склад пряними спеціями, зеленню та овочами. Ковбаски завжди заготовляють у великій кількості, щоб заморозити про запас і при необхідності швидко готувати на обід або вечерю.

Ковбаса в домашніх умовах у духовці

Ковбаса домашніх умовах у духовці – простий рецепт для м’ясних ласощів, який ви зможете легко повторити. Вам необов’язково мати якесь спеціальне додаткове обладнання, а якість напівфабрикату та смак буде на найвищому рівні.

Інгредієнти:

на – 2 порції

  • Свинина – 1.5 кг
  • Часник гранульований – за смаком
  • Сік лимонний – 1 ст.л.
  • Свинячі кишки – 3 метри
  • Мускатний горіх – за смаком
  • Вода – 200 мл.
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Суміш перців – за смаком

Процес приготування:

Ковбаса у домашніх умовах готується дуже просто. Свинину обмийте, промокніть від води паперовими рушниками. Покладіть м’ясо на обробну дошку і наріжте кубиками.

Складіть нарізане м’ясо в об’ємну миску, посоліть та приправте сумішшю перців до смаку.

За бажання всипте гранульований часник і мелений мускатний горіх, добре перемішайте м’ясо.

Влийте 200 мілілітрів холодної води та столову ложку лимонного соку. Ще раз добре перемішайте нарізане м’ясо. Заготовку залиште у холодильнику на 5 годин.

Кишки для ковбас ретельно вичистіть та помийте.

Рубаним м’ясним фаршем кишки можна заповнювати використовуючи спеціальну насадку м’ясорубки. Якщо такої немає, то обріжте шийку пластикової пляшки і використовуйте цей простий пристрій. Наповнюйте кишки щільно, але слідкуйте, щоб не порушилася їхня цілісність. Кінці зав’яжіть з обох боків.

Перед запіканням наколіть шкірку ковбас голкою в кількох місцях, також змастіть ковбаски олією.

Вкладіть ковбаски у рукав для запікання. Заготовку розташуйте на деку. Духовку розігрійте до 220 градусів.

Запікайте домашні ковбаски протягом 55 хвилин.

Перед подачею викладіть готові ковбаски на щільні паперові рушники, щоб позбавитися надлишків жиру. Подавати ковбасу можна з будь-яким гарніром на ваш смак.

Також домашню ковбасу в охолодженому вигляді можна подавати як м’ясну нарізку. Смачного!

Домашня ковбаса зі свинини в кишці

Домашня ковбаса зі свинини в кишці не йде в жодне порівняння з покупним варіантом. Нехай вас не лякає і не відштовхує уявна складність приготування. Найбільш трудомістка дія в рецепті – це очистити і вимити натуральну оболонку, до цього потрібно поставитися з особливою ретельністю.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 50 хв.

Порції – 1.

Інгредієнти:

  • М’якуш свинини – 2 кг.
  • Сало свиняче – 0,4 кг.
  • Кишки – 1,5-2 м-коду.
  • Сіль кухонна – 1 ст.л.
  • Горіх мускатний мелений – 0,5 ч.л
  • Перець чорний свіжомелений – 2/3 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину обмийте холодною водою. Розріжте вирізку на три великі шматки.

Крок 2. З|із| сала зріжте жорстку шкірку. Наріжте м’якуш невеликими брусками.

Крок 3. Одну третину м’яса наріжте кубиками не більше 1 сантиметра.

Крок 4. Решту м’яса разом із салом подрібніть за допомогою м’ясорубки. Встановіть у неї грати із середніми за величиною отворами.

Крок 5. Змішайте фарш із нарізаним м’ясом, посоліть і приправте перцем та мускатним горіхом. Добре перемішайте масу.

Крок 6. Кишки вискоблить і добре помийте всередині та зовні. На спеціальну насадку закріпіть край кишки і наповніть її підготовленим фаршем. Не набивайте оболонку дуже щільно, щоб у процесі приготування кишки не лопнули. Кінці ковбасок щільно зав’яжіть нитками.

Крок 7. Ковбаси можна заморозити або одразу приготувати. Викладіть ковбаски в жароміцну форму, влийте трохи води.

Крок 8. Наколи ковбаски в кількох місцях голкою і відправте запікатися в духовку. Готуйте ковбаски за 200 градусів протягом 40 хвилин. Подавайте домашні ковбаски у гарячому вигляді із гарніром на ваш смак. Смачного!

Куряча ковбаса з желатином у духовці

Куряча ковбаса з желатином у духовці виходить смачною та ніжною, дуже схожою на «лікарську». Ідеально для приготування ковбаси підійде куряча грудка, щоб ковбаса не була сухою, до складу можна додати трохи свинячого сала, але це не обов’язково.

Час приготування – 6 год.20 хв.

Час приготування – 80 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 0,5 кг.
  • Паприка мелена – ½ ч.л.
  • Часник гранульований – ч.л.
  • Коріандр мелений – ч.л.
  • Сіль кухонна – 0,5 ч.л.
  • Желатин – 10 грн.
  • Перець чорний свіжомелений – ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Подбайте про те, щоб усі необхідні інгредієнти були під рукою.

Крок 2. Куряче філе наріжте дрібними шматочками. Складіть м’ясо у миску.

Крок 3. Куряче м’ясо посоліть і приправте спеціями, перемішайте.

Крок 4. Також до миски до м’яса додайте швидкодіючий желатин.

Крок 5. Масу ретельно перемішайте.

Крок 6. Викладіть м’ясну масу на харчову плівку або розріжте рукав для запікання по шву та використовуйте його. Потім загорніть м’ясо плівку і сформуйте невелику ковбаску.

Крок 7. Заготовку оберніть у харчову фольгу. Згорток помістіть у жароміцну форму, влийте в неї трохи води.

Дивіться також:  Азу з яловичини з солоними огірками по-татарськи – 8 рецептів приготування

Крок 8. Покладіть форму в духовку, розігріту до 180 градусів на 60 хвилин. Коли ковбаса буде готова, повністю остудіть її та витримайте в холодильнику протягом 5 годин.

Крок 9. Смачна домашня ковбаса з курки готова, наріжте її та подавайте у вигляді нарізки або робіть з нею оригінальні бутерброди. Смачного!

Сиров’ялена ковбаса в домашніх умовах

Сиров’ялена ковбаса в домашніх умовах – незрівнянно смачна, трохи пікантна та якісна закуска для святкового столу. Звичайно, основна її перевага – це те, що зроблено її власними руками. Для насиченого смаку та аромату ви можете вибрати будь-який набір спецій.

Час готування – 10 днів.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • М’ясо – 1,5 кг.
  • Сало – 0,7 кг.
  • Сіль кухонна – 3 ст.л.
  • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.
  • Горілка – 2 ст.
  • Коньяк – 50 мл.
  • Кишки – скільки потрібно.
  • Часник – 5 зубів.

Процес приготування:

Крок 1. Приготування сиров’яленої ковбаси починається з підготовки сала. Його необхідно обмити, висушити та натерти сіллю з часником. Потім залиште сало в холодильнику на 10-12 годин.

Крок 2. М’ясо для ковбаси можна взяти будь-яке, що вам більше подобається. Ми використовуватимемо телятину. Помийте його і наріжте тонкими скибочками. М’ясо в мисці змішайте зі столовою ложкою солі, цукру та перцю. У м’ясну масу влийте горілку та за бажанням доповніть суміш іншими спеціями. Перемішайте м’ясну масу та відправте її в холодильник на добу.

Крок 3. М’ясо прокрутіть через м’ясорубку.

Крок 4. Сало промокніть серветками від зайвої вологи. Щоб було зручніше подрібнювати його, потримайте сало 15-20 хвилин у морозилці. Потім дрібно наріжте його або подрібніть в м’ясорубці. Перший варіант кращий.

Крок 5. Усі подрібнені інгредієнти перекладіть у миску. Висипте цукор і сіль, що залишився, влийте коньяк. Фарш перемішайте.

Крок 6. Кишки для ковбаси ретельно вимийте. Потім акуратно наповніть отриманим м’ясним фаршем. Якщо кишок у вас не виявилося, можна сформувати невеликі ковбаски руками і загорнути їх в марлю.

Крок 7. Заготовки необхідно розташувати в прохолодному місці, що добре провітрюється. Приблизно через 2-3 дні ковбаса почне підв’ялюватися, до готовності вона дійде через 9-10 днів. Зберігайте домашню сиров’ялену ковбасу в холодильнику. Смачного!

Як приготувати копчену ковбасу в домашніх умовах

Як приготувати копчену ковбасу в домашніх умовах – дуже просто! Покрокова інструкція допоможе вам розібратися у всіх тонкощах процесу та отримати відмінний результат. Будь-якого буднього дня ви зможете порадувати своїх близьких чудовою м’ясною закускою, або на свято здивуйте гостей своїми кулінарними здібностями.

Час приготування – 24 год.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Яловичина – 0,5 кг.
  • Свинина – 0,5 кг.
  • Сіль кухонна – 1 ч.л.
  • Спеції – до смаку.
  • Оболонка натуральна (кишки) – скільки потрібно.
  • Тирса вільхова – скільки буде потрібно.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо обмийте, наріжте великими шматками і прокрутіть через м’ясорубку. Фарш приправте спеціями та посоліть, добре перемішайте.

Крок 2. Натуральну оболонку вискоблить ножем і ретельно вимийте всередині та зовні. Потім наповніть її отриманим фаршем, краї з обох боків зав’яжіть мотузкою.

Крок 3. Потім заготовки по всій довжині перетягніть мотузкою як на фото. На оболонці зробіть кілька проколів голкою, щоб вона не луснула. Розподіліть ковбасу в коптильні для гарячого копчення.

Крок 4. Для копчення ковбаси на тирсі потрібно близько двох годин. Коптіть на середньому вогні. Після цього підвісьте ковбасу у темному та прохолодному місці на добу. Потім можна знімати пробу із домашньої копченої ковбаси. Смачного!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ковбаса з курки у харчовій плівці

Ковбаса з курки у харчовій плівці – простий та швидкий спосіб приготування домашнього делікатесу. Це повністю натуральний продукт, який можна надавати навіть дітям. Урізноманітнити смак ковбаси можна додаванням різних спецій, сиру, грибів чи овочів.

Час приготування – 24 год.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти :

  • Стегна курячі – 1 кг.
  • Часник – 8 зубів.
  • Желатин – 1 ст.
  • Майонез – 2 ст.
  • Спеції – до смаку.
  • Сіль кухонна – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Курячі стегна помийте, акуратно відокремте м’ясо від кісток та шкіри. Зубчики часнику очистіть від лушпиння. Желатин залийте гарячою водою та залиште на 20 хвилин.

Крок 2. М’ясо ножем наріжте дрібними шматочками, не слід перекручувати через м’ясорубку. У рубаний фарш додайте майонез, сіль та спеції за смаком.

Крок 3. Харчову плівку в кілька шарів розстеліть на рівній поверхні, викладіть на неї курячий фарш і загорніть. Сформуйте рівну ковбаску.

Крок 4. Потім заготовки ковбас загорніть у харчову фольгу, добре закріпіть кінці. Розташуйте заготовки на деку і відправте в духовку. Запікайте при 180 градусах протягом 1 години.

Крок 5. Після запікання остудіть ковбасу. Для зберігання витягніть її з плівки і оберніть у промаслений папір, так він краще зберігатиметься. Подавайте ковбасу у охолодженому вигляді. Смачного!

Домашня докторська ковбаса

Домашня лікарська ковбаса може бути частиною будь-якого комплексного прийому їжі. Її можна використовувати в приготуванні бутербродів, додавати в омлет, олів’є чи солянку. Ви будете приємно вражені, наскільки легко можна приготувати смачну докторську ковбасу самостійно вдома.

Дивіться також:  Соковитий фарш для чебуреків - 7 смачних рецептів приготування начинки для домашніх чебуреків з фаршу

Час приготування – 4 год. 20 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти :

  • Яловичина – 250 гр.
  • Свинина нежирна – 750 грн.
  • Сіль нітритна – 10 гр.
  • Сіль великого помелу – 10 гр.
  • Вода – 200 мл.
  • Оболонка колагенова – 75 гр.
  • Фосфат харчовий – 3 грн.
  • Прянощі (горіх мускатний, глюкоза, перець чорний) – 3,5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Зі свинини зріжте жирові прошарки, м’якоть, що залишилася, наріжте середніми за розміром шматочками.

Крок 2. Яловичина також зачистіть від плівок і жиру, наріжте кубиками, щоб вони легко проходили в отвір м’ясорубки.

Крок 3. Спочатку через м’ясорубку пропустіть яловичину, потім свинину. Фарш тримайте на окремих тарілках.

Крок 4. Далі загорніть окремо свинячий та яловичий фарш у харчову плівку. Згортки приберіть у морозилку, щоб вони остигли до температури приблизно 2 градуси. Це необхідно для того, щоб м’ясо згодом подрібнити якомога дрібніше.

Крок 5. Щоб зрозуміти, чи достатньо підморожене м’ясо, подивіться, чи утворилися по краю маси кристалики льоду, але саме м’ясо при цьому не повинно перетворитися на щільну кригу, а ближче до середини трохи навіть зберігає пластичність.

Крок 6. Для подальшого подрібнення м’яса можна використовувати спеціальний апарат – круттер. Але можна також використовувати кухонний комбайн. Окремо спочатку подрібніть яловичину.

Крок 7. Змішайте фосфат із спеціями для ковбаси, додайте до фаршу. Обидва види солі також змішайте з яловичим фаршем.

Крок 8. Подрібнюйте м’ясо на високих оборотах, поступово вливаючи воду. У вас вийде така світла емульсія як на фото.

Крок 9. Тепер можна до чаші комбайна додати свинячий фарш. Важливо подрібнювати м’ясо швидко, доки воно має правильну температуру.

Крок 10. За підсумком має вийти досить однорідна м’ясна маса. Якщо в процесі подрібнення ви помітите великі шматочки м’яса, можна прямо в чаші ще трохи підморозити масу і продовжувати подрібнення. Коли ви перемішуватимете готовий фарш, то за вилкою, ніби тягнуться нитки, це свідчить про те, що м’ясна емульсія правильно складена.

Крок 11. Колагенову оболонку замочіть у воді хвилин на 10, щоб вона стала еластичною.

Крок 12. Потім наповніть оболонку фаршем будь-яким зручним для вас способом. В даному випадку діаметр оболонки дозволяв наповнювати її столовою ложкою. Краї оболонки зав’яжіть ниткою і часто наколи її голкою.

Крок 13. Прогрійте духовку до 80 градусів. Заготовки ковбас розташуйте на решітці і помістіть у духовку, запікайте протягом години. Коли температура всередині ковбаси досягне 50 градусів, поставте на дно духовки ємність з водою. Продовжуйте запікати близько 80 хвилин до 70 градусів усередині виробу.

Крок 14. Вийміть ковбасу з духовки та опустіть її у холодну воду на 3-4 хвилини.

Крок 15. Батончики вареної ковбаси просушіть та остудіть. Потім помістіть на кілька годин у холодильник. Домашній делікатес готовий. Смачного!

Варена ковбаса в домашніх умовах

Варена ковбаса в домашніх умовах – чудова закуска та незамінний інгредієнт саморобних бутербродів. Хоча прилавки магазинів ломляться від величезної кількості ковбас усіляких виробників, нічого не краще приготовленої власноруч. Тим більше, що знадобляться найпростіші інгредієнти і трохи вільного часу.

Час приготування – 30 год.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Вода крижана – 200 мл.
  • Свинина нежирна – 2 кг.
  • Цукор – 1,5 ст.
  • Сало свиняче – 1 кг.
  • Коріандр – 5 гр.
  • Сіль нітритна – 55 гр.
  • Часник гранульований – 5 гр.
  • Горіх мускатний – 5 грн.
  • Молоко сухе – 60 грн.
  • Оболонка ковбасна поліамідна/натуральна – скільки потрібно.
  • Перець чорний помелу – 5 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину наріжте шматками, щоб легко проходили у вхідний отвір м’ясорубки.

Крок 2. Потім м’ясо прокрутіть через м’ясорубку з найдрібнішими ґратами 2-3 рази.

Крок 3. Злегка підморозьте свиняче сало, а потім наріжте його дрібними шматочками, якщо не хочете зустрічати в ковбасі великі жирні шматки.

Крок 4. У невеликій мисці змішайте сіль та спеції.

Крок 5. У мисці з’єднайте фарш та спеції. Цукор розчиніть у воді. Поступово вливаючи солодку воду у фарш, все добре перемішуйте.

Крок 6. Далі м’ясну масу подрібнюйте частинами за допомогою занурювального блендера, тоді маса вийде більш однорідною.

Крок 7. В отриману масу висипте сухе молоко та кубики сала, ще раз добре перемішайте.

Крок 8. Щільно наповніть ковбасну оболонку м’ясним фаршем, зав’яжіть кінці мотузкою з обох боків. Якщо десь утворилися бульбашки повітря, то проткніть їх голкою.

Крок 9. Згортки ковбаси підвісьте у прохолодному приміщенні на 6-8 годин.

Крок 10. Можна переходити до варіння. Візьміть об’ємну каструлю, покладіть у неї заготовки та залийте водою. У ковбасу вставте термометр, щоб стежити за температурою всередині виробу. Нагрівати ковбасу потрібно повільно. Через 8-10 годин від початку варіння температура всередині ковбас має піднятися до 70-75 градусів і тоді ковбаса буде готова.

Дивіться також:  Котлети з мінтаю - 10 дуже смачних рецептів

Крок 11. Остудити готову варену ковбасу холодною водою, висушити і підвісити на 10-12 годин у прохолодному місці. Зберігайте домашню ковбасу в холодильнику, вона з’їдається дуже швидко. Смачного!

Як приготувати ліверну ковбасу вдома?

Як приготувати ліверну ковбасу вдома з печінки, легенів та серця, навіть якщо ви ніколи не займалися подібними заготовками, докладно описано у рецепті. Процес приготування не можна назвати швидким, але всі кроки будуть зрозумілі і прості у виконанні.

Час приготування – 4 год.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Лівер відварний – 2 кг.
  • Яйця курячі – 15-20 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Сметана – 500 грн.
  • Кишки очищені – 5-6 м.
  • Сіль кухонна – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Спершу відваріть серце, печінку, нирки та легені, остудіть лівер. Головки цибулі очистіть від лушпиння і обмийте проточною водою.

Крок 2. Лівер розріжте на шматки. Разом із цибулею прокрутіть його через м’ясорубку кілька разів. Далі розбийте в отриману масу яйця і добре перемішайте все.

Крок 3. Викладіть у миску з лівером сметану, висипте сіль і за бажання мелені приправи. Ще раз добре перемішайте масу.

Крок 4. Кишки вискоблить ножем, промийте кілька разів проточною водою. Потім щільно утрамбуйте ліверну масу в натуральну оболонку, закріпіть краї з обох боків. Варіть ліверну ковбасу окропу півгодини або трохи більше на слабкому вогні.

Крок 5. Після варіння ковбасу остудіть. А далі доведіть її до готовності на свій розсуд: обсмажте, згасіть або запікайте в духовці. Смачного!

Класична краківська ковбаса в домашніх умовах

Класична краківська ковбаса в домашніх умовах – делікатес вищий за усілякі похвали. Напевно, з усіх видів домашніх ковбас, цей делікатес заслуговує на більше уважності та старанності при приготуванні. Також необхідно придбати сіль великого помелу, вона найкраще підходить для рецепту.

Час приготування – 5 год.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 0,6 кг.
  • Перець чорний мелений – 16 гр.
  • Цукор – 20 гр.
  • Часник гранульований – 10 гр.
  • Свинина нежирна – 0,6 кг.
  • Свинина з жировим прошарком – 0,4 кг.
  • Сіль великого помелу – 40 гр.
  • Спеції (горіх мускатний, кардамон, перець запашний) – 15 гр.
  • Шпик – 0,4 кг.
  • Вода – 200 мл.
  • Оболонка натуральна – скільки потрібно.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти для ковбаси мають бути найвищої якості. Охолоджену м’якоть яловичини помийте і просушіть паперовими серветками. Наріжте кубиками м’ясо зі стороною приблизно 1-1,5 сантиметра. Подрібнену яловичину заберіть у морозилку.

Крок 2. Свинину також обмийте та промокніть від вологи. Наріжте шматочками для подальшої переробки. Заберіть її в морозилку.

Крок 3. Справжня краківська ковбаса має досить великі вкраплення сала. Наріжте його дрібними кубиками. Якщо сало у вас солоне, то солі можна додати до фаршу менше, виходячи з пропорцій сала до загальної маси.

Крок 4. Сіль додайте до яловичої частини фаршу, перемішайте і знову приберіть у холодильник.

Крок 5. Далі до яловичини додайте цукор, перець, часник та інші спеції. Добре перемішайте.

Крок 6. Дістаньте із морозилки свинину. Важливе правило температура м’яса при обробці не повинна перевищувати 12 градусів. Подрібніть свинину через м’ясорубку з великими ґратами.

Крок 7. Усі здрібнені компоненти фаршу з’єднайте в об’ємній мисці. Все добре перемішайте та додайте крижану воду або подрібнений лід. Фарш відправте в холодильник приблизно на 20 годин, щоб дозрівав.

Крок 8. Набивати натуральну оболонку фаршем можна за допомогою спеціального пристрою. Або ж використовуйте спеціальну лійку.

Крок 9. Коли ковбаси будуть готові, вивісьте їх щонайменше на ніч при кімнатній температурі. Це потрібно для того, щоб фарш ущільнився, і загалом трохи обсохли.

Крок 10. Далі можна переходити до термообробки. Ковбаси викладіть на решітку або, якщо є така можливість, підвісьте в духовці. Вам також знадобиться термометр для вимірювання температури усередині ковбаси. Тримайте їх у духовці при 60 градусах, доки температура в ковбасах не підніметься до 47 градусів.

Крок 11. Так ковбаси виглядатимуть після першого етапу термообробки. Поверхня стане сухою, а ковбаси трохи набухнуть.

Крок 12. Далі другий етап. Тримайте ковбаси при 80 градусів у духовці, цього разу температура всередині має стати 60-61 градус.

Крок 13. І третій етап – це варіння на пару. Для цього під ковбасу встановіть ємність із водою. Температура духовки також має бути 80 градусів, а ковбаси всередині мають прогрітися до 70-75 градусів.

Крок 14. Після цього підвісьте ковбаси у приміщенні з температурою не більше ніж 22 градуси на ніч. Хвостики натуральної оболонки мають бути сухими.

Крок 15. Тепер переходимо до копчення. Тріски насипте на третину всього об’єму.

Крок 16. Підвісьте ковбаси в коптильні і тримайте ковбасу приблизно годину.

Крок 17. Далі розвісьте ковбасу на свіжому повітрі годин на 6-7, щоб вивітрилася коптильна різкість. Затягніть заготовки в тонку тканину або марлю.

Крок 18. Усі ваші зусилля відіб’ються сторицею. Краківська ковбаса в домашніх умовах виходить чудовою. Смачного!

Прокрутка до верху