Сьогодні важко знайти на прилавках магазинів смачну ковбасу відповідної якості. Склад більшості продуктів залишає бажати кращого. Тому для своєї родини варто готувати їх самостійно. Дуже смачно і просто можна зробити домашню ковбасу з курки.
Класична домашня ковбаса з курки
Щоб продукт вийшов особливо соковитим і смачним, потрібно взяти не тільки курятину, але ще і свиняче сало. Інгредієнти: 1,5 кг м’яса курки, 2,5 м свинячих кишок, 280 г свіжого сала, сіль, 1 ст. жирних вершків, часник і приправи за смаком.
З будь-яких частин тушки зрізається м’ясо і дрібно рубається.
Курятина разом з салом, сіллю, часником і спеціями перетворюється у фарш. Після ретельного вимішування в масу вливаються вершки, і вона вирушає на кілька годин у холодне місце.
Для фарширування кишки використовується спеціальна насадка на м’ясорубку. Не варто наповнювати заготівлю занадто щільно.
Через кожні 55-65 см зав’язуються вузли.
Залишилося проколоти кишку голкою кожні 8-9 см і варити її 25 хвилин в солоній воді.
Перед вживанням можна посмажити ковбасу на будь-якому маслі.
Дієтична — з курячих грудок
Щоб знизити калорійність готової ковбаси, варто використовувати виключно філе птиці. Інгредієнти: півкіло грудки, 90 мл молока, 2 білка курячих яєць, зубчик часнику, щіпка меленої паприки, малий. ложка солі і стільки ж картопляного крохмалю.
Шматочки філе подрібнюються за допомогою блендера. Отримана маса солиться, посипається крохмалем, подрібненим часником і спеціями.
Після додавання молока і білків інгредієнти ще раз гарненько вимішуються. Останній продукт потрібен, щоб при нарізці страва не розвалювалася.
Фарш викласти на пергаментний папір і розподіляється по всій довжині аркуша. Формується ковбаса і з обох боків щільно зав’язується нитками. Ними ж кульок обмотується вздовж і впоперек, щоб продукт не втратив форму.
Вариться ковбаса в киплячій воді 40-45 хвилин.
Залишиться лише прибрати на пару годин в холодильник.
Щоб ковбаса мала апетитний колір, можна додати в неї буряковий сік на етапі замішування фаршу.
З додаванням свинини
М’ясо краще брати пісне без надлишків жиру. Інгредієнти: 1,5 кг свинини і 800 г курятини, велика ложка солі, ціла головка часнику, 120 мл молока, по дрібці насіння гірчиці, коріандру і чорного перчика, шматочок вершкового масла, 3 м кишки. Як правильно ковбаса готується з курки в домашніх умовах, розповідається далі.
М’ясо і курятина ріжуться кубиками, солятся, присипаються спеціями, пропускаються через м’ясорубку і залишають на всю ніч в холоді для маринування.
Вранці в масу додається роздавлений часник і остигле кип’ячене молоко. Вона залишається ще на пару годин.
Залишилося начинити оболонки сумішшю, зав’язати їх кільцями, проколоти в кількох місцях голкою і варити в солоній воді 45 хвилин. В процесі продукт не повинен кипіти.
Готова ковбаса змащується маслом і ще 25 хвилин готується на деку в духовці.
Куряча ковбаса варена
Це найпростіший рецепт домашньої ковбаси, для якого не потрібні навіть свинячі оболонки. Інгредієнти: 960 г філе курки, 2 добірних яйця, 2 великі ложки картопляного крохмалю, сіль, спеції і часник за смаком, 120 мл молока.
За допомогою блендера або кухонного комбайна птах з часником перетворюється в однорідне пюре. За смаком до філе можна також додавати свиняче сало.
У фарш додається сіль, спеції, яйця цілком, крохмаль і коров’яче молоко. Блендером компоненти добре збиваються.
Маса викладається в промаслені керамічні формочки і запікається в дуже гарячій духовці 40 хвилин.
Готову ковбасу можна загорнути у плівку і відправити в холодильник на зберігання.
З желатином у фользі
Щоб приготувати домашню ковбасу по такому рецепту, не потрібно використовувати кишки або возитися з м’ясорубкою. Інгредієнти: 1 кг курячих стегенець, по ½ малий. ложки спеціальної приправи для курки і меленого чорного перчика, 15 г якісного желатину, 2 великі ложки майонезу, малий. ложка солі, 7-8 часникових зубчиків.
М’ясо курки разом з шкірою ріжеться невеликими кубиками. Воно солиться, перчится, приправляється обраними спеціями і розчавленим часником.
Після додавання майонезу фарш ретельно вимішується. Залишилося всипати в масу желатин і ще раз перемішати всі складові.
Фарш ділиться на 4 частини, кожна з яких упаковується в харчову плівку. З маси формуються акуратні ковбаски. Вони загортаються у фольгу за принципом цукерок.
Страва буде випікатися годину в гарячій духовій шафі.
Далі його потрібно прибрати в холодильник на всю ніч.
Зберігається ковбаса не довше 5 діб.
Рецепт зі свинячими кишками
Молоко або вершки з рецепту зроблять м’ясо м’яким і ніжним. Це обов’язковий продукт. Інгредієнти: 900 г курячої грудки і аналогічну кількість курячих стегенець, 2 мал. ложки цукрового піску і стільки ж паприки, по дрібці сушеного часнику і коріандру, 1 ст. жирних вершків або молока, 2 великі ложки сухого молока, сіль, свинячі кишки, нарізані по 40-60 див.
М’ясо стегенець і філе пропускають через м’ясорубку. В нього додають сухе молоко, сіль, вибрані спеції.
Далі доливаются вершки або свіже молоко. Складові добре вимішуються.
Кишка наповнюється фаршем за допомогою спеціальної насадки м’ясорубки не занадто щільно.
Заготовки 20 хвилин варяться в солоній воді.
Замість спеціальної насадки для м’ясорубки можна використовувати шийку від пляшки з пластику.
Як приготувати в пляшці?
Для такого рецепта обов’язково запастися великою пластиковою пляшкою (на 1,5 л). Вона стане основою курячої ковбаси. Інгредієнти: ціла куряча тушка, цибулина, солодкий болгарський перець, пучок свіжої зелені, 3 мал. ложки солі, щіпка чорного перцю, 30 г желатину.
Курка вариться у воді з сіллю, цибулею і половиною зелені до готовності. Далі м’ясо зрізати з кісток, а бульйон проціджують.
Від загальної маси відливається 2 ст. рідини. Коли розсіл охолоне, в ньому розмішується желатин і залишається на півгодинки.
Залишилася зелень і солодкий перчик подрібнюються в блендері.
Суміш, що вийшла, з’єднується з подрібненою курятиною. Маса солиться і перчится.
У неї виливається і підігрітий желатин.
Маса підігрівається при постійному помішуванні. Коли вона закипить, можна знімати каструлю з вогню і остуджувати.
Остигнула суміш виливається в пляшку без верху. Під плівкою заготівля на 7 годин залишається в холоді.