Приготована самостійно домашня локшина не йде ні в яке порівняння з магазинною. Існує кілька варіантів її приготування, при цьому смак буде щоразу різним і не забувай. Пропонуємо найкращі рецепти домашньої локшини, серед яких точно знайдеться той, що стане вашим улюбленим.
Класична домашня локшина для супу
Для такої локшини знадобиться мінімум продуктів:
- 100 г борошна (бажано, вищого сорту);
- одне куряче яйце;
- сіль;
- 1 ч. л. рослинної олії соняшникової або оливкової.
Готується локшина наступним чином:
- Добре збийте яйце і додайте в нього дрібну сіль.
- Тепер починайте всипати просіяне борошно і замішувати тісто. Робити це потрібно довго, не менше 10 – 15 хвилин, тільки тоді воно вийде еластичним.
- Розкачайте з тіста круг, товщина якого повинна дорівнювати 1 мм.
- Після цього змастіть поверхню отриманого пласта маслом – так тісто стане м’яким. Потім скрутіть з нього рулет і наріжте тонку локшину.
- Готову локшину варто просушити і лише після цього відправляти в бульйон. Залишилася заготівля зберігається в банку або в полотняній торбинці.
Рецепт з заварного тіста
Багатьох лякає трудомісткий процес розкочування локшини. Але завдання можна спростити. Для цього тісто готується без яєць, за допомогою заварювання з додаванням рослинної олії.
Таке тісто розкочується легко, не липне до рук, ні до столу, ні до качалку і навіть не вимагає борошняний присипки.
Склад продуктів:
- 350 г борошна;
- 180 мл окропу;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- чайна ложка солі.
Готується локшина так:
- Закип’ятіть воду і додайте в неї масло.
- Починайте вливати гарячу воду в муку і перемішувати спочатку ложкою, а потім, коли буде не так гаряче, рукою.
- Через 15 хвилин можна приступати до розкочування тіста і нарізки локшини.
- Після цього слід підсушити її і використовувати за призначенням.
Зберігається заварна локшина так само, як і класична, і будь-яка інша.
Варіант для курячого супу
Така локшина найчастіше готується за стандартним рецептом. Але все-таки є деякі хитрощі при варінні локшини для курячого бульйону.
Наприклад, якщо ви зробили дуже густе тісто, пересипавши борошно, лапша вийде жорсткою. Щоб не зіпсувати смак страви, спочатку киньте її в окріп і вийміть через хвилину. Тільки після цього доварюйте локшину в курячому бульйоні.
Якщо локшина вже висушена, то для її приготування знадобиться 3 хвилини, а якщо свіжоприготовлена – 1 хвилина.
Рисова локшина в домашніх умовах
Для рисової локшини знадобиться спеціальна рисове борошно, яйця, вода і сіль. Але краще розглянути рецепт детальніше, щоб дотримати вірні пропорції.
Інгредієнти:
- 500 г борошна;
- 3 курячих яйця;
- трохи солі;
- 1 ст. л. води.
Змішайте всі компоненти і замісіть тісто. Щоб відчути смак локшини з рисового борошна, необхідно дуже тонко розкачати тісто. А для цього добре б знайти раскаточную машинку.
Як приготувати вок-локшину
Вок-локшина, це окреме блюдо, яке готується особливим чином. Для нього підійде будь-яка локшина, але ось посуд повинна бути певного типу. Ідеально підходить сковорода з високими бортиками, але якщо у вас такої немає, використовуйте казан або жаровню з товстими і високими стінками.
Найчастіше для приготування такої страви застосовується локшина з гречаної муки, так як воно відноситься до паназіатської кухні. Але якщо ви не знайшли гречане борошно в магазині, то можна приготувати її самостійно. Для цього просто беруться зерна гречки і перемелюють до стану борошна. Після цього слід змішати борошно з яйцем і водою і замісити тісто. Воно вийде приємного коричневого відтінку.
Продукти для приготування вок-локшини можуть бути різні, на ваш розсуд.
Але в якості стандарту можна використовувати наступний набір:
- для м’ясної основи береться курка або свинина нежирна;
- перець болгарський;
- цибуля порей;
- стручкова зелена квасоля;
- молода кукурудза в качанах;
- імбирний корінь;
- перець чилі;
- гречана локшина.
Тепер розглянемо алгоритм приготування страви:
Відмінною особливістю цієї страви є те, що всі інгредієнти нарізати однаковою соломкою і по черзі відправляються в сковороду з олією.
- Обсмажте в сковороді вок різні овочі в невеликій кількості олії, викладаючи їх по черзі.
- Також окремо обсмажується м’ясо.
- Там же готується і попередньо відварена гречана локшина.
- Всі інгредієнти зводяться разом і знемагають не більше хвилини.
В завершення процесу до страви додається соєвий соус або соуси для азіатської кухні (японської або китайської).
Готуємо на яйцях
Яєчна локшина має свій незабутній смак. Готують її на борошні і яєчної маси без додавання солі, оскільки вона не встигне розчинитися без додавання води.
Вам знадобляться такі продукти:
- яйця – 10 штук;
- борошно – до потрібної консистенції тіста.
Відразу варто попередити, що з такої кількості яєць важко зробити заміс. Для початку візьміть половину необхідних продуктів. Борошно ж доведеться додавати «на око», щоб вийшло досить туге тісто. Певних стандартів немає, так як борошно може бути різної вологості і сортності, а яйця – абсолютно різних розмірів.
Домашня локшина, рецепт приготування на яйцях:
- Просіяти у велику миску борошно і зробіть отриманої гірці поглиблення.
- По черзі вбивають яйця і замішують тісто. Як тільки воно почне «схоплюватися» в ком, викладіть його на дошку і, підсипаючи борошно, продовжуйте місити. Робити це непросто, тісто виходить щільне, з працею піддається вымешиванию, вимагає інтенсивних рухів.
- У підсумку основа повинна вийти крутий, щільніше, ніж на пельмені або вареники. Вимішувати доведеться довго, але лише після цього тісто стане еластичним і податливим.
- Після того як заміс закінчено, відкладіть тісто хвилин на 20, прикривши плівкою або тарілкою, щоб воно «розійшлося» і стало більш ніжним.
- Коли будете розгортати його для нарізки локшини, відривайте від колобка невеликі шматочки, а решту масу тримати закритою.
Локшина-удон – простий спосіб
Багатьох зацікавить модне назва локшини. Насправді ж незвичайним в ній є тільки назва. Насправді ж така локшина приготовлена зі звичайної борошна, води і солі, і при цьому вона досить товста і м’яка. Любителі таких макаронних виробів радять брати для їх приготування борошно грубого помелу.
Багато російські люди не розуміють цього виду локшини, віддаючи перевагу традиційній, твердих сортів. Локшина ж удон відноситься до японської кухні, в якій існує безліч соусів з додаванням овочів, які локшина викладається в останній момент перед подачею на стіл. В іншому випадку вона розмокає і перетворюється в розпливчатої масу.
Є зовсім незвичайні способи приготування локшини-удон, коли тісто складається в пакет і його топчуть ногами, для хорошого змішування. Після цього воно складається навпіл і знову оттаптывается, і так кілька разів. Потім пласти нарізати товстими стрічками.
Кілька рецептів супів з домашньою локшиною
Як з’ясувалося, приготувати домашню локшину не складно, трохи зусиль і смачне блюдо буде готово. І якщо в питанні приготування локшини тепер все встало на свої місця, то пора розібратися, які перші страви з неї можна варити.
Курячий суп
За стандартним рецептом для страви беруться такі продукти:
- курка (бажано, щоб вона була домашньою);
- 1 – 2 моркви середнього розміру;
- ¼ Частина кореня селери;
- пучок петрушки;
- четверта частина невеликого кольрабі;
- невелика цибулина;
- 4 – 5 горошин чорного перцю.
Приготування:
- Курка промивається і заливається водою так, щоб вона покривала м’ясо. Курку можна покласти в каструлю цілком або розділити на порції. Якщо враховувати співвідношення води і м’яса, то воно має бути 2: 1, тобто на 2 літри води береться 1 кг курятини.
- Овочі очищаються і додаються до бульйону, при цьому цибулю слід покласти в лушпинні – він додасть бульйону золотистий колір.
- Не забудьте після закипання зняти піну і зменшити вогонь. Час варіння становить 3 – 4 години.
- Локшина вариться окремо і перед подачею змішується з бульйоном.
Суп з картоплею і локшиною
Такий суп готується як з м’ясом, так і без нього. Час приготування становить 40 хвилин. Якщо вариться м’ясо, то до нього додається приблизно 1 годину.
Вариться суп за стандартною схемою. Знадобляться наступні продукти:
- 100 г локшини;
- 3 картоплини середнього розміру;
- 3 літри води;
- якщо берете м’ясо або курку, то буде потрібно приблизно 500 м;
- одна морква і один цибуля;
- 1 – 2 аркуша лаврушки;
- 2 – 3 зубки часнику;
- за півпучка кропу і петрушки;
- за смаком додаються спеції.
Готуємо так:
- Спочатку готується бульйон, якщо використовується м’ясо. Якщо його не буде, то попередньо вода в каструлі доводиться до кипіння.
- Овочі нарізати невеликими шматочками, а цибулю – кільцями.
- У окріп додається картоплю разом з сіллю і варять 10 хвилин.
- Після цього бульйон відправляються цибулю, моркву і лавровий лист, за чим ідуть ще 5 хвилин варіння.
- Після цього потрібно додати вермішель і варити до готовності.
- Подрібнена зелень, спеції і часник викладаються в суп в самому кінці.
- Скільки варити написано вище, а при додаванні м’яса цей час збільшується на 30 – 40 хвилин.
Суп з локшиною не тільки дуже смачний, але і корисний для шлунка. Рідкі страви повинні бути присутніми в раціоні людини кожен день, а такі легкі – тим більше.