Домашня локшина на яйцях – 4 рецепта

Хочете порадувати своїх близьких смачним супом з локшиною? Замісіть її своїми руками! Рецепт домашньої локшини на яйцях неймовірно простий, а скільки задоволення приносить результат! Готуйте відразу пару порцій — заготівля прекрасно зберігається і буде вам паличкою-виручалочкою, коли потрібно приготувати курячий суп, макарони з грибами, локшину на вершковому маслі з зеленню і багато інших смаколиків. Спробувавши один раз справжню домашню локшину, ваші рідні будуть просити її знову і знову.

Класичний рецепт

Домашня локшина хороша вже тим, що вона практично не розварюється і зберігає свій вигляд, навіть якщо суп охолоне і постоїть. Ще один істотний її плюс — це прозорість бульйону, в якому вона відварити. Про те, як правильно замісити тісто на домашню локшину і як зварити з неї хороший і прозорий, як сльоза, суп, ви дізнаєтеся нижче.

Отже, класичний рецепт — це з’єднання яєць, води, солі та борошна. Яйця дають смак, колір і об’єднують усі компоненти тіста. Борошно — будівельний матеріал, вона може бути самою звичайною, але іноді для більшої корисності продукту кладуть борошно першого, а не вищого сорту. Вода робить тісто більш податливим при розкочуванні, а ще з цією ж метою нерідко додається трохи рослинного масла. Сіль надає смак, але багато рецепти не містять її взагалі. Так що цей інгредієнт можна не використовувати, але тоді доведеться добре солити бульйон — частина солі візьме локшина.

На одну середню каструлю супу вам знадобиться локшини приблизно стільки, скільки виходить з такого набору продуктів:

  • 1 яйце;
  • пара столових ложок води;
  • щіпка солі;
  • 150 г борошна.

При деякій вправності замісити тісто для домашньої локшини зовсім нескладно. Всі наступні, описані в статті варіанти будуть виконуватися за таким же принципом замішування, як і цей, тому розповідаємо детально.

  • З’єднати воду, сіль і яйце, перемішати виделкою.
  • У борошно влити отриману рідину і добре перемішати. Потім готовий склад сховати під плівку на годинку.
  • Через цей час рідина повністю вбереться в борошно. Дуже важливо ретельно вимішувати тісто, щоб воно стало гладким і рівним, не шорстким на розрив. Відлежатися просте прісне тісто має для того, щоб повністю набухла клейковина борошна — це дає необхідну для прісного тіста розтяжність.
  • Тісто викласти на подпыленную дошку або стіл і розкачувати, посипаючи борошном. Не бійтеся зробити тісто занадто щільним, чим більш важким у розкачування воно вийде, тим більш якісною і неразвариваемой вийде локшина.
  • Розкачати лист треба так тонко, як це тільки можливо, до 0,5 мм товщини і навіть менше. Потім лист має трохи полежати на столі. Якщо робите тесту багато, то розвішувати листи на просушку можна на спинку стільця, на перекладину духовки і пр. Важливо дати заготівлі трохи підсохнути, тоді різати її буде простіше.
  • Тісто підсохло. Накрутіть його на качалку, вийміть її і трохи прbплюсніть одержаний рулетик. Різати його можна прямо і навскіс. Останній спосіб хороший тим, що дає більш довгі ниточки локшини, як багато і люблять. Чим краще і міцніше замішана локшина, чим більше вона підсохла, тим простіше її нарізати.
  • Нарізані вироби залишається лише трохи розтріпати руками, щоб розібрати смужки, після чого їх можна опускати в бульйон.
Дивіться також:  Хе з щуки – 6 рецептів в домашніх умовах

Щоб бульйон залишався прозорим, можна позбутися від борошна, опустивши локшину на кілька секунд в окріп. Борошно змилася — перекладайте заготовку в каструлю з супом.

Як зробити без води

Дуже смачна яєчна локшина виходить на одних яйцях, без додавання води. Працювати з таким тестом трохи складніше — його важче вимішувати і розкачувати, немає такої легкості розтягування, як з водою. Але якщо є бажання, то все вийде.

Щоб приготувати стандартну порцію, слід взяти ложку рослинного масла, одне яйце і борошна, приблизно, три чверті склянки. Потрібно зазначити, що просте тісто на локшину дуже любить борошно, тому, замісивши із зазначеного обсягу, ви все одно будете досипати її при розкочуванні.

Це як раз той випадок, коли борошно не шкодить, а допомагає справі.

Місимо так само, як і в першому рецепті класичного варіанту локшини. Різниця тільки в тому, що часу і зусиль на заміс і це піде більше.

З цих продуктів вийде локшини на два рази. Можна залишок покласти в сухе місце і висушити для зберігання.

Готуємо з використанням молока

Можна приготувати тісто з будь борошна і з будь-якої рідини. При цьому рідиною можуть бути як яйця, так і молоко, сметана або сироватка. Загальна умова таке — рідини треба брати вдвічі менше, ніж борошна, і в процесі замісу борошно підсипати.

Знаючи таку пропорцію, можна імпровізувати, додаючи яйця молоко або будь-який інший молочний продукт. А можна взагалі обійтися без яєць, поєднуючи, скажімо, 75 мл молока, дрібку солі і 200 борошна. У цьому випадку розмішується молоко і сіль, а потім ця суміш додається в муку. Якщо покласти в молоко яйця, то, відповідно, потрібно збільшити і кількість борошна.

Дивіться також:  Гречана каша – 9 смачних рецептів

Особливої різниці в замісі немає, але є один нюанс: тісто, замішане на молоці, прекрасно підходить для локшини на гарнір. Якщо ж ви плануєте використовувати її тільки як засипку в суп, молоко дасть помутніння бульйону. Тому краще супову локшину готувати все ж тільки на воді і яйцях.

Яєчна локшина для супу

Домашня локшина для супу може стати більш оригінальною, якщо додати до звичайних інгредієнтів різні приправи і спеції. Так, симпатичний жовтий колір буде мати локшина з додаванням куркуми.

А ось і ще один цікавий рецепт:

  • Візьміть яйце, склянка борошна, пару столових ложок холодної води, половинку чайної ложки солі і стільки ж паприки.
  • У високій мисці зробіть гірку з просіяного борошна і в ній поглиблення.
  • Вбийте туди яйце, воду і засипте сіль з паприкою.
  • Замісіть і продовжуйте місити до гладкого тіста.
  • На посипаному борошном столі розкочуйте і нарізайте локшину по можливості тонше.

Корисні поради господиням

  • Урізноманітнити смак і колір локшини можна натуральними барвниками і добавками. Так, сік шпинату дасть зеленувате забарвлення, буряковим соком ви подкрасите продукт в рожевий колір, а шафран додасть оранжево-жовтий відтінок.
  • Для тривалого зберігання, висушену локшину потрібно перекласти в чистий і сухий паперовий пакет або бляшану коробку. Підійде і свіжий полотняний мішечок.
  • Якщо розкатуєте тісто на спеціальній лапшерезке, ні в якому разі не додавайте сіль. Не розчинилися в яйцях кристали зіпсують глянцеві вали машинки!
  • Варити локшину потрібно недовго, буквально декілька хвилин. Переварена, вона втратить смаку та вигляді, так що краще вже не доварити. У гарячому бульйоні локшина все одно дійде до потрібної м’якості.

Калорійність локшини на яйцях

Зазвичай локшину роблять з яєць, борошна твердих сортів і води. Яка ж калорійність такого продукту?

Дивіться також:  Печінковий рулет – 7 покрокових рецептів

У 100 г локшини містяться 322 кілокалорії. При цьому якщо прибрати зі складу жовток, страва стане дієтичним, оскільки знизиться жирність і зміст желткового холестерину. Додавання соків замість води трохи збільшить калорійність, але зробить локшину більш насиченою корисними речовинами.

Прокрутка до верху