Соковита, ароматна начинка, загорнута в ніжний, хрусткий лаваш, підкорила не лише обивателів, але і дієтологів. Домашня шаурма з куркою в лаваші готується за лічені хвилини, а варіацій її приготування настільки багато, що шаурмою можна повноцінно нагодувати і худеющую дівчину, придерживающуюся здорового способу життя, і примхливого дитини, які їсть тільки те, що йому подобається, і дорослого чоловіка, який любить гостре і смажене.
Класична домашня шаурма з куркою в лаваші
Інгредієнти на 2 порції:
- 2 тонких овальних лаваша
- Невелика куряче філе
- 1 ч. л. гірчиці
- 1 цибулина
- ¼ Пекінської капусти
- 1 свіжий огірок
- 2 помідори
Для соусу:
- 50 г майонезу
- 50 г густих вершків
- 3-4 зубки часнику
- Свіжа зелень петрушки, базиліка та кропу
- 1 ст. л. лимонного соку
- Спеції — за смаком
- 5 ст. ложки рослинної олії
За годину до приготування потрібно замаринувати філе куряче в цибульному пюре з 1 ст. л. рослинної олії і чайною ложкою гірчиці. Можна додати улюблені спеції. Замариноване таким способом філе буде дуже ніжним і ароматним, краще всього цибулину натерти на дрібній тертці. Обсмажувати його слід цілком, з додаванням олії, солити в кінці смаження, а розрізати на шматочки, коли філе охолоне.
Поки курка маринується можна зайнятися підготовкою інших продуктів.
З пекінської капусти зняти верхній лист і нашаткувати її тонкою соломкою. Не солити!
Огірок вимити і нарізати брусочками, помідор – кубиками.
Для приготування класичного соусу для шаурми майонез в рівних пропорціях змішують з вершками і добре перемішується, потім в масу додається лимонний сік, спеції і пропущений через прес або натертий на тертці часник.
Коли всі інгредієнти готові можна починати збирати шурму. Лаваші розкладаються на чистому столі. По центру кожного викладається 2 ст. ложки соусу і розмазуються, не доходячи 2-3 см до країв. Зверху смужкою викладається ½ приготовленої курки, зверху ½ нарізаної капусти, потім половина помідорів і огірків. Зверху начинка поливається ще 1 ст. л. соусу. Краї акуратно підгинаються, а лаваш згортається трубочкою.
Лаваш повинен бути свіжим і еластичним, згорнути сухий лаваш, не порвавши його не вдасться. Викладати начинку і згорнути лаваш потрібно швидко, інакше начинка може дати сік і лаваш намокне і прорветься.
Розігрівати шаурму можна на сухій сковороді або додавши трохи олії. Обсмажувати її слід швидко, на великому вогні з двох сторін.
Різноманіття смаків
З новими добавками звична шаурма по-домашньому з куркою стане більш пікантною і смачною.
- Гостра морква по-корейськи приємно відтіняє свіжі овочі і робить смак страви більш яскравим і насиченим.
- Сир робить начинку більш соковитою.
- Смажені гриби надають ніжність смаку і роблять страву більш ситним. Мариновані грибочки варто додати, якщо в начинці немає інгредієнтів з вираженим смаком.
Шаурма з куркою і корейською морквою в лаваші
Інгредієнти:
- 2 тонких лаваша вірменських
- 2 курячі грудки
- ¼ Білоголової або пекінської капусти середнього розміру
- 100 г сиру
- 150 г моркви по-корейськи
- 1 свіжий і 2 маринованих огірочка
- 2 помідори
- 3-4 ст. л. рослинного масла
- 2 ст. л гострого томатного соусу
- 3 ст. л. густих вершків
- 2 ст. л. майонезу
- половина ч. л. паприки
- 2-3 зубки часнику
- ½ Пучка кропу
Грудку нарізати довгими смужками вздовж волокон і відбити, замаринувати на 10-15 хвилин у спеціях і швидко обсмажити на сильному вогні в 2 ст. ложках олії.
Капусту дрібно нашаткувати, нарізати тонкими брусочками свіжий і маринований огірок. З помідорів зняти шкірку, видалити насіння і нарізати середніми кубиками. Сир нарізати тонкими пластинами.
У глибокій ємності змішати майонез з вершками і томатним соусом, додати подрібнений часник, паприку і дрібно нарізаний кріп.
Коли всі інгредієнти для шаурми підготовлені, можна приступати до її складання. Лаваш змащується соусом, в центрі соусу кладеться трохи більше. Начинка викладається смужкою, щоб потім можна було згорнути лаваш трубочкою.
Першої кладуть капуста, на неї викладається корейська морква, потім курка і огірки. На огірочки викладається трохи соусу, а поверх нього вкладається помідор і сир. Краї лаваша підгинаються, і він згортається щільним конвертом. Обсмажувати потрібно в невеликій кількості олії на сильному вогні до появи золотистої скоринки.
Страва з східними нотками
Східний колорит в їжі виявляється буянням зелені та прянощів, гостротою страв. Зробити домашню шаурму схожою на автентичне східне блюдо зовсім нескладно, потрібно лише запам’ятати 3 хитрощі:
- Зелень. Класти багато, різати не занадто дрібно. Краще використовувати трави, які ви рідко використовуєте у повсякденному готуванні – кінзу, петрушку, базилік.
- Спеції. Зіра, коріандр, перець чорний і червоний, карі. Аромат буде більш насиченим, якщо купувати приправи в зернах і розчавлює їх в ступці безпосередньо перед використанням.
- Соус. В оригіналі, майонез і кетчуп в східній кухні не використовуються, це ноу-хау російського ринку, автентичні білі соуси готують на основі жирних кисломолочних продуктів і вершків, червоні – з томатного пюре зі спеціями. Але адаптовані варіанти, приготовані правильно, нітрохи не псують іноземне блюдо.
Соуси для шаурми
Секрет смачної шаурми в соусі, для того, щоб блюдо стало ароматним і розкрилися всі смакові відтінки східні кухаря в достатку використовують свіжу зелень і спеції. Соус приправляється чорним перцем, зірою, сушеним коріандром, додається базилік, хмелі-сунелі, петрушка і інша пряна зелень за смаком.
В шаурму додаватися не тільки вершковий часниковий соус, але і томатний. Обидва види готуються з додаванням пряних трав і можуть використовуватися як самостійно, так і в одній страві.
Червоний соус
- 2 стиглих помідора
- 3 ст. л. томатної пасти
- 1 невеликий солодкий перець
- 3-4 зубки часнику
- 20 мл рослинного масла
- 2 середні цибулини
- спеції, сіль
Цибулю потрібно почистити і не дуже крупно нарізати. З помідорів потрібно зняти шкірку і видалити насіння, потім нарізати їх невеликими шматочками. У перцю видалити насіння і нарізати вузькими смужками. У добре розігріту сковороду з олією додати цибулю. Коли він стане прозорим, додати помідори і перець. Через 2-3 хвилини додати томатну пасту і спеції. Перед вимиканням додати подрібнений часник. Коли маса трохи охолоне, збити блендером..
Білий соус
Білий соус з східного фаст-фуду так полюбився людям, що вироблялося незліченна кількість спроб повторити його в домашніх умовах.
Рецепт соусу, як покупної шаурмі:
- 100 мл майонезу
- 100 мл густих вершків або сметани
- 100 мл йогурту
- 3-4 зубки часнику
- ½ Маринованого огірка
- 2-3 гілочки кропу
- 1 ч. л каррі
- ½ Ч. л. меленого коріандру
- Чорний перець.
Змішати майонез з вершками і йогуртом. Додати нарізаний кріп, часник, огірок, натерті на дрібній тертці. Всипати спеції, перемішати і дати настоятися.
Для тих, хто дотримується правильного харчування
Приготовлена в домашніх умовах шаурма може бути по-справжньому здоровою їжею, підходить для тих, хто дотримується правильного харчування або прагнути схуднути. Необхідно лише дотримуватися кількох принципів вибору продуктів і приготування.
- Використовувати тільки куряче філе, попередньо зварене, запечене в духовці або обсмажене на сухій сковороді.
- Використовувати лаваш тільки з прісного тіста.
- Інгредієнти використовувати тільки в сирому, вареному або обсмаженому без масла вигляді.
- Застосовувати пропорцію 3:1. Свіжих овочів має бути в 3 рази більше ніж решти інгредієнтів.
- Замінити жирні майонез і сметану в соусі йогуртом, айраном або іншим нежирними кисломолочними продуктами.
Рецепт базової пп-шаурми
Інгредієнти на 1 порцію:
- 1/4 курячої грудки, запеченої зі спеціями у фользі
- 50 г пекінської капусти
- ½ Середньої моркви
- ½ Свіжого помідора
- 1 маленький солоний огірочок
- Тонкий вірменський лаваш
- 100 г будь-якого знежиреного йогурту
- 2-3 гілочки петрушки
- 2 зубчика часнику
- Чорний перець
- Сіль, лимонний сік
Для приготування соусу у йогурт додати дрібно нашатковану зелень петрушки, подрібнений часник, перець, дрібку солі і кілька крапель лимонного соку.
Запечену курячу грудку потрібно нарізати тонкими пластинами, капусту нашаткувати соломкою, з помідорів зняти шкірку і нарізати дрібним кубиком, маринований огірок і моркву потерти на крупній тертці.
Лаваш трохи змащується соусом, потім викладається курка, помідор, капуста, моркву і огірок. Зверху начинка поливається соусом, лаваш згорнути рулетом.
Додатковій термічній обробці шаурму, приготовану згідно принципам правильного харчування піддавати не варто.
Принципи приготування дієтичної шаурми незмінні, а в якості добавок в начинку, які дозволять насолоджуватися кожен раз новим смаком і не нашкодять фігурі, можна використовувати:
- Твердий сир
- Варене яйце
- Маринований лук
- Рукколу
- Кунжутне насіння