Дор блю (Dorblu, Дорблю) – сир з блакитною цвіллю: користь, калорійність, з чим їдять. 6 рецептів страв з блакитним сиром

На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велика різноманітність дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений — Дор блю. Це німецький сорт з блакитною цвіллю, який досить міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.

Дор блю (Dorblu) — що це за сир

Вже кілька століть сир з пліснявою прикрашають святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.

Сир має:

  • помірно гострим присмаком;
  • пряним ароматом;
  • м’якою, практично вершковою текстурою.

Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородної блакитний цвілі. Відноситься до елітних сортів. Порівняно з іншими сирами з цвіллю він не сильносолених і прийнятний за вартістю.

Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт в закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.

Склад, калорійність і харчова цінність

До складу включені:

  • калій;
  • цинк;
  • пеніцилін, який надає благотворний вплив на людський організм;
  • магній;
  • вітаміни (В, А, Е, РР, Д, З);
  • фосфор;
  • натрій;
  • залізо;
  • амінокислоти;
  • кальцій.

У 100 грамах благородного продукту міститься:

  • 354 ккал;
  • 42,41 г води;
  • 21 г білків;
  • 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.

Чим можна замінити блакитний сир цвіллю

Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який володіє схожими якостями.

Схожі види на дорблю:

  • Горгонзола;
  • камбацола;
  • рокфор.

В магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх стравах Дор блю без втрати смакових якостей.

Але буває, що у продажу немає жодного виду сиру з цвіллю, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.

У салатах можливо використовувати:

  • Камамбер;
  • рокфор:
  • рамбинас;
  • адигейський сир;
  • вершковий сир;
  • Горгонзола.

В соусах благородний сир замінюється напівтвердою чи м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки по типу «Дружба».

Дивіться також:  Котлети з начинкою — 8 рецептів приготування

Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир тофу.

З чим їдять сир Дор блю

Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир в різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.

Часто використовують у вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.

Також додають у:

  • піци;
  • гарячі бутерброди;
  • італійську пасту;
  • салати;
  • сирні соуси;
  • страви з морепродуктів;
  • супи.

Користь і шкода продукту

Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:

  • бореться з інфекційними захворюваннями;
  • покращує і допомагає відновлювати зір;
  • сприятливо впливає на ЖКТ;
  • при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
  • впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
  • при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
  • має антимікробну ефектом;
  • нормалізує водний баланс в організмі;
  • надає благотворний вплив на апетит;
  • зміцнює кісткову тканину;
  • покращує стан шкіри і волосся;
  • допомагає головного мозку ефективніше працювати.

Сир володіє чудовим відновлюючою дією.

Його рекомендують вживати:

  • при артриті;
  • після операцій і важких хвороб;
  • при недокрів’ї;
  • особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
  • при туберкульозі.

Благородний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.

Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир має захист від ультрафіолету.

Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:

  • вагітним;
  • особам з індивідуальною непереносимістю;
  • годуючим жінкам;
  • дітям;
  • під час загострення хвороб нирок;
  • при загострених виразках і гастриті.

З-за високої калорійності рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.

Салат з грушею та сиром Дор блю

Вишукане блюдо, яке принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжою і поживною.

Інгредієнти:

  • зелений салат – 45 г;
  • сир Дор блю – 120 г;
  • олія з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
  • бальзамічний оцет – 1 ч. ложка;
  • липовий мед – 1 ч. ложка;
  • груша – 1 шт.;
  • діжонська гірчиця – 1 ч. ложка;
  • волоський горіх – 60 р.
Дивіться також:  Як варити кукурудзяну кашу – 7 рецептів на молоці та воді

Приготування:

  • Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими скибочками. Порвати салатні листя.
  • Порізати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
  • В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
  • У салатні листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом. Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.

Рецепт приготування мідій

Оригінальне блюдо, яке принесе задоволення любителям морепродуктів.

Інгредієнти:

  • живі мідії – 1100 м;
  • чорний перець;
  • біле сухе вино – 160 мл;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль;
  • кріп – 15 г;
  • оливкова олія;
  • кінза – 17 г;
  • рибний бульйон – 110 мл;
  • петрушка – 17 г;
  • жирні вершки – 160 мл;
  • сир Дор блю – 45 р.

Приготування:

  • Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотейник. Тушкувати 2 хвилини.
  • Помістити мідії. Залити вином. Накрити кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
  • Залити бульйоном, потім вершками. Покришити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати притрусивши посіченою зеленню.

Соус з блакитним сиром

Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитний цвілі. Пропонуємо кращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв і овочів.

Інгредієнти:

  • мускатний горіх – щіпка;
  • вершки – 220 мл (22%);
  • біле сухе вино – 2 ст. ложки;
  • сир Дор блю – 120 р.

Приготування:

  • У сотейник влити вершки. Виставити саме мале полум’я і закип’ятити. Потім проварити 6 хвилин, постійно перемішуючи, щоб уникнути підгоряння. Вершки загуснуть.
  • Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідною. Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Тушкувати 3 хвилини. Розкришити залишився блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.

Пиріг з сиром Дорблю

Ніжний і багатьма улюблений десерт потішить приємним смаком і чудовим видом.

Дивіться також:  Пхали по-грузинськи — 8 рецептів

Інгредієнти:

  • яйце – 9 шт.;
  • сир моцарелла – 220 г;
  • сіль;
  • майонез – 160 мл;
  • зелена цибуля – 45 г;
  • борошно – 210 г;
  • сир дор блю – 75 р.

Приготування:

  • Борошном засипати майонез. Перемішати. Якщо маса липка, то підсипати ще борошно.
  • Помістити у форму. Розподілити по дну руками і зробити бортики по краях. Відправити в духову піч (195 градусів). Потримати 27 хвилин.
  • Посипати натертою моцарелою. Розкришити шматочок Дор блю і посипати наступним шаром. Нашаткувати цибульні пір’я. Вкрити сирну стружку. Зберігаючи цілісність жовтків розбити яйця і покрити всю поверхню заготовки.
  • Відправити запікатися на 17 хвилин.

Як приготувати пасту

Поєднавши знамените італійське блюдо з благородним сиром з Німеччини, створите неймовірний кулінарний шедевр, який оцінять по достоїнству всі гурмани.

Інгредієнти:

  • оливкова олія – 1 ч. ложка;
  • базилік – 2 ст. ложки;
  • спагетті – 260 г;
  • часник – 4 зубки;
  • сіль;
  • яєчний жовток – 4 шт.;
  • вершки – 210 мл;
  • соняшникова олія;
  • пармезан – 45 г натертий;
  • сир дор блю – 45 р.

Приготування:

  • У воду насипати базилік. Підсолити. Влити олію, яке не дозволить макаронів склеюватися. Закип’ятити. Помістити макарони. Відварити. Рідину злити.
  • Влити оливкову олію в сотейник. Прогріти. Розчавити часникові зубчики. Помістити в сотейник. Потримати до золотого відтінку.
  • У вершки залити жовтки. Перемішати. Насипати частина пармезану. Закинути часникові зубки. Розмішати. Розкришити дор блю. Розмішати.
  • Розкласти на порції спагетті. Полити соусом. Присипати пармезаном і дор блю

Благородний соус

Для приготування знадобиться теплова обробка. Соус підходить для м’ясних і овочевих страв.

Інгредієнти:

  • перець;
  • оливкова олія – 1 ст. ложка;
  • дор блю – 120 г;
  • майонез – 4 ст. ложки;
  • сметана – 4 ст. ложки.

Приготування:

  • Розкришити сир. Залити сметаною. Додати майонез.
  • Підсолити. Посипати перцем. Влити оливкову олію. Перемішати. Сир повинен повністю розчинитися.
Прокрутка до верху