На полицях магазинів все частіше можна зустрічається велика різноманітність дорогих сирів з благородною цвіллю. Видів дуже багато, але найбільш поширений — Дор блю. Це німецький сорт з блакитною цвіллю, який досить міцно увійшов в ужиток і завоював серця багатьох гурманів.
Дор блю (Dorblu) — що це за сир
Вже кілька століть сир з пліснявою прикрашають святкові столи. Дор блю з’явився на ринку не так давно, але швидко набув популярності.
Сир має:
- помірно гострим присмаком;
- пряним ароматом;
- м’якою, практично вершковою текстурою.
Виготовляється на основі коров’ячого молока з додаванням благородної блакитний цвілі. Відноситься до елітних сортів. Порівняно з іншими сирами з цвіллю він не сильносолених і прийнятний за вартістю.
Виготовляють сир за особливою технологією, яку не змінюють вже 100 років. Дозріває продукт в закритому погребі протягом 3-5 місяців з постійною певною температурою і вологістю повітря.
Склад, калорійність і харчова цінність
До складу включені:
- калій;
- цинк;
- пеніцилін, який надає благотворний вплив на людський організм;
- магній;
- вітаміни (В, А, Е, РР, Д, З);
- фосфор;
- натрій;
- залізо;
- амінокислоти;
- кальцій.
У 100 грамах благородного продукту міститься:
- 354 ккал;
- 42,41 г води;
- 21 г білків;
- 30 г жирів і повністю відсутні вуглеводи.
Чим можна замінити блакитний сир цвіллю
Найкращий варіант – це сир іншого виробника, який володіє схожими якостями.
Схожі види на дорблю:
- Горгонзола;
- камбацола;
- рокфор.
В магазинах можна знайти і більш бюджетні сорти, які легко замінять у всіх стравах Дор блю без втрати смакових якостей.
Але буває, що у продажу немає жодного виду сиру з цвіллю, тоді можна замінити даний інгредієнт на звичайні види сиру.
У салатах можливо використовувати:
- Камамбер;
- рокфор:
- рамбинас;
- адигейський сир;
- вершковий сир;
- Горгонзола.
В соусах благородний сир замінюється напівтвердою чи м’якими сортами сиру. Можна використовувати навіть знайомі всім сирки по типу «Дружба».
Для вегетаріанців відмінною заміною Дор блю буде рослинний сир тофу.
З чим їдять сир Дор блю
Високі смакові якості дають можливість використовувати благородний сир в різноманітних варіаціях. Дуже смачний як самостійне ласощі в поєднанні з вином і фруктами.
Часто використовують у вигляді бутерброда з хлібом і включають до складу сирного асорті.
Також додають у:
- піци;
- гарячі бутерброди;
- італійську пасту;
- салати;
- сирні соуси;
- страви з морепродуктів;
- супи.
Користь і шкода продукту
Крім високих смакових якостей, сир наділений корисними для людей якостями:
- бореться з інфекційними захворюваннями;
- покращує і допомагає відновлювати зір;
- сприятливо впливає на ЖКТ;
- при постійному застосуванні йде хронічна втома і дратівливість, нормалізується сон, підвищується уважність і пам’ять;
- впливає на поліпшення працездатності центральної нервової системи;
- при регулярному вживанні зміцнюється імунна система;
- має антимікробну ефектом;
- нормалізує водний баланс в організмі;
- надає благотворний вплив на апетит;
- зміцнює кісткову тканину;
- покращує стан шкіри і волосся;
- допомагає головного мозку ефективніше працювати.
Сир володіє чудовим відновлюючою дією.
Його рекомендують вживати:
- при артриті;
- після операцій і важких хвороб;
- при недокрів’ї;
- особам з постійними інтелектуальними навантаженнями;
- при туберкульозі.
Благородний сир – чудова профілактика проти онкологічних захворювань.
Вчені довели, що при регулярному вживанні Дор блю, можна збільшити час перебування на сонці. Так як сир має захист від ультрафіолету.
Сир з блакитною цвіллю Дорблю протипоказаний:
- вагітним;
- особам з індивідуальною непереносимістю;
- годуючим жінкам;
- дітям;
- під час загострення хвороб нирок;
- при загострених виразках і гастриті.
З-за високої калорійності рекомендується обмежувати вживання при ожирінні і під час схуднення.
Салат з грушею та сиром Дор блю
Вишукане блюдо, яке принесе задоволення всім любителям благородного сиру. Закуска виходить свіжою і поживною.
Інгредієнти:
- зелений салат – 45 г;
- сир Дор блю – 120 г;
- олія з виноградних кісточок – 2 ст. ложки;
- бальзамічний оцет – 1 ч. ложка;
- липовий мед – 1 ч. ложка;
- груша – 1 шт.;
- діжонська гірчиця – 1 ч. ложка;
- волоський горіх – 60 р.
Приготування:
- Подрібнити грушу. Вона знадобиться тонкими скибочками. Порвати салатні листя.
- Порізати сир. Повинні вийти дрібні квадратики.
- В масло влити оцет. Додати гірчицю, потім мед. Розмішати.
- У салатні листя додати грушу. Розмішати. Залити соусом. Розкласти сирні кубики. Присипати порубаними горіхами.
Рецепт приготування мідій
Оригінальне блюдо, яке принесе задоволення любителям морепродуктів.
Інгредієнти:
- живі мідії – 1100 м;
- чорний перець;
- біле сухе вино – 160 мл;
- часник – 4 зубки;
- сіль;
- кріп – 15 г;
- оливкова олія;
- кінза – 17 г;
- рибний бульйон – 110 мл;
- петрушка – 17 г;
- жирні вершки – 160 мл;
- сир Дор блю – 45 р.
Приготування:
- Промити морепродукт. Розчавити і очистити часникові зубки. Помістити в сотейник. Тушкувати 2 хвилини.
- Помістити мідії. Залити вином. Накрити кришкою і потримати 2 хвилини. За цей час мідії відкриються.
- Залити бульйоном, потім вершками. Покришити сир і засипати до морепродуктів. Розмішати. Подавати притрусивши посіченою зеленню.
Соус з блакитним сиром
Соус Дор блю виходить з гладкою текстурою і шматочками блакитний цвілі. Пропонуємо кращий варіант приготування, який ідеально підходить для червоної риби, курячих страв і овочів.
Інгредієнти:
- мускатний горіх – щіпка;
- вершки – 220 мл (22%);
- біле сухе вино – 2 ст. ложки;
- сир Дор блю – 120 р.
Приготування:
- У сотейник влити вершки. Виставити саме мале полум’я і закип’ятити. Потім проварити 6 хвилин, постійно перемішуючи, щоб уникнути підгоряння. Вершки загуснуть.
- Розкришити половину сиру. Додати мускатний горіх. Розмішати. Маса стане однорідною. Влити вино, при цьому продовжувати постійно перемішувати. Тушкувати 3 хвилини. Розкришити залишився блакитний сир. Перемішати. Подавати відразу.
Пиріг з сиром Дорблю
Ніжний і багатьма улюблений десерт потішить приємним смаком і чудовим видом.
Інгредієнти:
- яйце – 9 шт.;
- сир моцарелла – 220 г;
- сіль;
- майонез – 160 мл;
- зелена цибуля – 45 г;
- борошно – 210 г;
- сир дор блю – 75 р.
Приготування:
- Борошном засипати майонез. Перемішати. Якщо маса липка, то підсипати ще борошно.
- Помістити у форму. Розподілити по дну руками і зробити бортики по краях. Відправити в духову піч (195 градусів). Потримати 27 хвилин.
- Посипати натертою моцарелою. Розкришити шматочок Дор блю і посипати наступним шаром. Нашаткувати цибульні пір’я. Вкрити сирну стружку. Зберігаючи цілісність жовтків розбити яйця і покрити всю поверхню заготовки.
- Відправити запікатися на 17 хвилин.
Як приготувати пасту
Поєднавши знамените італійське блюдо з благородним сиром з Німеччини, створите неймовірний кулінарний шедевр, який оцінять по достоїнству всі гурмани.
Інгредієнти:
- оливкова олія – 1 ч. ложка;
- базилік – 2 ст. ложки;
- спагетті – 260 г;
- часник – 4 зубки;
- сіль;
- яєчний жовток – 4 шт.;
- вершки – 210 мл;
- соняшникова олія;
- пармезан – 45 г натертий;
- сир дор блю – 45 р.
Приготування:
- У воду насипати базилік. Підсолити. Влити олію, яке не дозволить макаронів склеюватися. Закип’ятити. Помістити макарони. Відварити. Рідину злити.
- Влити оливкову олію в сотейник. Прогріти. Розчавити часникові зубчики. Помістити в сотейник. Потримати до золотого відтінку.
- У вершки залити жовтки. Перемішати. Насипати частина пармезану. Закинути часникові зубки. Розмішати. Розкришити дор блю. Розмішати.
- Розкласти на порції спагетті. Полити соусом. Присипати пармезаном і дор блю
Благородний соус
Для приготування знадобиться теплова обробка. Соус підходить для м’ясних і овочевих страв.
Інгредієнти:
- перець;
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- дор блю – 120 г;
- майонез – 4 ст. ложки;
- сметана – 4 ст. ложки.
Приготування:
- Розкришити сир. Залити сметаною. Додати майонез.
- Підсолити. Посипати перцем. Влити оливкову олію. Перемішати. Сир повинен повністю розчинитися.