Дріжджове листкове тісто – це чудова основа для здобної випічки. Всі секрети його приготування осягаються з часом, тісто не так просто зробити. Але результат, у вигляді рум’яних булочок і ароматних слойок, гідний всіх витрачених зусиль.
Дріжджове листкове тісто – класичний рецепт
За рецептом готують основу для самої різної випічки – яблучних або капустяних пирогів, рулетів з кремом.
Продукти:
- борошно 350 г;
- 5 г солі;
- 170 мл молока;
- цукру 40 г;
- 5 г сухих дріжджів;
- 1 яйце;
- 280 г вершкового масла.
Опис процесу:
- Змішайте всі сухі компоненти, перемішайте.
- Додайте молоко кімнатної температури з яйцем. Вимісіть тісто, додавши в кінці 30 г олії.
- Накрийте його, дайте підійти протягом 2 годин. Потім розкачати в прямокутний пласт і приберіть в целофановому пакеті на 8 годин в холодильник.
- Дістаньте тісто, розкачайте в пласт товщиною близько 1 см.
- Розбийте качалкою 250 г охолодженого масла до розмірів прямокутника, в два рази менше, ніж пласт тіста.
- Покладіть масло на одну половину тіста, накрийте другою, защипайте краю, і катайте до товщини 1-1,5 см.
- Складіть вчетверо – книжкою, струсивши зайву муку, покладіть в пакет, і поставте в холодильник на півгодини.
- Потрібно ще два рази розкачати тісто до товщини 1 см, складаючи втричі, з перервами на охолодження, після чого вона буде готова.
Зберігати готовий напівфабрикат можна в целофановому пакеті в морозильній камері.
Як приготувати основу для пирога?
Пиріг можна зробити з листкового дріжджового тіста, купленого в магазині або приготованого самостійно за класичним рецептом.
Якщо для випічки використовується готове тісто «Морозко», знадобиться 2-3 години на його розморожування.
Перед приготуванням основи для пирога, тісто тонко розкочують, ножем підрівнюють краю за розміром дека, залишаючи запас для бортиків.
Лист для випікання застеляють промасленим пергаментом, щоб готовий пиріг не підгорів. Розкатаний пласт тіста перекладають на деко і, поки роблять начинку, ставлять у холодильник. Начинку в такий пиріг кладуть на свій смак – курку з грибами і сиром, ягоди, яблука, підсмажене м’ясо з цибулею.
З листкового тіста роблять не тільки відкриті, але і закриті пироги.
Для закритого пирога верхній шар роблять трохи більше нижньої.
Два пласта щільно защипують з країв, щоб начинка не витекла. Роблять надрізи зверху для виходу пари, і змащують жовтком або збитим яйцем. Ставлять в гарячу духовку і випікають до готовності.
Швидке і просте листкове дріжджове тісто
При розкачування, швидке листкове дріжджове тісто складають у кілька шарів. Завдяки охолодженого стану, верстви легко формуються.
Для приготування візьміть:
- 320 г борошна;
- 75 г вершкового масла;
- 1 ст. л. цукру;
- сметани 2 ст. л.;
- 20 г живих дріжджів;
- 1 яйце;
- 80 мл молока;
- 3 г солі.
Покрокове опис:
- В молоко розкришите дріжджі, всипте 1 ст. л. цукру і сіль.
- Перетріть борошно з маслом. Влийте молоко з дріжджами, перемішайте тісто, додайте в нього яйце і сметану.
- Підсипавши ще борошна, замісити м’яке, еластичне тісто. Покладіть його в каструлю, накрийте плівкою і приберіть в холодильник на 2 години.
Дістаньте тісто, що піднялося, і готуйте з нього випічку або перекладіть в пакет і помістіть в морозилку для зберігання.
Для булочок і шарувань
М’які й пишні булочки можна робити у формі конвертиків, язичків або рогаликів.
Продукти:
- борошна 550 г;
- 3 г солі;
- цукру 60 г;
- молока 300 мл;
- 15 г сухих дріжджів;
- 360 г вершкового масла.
Покрокове опис:
- Змішайте всі сухі компоненти, перемішайте, влийте молоко, і замісіть тісто, в кінці поклавши 60 г масла.
- Накрийте його, і залиште на 2 години для підйому.
- Коли тісто збільшиться в об’ємі, розкачайте його в пласт товщиною до півтора сантиметрів.
- Вершкове масло кімнатної температурі в кількості 300 г, розкачайте, помістивши в пакет, до розмірів прямокутника в два рази менше, ніж тісто.
- Покладіть масло на розкачане тісто, накрийте другою половиною, затисніть краю і розкачати до товщини 1 див Складіть у 4 рази – книжкою.
- Приберіть, загорнувши в плівку, на півгодини в холодильник.
- Дістаньте тісто з холодильника, покладіть на стіл, так як ви його розкатували, і поверніть його за годинниковою стрілкою на 90 градусів.
- Розкотіть пласт товщиною 1 см, складіть втричі і приберіть, обернувши плівкою, холодильник. Через 2 години тісто буде готове.
За цим рецептом можна приготувати основу для листкових булочок – круасанів з різними начинками.
Яке листкове дріжджове тісто краще або бездріжджове?
Рецепт листкового тіста без дріжджів зовсім не містить цукру, але з нього виходить прекрасна основа для слойок з кремом, листкових тортів, печива, листкових язичків та іншої випічки з соковитою, солодкою начинкою. Шари в готових виробах добре помітні, їх багато. Правильно приготовлена випічка хрумтить, виходить пишною, легкої і крихкою.
Визначити яке тісто краще, можна виходячи з особистих смакових переваг і цілей використання. Потрібно враховувати, що розморожене дріжджове тісто не можна заморожувати другий раз, воно не підніметься.
Дріжджове листкове тісто має після випічки менше шарів, вони не так чітко виражені. Готові вироби виходять ніжними і пишними, приємними на смак, але не крихкими. Тісто піднімається за рахунок пари, що утворюється між шарами, і дріжджів, тому воно ніжніше по консистенції, ніж прісне.
Що приготувати з листкового дріжджового тіста?
Можна приготувати безліч смачних страв: булочки, піцу, слойки, пиріжки листкові пироги, хачапурі, печиво, рулети, сосиски в тісті. Вам можуть сподобатися слойки з грибами.
Слойки з сиром і грибами
Продукти:
- тісто листкове 450 г;
- 140 г сир;
- печериці 200 г;
- 1 цибуля;
- морква 1 шт.;
- 1 яйця;
- масло пісне 60 мл;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Посмажте гливи з дрібно нарізаною цибулею і натертою морквою в олії до готовності. З спецій, крім солі, можна додати солодку паприку, хмелі-сунелі, базилік або чорний перець.
- Розкачайте тісто, розрізати на однакові квадрати.
- На середину кожного квадратика покласти грибну начинку, присипте натертим сиром.
- Краї квадратиків загинайте до центру, і защипывайте. Повинні вийти конверти.
- Покладіть отримані слойки на змащене деко, змастіть збитим яйцем і запікайте в духовці при температурі 200 °C близько 15 хвилин.
Замість грибів в такі слойки, можна покласти будь-яку начинку – яблучний джем, сир, горіхи з родзинками.
Листкове дріжджове тісто досить важко приготувати самостійно. Можна купити готове в магазині або спробувати цікаві рецепти, наведені у статті.