Дріжджове тісто для булочок – 12 рецептів, як зробити смачне тісто для домашніх булочок

Деякі господині не люблять зв’язуватися з випічкою, побоюючись надовго застрягти на кухні, вважаючи процес приготування дріжджового тіста складним і трудомістким. Однак це не зовсім так. Тісто довго піднімається, але замішується воно за лічені хвилини. Готується воно самими різними способами, а значить завжди можна знайти найбільш підходящий варіант. Пропонуємо ознайомитися з дванадцятьма рецептами, які підкажуть, як без всяких складнощів зробити пишне і смачне домашнє дріжджове тісто для булочок.

Класичне дріжджове тісто для булочок

Класичне тісто виходить трохи прісним, тому воно прекрасно поєднується з будь-якими начинками. З нього можна готувати пиріжки, булочки і звичайні кренделі з цукровою пудрою. М’якуш у випічки виходить пористим і легким, а також довго не черствіє.

Для приготування вам знадобиться по 1 ч. л. солі і дріжджів, до півкіло борошна, ложка цукру і невеликий шматочок масла.

  • Спочатку змішуємо сухі швидкодіючі дріжджі з борошном.
  • Потім додамо до них сіль і солодкий пісок.
  • Під кінець введемо в суміш розтоплене масло і склянку гарячої води. Таку основу для випічки потрібно місити хвилин 10, не менше.
  • Потім її слід обернути плівкою або укутати рушником, щоб уникнути завітрювання, і залишити в теплі відпочивати години на півтори.
  • Коли спрацюють тремтіння, тісто збільшиться приблизно втричі. Відправимо його на припорошений борошном стіл, обомнем руками, скачаємо в кулю і залишимо під рушником на півгодини.

Після завершення бродіння можна буде починати процес формування булочок.

Простий рецепт на молоці

Дріжджове тісто на булочки на молоці виходить красивим і податливим. З нього зручно ліпити будь-які вироби – відкриті і закриті пироги, пиріжки, ватрушки, основу для піци і т. д.

Важливо пам’ятати, що всі інгредієнти, які беруть участь у замісі тесту, не повинні бути холодними.

Для приготування візьміть:

  • півкіло борошна в/c;
  • пачку сухих дріжджів;
  • стакан молока;
  • три ложки цукру-піску;
  • третину склянки олії;
  • пару яєць;
  • ½ Ч. л. солі.

Алгоритм дій простий:

  • У глибоку миску зсипається борошно, змішана з дріжджами.
  • До них додається цукор і сіль.
  • Сипучі інгредієнти розводять молоком і олією.
  • До суміші додаються яйця.

Тісто вимішується до 10 хвилин, потім скочується в кулю і отставляется в тепле місце. За годину воно підніметься приблизно вдвічі.

Після закінчення цього часу істотно підросла колобок необхідно буде перекинути на стіл, обім’яти гарненько і ще раз відправити туди ж, звідки взяли, на дві третини години. Після того як основа для творчості підніметься вдруге, її приготування можна вважати закінченим.

На кефірі

Дріжджове тісто на кефірі замішується швидко і піднімається всього за 40 хвилин.

Приготуйте в глибокій мисці закваску:

  • змішайте 60 мл рослинної олії, склянку кефіру;
  • покришіть в суміш 20 г свіжих пекарських дріжджів;
  • слідом додайте ложку цукру;
  • відставте кефірно-дріжджову заколоту в сторону на 10 хвилин.

Суміш неабияк спіниться і збільшиться в об’ємі.

  • Порціями введіть в неї борошно, загальна кількість якої повинна становити 350 грам або більше, якщо якість продукту «подгуляло». Спочатку насипте трохи більше половини, потім введіть частину.
  • Посоліть тісто дрібкою солі і зберіть його в єдиний клубок.
  • Колобок треба викотити на стіл і вимісити вручну. Потім скачати його в кулю, знову відправити в миску і сховати під рушником. Посуд з цінним вантажем прибираємо в тепло.
  • Через 40 хвилин залишиться тільки обім’яти готову основу для випічки, а вже потім сформувати з неї булочки.
Дивіться також:  Різдвяні пряники – 8 рецептів, як приготувати смачні і красиві пряники на Різдво

Здобне дріжджове тісто для булочок

Цей рецепт підійде для початківців, оскільки в ньому немає особливих хитрощів. На виході виходить м’яке, податливе смачне дріжджове тісто, яке зіпсувати майже неможливо.

Вам потрібно склянку молока, пара яєць, три з гіркою склянки борошна в/c, брусочок масла грам на 50, ложка цукру і вдвічі менше солі. Візьміть сухі дріжджі. Всі інгредієнти заздалегідь підготуйте і дайте їм постояти в теплі.

  • Налийте в миску молоко і розведіть в ньому солодкий пісок із сіллю.
  • Вбийте яйця і потроху всипте всю муку.
  • Зробіть на гірці з борошном «кратер», і покладіть туди сухі дріжджі. Зверху полийте їх трьома ложками розтопленого вершкового масла.
  • Спочатку зберіть все тісто віночком, а потім надішліть його на стіл і, як слід, замісіть.
  • Скачайте з отриманої основи круглий гладкий грудку, покладіть його в миску і сховайте під тканинною серветкою. Приберіть заготівлю місце потепліше на 3 години. Здобне дріжджове тісто збільшується десь втричі, що варто враховувати при виборі посуду.
  • Після закінчення цього часу викладіть колобок на припыленную борошном робочу поверхню, гарненько обімніть і приступайте до формування красивих булочок.

З сиром

Булочки на сирному тісті виходять неймовірно смачними і пишними. Підігрійте до 36 – 38ºС половину склянки води і розведіть в ньому 1,5 чайні ложки дріжджів швидкодіючих. Підтримайте бродіння столовою ложкою цукру і двома ложками борошна. Забудьте про закваску на чверть.

В миску, де буде замішуватися тісто, розбийте два яйця.

Додайте всі інші інгредієнти:

  • до 200 грам сиру пожирніше;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру-піску;
  • півсклянки молока, підігрітого до 38ºС;
  • ванілін;
  • брусочок підталого масла грам на 50.

Віночком з’єднайте продукти в однорідну масу, куди порціями просійте і підмішайте борошно. Все має піти близько 700 р.

Коли борошно вбере в себе всю вільну рідину, викладіть тісто з миски на стіл і замісіть вручну. Скачайте в кулю і відправте на підйом години на два. За цей час воно розростеться мінімум втричі, а то й більше. Після обминки можна буде приступати до виготовлення булочок.

Пісний варіант на воді

Пісне тісто виходить в міру м’яким і еластичним, готується з мінімального набору продуктів легко і з задоволенням.

Складаємо в миску всі сипучі продукти: борошно – 0,5 кг, дріжджі швидкодіючі – 1 ч. л., цукор – 1 ч. л., сіль – щіпка. Перемішуємо. Додаємо півтора склянки теплої, але не гарячої води і три столові ложки рослинної олії.

Замісимо тісто прямо в посуді, в яку закладали інгредієнти і залишимо на півтори години під вологою серветкою набирати силу. Потім зробимо обминку і знову дамо основі піднятися під покровом чистого рушники. Через годину покладемо на стіл готову основу для творчості.

Дивіться також:  Корнуэльский яблучний пиріг – 6 рецептів, як спекти традиційний англійський пиріг

Швидке дріжджове тісто «Як пух»

Цей рецепт – знахідка для господинь. Швидке тісто піднімається всього за півгодини, а продукти для приготування знайдуться в будь-якому будинку.

  • Змішуємо в посуді склянку кефіру і півсклянки олії (можна навпіл рафінована і нерафінована). Злегка підігріваємо інгредієнти на водяній бані.
  • В іншу миску просіваємо пару стаканів високосортного борошна. Додаємо до неї по чайній ложці солі і цукру, а також всипаємо пачку сухих дріжджів.
  • Перетворюємо масу в однорідний порошок і підливаємо до нього тонкою цівкою кефір з маслом. Круговими рухами замішуємо м’яке тісто.
  • Накриваємо посуд вологим рушником і витримуємо заготівлю де-небудь ближче до батареї до півгодини.
  • Викладаємо пишний кулю на припорошений борошном стіл і робимо з нього будь-які булочки.

На сметані з сухими дріжджами

Приготуємо здобу на сметані.

  • У 2/3 склянки підігрітого молока введемо 1,5 чайні ложки швидкодіючих пекарських дріжджів. Для активації подпитаем їх неповної ложкою цукру і залишимо в спокої на 10 хвилин.
  • У чистий посуд розіб’ємо яйце і перетворимо його в пишну піну зі столовою ложкою цукру і дрібкою солі.
  • Підмішати 120 г сметани і наллємо туди ж молоко з дріжджами.
  • Порціями будемо просіяти в миску борошно, розминаючи грудки і поєднуючи всі в єдину масу. На вихідне кількість продуктів піде близько 600 р.
  • Зліпимо з тіста м’який колобок і залишимо його під вологим рушником приблизно на годину. Дамо йому піднятися в 2 – 3 рази, після чого обомнем і розділимо на порційні шматочки.

Як зробити на маргарині

Маргарин надає тісту пружності і своєрідний вершковий смак. Цей продукт легко замінюється в рецептурі звичайним маслом.

  • Стакан молока злегка підігрівають на водяній бані.
  • 70 грам маргарину розтоплюють до рідкого стану.
  • У миску просіюють півкілограма борошна і відправляють у неї дві ложки цукру і дрібку солі.
  • Сюди ж кладуть 11 г дріжджів швидкодіючих.
  • Над борошном розбивають яйце, підливають масу тепле молоко і маргарин. Спочатку продукти збирають у кого лопаткою, а потім руками.
  • Тісто залишають у спокої на півтори години.
  • Збільшилась втричі масу обминають і розбирають на шматочки.

Готуємо в хлібопічці

Готувати тісто в хлібопічці – одне задоволення, адже техніка сама тримає процес під контролем.

Закладаємо в чашу інгредієнти:

  • молоко – стакан;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 350 г;
  • цукор – 1 – 2 ст. л.;
  • дрібку солі;
  • брикет пресованих дріжджів – 18 р.

Встановлюємо режим «Тісто» на 1 годину.

Після закінчення цього часу витягаємо пишний, добре пролунав колобок і формуємо з нього булочки. Немає нічого простіше, ніж замісити тісто з допомогою хлібопічки.

Опарне дріжджове тісто для булочок

Самі пишні і красиві булочки виходять з дріжджового тіста, приготовленого на опарі. Щоб воно добре піднялося, з’єднувати слід виключно теплі продукти, а не тільки що вийняті з нутра холодильника.

Дивіться також:  Торт в мультиварці – 12 рецептів приготування

Для опари обов’язково слід брати глибоку ємність, бо як закваска підніметься. Нам важливо, щоб вона не перелилася через край.

  • На дно миски накрошим 20 г свіжих пресованих дріжджів. Їх необхідно розпустити підігрітою водою. Наливаємо 2/3 склянки рідини і збовтуємо віночком.
  • Підмішуємо дві склянки борошна і ложку цукру. Всі продукти з’єднуємо в однорідну масу.
  • Залишаємо прикриту опару в тепле місце на 3 години. Дочекаємося, коли вона підніметься і здується, а потім приступимо до наступного етапу.
  • Взобьем курячі яйця (2 – 4 штуки) з трьома столовими ложками цукру і половинкою чайної ложки солі. Відправимо складу в опару.
  • Додамо ще пару склянкою високосортного борошна і до п’яти ложок олії. Будемо місити тісто, поки не вийде м’який еластичний колобок.
  • Якщо він як і раніше липне до рук, можна його небагато припорошити борошном.

Дамо колобку півтори години відпочити, протягом яких він суттєво підніметься. Коли це відбудеться, процес бродіння будемо вважати закінченим.

Листкова основа для випічки

Домашнє листкове тісто – це щось фантастичне. Все, що представлено на магазинних полицях, неможливо поставити з ним в один ряд.

  • Прогрійте заздалегідь всі продукти при кімнатних умовах. Розчиніть в склянці теплого молока 20-грамову пачку пресованих дріжджів.
  • В окремому посуді змішайте півкілограма борошна, 80 г цукру, по щіпці ванілі і солі.
  • Від пачки розм’якшеного масла відріжте п’яту частину і додайте цю кількість до молока з дріжджами.
  • З’єднайте разом всі інгредієнти, формуючи великий грудку тіста. Почекайте півгодини, поки основа трохи підніметься, а потім обімніть її з усіх сторін і сховайте, всупереч очікуванням, у холодильник.
  • Постеліть на стіл аркуш пергаменту. Викладіть на нього решту вершкового масла. Накрийте другим аркушем паперу і за допомогою качалки розкачайте в тонкий пласт. Приберіть масло слідом за тестом.
  • Розкачайте охолоджену основу в витягнутий прямокутний пласт і викладіть на нього расплющенное застигле масло. Довжина шару масла повинна збігатися з шириною пласта тіста.
  • Накрийте масло вільними краями тіста розкачайте отриманий конверт вдвічі. Складіть заготівлю втричі і сховайте знову на полицю холодильника.
  • Через півгодини повторіть всі маніпуляції в точності ще раз. А потім знову. Тільки після цього можете приступати до розбирання тесту.

Сформовані вироби перед випіканням бажано охолоджувати в холодильнику. Зайвий шматок тіста можна заморозити до наступного разу.

Кращі начинки для домашніх булочок

Смачну домашню випічку можна подавати до ситного обіду замість традиційного хліба. У цьому випадку булочки робляться несолодкими. Їх обмазують часниковим маслом, посипають сиром або кропом. В якості начинки в сире тісто додають зелений лук або шинку.

Солодка випічка подається до чаю, какао, кави. Вона посипається цукровою пудрою, горіховою крихтою, поливається глазур’ю, марципаном. Дріжджове тісто добре поєднується з маковою начинкою, сиром, родзинками, корицею і повидлом. Булочки печуть з яблуками і малиною. Тестом обертають шматочки шоколаду. Готову здобу заправляють заварним кремом.

З’ясували, як робити тісто для булочок? Тоді приступайте до експериментів! І нехай ваша фантазія допоможе придумати новий неймовірний рецепт.

Прокрутка до верху