Хто не любить свіжі, повітряні, ніжні гарячі пампушки? Це чудове ласощі нікого не залишить байдужим! Саме такі, що тануть у роті, пончики виходять тільки на дріжджах. Дріжджове тісто для пампушок можна приготувати за різними рецептами, але результат завжди один – здоба буде з’їдена моментально!
Важлива деталь — на тесті не повинно бути надлишків борошна, інакше вона буде горіти при смаженні.
Сам процес смаження однаковий, незалежно від тесту.
Він складається з наступних етапів:
- Казан або глибоку сковороду нагріти і налити стільки масла, щоб пончики в ньому плавали вільно, не стикаючись з дном і стінками казана. Олію довести до 160o (від масла повинен піти ледь помітний димок).
- Обсмажити пончики з обох боків до золотистого кольору.
- Далі пончики потрібно викласти на блюдо, яке застелене паперовим рушником у кілька шарів. Зайве масло вбереться в папір.
- Злегка остиглі пампушки посипати цукровою пудрою. Також їх можна покрити будь кондитерською глазур’ю.
Класичне дріжджове тісто для пампушок на молоці
Для приготування повітряних пончиків як у дитинстві, потрібно замісити дріжджове тісто на молоці.
Для цього потрібні наступні продукти:
- 0,6 кг пшеничного борошна в/с;
- 260 мл молока;
- два яйця;
- 100 г вершкового масла;
- третину склянки цукру;
- 1 ст. л. сухих дріжджів;
- 1 ч. л. солі;
- ванілін – на кінчику ножа.
Покрокова інструкція:
- Молоко трохи підігріти, масло розтопити і остудити.
- Змішати всі інгредієнти в глибокому посуді, накрити чистим рушником і прибрати в тепло приблизно на годину.
- Коли тісто підніметься і збільшить об’єм у два-три рази, його потрібно обережно перекласти на поверхню, присипану борошном.
- Відрізати шматок тіста і розкачати його товщиною в півтора міліметра.
- Склянкою або спеціальною виїмкою вирізати кружки. Чаркою зробити в них отвори.
- Обрізки тіста скачати в кулю і залишити ненадовго для підіймання. Після цього знову розкачати і повторити процедуру.
- Отримані пампушки викласти на деко і залишити в теплі на півгодини.
- Можна смажити.
Як замісити на воді
Тісто на воді – хороший варіант під час посту, коли хочеться смачненького, а молоко не можна. Також цей рецепт підійде для вегетаріанців – в ньому немає жодних продуктів тваринного походження.
Знадобляться такі продукти:
- півлітра води;
- 650 г борошна;
- 3 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. дріжджів;
- сіль – ½ ч. л.
Інструкція по приготуванню:
- Влити в глибоку миску погретую воду, всипати 2 ч. л. цукру, дріжджі і 250 г борошна, перемішати до однорідної консистенції. Поставити в тепло на 1 годину.
- Коли опара підійде (з’являться бульбашки), додати в неї сіль і цукор, борошно, замісити трохи липке тісто. Ще на годину залишити тісто в теплі, накривши його рушником або плівкою.
- Після того, як тісто добре підніметься, змастити руки олією.
- Невеликий шматочок тіста сформувати кулю, потім трохи розтягнути і зробити посередині дірочку.
- Викладати пончики на змащену маслом поверхню, залишити підніматися хвилин на 20. Коли пончики злегка збільшаться в обсязі, можна приступати до смаження.
На кефірі
На кефірі виходять самі пухнасті пампушки, так як крім дріжджів в ньому присутній кисломолочний продукт.
Інгредієнти:
- один стакан кефіру;
- одне яйце;
- пів склянки цукру;
- 25 г вершкового масла;
- 11 г дріжджів;
- сіль – щіпка.
Як приготувати:
- Кефір кімнатної температури, дріжджі, 1 ст. л. цукру і 3 ст. л. борошна змішати і залишити в теплі на 1 годину.
- М’яке масло і яйця кімнатної температури додати в опару, всипати борошно.
- Руки змастити рослинним маслом і замісити тісто. Залишити на півгодини в теплі.
- Потім розділити тісто на пампушки, зробити в середині дірочку, розтягнути колечка. Викласти на змащену маслом поверхню, залишити трохи піднятися.
- Можна смажити.
Листкове дріжджове тісто для пампушок
Найпростіше купити листкове тісто в магазині, це значно спрощує процес приготування пончиків. Якщо ж стоїть завдання зробити листкове тісто самостійно, потрібно розташовувати вільним часом і запастися терпінням.
Інгредієнти:
- півкіло борошна;
- 350 г вершкового масла;
- 0,3 л молока;
- 60 г цукру;
- дріжджі сухі – 1 ч. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Інструкція:
- В 100 мл теплого молока, додати цукор, перемішати, додати 1 ст. борошна і дріжджі. Перемішати і залишити в теплі на 30 хв.
- Влити решту молока і сіль, перемішати. Частинами всипати борошно, перемішуючи. Додати 50 г масла, вимішувати 15 хвилин до гладкої консистенції. Вкрити плівкою, залишити в холодильнику на 3 години.
- Решту олії (повинно бути м’яке) викласти на папір для запікання, накрити ще аркушем паперу і розкачати в прямокутний пласт. Покласти так в холодильник.
- За 15 хвилин до того, як тісто підніметься, масло дістати. Потім дістати тісто, викласти на присипану борошном поверхню.
- Розтягнути тісто в прямокутник і розкачати в пласт товщиною 1 см На один край покласти шар масла. Прикрити масло на половину вільним краєм тесту. Потім ту половину, на якій масло покласти зверху. Вийде три шари тіста і два шари масла.
- Краї защипати. Тісто акуратно розкачати завтовшки 1 див Борошна потрібно при цьому додавати небагато.
- Знову скласти тісто в три шари (зайву муку при цьому змочувати пензликом), прикрити плівкою і поставити в холодильник на 1 годину.
- Дістати тісто і знову розкачати завтовшки 1 див Скласти в три шари, змахуючи зайву муку. Відправити в холодильник і повторити всі дії двічі.
- Після останньої розкочування тісто витримати 1 годину в холодильнику. Потім, не розрізаючи на шматки, розкачати і вирізати кружечки великою склянкою і дірочки в них маленьким. Можна смажити. Або можна вирізати кружечки, в серединку покласти джем або іншу начинку, защепити краї. Випікати при температурі 160 град. 15-20 хвилин.
Самий швидкий рецепт приготування
Цей рецепт тіста знадобиться в несподіваній ситуації, коли прийшли несподівані гості, а частувань ніяких немає.
Склад:
- яйця – 2 шт.;
- сметана – 3 ст. л.;
- цукор – 3 ст. л.;
- сода – 0,5 ч. л.;
- борошно – скільки візьме;
- кориця, ваніль, кардамон за смаком.
Дії покроково:
- Змішати яйця, сметану, цукор і ваніль (корицю, кардамон – що більше подобається).
- Все добре збити міксером або віночком.
- Соду погасити оцтом, влити в суміш.
- Борошно просіяти і додавати потроху, помішуючи. Має вийти тісто консистенції домашньої сметани.
- Тісто дуже добре вимісити, згодом перемішувати його не можна.
- Смажити пончики у фритюрі, викладаючи тісто ложкою.