Дріжджове тісто для пампушок – 5 смачних рецептів

Хто не любить свіжі, повітряні, ніжні гарячі пампушки? Це чудове ласощі нікого не залишить байдужим! Саме такі, що тануть у роті, пончики виходять тільки на дріжджах. Дріжджове тісто для пампушок можна приготувати за різними рецептами, але результат завжди один – здоба буде з’їдена моментально!

Важлива деталь — на тесті не повинно бути надлишків борошна, інакше вона буде горіти при смаженні.

Сам процес смаження однаковий, незалежно від тесту.

Він складається з наступних етапів:

  • Казан або глибоку сковороду нагріти і налити стільки масла, щоб пончики в ньому плавали вільно, не стикаючись з дном і стінками казана. Олію довести до 160o (від масла повинен піти ледь помітний димок).
  • Обсмажити пончики з обох боків до золотистого кольору.
  • Далі пончики потрібно викласти на блюдо, яке застелене паперовим рушником у кілька шарів. Зайве масло вбереться в папір.
  • Злегка остиглі пампушки посипати цукровою пудрою. Також їх можна покрити будь кондитерською глазур’ю.

Класичне дріжджове тісто для пампушок на молоці

Для приготування повітряних пончиків як у дитинстві, потрібно замісити дріжджове тісто на молоці.

Для цього потрібні наступні продукти:

  • 0,6 кг пшеничного борошна в/с;
  • 260 мл молока;
  • два яйця;
  • 100 г вершкового масла;
  • третину склянки цукру;
  • 1 ст. л. сухих дріжджів;
  • 1 ч. л. солі;
  • ванілін – на кінчику ножа.

Покрокова інструкція:

  • Молоко трохи підігріти, масло розтопити і остудити.
  • Змішати всі інгредієнти в глибокому посуді, накрити чистим рушником і прибрати в тепло приблизно на годину.
  • Коли тісто підніметься і збільшить об’єм у два-три рази, його потрібно обережно перекласти на поверхню, присипану борошном.
  • Відрізати шматок тіста і розкачати його товщиною в півтора міліметра.
  • Склянкою або спеціальною виїмкою вирізати кружки. Чаркою зробити в них отвори.
  • Обрізки тіста скачати в кулю і залишити ненадовго для підіймання. Після цього знову розкачати і повторити процедуру.
  • Отримані пампушки викласти на деко і залишити в теплі на півгодини.
  • Можна смажити.
Дивіться також:  Яблучна начинка для пиріжків – 7 рецептів, як приготувати смачну начинку

Як замісити на воді

Тісто на воді – хороший варіант під час посту, коли хочеться смачненького, а молоко не можна. Також цей рецепт підійде для вегетаріанців – в ньому немає жодних продуктів тваринного походження.

Знадобляться такі продукти:

  • півлітра води;
  • 650 г борошна;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. дріжджів;
  • сіль – ½ ч. л.

Інструкція по приготуванню:

  • Влити в глибоку миску погретую воду, всипати 2 ч. л. цукру, дріжджі і 250 г борошна, перемішати до однорідної консистенції. Поставити в тепло на 1 годину.
  • Коли опара підійде (з’являться бульбашки), додати в неї сіль і цукор, борошно, замісити трохи липке тісто. Ще на годину залишити тісто в теплі, накривши його рушником або плівкою.
  • Після того, як тісто добре підніметься, змастити руки олією.
  • Невеликий шматочок тіста сформувати кулю, потім трохи розтягнути і зробити посередині дірочку.
  • Викладати пончики на змащену маслом поверхню, залишити підніматися хвилин на 20. Коли пончики злегка збільшаться в обсязі, можна приступати до смаження.

На кефірі

На кефірі виходять самі пухнасті пампушки, так як крім дріжджів в ньому присутній кисломолочний продукт.

Інгредієнти:

  • один стакан кефіру;
  • одне яйце;
  • пів склянки цукру;
  • 25 г вершкового масла;
  • 11 г дріжджів;
  • сіль – щіпка.

Як приготувати:

  • Кефір кімнатної температури, дріжджі, 1 ст. л. цукру і 3 ст. л. борошна змішати і залишити в теплі на 1 годину.
  • М’яке масло і яйця кімнатної температури додати в опару, всипати борошно.
  • Руки змастити рослинним маслом і замісити тісто. Залишити на півгодини в теплі.
  • Потім розділити тісто на пампушки, зробити в середині дірочку, розтягнути колечка. Викласти на змащену маслом поверхню, залишити трохи піднятися.
  • Можна смажити.
Дивіться також:  Американський гарбузовий пиріг – 4 рецепти приготування

Листкове дріжджове тісто для пампушок

Найпростіше купити листкове тісто в магазині, це значно спрощує процес приготування пончиків. Якщо ж стоїть завдання зробити листкове тісто самостійно, потрібно розташовувати вільним часом і запастися терпінням.

Інгредієнти:

  • півкіло борошна;
  • 350 г вершкового масла;
  • 0,3 л молока;
  • 60 г цукру;
  • дріжджі сухі – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 ч. л.

Інструкція:

  • В 100 мл теплого молока, додати цукор, перемішати, додати 1 ст. борошна і дріжджі. Перемішати і залишити в теплі на 30 хв.
  • Влити решту молока і сіль, перемішати. Частинами всипати борошно, перемішуючи. Додати 50 г масла, вимішувати 15 хвилин до гладкої консистенції. Вкрити плівкою, залишити в холодильнику на 3 години.
  • Решту олії (повинно бути м’яке) викласти на папір для запікання, накрити ще аркушем паперу і розкачати в прямокутний пласт. Покласти так в холодильник.
  • За 15 хвилин до того, як тісто підніметься, масло дістати. Потім дістати тісто, викласти на присипану борошном поверхню.
  • Розтягнути тісто в прямокутник і розкачати в пласт товщиною 1 см На один край покласти шар масла. Прикрити масло на половину вільним краєм тесту. Потім ту половину, на якій масло покласти зверху. Вийде три шари тіста і два шари масла.
  • Краї защипати. Тісто акуратно розкачати завтовшки 1 див Борошна потрібно при цьому додавати небагато.
  • Знову скласти тісто в три шари (зайву муку при цьому змочувати пензликом), прикрити плівкою і поставити в холодильник на 1 годину.
  • Дістати тісто і знову розкачати завтовшки 1 див Скласти в три шари, змахуючи зайву муку. Відправити в холодильник і повторити всі дії двічі.
  • Після останньої розкочування тісто витримати 1 годину в холодильнику. Потім, не розрізаючи на шматки, розкачати і вирізати кружечки великою склянкою і дірочки в них маленьким. Можна смажити. Або можна вирізати кружечки, в серединку покласти джем або іншу начинку, защепити краї. Випікати при температурі 160 град. 15-20 хвилин.
Дивіться також:  Рахат-лукум – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

Самий швидкий рецепт приготування

Цей рецепт тіста знадобиться в несподіваній ситуації, коли прийшли несподівані гості, а частувань ніяких немає.

Склад:

  • яйця – 2 шт.;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • сода – 0,5 ч. л.;
  • борошно – скільки візьме;
  • кориця, ваніль, кардамон за смаком.

Дії покроково:

  • Змішати яйця, сметану, цукор і ваніль (корицю, кардамон – що більше подобається).
  • Все добре збити міксером або віночком.
  • Соду погасити оцтом, влити в суміш.
  • Борошно просіяти і додавати потроху, помішуючи. Має вийти тісто консистенції домашньої сметани.
  • Тісто дуже добре вимісити, згодом перемішувати його не можна.
  • Смажити пончики у фритюрі, викладаючи тісто ложкою.

Прокрутка до верху