Дріжджове тісто для пиріжків – 12 рецептів, як приготувати
Правильно приготоване дріжджове тісто для пиріжків – гарантія того, що ви залишитеся задоволені результатом, а пиріжки надовго збережуть свою свіжість і смак.
Дріжджове тісто для пиріжків – класичний рецепт на молоці
Зробити тісто можна двома способами. Для випікання пиріжків підійдуть обидва, різниця лише в тому, що один годиться для солодкої начинки, а інший для прісної.
Необхідні продукти:
Парочка яєць;
Близько 500 грам борошна;
Дві ложки масла рослинного;
Сіль і цукор для смаку.
Так само знадобиться 30 або 40% борошна, від кількості який ви вже використовували, приблизно половина пачки сухих дріжджів і звичайно ж молоко, близько 200 мл.
Процес приготування:
Почніть з підготовки молока і дріжджів. Рідину потрібно трохи нагріти і всипати туди дріжджі разом з невеликою кількістю цукру, щоб процес пішов швидше.
Поки дріжджі доходять до потрібного стану, підготуйте ємність, де будуть змішуватися всі продукти, просійте в неї борошно і всі залишилися компоненти. Добре перемішайте.
Потім туди ж влийте молоко. Тепер залишилося чим-небудь все це прикрити і знайти підходяще місце, в якому майбутнє тісто має простояти не менше півтора годин.
Як приготувати з сухими дріжджами?
Готувати тісто можна з використанням будь-яких дріжджів. В цьому разі представлений варіант, як можна зробити дріжджове тісто на пиріжки на сухих дріжджах з пакетика.
Необхідні продукти:
Пакетик дріжджів, тільки сухі;
Близько 150 мл теплої води або такого ж молока;
Парочка сирих яєць;
Приблизно півкілограма борошна, можливо знадобиться більше;
Трохи солі і трохи цукру, краще спиратися на свій смак;
Ложка олії.
Послідовність дій:
Почніть з приготування дріжджовий суміші. Для цього вміст пакета всипте в ємність з теплою водою. Зверніть увагу, що вода повинна бути теплою, не гарячою інакше результат вас розчарує. Туди ж всипте цукор і сіль. Залиште на деякий час: на поверхні повинні з’явитися пухирці.
Наступний крок: візьміть все, що у вас залишилося, перемішайте між собою. Після влийте туди дріжджову суміш, доведіть до однорідного стану і залиште на дві години для того, щоб все добре піднялося.
Дріжджове тісто для смажених пиріжків
Рецепт дріжджового тіста для смажених пиріжків передбачає безопарний спосіб приготування. Так як вони не вимагають великої кількості здоби.
Необхідні продукти:
Стакан води, який можна замінити молоком, якщо так більше подобається;
Маленька ложка дріжджів;
Дві великі ложки цукру для солодкої начинки або одну маленьку для несолодкої;
Близько 500 грам борошна вищого сорту;
Сіль.
Процес приготування:
Невеликий об’єм рідини, яку ви вирішили використовувати. У неї внесіть вказану кількість дріжджів і трохи цукру.
У борошно насипте сіль і влийте розчинилися дріжджі.
Отриману масу добре вимісіть, так щоб все виглядало однорідно. У вас повинен вийти куля. Приберіть його в тепле місце на строк до двох годин, щоб воно встигло піднятися. Після цього воно повністю готове до використання.
Не важливо, що ви будете використовувати в якості основи: просту очищену воду або молоко — в обох випадках результат повинен бути тільки позитивним.
Нам знадобиться:
Склянка води – приблизно 200 мл;
500 грам борошна;
Маленька ложка цукру і трохи солі;
Вміст двох яєць;
Сухі дріжджі – половина пачки.
Процес приготування:
Підготовка інгредієнтів не відрізняється від варіанту на молоці: починати слід зі змішування теплої води з цукром, сіллю і зазначеною кількістю дріжджів. Потім все настоюється 15-30 хвилин, щоб дріжджі зіграли.
По закінченню часу рідина, що набула сірий колір за рахунок розчинення дріжджів вливається в борошно, яка попередньо була перемішана з усіма іншими продуктами.
Добре укутайте отриману масу і помістіть в відповідне місце, де досить тепло. Процес займе не менше 1,5 години.
Для печених пиріжків
Це універсальний варіант, який підійде для будь-якої начинки.
Необхідні продукти:
Приблизно 200 грам борошна;
Трохи молока;
Маленька ложечка дріжджів;
Одне куряче яйце;
Сіль на кінчику ножа і пара ложок цукрового піску;
Ложка вершкового масла.
Процес приготування:
Почати готувати тісто потрібно з дріжджів. Для цього в підігрітому приблизно до 30 градусів молоці потрібно розчинити дріжджі з цукром і невеликій кількості борошна. Залишити все змішані продукти на дві години для того, щоб вони добре забродили.
Склад, через відведений проміжок часу, має збільшитися в об’ємі, а потім знову зменшитися. Якщо це сталося, значить можна продовжувати готувати.
До опалого масі потрібно додати цукор, що залишився, борошно, вершкове масло і розбити туди яйце. Не забудьте злегка посолити масу, ретельно її перемішати і звичайно, як і у всіх інших рецептах відправити її постояти кілька годин. Не забувайте періодично обминати її. Це потрібно робити 2-3 рази, що вплине на якість випічки і смак.
Пишне пиріжкове тісто на дріжджах
Для того щоб зробити пиріжки пишними потрібно вибрати правильний рецепт. Підійде будь-який спосіб і варіант приготування, найголовніше, щоб була опара. Саме за рахунок неї тісто виходить легким, ніжним, з бульбашками і призводить до того, що готова випічка стає повітряної.
Необхідні інгредієнти:
Трохи олії і близько двох маленьких ложки розпушувача;
Дві столові яйця;
Щіпка солі та 5 грам цукрового піску;
7 грама дріжджів з пакетика, за бажанням можна замінити їх свіжими;
Стакан води або молока.
Процес приготування:
Вибрану для готування рідину необхідно злегка підігріти, не доводячи до кипіння, температура повинна бути не вище 40 градусів. Потім у неї додаються сипучі продукти: цукор, сіль, дріжджі. Трохи перемішайте суміш і залишити її хвилин на п’ятнадцять.
Поки дріжджі доходять до потрібного стану, займіться борошном. Змішайте її з усіма іншими продуктами крім розпушувача. Він знадобиться, якщо опара буде погано підходити: додайте його в тісто в кількості не більше двох чайних ложок.
Воду/молоко з розчиненими сипучими інгредієнтами налийте в ємність з борошном. Все, що залишилося – перемішати і залишити для збільшення в розмірі. Зазвичай для цього потрібно близько двох годин. Не забувайте періодично опускати опару.
Якщо в будинку не знайшлося яєць, а є величезне бажання приготувати десерт, то можна і без них отримати приголомшливий результат.
Необхідні продукти:
Цукру приблизно дві столові ложки;
Маленький пакетик сухих дріжджів;
Води близько 400 мл;
40 мл рослинного масла;
Борошна 600 грам, потрібно дивитися по ходу приготування;
Грам солі.
Процес приготування:
Нагрійте воду, так щоб вона не була гарячою, і всипте в неї дріжджі і маленьку ложку цукру.
У великій мисці змішайте рідина з дріжджами, борошно, олія, цукор, що залишився і сіль.
Перемішайте всі інгредієнти потрібно дуже акуратно, починаючи з країв. Доведіть масу до однорідності. Має вийти трохи липкий кульку. Перекладіть його в іншу ємність, яку попередньо змастіть невеликою кількістю рослинного масла.
Накрийте миску плівкою або целофановим пакетом і приберіть куди-небудь для відстоювання приблизно на півтори години. Маса повинна стати більше, після чого її потрібно опустити і знову прибрати на годину.
Здобне дріжджове тісто – покроковий рецепт
Приготування займає чимало часу, але якщо все зробити правильно, то вдасться поласувати смачною випічкою. Цей рецепт підійде для будь здоби.
Необхідні продукти:
30 грам свіжих дріжджів або пакетик сухих;
Стакан молока;
Близько 120 грам цукру;
Два яйця;
Маленька упаковка вершкового масла;
Трохи солі;
Трохи більше трьох склянок борошна;
Ложка рослинного масла і ванільний цукор за бажанням.
Процес приготування:
У цьому рецепті зазначено молоко, але можна використовувати і воду. Рідину потрібно підігріти, так щоб температура була 30-40 градусів. І додати туди трохи цукру, борошна і дріжджі. Суміші дати постояти не менше 30 хвилин. Вона має добре збільшитися, а потім зменшитися. Після цього її можна використовувати далі.
Візьміть велику миску і в ній змішайте цукор, яйця і злегка розм’якшене вершкове масло. Використовувати міксер не варто. Досить перешкодити за допомогою вилки і віночка. Потім сюди влийте рідину, змішану з іншими інгредієнтами. На цьому ж етапі потрібно додавати сіль і ванільний цукор.
Доведіть масу до стану гладкості і еластичності. Отриманий кулька накрийте кришкою і приберіть в місце де тепло на дві години.
Через деякий час, в межах двох годин маса почне підніматися в ємності. Це означає, що її потрібно трохи помісити, щоб вона обм’якла і використовувати для випічки.
Як приготувати на кефірі?
Вважається, що пиріжки, приготовані на тесті з кефіру, набагато довше залишаються свіжими і м’якими. Причому їх можна не тільки запікати, але і смажити. Ще один плюс – воно завжди підходить.
Як завжди, починати приготування дріжджового тіста потрібно з «заварювання» дріжджів. Для цього вони перемішуються з теплою водою і залишають на хвилин двадцять.
Поки вони відстоюються, змішуємо кефір з яйцем, сіллю і цукром. Кефір використовується тільки кімнатної температури, холодний не підійде.
Через відведений час рідина з дріжджами вливається до кефіру, сюди ж додається масло і все змішується.
Наступний крок – введення борошна. Робити це треба порційно, паралельно перемішуючи всі продукти, так щоб вийшла рівномірна маса.
Отриманий згусток кладемо в чисту миску, закутуємо чимось теплим і залишаємо на годину. Після чого воно обминается і використовується за призначенням.
Рецепт заварного тіста для пиріжків
Це моментальний рецепт, можна сказати на швидку руку, не вимагає багато часу і великої кількості продуктів.
Необхідні інгредієнти:
Пакетик дріжджів;
Дві ложки цукру;
Трохи солі;
Дві ложки рослинної олії;
Вода;
Приблизно 600 грамів борошна.
Процес приготування:
З’єднайте разом продукти, виключивши тільки борошно, вона знадобиться трохи пізніше. Воду треба використовувати теплу.
Тепер до того, що вийшло, можна засипати борошно.
Залийте трохи окропу і вимісити масу. Найголовніше – під час замішування не додавайте борошна.
Листкове дріжджове тісто
Готувати листкове тісто вміють далеко не всі, так як це складний і довгий процес. Найчастіше купують в готовому вигляді. Але домашнє — завжди краще.
Необхідні продукти:
200 грамів масла або маргарину;
Упаковка дріжджів;
Три ложки цукру;
Трохи солі;
Вода – трохи менше половини склянки;
Трохи молока;
Одне яйце;
Грам 700 борошна.
Приготування:
Підігрійте воду, так щоб вона була злегка тепла, але не гаряча. У неї насипте дріжджі і покладіть маленьку ложечку цукру. Залиште на 15 хвилин.
У миску насипте борошно і перемішайте її з сіллю і тим цукром, що залишився. Сюди ж киньте масло, попередньо нарізане на шматки або натерте. Найкраще перемять його з іншими інгредієнтами руками.
Залиште борошно і поверніться до води з дріжджами. Через відведений час сюди потрібно розбити яйце, влити молоко і перешкодити. Загалом має вийти повний стакан.
Тепер рідину у склянці змішайте з іншою масою. І доведіть її до утворення гладкого кулі.
Отриману масу потрібно обернути натуральною тканиною і покласти в холодильник приблизно на дві години.
Пісний рецепт приготування
Тут підійде абсолютно будь-який рецепт, головне щоб він був без яєць і молочних продуктів.
Все, що потрібно, це змішати дріжджі з водою і окремо перемішати борошно з сипучими продуктами, а потім все це з’єднати разом. Добре вимісити, виліпити гладкий кулю і прибрати його на годину кудись, де тепло.