Дріжджове тісто для пиріжків – 12 рецептів, як приготувати

Правильно приготоване дріжджове тісто для пиріжків – гарантія того, що ви залишитеся задоволені результатом, а пиріжки надовго збережуть свою свіжість і смак.

Дріжджове тісто для пиріжків – класичний рецепт на молоці

Зробити тісто можна двома способами. Для випікання пиріжків підійдуть обидва, різниця лише в тому, що один годиться для солодкої начинки, а інший для прісної.

Необхідні продукти:

  • Парочка яєць;
  • Близько 500 грам борошна;
  • Дві ложки масла рослинного;
  • Сіль і цукор для смаку.

Так само знадобиться 30 або 40% борошна, від кількості який ви вже використовували, приблизно половина пачки сухих дріжджів і звичайно ж молоко, близько 200 мл.

Процес приготування:

  • Почніть з підготовки молока і дріжджів. Рідину потрібно трохи нагріти і всипати туди дріжджі разом з невеликою кількістю цукру, щоб процес пішов швидше.
  • Поки дріжджі доходять до потрібного стану, підготуйте ємність, де будуть змішуватися всі продукти, просійте в неї борошно і всі залишилися компоненти. Добре перемішайте.
  • Потім туди ж влийте молоко. Тепер залишилося чим-небудь все це прикрити і знайти підходяще місце, в якому майбутнє тісто має простояти не менше півтора годин.
  • Як приготувати з сухими дріжджами?

    Готувати тісто можна з використанням будь-яких дріжджів. В цьому разі представлений варіант, як можна зробити дріжджове тісто на пиріжки на сухих дріжджах з пакетика.

    Необхідні продукти:

    • Пакетик дріжджів, тільки сухі;
    • Близько 150 мл теплої води або такого ж молока;
    • Парочка сирих яєць;
    • Приблизно півкілограма борошна, можливо знадобиться більше;
    • Трохи солі і трохи цукру, краще спиратися на свій смак;
    • Ложка олії.

    Послідовність дій:

  • Почніть з приготування дріжджовий суміші. Для цього вміст пакета всипте в ємність з теплою водою. Зверніть увагу, що вода повинна бути теплою, не гарячою інакше результат вас розчарує. Туди ж всипте цукор і сіль. Залиште на деякий час: на поверхні повинні з’явитися пухирці.
  • Наступний крок: візьміть все, що у вас залишилося, перемішайте між собою. Після влийте туди дріжджову суміш, доведіть до однорідного стану і залиште на дві години для того, щоб все добре піднялося.
  • Дріжджове тісто для смажених пиріжків

    Рецепт дріжджового тіста для смажених пиріжків передбачає безопарний спосіб приготування. Так як вони не вимагають великої кількості здоби.

    Необхідні продукти:

    • Стакан води, який можна замінити молоком, якщо так більше подобається;
    • Маленька ложка дріжджів;
    • Дві великі ложки цукру для солодкої начинки або одну маленьку для несолодкої;
    • Близько 500 грам борошна вищого сорту;
    • Сіль.

    Процес приготування:

  • Невеликий об’єм рідини, яку ви вирішили використовувати. У неї внесіть вказану кількість дріжджів і трохи цукру.
  • У борошно насипте сіль і влийте розчинилися дріжджі.
  • Отриману масу добре вимісіть, так щоб все виглядало однорідно. У вас повинен вийти куля. Приберіть його в тепле місце на строк до двох годин, щоб воно встигло піднятися. Після цього воно повністю готове до використання.
  • Дивіться також:  Як запікати яблука в духовці – 6 смачних рецептів

    На воді

    Не важливо, що ви будете використовувати в якості основи: просту очищену воду або молоко — в обох випадках результат повинен бути тільки позитивним.

    Нам знадобиться:

    • Склянка води – приблизно 200 мл;
    • 500 грам борошна;
    • Маленька ложка цукру і трохи солі;
    • Вміст двох яєць;
    • Сухі дріжджі – половина пачки.

    Процес приготування:

  • Підготовка інгредієнтів не відрізняється від варіанту на молоці: починати слід зі змішування теплої води з цукром, сіллю і зазначеною кількістю дріжджів. Потім все настоюється 15-30 хвилин, щоб дріжджі зіграли.
  • По закінченню часу рідина, що набула сірий колір за рахунок розчинення дріжджів вливається в борошно, яка попередньо була перемішана з усіма іншими продуктами.
  • Добре укутайте отриману масу і помістіть в відповідне місце, де досить тепло. Процес займе не менше 1,5 години.
  • Для печених пиріжків

    Це універсальний варіант, який підійде для будь-якої начинки.

    Необхідні продукти:

    • Приблизно 200 грам борошна;
    • Трохи молока;
    • Маленька ложечка дріжджів;
    • Одне куряче яйце;
    • Сіль на кінчику ножа і пара ложок цукрового піску;
    • Ложка вершкового масла.

    Процес приготування:

  • Почати готувати тісто потрібно з дріжджів. Для цього в підігрітому приблизно до 30 градусів молоці потрібно розчинити дріжджі з цукром і невеликій кількості борошна. Залишити все змішані продукти на дві години для того, щоб вони добре забродили.
  • Склад, через відведений проміжок часу, має збільшитися в об’ємі, а потім знову зменшитися. Якщо це сталося, значить можна продовжувати готувати.
  • До опалого масі потрібно додати цукор, що залишився, борошно, вершкове масло і розбити туди яйце. Не забудьте злегка посолити масу, ретельно її перемішати і звичайно, як і у всіх інших рецептах відправити її постояти кілька годин. Не забувайте періодично обминати її. Це потрібно робити 2-3 рази, що вплине на якість випічки і смак.
  • Пишне пиріжкове тісто на дріжджах

    Для того щоб зробити пиріжки пишними потрібно вибрати правильний рецепт. Підійде будь-який спосіб і варіант приготування, найголовніше, щоб була опара. Саме за рахунок неї тісто виходить легким, ніжним, з бульбашками і призводить до того, що готова випічка стає повітряної.

    Необхідні інгредієнти:

    • Трохи олії і близько двох маленьких ложки розпушувача;
    • Дві столові яйця;
    • Щіпка солі та 5 грам цукрового піску;
    • 7 грама дріжджів з пакетика, за бажанням можна замінити їх свіжими;
    • Стакан води або молока.

    Процес приготування:

  • Вибрану для готування рідину необхідно злегка підігріти, не доводячи до кипіння, температура повинна бути не вище 40 градусів. Потім у неї додаються сипучі продукти: цукор, сіль, дріжджі. Трохи перемішайте суміш і залишити її хвилин на п’ятнадцять.
  • Поки дріжджі доходять до потрібного стану, займіться борошном. Змішайте її з усіма іншими продуктами крім розпушувача. Він знадобиться, якщо опара буде погано підходити: додайте його в тісто в кількості не більше двох чайних ложок.
  • Воду/молоко з розчиненими сипучими інгредієнтами налийте в ємність з борошном. Все, що залишилося – перемішати і залишити для збільшення в розмірі. Зазвичай для цього потрібно близько двох годин. Не забувайте періодично опускати опару.
  • Дивіться також:  Як приготувати заварний крем для торта — 10 рецептів в домашніх умовах

    Без яєць

    Якщо в будинку не знайшлося яєць, а є величезне бажання приготувати десерт, то можна і без них отримати приголомшливий результат.

    Необхідні продукти:

    • Цукру приблизно дві столові ложки;
    • Маленький пакетик сухих дріжджів;
    • Води близько 400 мл;
    • 40 мл рослинного масла;
    • Борошна 600 грам, потрібно дивитися по ходу приготування;
    • Грам солі.

    Процес приготування:

  • Нагрійте воду, так щоб вона не була гарячою, і всипте в неї дріжджі і маленьку ложку цукру.
  • У великій мисці змішайте рідина з дріжджами, борошно, олія, цукор, що залишився і сіль.
  • Перемішайте всі інгредієнти потрібно дуже акуратно, починаючи з країв. Доведіть масу до однорідності. Має вийти трохи липкий кульку. Перекладіть його в іншу ємність, яку попередньо змастіть невеликою кількістю рослинного масла.
  • Накрийте миску плівкою або целофановим пакетом і приберіть куди-небудь для відстоювання приблизно на півтори години. Маса повинна стати більше, після чого її потрібно опустити і знову прибрати на годину.
  • Здобне дріжджове тісто – покроковий рецепт

    Приготування займає чимало часу, але якщо все зробити правильно, то вдасться поласувати смачною випічкою. Цей рецепт підійде для будь здоби.

    Необхідні продукти:

    • 30 грам свіжих дріжджів або пакетик сухих;
    • Стакан молока;
    • Близько 120 грам цукру;
    • Два яйця;
    • Маленька упаковка вершкового масла;
    • Трохи солі;
    • Трохи більше трьох склянок борошна;
    • Ложка рослинного масла і ванільний цукор за бажанням.

    Процес приготування:

  • У цьому рецепті зазначено молоко, але можна використовувати і воду. Рідину потрібно підігріти, так щоб температура була 30-40 градусів. І додати туди трохи цукру, борошна і дріжджі. Суміші дати постояти не менше 30 хвилин. Вона має добре збільшитися, а потім зменшитися. Після цього її можна використовувати далі.
  • Візьміть велику миску і в ній змішайте цукор, яйця і злегка розм’якшене вершкове масло. Використовувати міксер не варто. Досить перешкодити за допомогою вилки і віночка. Потім сюди влийте рідину, змішану з іншими інгредієнтами. На цьому ж етапі потрібно додавати сіль і ванільний цукор.
  • Доведіть масу до стану гладкості і еластичності. Отриманий кулька накрийте кришкою і приберіть в місце де тепло на дві години.
  • Через деякий час, в межах двох годин маса почне підніматися в ємності. Це означає, що її потрібно трохи помісити, щоб вона обм’якла і використовувати для випічки.
  • Як приготувати на кефірі?

    Вважається, що пиріжки, приготовані на тесті з кефіру, набагато довше залишаються свіжими і м’якими. Причому їх можна не тільки запікати, але і смажити. Ще один плюс – воно завжди підходить.

    Дивіться також:  Торт «Черепашка» – 9 рецептів приготування

    Необхідні інгредієнти:

    • 200 мл кефіру;
    • Яйце свіже;
    • Близько 700 грам борошна вищого сорту;
    • Грам 40 цукру;
    • Упаковка сухих дріжджів;
    • Трохи солі;
    • Рослинне масло.

    Процес приготування:

  • Як завжди, починати приготування дріжджового тіста потрібно з «заварювання» дріжджів. Для цього вони перемішуються з теплою водою і залишають на хвилин двадцять.
  • Поки вони відстоюються, змішуємо кефір з яйцем, сіллю і цукром. Кефір використовується тільки кімнатної температури, холодний не підійде.
  • Через відведений час рідина з дріжджами вливається до кефіру, сюди ж додається масло і все змішується.
  • Наступний крок – введення борошна. Робити це треба порційно, паралельно перемішуючи всі продукти, так щоб вийшла рівномірна маса.
  • Отриманий згусток кладемо в чисту миску, закутуємо чимось теплим і залишаємо на годину. Після чого воно обминается і використовується за призначенням.
  • Рецепт заварного тіста для пиріжків

    Це моментальний рецепт, можна сказати на швидку руку, не вимагає багато часу і великої кількості продуктів.

    Необхідні інгредієнти:

    • Пакетик дріжджів;
    • Дві ложки цукру;
    • Трохи солі;
    • Дві ложки рослинної олії;
    • Вода;
    • Приблизно 600 грамів борошна.

    Процес приготування:

  • З’єднайте разом продукти, виключивши тільки борошно, вона знадобиться трохи пізніше. Воду треба використовувати теплу.
  • Тепер до того, що вийшло, можна засипати борошно.
  • Залийте трохи окропу і вимісити масу. Найголовніше – під час замішування не додавайте борошна.
  • Листкове дріжджове тісто

    Готувати листкове тісто вміють далеко не всі, так як це складний і довгий процес. Найчастіше купують в готовому вигляді. Але домашнє — завжди краще.

    Необхідні продукти:

    • 200 грамів масла або маргарину;
    • Упаковка дріжджів;
    • Три ложки цукру;
    • Трохи солі;
    • Вода – трохи менше половини склянки;
    • Трохи молока;
    • Одне яйце;
    • Грам 700 борошна.

    Приготування:

  • Підігрійте воду, так щоб вона була злегка тепла, але не гаряча. У неї насипте дріжджі і покладіть маленьку ложечку цукру. Залиште на 15 хвилин.
  • У миску насипте борошно і перемішайте її з сіллю і тим цукром, що залишився. Сюди ж киньте масло, попередньо нарізане на шматки або натерте. Найкраще перемять його з іншими інгредієнтами руками.
  • Залиште борошно і поверніться до води з дріжджами. Через відведений час сюди потрібно розбити яйце, влити молоко і перешкодити. Загалом має вийти повний стакан.
  • Тепер рідину у склянці змішайте з іншою масою. І доведіть її до утворення гладкого кулі.
  • Отриману масу потрібно обернути натуральною тканиною і покласти в холодильник приблизно на дві години.
  • Пісний рецепт приготування

    Тут підійде абсолютно будь-який рецепт, головне щоб він був без яєць і молочних продуктів.

    Все, що потрібно, це змішати дріжджі з водою і окремо перемішати борошно з сипучими продуктами, а потім все це з’єднати разом. Добре вимісити, виліпити гладкий кулю і прибрати його на годину кудись, де тепло.