Дріжджове тісто для піци – 2 рецепта на сухих дріжджах і на воді

Сьогодні ми доведемо, що справжню італійську піцу можна приготувати в домашніх умовах. Головне, це навчитися робити правильний дріжджове тісто для піци.

Класичне дріжджове тісто для піци

Інгредієнти:

  • Тепла вода – 1 склянка;
  • Тростинний цукор – 1 чайна ложка (можна замінити звичайним цукром);
  • Борошно – 3 склянки;
  • Сухі дріжджі – 1 ст. ложка (без гірки);
  • Оливкова олія – 4 ст. ложки (2 – для тесту, 2 – для змазування дека);
  • Морська сіль – 1 чайна ложка.

Приготування:

  • Приготуйте велику миску, в якій зручно буде замішувати тісто.
  • Візьміть борошно просійте її з допомогою сита.
  • Додайте до борошна сіль і перемішайте все ложкою.
  • Візьміть невелику мисочку, налийте води і розчиніть в ній дріжджі (керуйтеся докладною інструкцією, яка знаходиться на етикетці).
  • Додайте до дріжджів цукор, все розмішайте і залиште на 5 хвилин.
  • Влити дріжджову суміш до борошна.
  • Починайте заважати тісто, поступово додаючи оливкова олія.
  • На стільницю насипте трохи борошна і дістаньте тісто. Помістивши його на робочу поверхню, продовжуйте м’яти масу на столі. На це піде близько 5 хвилин. У підсумку, тісто має бути пружним і еластичним.
  • Вимийте миску, в якій замішували тісто. Витріть її насухо і змастіть маслом, скориставшись силіконовою щіточкою.
  • Покладіть тісто в миску і накрийте кухонним рушником, щоб не подсыхало. Поставте ємність в тепле місце на 30-40 хвилин. Тісто можна залишити на столі. Тоді, трохи змочіть кухонний рушник і повністю накрийте їм тісто. Подивіться, щоб на кухні не було протягу!
  • Дістаємо тісто. Якщо хочете зробити тонку піцу, то розділіть його на дві рівні частини, якщо одну високу, використовуйте весь обсяг.
  • Почніть вимішувати тісто на піцу на сухих дріжджах, трохи розтягуючи його. Воно має добре тягнутися і тримати форму. Знову скачайте тісто в кулю, накрийте його рушником, можна злегка вологим, і залиште на 10-15 хвилин.
  • Тепер приступаємо до розкочування. В ідеалі, все потрібно робити руками і зовсім не використовувати качалку. Покладіть тісто на стіл, притисніть по центру і потроху тягніть в різні боки, поки буде відповідати розміру дека. По краях рівень повинен бути трохи вище, щоб зліпити бортик. Італійці тісто розтягують на вазі. Ви теж можете його підкидати і розтягувати, але не факт, що у вас з першого разу все вийде.
  • Візьміть пензлик і змастіть деко оливковою олією.
  • Покладіть тісто у форму, і сформуйте бортик.
  • Тепер візьміть оливкова олія і змажте основу по всій довжині (дуже тонким кулею), тоді вона не буде розмокати від начинки. Якщо візьмете густий соус, то змащувати маслом тісто не потрібно.
  • Все, тісто готове. Можете укладати на нього улюблену начинку і випікати страву на максимальній потужності духовки.
Дивіться також:  Соус для піци як у піцерії

Вживайте піцу в теплому вигляді. Приємного апетиту!

Листкове дріжджове тісто



Інгредієнти:

  • Молоко – 1,5 склянки;
  • Сіль – щіпка;
  • Масло (вершкове) – 0,2 кг;
  • Цукор – 1 ст. ложка;
  • Борошно – 2 склянки;
  • Дріжджі (свіжі) – 25 г;
  • Яйце – 1 штука.

Приготування:

  • У невеликій мисці розведіть дріжджі в молоці, керуйтеся інструкцією, яка є на упаковці.
  • Візьміть велику ємність або каструлю, де буде зручно замішувати тісто. Перелийте в неї розведені дріжджі.
  • Вбийте одне яйце.
  • Додайте спочатку сіль, потім цукор. Ретельно збийте масу виделкою, віночком або скористайтеся міксером.
  • Просійте борошно через сито і пересипте її до дріжджової маси. Замісіть тісто.
  • Розтопіть 0,1 кг масла. Це можна зробити наступним чином: 1) Киньте масло на розпечену сковороду або каструлю маленького об’єму до моменту повного розставання. 2) Закип’ятіть в каструлі воду і поставте зверху невелику посудину з маслом (вода повинна кипіти). Під впливом гарячої води олія швидко розтане. 3) Покладіть масло в спеціальний посуд для мікрохвильовки з кришкою. Надішліть мисочку в піч до повного розставання олії. Прийнятна потужність 600-700 ват, 1-2 хвилини. Більш точні дані вказати неможливо, так як пристрої мають різні технічні характеристики. Далі розтоплене масло вмішайте в тісто.
  • Тепер вимішуйте тісто разом з маслом.
  • Переставте миску в тепле місце. Нехай тісто настоюється близько 3 годин. За цей час вона значно збільшиться в об’ємі.
  • Після закінчення зазначеного часу дістаньте тісто з миски, покладіть його на посипану борошном поверхню, легенько пам’ятайте пальцями.
  • Розріжте тісто на 3 однакові частини.
  • Розтопіть 100 грам масла.
  • Тепер будемо робити тісто: 1) Візьміть перший шматок тіста і розкачайте його. Товщина повинна бути близько двох сантиметрів. Змастіть всю поверхню вершковим маслом. Для зручності скористайтесь силіконової пензликом, вона допоможе рівномірно розподілити масло. 2) Другий шматочок тесту також розкачайте і покладіть на перший. Зверху змастіть маслом. 3) Третій шматок теж розкачуємо і кладемо зверху. 4) Конструкцію з коржів розкачати довгим полотном. Його товщина повинна бути близько 3 сантиметрів. 5) Складіть полотно в 3-4 рази і знову його розріжте на 3 частини. Повторіть кроки з першого по п’ятий не менше 6 разів. Тільки тоді тісто буде готове.
  • Увімкніть духовку на максимальну потужність. Нехай деко в духовці, він потрібен гарячий.
  • Дістаньте розігріту форму і змастіть її маслом (можна взяти вершкове масло, соняшникова, оливкова або маргарин).
  • Перенесіть тісто на деко, сформуйте бортики.
  • Тісто змастіть соусом і улюбленою начинкою. Надсилайте піцу в духовку.
  • Перевіряйте готовність за допомогою зубочистки. Проткніть її основу, якщо зубочистка суха – страва пора діставати.
  • Піца з листкового дріжджового тіста готова. Розріжте її на порційні шматочки і подавайте до столу.
Дивіться також:  Піца 4 сира – класичний рецепт і ще 5 варіантів приготування в домашніх умовах

Ми розглянули покроково два найпопулярніших варіанти приготування тіста. Тепер, експериментуйте з начинками, і у вас вийде дуже смачна піца. Готуйте з любов’ю.

Прокрутка до верху