Незалежно від складу начинки, соковитість і апетитність майбутньої піци багато в чому залежить від основи. Правильно замішане дріжджове тісто на піцу – це запорука смачної страви родом із сонячної Італії.
Основна рецептура тіста для піци
Нижче представлений швидкий і нескладний рецепт основи, для виконання якого потрібні:
- 200 г борошна;
- 40 г вершкового масла;
- 120 мл молока;
- 15 г свіжих дріжджів;
- щіпка солі.
Спосіб приготування:
- Масло розтоплюється. Молоко підігрівається до 35°C.
- У молоці розчиняються дріжджі, після чого суміш вводиться масло.
- Невеликими порціями в рідину всипається борошно.
- З отриманої борошняної маси замішується тісто і залишається «відпочивати» на 30 хвилин.
Листкова основа для піци
Листкове тісто володіє прекрасною структурою, яка дозволяє надавати йому різноманітні форми і випікати смачні вироби, включаючи піцу.
Для його приготування потрібні:
- 50 г маргарину;
- 250 мл води;
- 500 г борошна;
- трохи солі.
Щоб підготувати ніжну і ароматну основу:
- На стіл борошно просіюється у вигляді гірки, в її центрі робиться невеликий «кратер», куди вливається охолоджена в морозилці вода.
- Далі замішується пружне тісто без грудочок, скочується у вигляді кулі і поміщається в холодильник.
- Податливий маргарин, з якого формується поздовжній брусок, відправляється в морозильну камеру.
- Через 2 години, тесту також надається форма довгастого бруска, який вдавлюється маргарин.
- Заготівля розкачується в поздовжньому напрямку дуже тонко, щоб її можливо було скласти в 3 рази.
- Потім процедура повторюється ще раз, після чого тісто, складене втричі, відправляється на 1 годину в холодильник.
Не шкодуйте для такого тесту маргарину, оскільки саме завдяки жиру воно і виходить листковим.
Швидке дріжджове тісто на молоці
Тісто, на підготовку якого йде лише 15 хвилин, складається з:
- 500 мл молока;
- 1 кг борошна;
- 30 г цукру;
- 40 мл соняшникової олії;
- пакетика сухих дріжджів;
- невеликої кількості солі.
Етапи підготовки:
- У глибоку миску просіюється 800 г борошна, які змішуються з дріжджами, сіллю і цукром.
- У миску поступово додаються молоко та соняшникову олію.
- Починається заміс тесту з одночасним підсипання залишилася борошна.
- Тісто вимішується до того моменту, поки не перестане липнути до рук. Потім воно загортається в харчову плівку і відправляється на 2 години на холод.
Як зробити на воді?
Швидке тісто на воді виділяється низькою калорійністю і простотою замісу. Це прекрасний варіант для швидкої випічки в період дотримання дієти.
Для виконання рецепта необхідно підготувати наступні продукти:
- дріжджі сухі – пакетик;
- цукор – 15 г;
- вода – 250 мл;
- сіль – щіпка;
- оливкова олія – 20 мл;
- борошно – 350 – 450 г (скільки візьме).
Спосіб підготовки основи для ніжної піци:
- Борошно гіркою висипається в глибоку посуд.
- По центру гірки робиться для поглиблення цукру, солі, оливкової олії і теплої води.
- В піалу висипаються дріжджі і заливаються ложкою води з заповненого поглиблення в муці.
- Через 5 хвилин дріжджовий розчин додається до борошняної маси.
- Тісто вимішується близько 5 хвилин на столі, а потім поміщається в миску, де накривається рушником і залишають на півгодини.
- Коли маса підніметься в 2 рази, вона обминается і використовується під основу для піци.
Готуємо на сухих дріжджах
Тісто на сухих дріжджах, приготована за цим рецептом, підійде для піци з будь-якою начинкою.
Будуть потрібні:
- борошно – 400 г;
- цукор – 30 г;
- сіль – 3 г;
- сухі дріжджі – ½ пакетика;
- олія соняшникова – 30 мл;
- яйце – 1 шт.;
- вода – півсклянки.
Щоб в результаті насолодитися апетитною піцою:
- У миску з борошном, всипати сіль, цукор і дріжджі.
- Після сюди ж додаються яйце і вода.
- Тісто вимішується до зникнення грудочок.
- Через півгодини, за які пластична маса відпочине, в тісто пальцями ретельно вминается соняшникова м’ясо.
Італійське тонке дріжджове тісто
Багато хто звик до піци на товстому, м’якому коржі. Але справжні італійські піци відрізняються тонкістю і ніжністю основи.
Зробити її можна з наступних компонентів:
- 250 мл води;
- в 2 рази більше борошна;
- 10 мл оливкової олії;
- пакетик сухих дріжджів;
- по 3 г солі і цукру.
Італійське тонке тісто готується наступним чином:
- Вода підігрівається до 40°C.
- В одній ємності змішуються сипучі складові, в іншій – рідкі інгредієнти.
- Рідина при постійному помішуванні вливається в борошняну суміш.
- Тісто замішується до однорідності, після чого відбивається близько 10 хвилин, що надає пластичної маси характерну ніжність.
- З отриманої маси формується шар, який обертається плівкою і ставимо в холодильник на 1,5 години.
Пишне дріжджове тісто для піци
Ще одна варіація дріжджового тіста для піци, що дозволяє випекти пишне виріб з повітряної структурою.
Для виконання рецепта необхідно підготувати:
- 550 г борошна;
- 300 мл води;
- пакетик сухих дріжджів;
- 20 г цукру;
- щіпку солі;
- стопку соняшникової олії.
Спосіб приготування:
- У миску вливається підігріта вода.
- В цю ж ємність додаються цукор, сіль і дріжджі.
- Після ретельного перемішування в рідина вводиться борошно, і починається заміс.
- Коли грудочок не залишається, м’яке, липнущее до рук тісто продовжуємо вимішувати з соняшниковою олією.
- Скачуємо тісто в колобок, який переміщаємо в холод на 1 годину.
На кефірі
В результаті виконання рецепту виходить прекрасне, еластичне тісто.
При замісі будемо використовувати:
- кефір – 200 мл;
- оливкова олія – 50 мл;
- сіль – 5 г;
- цукор – 7 г;
- сухі дріжджі – полпакетика;
- борошно – 400 р.
В процесі слідуємо алгоритмом:
- В чисту миску вливається кефір і злегка підігрівається, після чого до нього додаються сіль і цукор.
- В іншу ємність борошно просіюється, в яку додаються дріжджі і повільно вливається теплий кефір. Тісто ретельно вимішується.
- Через 10 хвилин в борошняну масу додається оливкова олія, робить її більш еластичною.
- Колобок тесту міститься в миску, накривається рушником і переміщається в холод на 60 хвилин.
Дріжджове тісто для піци в хлібопічці
Сучасні електричні прилади покликані полегшувати роботу по господарству, включаючи і кулінарну сферу. Щоб хлібопічка вымесила тісто, потрібно вибрати відповідну програму і закласти інгредієнти в правильній послідовності.
У нашому випадку будемо використовувати:
- 15 мл оливкової олії;
- стакан води;
- 7 г солі;
- півкіло борошна;
- 5 г сухих дріжджів.
На цьому робота господині закінчується. Хлібопічка сама виконає заміс, а поки можна буде підготувати начинку для піци або просто випити чаю.
Швидка основа – «Як пух»
Швидкий рецепт чудовою основи для піци.
Інгредієнти:
- склянка кефіру;
- 100 мл соняшникової олії;
- пакетик дріжджів;
- щіпка солі;
- 20 г цукру;
- 600 г борошна.
Спосіб приготування:
- Кефір змішується з маслом, після чого отриманий склад злегка підігрівається.
- У підігрітий кефір додаються сіль і цукор.
- У глибокій мисці борошно змішується з дріжджами.
- Тепла рідина вливається в зроблене в борошні поглиблення.
- Тісто вимішується до пружності і відправляється в холодильну камеру на півгодини.
Як у піцерії
Щоб поласувати ситним виробом з основою, як в піцерії, необов’язково замовляти його з доставкою додому.
Достатньо підготувати:
- 350 г борошна з м’яких сортів пшениці;
- 150 г борошна з твердих сортів пшениці;
- 300 мл води;
- 30 мл оливкової олії;
- 10 г цукрової пудри;
- щіпку морської солі.
Основні етапи приготування полягають у виконанні наступних дій:
- Вода підігрівається, після чого в неї розводять дріжджі, а потім до суміші додається оливкова олія.
- У глибокій ємності змішуються просеянная борошно, сіль і цукор.
- Поступово в сипучі інгредієнти вливається рідина.
- Тісто вимішується близько 10 хвилин, а потім залишається «відпочивати» в теплому приміщенні протягом 1 години.
- Після того, як маса підніметься вдвічі, слід її обім’яти, а потім використовувати за призначенням.
М’яке і пористе тісто
Пориста, повітряна основа для піци чудово доповнює будь-який смак начинки.
Для її створення використовуються:
- борошно – 600 г;
- яйця – 2 шт.;
- дріжджі сухі – 6 м;
- молоко – 250 мл;
- масло вершкове – шматочок;
- сіль – щіпка.
При підготовці рекомендується виконати наступні дії:
- Масло розтоплюється на повільному вогні.
- У теплому молоці розводять дріжджі.
- У миску з теплим молоком і дріжджами забиваються яйця і додається сіль.
- Після ретельного перемішування порціями вводиться просеянная борошно.
- Руками замішується тісто, до якого додається розтоплене масло. Основа відправляється «відпочивати» на півгодини.
Отже, знаючи секрети приготування смачної і ніжною основи під піцу, господиня зможе порадувати членів сім’ї і близьких друзів прекрасною випічкою в домашніх умовах. І, зауважте, без особливих матеріальних витрат і необхідності йти в піцерію.