Джем з айви готується дуже просто, адже айва містить у собі пектин, який допомагає процесу желювання. А головна відмінність цих джемів від інших полягає в тому, що для його виготовлення потрібно максимальний вогонь.
Джем з айви — простий рецепт
Це дійсно простий і швидкий рецепт, так як потрібно мінімум інгредієнтів і готується лише півгодини. Доливається Вода за бажанням, дивлячись, яка консистенція потрібно.
Інгредієнти:
- 1 кг стиглої айви;
- 750 р цукру.
Спосіб приготування:
- Промиваємо айву водою і протираємо паперовим рушником.
- Акуратно зрізаємо шкірку, хвостики і видаляємо серцевину. Якщо хочеться більше вітамінів в готовому продукті, шкірку можна залишити, але слід пам’ятати, що тоді джем не буде доведений до однорідності і буде дуже ніжним.
- Нарізати очищені плоди шматочками, розмір і форма не має значення.
- Покласти шматочки в каструлю, додати половину склянки води і варити приблизно 15-20 хвилин, час може змінюватись, головне, щоб шматочки стали м’якими.
- Блендером або «толкучка» зробити з шматочків пюре.
- Туди висипаємо цукор і проварюємо ще 10 хвилин.
- У підготовлені простерилізовані банки викласти готовий джем.
Як зробити в мультиварці?
Джем в мультиварці розрізняється приготуванням від традиційного, так як готується в кілька прийомів. І не дивлячись на це в мультиварці готувати джем зручніше.
Необхідні продукти:
- 2 кг айви;
- 1 або 1,5 літра води;
- 1 або 1,5 кг цукру.
Приготування:
- Помийте плоди, очистіть від шкірки, поріжте на невеликі часточки і виріжте серцевину.
- На функції «Мультиповар» або, якщо такого немає, на ручний режим і поставте 160 градусів. Доведіть воду до кипіння.
- Покладіть туди айву і варіть протягом півгодини.
- Вийміть масу, злийте воду і зважте.
- Покладіть айву в чашку і додайте цукру в співвідношенні 1:1.
- На тому ж режимі, але з температурою до 130 градусів варіть приблизно 40 хвилин.
- Після того, як джем буде готовий, викладіть його в ємну миску і дайте йому просохнути протягом доби при кімнатній температурі, після чого його можна викласти в банки.
Готуємо через м’ясорубку
Джем з айви через м’ясорубку дозволить не знімати шкірку з плодів. Воду при цьому вливати не потрібно, виділився соку буде достатньо для створення желе.
Необхідні компоненти:
- 1 кг айви;
- 2 кг цукру;
- 1,5 г лимонної кислоти;
- 6 г кориці. Додається за бажанням.
Процес приготування:
- Добре вимийте плоди і виріжте серцевину і вади.
- Розріжте фрукти на частини.
- Пропустіть розрізану айву через м’ясорубку.
- Засипте отриману масу цукром і залиште, щоб за годину встиг виділитися сік.
- Далі поставте миску на сильний вогонь і варіть протягом сорока хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою і не забуваючи знімати піну.
- Додайте туди корицю і продовжуйте варити до тих пір, поки отримана маса не стане стікати ниткою з ложки, а не краплями.
- Вже при майже повній готовності додайте лимонну кислоту.
- Доваренный джем відразу викладіть в стерилізовані банки.
З японської айви
Японська айва, або як її ще називають, хеномелес, відрізняється від класичної хіба що розміром. Джем з цього виду айви не менш смачний і ароматний.
Необхідні інгредієнти:
- 1 кг японської айви;
- 1 кг цукру;
- 0,5 л води;
- ванілін за смаком.
Як приготувати:
- Зніміть шкірку з плодів, викладіть серцевину і нарізати на тонкі скибочки.
- Перекладіть в каструлю, додавши туди склянку води і 100 г цукру. На 10 хвилин поставте варити на сильному вогні, знімаючи піну. Якщо за цей час айва не встигла стати м’якою, розімніть блендером або м’ялкою.
- Проварити ще 20 хвилин, додавши туди цукор, що залишився і воду. Помішуйте дерев’яною ложкою. Готовий джем розкласти по банках.
Варення з груш і айви
Варення з груш і айви дуже ароматний і дуже простий. Айву в цьому джемі доповнять груші, вони додадуть солодощі, а яблука додадуть густоти.
Інгредієнти:
- 500 г айви;
- 500 г яблука;
- 500 г груші;
- 500 г цукру;
- 100 мл води.
Покроковий рецепт:
- З усіх плодів потрібно зняти шкірку, порізати шматочками і покласти в ємність.
- Досипати половину цукру і влити 100 мл води, щоб джем не пригорів і варити до розм’якшення на повільному вогні.
- Досипте залишився цукор, перемішайте і прокип’ятіть 5 хвилин до повного розм’якшення.
- Ще гарячі фрукти покладіть в блендер або міксер і перемолоти до повного розмелювання грудок і утворення однорідного пюре.
- Повторно довести до кипіння і розкласти по банках.
З яблуками
Підвищений вміст в айві і яблуках дозволять без праці приготувати густий джем і використовувати його не тільки самостійно, а ще і як начинку для пирогів, вона не буде витікати.
Компоненти:
- 3 кг айви;
- 1 кг яблук;
- 2 кг цукру;
- 750 г води;
- 12 г кориці;
- сік двох лимонів.
Приготування:
- Ретельно вимиті фрукти очистити від шкірки і серцевини і скласти очищення в марлевий мішок.
- Фрукти нарізати шматками і скласти все в миску, залити водою, покласти всередину мішечок з очищеннями і годину варити на повільному вогні, періодично розмішуючи, до розм’якшення.
- Прибрати марлевий мішок і перемолоти масу до стану пюре.
- Якщо консистенція пюре дуже щільна, до нього варто додати води, цукру, лимонного соку і кориці. Все добре змішати і варити 40 хвилин, постійно заважаючи. Готовий джем розкласти по банках.
Конфітюр з айви на зиму
Конфітюр з айви виходить з бурштиновим кольором і кислувато-терпким присмаком.
Інгредієнти:
- 1200 г айви;
- 1200 мл води;
- 10 г лимонної кислоти;
- 940 г цукру.
Приготування:
- Очистіть від шкірки плоди, видаліть серцевину і розрізати на 4 частини.
- Розчиніть у воді 5 г лимонної кислоти. Покладіть туди айву.
- Проварити серцевину і шкірку протягом 15 хвилин в окремій ємності, після чого процідити і викинути частини плоду.
- В отриманий відвар досипати цукор і проварити ще кілька хвилин. В цей час замочену в лимонній кислоті айву натріть на тертці і додайте в сироп.
- Варіть до загусання, потім всипте залишилася лимонну кислоту і вимкнути вогонь. Після чого розкладіть конфітюр по банкам.
Рецепт приготування шматочками
У цьому рецепті не потрібно витрачати час і сили на те, щоб розм’якшити фрукти, а після перетирати в кашку, що значно скорочує час приготування.
Інгредієнти:
- 1 кг айви;
- 1 кг цукру;
- 36 мл лимонного соку.
Як варити:
- З помитих фруктів вирізати серединки, видалити всі недосконалості шкірки, а хорошу залишити.
- Порізати айву скибочками і залити їх 200 мл води або відвару з шкірки і серединок.
- Всипати туди цукор, ретельно перемішати і дати настоятися приблизно на 7-8 годин.
- Поставити отриманий сироп на повільний вогонь, довести до кипіння, періодично помішуючи, знімати піну у міру появи.
- Колір відвару повинен вийти бурштиновим, а сироп густим. Коли належний ефект буде досягнутий, джем можна розливати по банках.