Джем з айви – 8 найсмачніших рецептів

Джем з айви готується дуже просто, адже айва містить у собі пектин, який допомагає процесу желювання. А головна відмінність цих джемів від інших полягає в тому, що для його виготовлення потрібно максимальний вогонь.

Джем з айви — простий рецепт

Це дійсно простий і швидкий рецепт, так як потрібно мінімум інгредієнтів і готується лише півгодини. Доливається Вода за бажанням, дивлячись, яка консистенція потрібно.

Інгредієнти:

  • 1 кг стиглої айви;
  • 750 р цукру.

Спосіб приготування:

  • Промиваємо айву водою і протираємо паперовим рушником.
  • Акуратно зрізаємо шкірку, хвостики і видаляємо серцевину. Якщо хочеться більше вітамінів в готовому продукті, шкірку можна залишити, але слід пам’ятати, що тоді джем не буде доведений до однорідності і буде дуже ніжним.
  • Нарізати очищені плоди шматочками, розмір і форма не має значення.
  • Покласти шматочки в каструлю, додати половину склянки води і варити приблизно 15-20 хвилин, час може змінюватись, головне, щоб шматочки стали м’якими.
  • Блендером або «толкучка» зробити з шматочків пюре.
  • Туди висипаємо цукор і проварюємо ще 10 хвилин.
  • У підготовлені простерилізовані банки викласти готовий джем.

Як зробити в мультиварці?

Джем в мультиварці розрізняється приготуванням від традиційного, так як готується в кілька прийомів. І не дивлячись на це в мультиварці готувати джем зручніше.

Необхідні продукти:

  • 2 кг айви;
  • 1 або 1,5 літра води;
  • 1 або 1,5 кг цукру.

Приготування:

  • Помийте плоди, очистіть від шкірки, поріжте на невеликі часточки і виріжте серцевину.
  • На функції «Мультиповар» або, якщо такого немає, на ручний режим і поставте 160 градусів. Доведіть воду до кипіння.
  • Покладіть туди айву і варіть протягом півгодини.
  • Вийміть масу, злийте воду і зважте.
  • Покладіть айву в чашку і додайте цукру в співвідношенні 1:1.
  • На тому ж режимі, але з температурою до 130 градусів варіть приблизно 40 хвилин.
  • Після того, як джем буде готовий, викладіть його в ємну миску і дайте йому просохнути протягом доби при кімнатній температурі, після чого його можна викласти в банки.
Дивіться також:  Варення зі сливи – 8 рецептів смачного домашнього варення

Готуємо через м’ясорубку

Джем з айви через м’ясорубку дозволить не знімати шкірку з плодів. Воду при цьому вливати не потрібно, виділився соку буде достатньо для створення желе.

Необхідні компоненти:

  • 1 кг айви;
  • 2 кг цукру;
  • 1,5 г лимонної кислоти;
  • 6 г кориці. Додається за бажанням.

Процес приготування:

  • Добре вимийте плоди і виріжте серцевину і вади.
  • Розріжте фрукти на частини.
  • Пропустіть розрізану айву через м’ясорубку.
  • Засипте отриману масу цукром і залиште, щоб за годину встиг виділитися сік.
  • Далі поставте миску на сильний вогонь і варіть протягом сорока хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою і не забуваючи знімати піну.
  • Додайте туди корицю і продовжуйте варити до тих пір, поки отримана маса не стане стікати ниткою з ложки, а не краплями.
  • Вже при майже повній готовності додайте лимонну кислоту.
  • Доваренный джем відразу викладіть в стерилізовані банки.

З японської айви

Японська айва, або як її ще називають, хеномелес, відрізняється від класичної хіба що розміром. Джем з цього виду айви не менш смачний і ароматний.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг японської айви;
  • 1 кг цукру;
  • 0,5 л води;
  • ванілін за смаком.

Як приготувати:

  • Зніміть шкірку з плодів, викладіть серцевину і нарізати на тонкі скибочки.
  • Перекладіть в каструлю, додавши туди склянку води і 100 г цукру. На 10 хвилин поставте варити на сильному вогні, знімаючи піну. Якщо за цей час айва не встигла стати м’якою, розімніть блендером або м’ялкою.
  • Проварити ще 20 хвилин, додавши туди цукор, що залишився і воду. Помішуйте дерев’яною ложкою. Готовий джем розкласти по банках.

Варення з груш і айви

Варення з груш і айви дуже ароматний і дуже простий. Айву в цьому джемі доповнять груші, вони додадуть солодощі, а яблука додадуть густоти.

Дивіться також:  Капуста з буряком в банках великими шматками на зиму – 7 рецептів швидкого приготування

Інгредієнти:

  • 500 г айви;
  • 500 г яблука;
  • 500 г груші;
  • 500 г цукру;
  • 100 мл води.

Покроковий рецепт:

  • З усіх плодів потрібно зняти шкірку, порізати шматочками і покласти в ємність.
  • Досипати половину цукру і влити 100 мл води, щоб джем не пригорів і варити до розм’якшення на повільному вогні.
  • Досипте залишився цукор, перемішайте і прокип’ятіть 5 хвилин до повного розм’якшення.
  • Ще гарячі фрукти покладіть в блендер або міксер і перемолоти до повного розмелювання грудок і утворення однорідного пюре.
  • Повторно довести до кипіння і розкласти по банках.

З яблуками

Підвищений вміст в айві і яблуках дозволять без праці приготувати густий джем і використовувати його не тільки самостійно, а ще і як начинку для пирогів, вона не буде витікати.

Компоненти:

  • 3 кг айви;
  • 1 кг яблук;
  • 2 кг цукру;
  • 750 г води;
  • 12 г кориці;
  • сік двох лимонів.

Приготування:

  • Ретельно вимиті фрукти очистити від шкірки і серцевини і скласти очищення в марлевий мішок.
  • Фрукти нарізати шматками і скласти все в миску, залити водою, покласти всередину мішечок з очищеннями і годину варити на повільному вогні, періодично розмішуючи, до розм’якшення.
  • Прибрати марлевий мішок і перемолоти масу до стану пюре.
  • Якщо консистенція пюре дуже щільна, до нього варто додати води, цукру, лимонного соку і кориці. Все добре змішати і варити 40 хвилин, постійно заважаючи. Готовий джем розкласти по банках.

Конфітюр з айви на зиму

Конфітюр з айви виходить з бурштиновим кольором і кислувато-терпким присмаком.

Інгредієнти:

  • 1200 г айви;
  • 1200 мл води;
  • 10 г лимонної кислоти;
  • 940 г цукру.

Приготування:

  • Очистіть від шкірки плоди, видаліть серцевину і розрізати на 4 частини.
  • Розчиніть у воді 5 г лимонної кислоти. Покладіть туди айву.
  • Проварити серцевину і шкірку протягом 15 хвилин в окремій ємності, після чого процідити і викинути частини плоду.
  • В отриманий відвар досипати цукор і проварити ще кілька хвилин. В цей час замочену в лимонній кислоті айву натріть на тертці і додайте в сироп.
  • Варіть до загусання, потім всипте залишилася лимонну кислоту і вимкнути вогонь. Після чого розкладіть конфітюр по банкам.
Дивіться також:  Капуста, маринована на зиму в банках – 10 рецептів приготування

Рецепт приготування шматочками

У цьому рецепті не потрібно витрачати час і сили на те, щоб розм’якшити фрукти, а після перетирати в кашку, що значно скорочує час приготування.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви;
  • 1 кг цукру;
  • 36 мл лимонного соку.

Як варити:

  • З помитих фруктів вирізати серединки, видалити всі недосконалості шкірки, а хорошу залишити.
  • Порізати айву скибочками і залити їх 200 мл води або відвару з шкірки і серединок.
  • Всипати туди цукор, ретельно перемішати і дати настоятися приблизно на 7-8 годин.
  • Поставити отриманий сироп на повільний вогонь, довести до кипіння, періодично помішуючи, знімати піну у міру появи.
  • Колір відвару повинен вийти бурштиновим, а сироп густим. Коли належний ефект буде досягнутий, джем можна розливати по банках.

Прокрутка до верху