Соковита, хрустка помаранчева м’якоть гарбуза може містити більше 9% цукру. Чому б не використати таке багатство для смачних заготовок? Можна, наприклад, приготувати апетитний джем з гарбуза. Він порадує не тільки смаком, але і стане джерелом найважливіших мікроелементів і вітамінів, за які цю культуру називають «царицею городів».
Класичний джем з гарбуза на зиму
Для класичного гарбузового джему потрібні ті ж продукти, що і для подібної зимової заготівлі з інших ягід або фруктів. Обов’язково в кінці варіння потрібно додати трохи лимонної кислоти або соку лимона, який допоможе масі залишитися такою ж яскравою та помаранчевою.
Пропорції продуктів:
- 1,5 кг м’якоті гарбуза;
- 500 г білого кристалічного цукру;
- 100-150 мл води;
- 5 г лимонної кислоти або 5-10 мл лимонного соку.
Готуємо покроково:
- З овоча тонко зрізати шкірку, вибрати насіння, а саму м’якоть нарізати невеликими кубиками.
- У каструлю відповідного літражу влити трохи води і скласти гарбузове кубики. Поставити на вогонь і уварювати під кришкою до м’якості овочів.
- Протушенную гарбуз перетерти через дрібне металеве сито або перебити в блендері до стану пюре.
- Отриману масу з’єднати з цукром і лимонним соком, варити на середньому вогні до густоти, а потім розкласти в підготовлені чисті банки, закупорити.
При бажанні зробити смак джему більш цікавим можуть зробити спеції: порошок імбиру, мускатний горіх, кориця, кардамон або ваніль. Додавати їх слід практично в самому кінці варіння.
З апельсинами
Важко знайти підходящу солодку гарбуз, з якої можна приготувати апетитну, не прісне варення. Але навіть якщо несолодкий овоч поєднувати з соковитими апельсинами і корицею, вийде джем такий же корисний, як і класичний, але набагато пахучіше і смачніше.
Щоб зробити варення з гарбуза з апельсином, слід підготувати:
- 450 г м’якоті гарбуза;
- 300 г цукру;
- 270 г апельсинів;
- 1 паличку кориці.
Алгоритм приготування:
- Очищену від твердої шкірки і насіння, м’якоть гарбуза нашаткувати на великій тертці і «притрусити» цукром. Отриману масу залишити на кілька годин, щоб виділився сік.
- Апельсини старанно обмити, насухо витерти і зняти з них цедру. Знадобиться приблизно 1-2 столові ложки. Після цього з цитрусових плодів треба вичавити сік.
- У ємність з тертої гарбузом влити апельсиновий сік, додати цедру і поставити на вогонь. Томити масу близько 40-50 хвилин до готовності овочів. Визначити, чи досягнута потрібна густота джему, дуже просто. Дещицю гарячого варення потрібно капнути на блюдце, охолоджене в морозильнику. Якщо вона не буде розтікатися, можна прибирати каструлю з вогню.
- За чверть години до готовності джему додати паличку кориці. Готовий продукт можна зробити більш однорідним, перебивши його блендером, або ж залишити отриману консистенцію.
- Зберігати апельсиново-гарбузовий джем треба в холодильнику, або закупорити його в стерильні банки, попередньо взявши з заготівлі паличку кориці.
Оскільки апельсини повинні зробити гарбузовий джем смачніше, плоди належним бути ароматними, соковитими і солодкими. Щоб не помилитися з вибором в магазині, слід купувати цитрусові з яскраво вираженою, опуклою верхівкою.
Покроковий рецепт з лимоном
Цитрусові, різні прянощі і спеції прекрасно відтіняють смак «цариці городів» в різних фразах, не тільки збагачуючи їх вітамінний склад, але і роблячи апетитніше.
Так, навіть ті, хто не любить цей овоч, будуть не проти покуштувати варення з гарбуза з лимоном, до складу якого входять:
- 500 г гарбузової м’якоті;
- 500 г цукру;
- 3 бутона гвоздики;
- 3 горошини запашного перцю;
- 1 великий лимон.
Хід роботи:
- Помаранчеву м’якоть нарізати дрібними кубиками, засипати цукром і відставити убік на кілька годин (а краще на всю ніч), щоб цукор зміг повністю розчинитися в выделившемся соку.
- Посуд з гарбузом у власному соку відправити на середній вогонь і проварити 30 хвилин. Тим часом з лимона трохи зняти цедри (для аромату), а сам фрукт розібрати на часточки, з яких прибрати плівки і кісточки.
- Очищені лимонні часточки перемолоти в кашку блендером, і, разом з прянощами і цедрою відправити у гарбузовий джем. Дати йому покипіти ще 15 хвилин.
Готовий джем можна протерти через сито, щоб він став однорідним, або закатати в банки так. В цьому випадку, коли заготівля настоїться, гарбузове кубики стануть напівпрозорими і будуть світитися на просвіт красивим медовим кольором.
Варення з гарбуза з курагою
Багато господині називають цю заготовку «джем з абрикосів без абрикосів». Постоявши менше тижня, варення набуває не тільки м’яку шовковисту структуру, але і характерний абрикосовий присмак.
Для такого цікавого варіанту джему потрібні:
- 800 г гарбуза (м’якоть);
- 400 г кураги;
- 400 г цукру;
- 1 лимон;
- 200 мл води;
- 10 г пектину.
Черговість дій:
- Помиту під прохолодною проточною водою курагу замочити у склянці окропу, щоб вона трішки розм’якла. Лимон очистити від шкірки, плівок і кісточок.
- М’якоть гарбуза пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою, так само вчинити з розм’яклої курагою і очищеним лимоном.
- З води, в якій відмокали курага, і рецептурної заходи цукру зварити сироп. Прогрівати воду з піском треба до розчинення всіх кристалів.
- Потім солодкий розчин викласти перемелені складові, і, постійно помішуючи, щоб заготовка не підгоріла, уварити до густоти.
- У практично готовий джем додати пектин, змішаний з такою ж кількістю цукру. Дати йому покіпятіться ще одну-дві хвилини, і можна розподілити масу по підготовленій тарі.
Потрібно взяти до уваги, що пектин буває різним (цитрусових або яблучним), які мають різну желирующую силу, тому, додаючи його в джем, потрібно в першу чергу керуватися рекомендаціями виробника, розрахованими на кілограм сировини.
З яблуками
Густий бурштиновий джем з яблук і гарбуза, можливо, стане останньою заготівлею, яку можна буде зробити в цьому дачному сезоні. Але смак кінцевого продукту і простота його приготування говорять про те, що витрачений час і зусилля варті того. Адже довгими зимовими днями можна буде насолодитися смачною випічкою з начинкою з такого джему або просто їсти його з чаєм.
Інгредієнти для заготівлі:
- 1 кг гарбуза;
- 1 кг яблук;
- 1,5 кг цукру;
- 200 мл води;
- 1 лимон (сік і цедра);
- 5 г меленої кориці.
Приготування:
- Яблука і гарбуз очистити від шкірки і насіння. Отриману м’якоть нарізати невеликими кубиками, і, заливши водою, проварити до м’якості на невеликому вогні під кришкою.
- Проварену м’якоть перетворити в пюре за допомогою сита або блендера, додати в нього цукор, цедру і сік лимона.
- Довести суміш до кипіння, всипати і розмішати корицю. Далі готувати, періодично перемішуючи, 30-40 хвилин. Готове варення розкласти по стерильним банкам, закатати і дати йому повністю охолонути.
У м’якоті гарбуза і яблуках міститься пектин, який не тільки відповідає за густу консистенцію джему, але і є натуральним консервантом, тому при бажанні кількість цукру можна скоротити. На терміні зберігання кінцевого продукту це не позначиться.
Готуємо з айвою
Айва має терпким смаком і досить твердої текстурою, так і гарбуз в сирому вигляді — не самий смачний продукт, але ось дивно: якщо з’єднати їх разом, готове ласощі вийде просто приголомшливим.
Щоб приготувати варення з гарбуза і айви, будуть потрібні:
- 500 г гарбуза (м’якоть);
- 300 г айви;
- 500 г цукру.
Спосіб приготування:
- З гарбуза і айви слід зняти шкірку, видалити насіння і нарізати їх тонкими скибочками приблизно однакового розміру.
- Скласти підготовлену м’якоть плодів у велику каструлю і засипати цукром, перемішати і дати постояти приблизно три години.
- Коли виділиться достатню кількість рідини, поставити каструлю на вогонь, готувати при слабкому кипінні від півгодини до 40 хвилин.
- Готовий джем залишається тільки розкласти по банках і закрутити залізними кришками.
Плоди гарбуза і айви можуть прекрасно зберігатися в підвалі при створенні належних умов до самої весни, тому можна не готувати джем великими порціями, адже завжди можна буде зварити баночку свіжого ласощі.
Корисний варення з гарбуза з Дюкану
Навіть дієта — це не привід відмовляти собі в солодкому, особливо якщо під ласощами мається на увазі смачний і корисний гарбузовий джем, приготований за Дюкану. Його можна також використовувати замість калорійних кремів в прошарку тістечок та іншої випічки.
Перелік використовуваних продуктів:
- 500 г гарбуза;
- 75 г цукрозамінника або по смаку;
- ½ Лимона (сік);
- 3 г ванілі;
- 3 г кориці;
- 3 г імбиру;
- 3 г мускатного горіха.
Спосіб приготування:
- Нарізану невеликими шматочками (1-2 см) гарбуз змішувати з невеликою кількістю води до м’якості. Потім додати цукрозамінник, заглибним блендером перетворити її в пюре прямо у каструлі, де вона тушкувалась.
- В отриману масу влити лимонний сік і спеції. Далі варити варення на помірному вогні, постійно розмішуючи його, до необхідної густоти. Зберігати готовий продукт у холодильнику в скляній тарі.
Крім не завжди корисних штучно одержуваних замінників цукру існують і натуральні речовини з низьким глікемічним індексом, які у багато разів солодше піску. Це стевія, сироп агави, ксиліт берези і меляса. А ось використання меду в приготуванні джемів краще уникати, оскільки цей продукт не рекомендується нагрівати.
В мультиварці
Приготувати варення з гарбуза в мультиварці набагато простіше, ніж в каструлі або тазу на плиті. Хоча б з тієї причини, що не потрібно постійно перемішувати заготівлю, побоюючись, що ласощі пригорить.
На одну півлітрову баночку гарбузового джему знадобиться:
- 500 г гарбуза;
- 300 г цукру;
- 1 апельсин;
- 1 велике яблуко.
Як приготувати варення з гарбуза в мультиварці:
- М’якоть гарбуза натерти на тертці.
- Яблуко очистити від шкірки і насіння, подрібнити таким же способом.
- Інгредієнти скласти в мультиемкость і засипати цукром.
- Коли гарбуз з яблуком дадуть достатню кількість соку, додати до них цедру і сік апельсина, закрити кришку і готувати в режимі джем від 40 до 60 хвилин. Якщо такої функції немає в переліку програм, то можна використовувати інші опції: «Суп», «Пароварка», «Варка».
Закладаючи сировину в чашу мультиварки, не можна заповнювати її більш ніж на 2/3, оскільки при термічній обробці овочі та фрукти можуть збільшитися в обсязі і прикипіти до верхньої кришки.
Джем з гарбуза – це спосіб привчити дітей і дорослих ласунів до смачним і корисним десертів. Адже такий непримітний овоч, який коштує копійки, може перетворитися у вишуканий ласощі з цитрусовим, абрикосовим або пряним ароматом. Тільки не варто боятися експериментів і сміливо створювати нові смаки.