Еклери — це ласощі, знайома кожному з дитинства. Вони являють собою тістечка довгастої форми, наповнені кремом і политі глазур’ю. Тісто для цього десерту потрібно заварне, приготоване на основі вершкового масла або маргарину, яєць, води і борошна. А ось з начинками можна поексперементувати і використовувати різні склади, в залежності від особистих уподобань. Розглянемо найбільш поширені рецепти еклерів з різними наповнювачами.
Класичні еклери з заварним кремом
У класичному варіанті еклери роблять з начинкою із заварного крему.
Для приготування ласощів потрібно:
Для тіста:
- 4 яйця;
- півпачки жирного масла;
- 0,25 л води;
- 150 г хорошої якості борошна;
- 5 г цукрового піску;
- 2 г солі.
Для наповнювача:
- пакет молока;
- пара яєць;
- 200 г цукрового піску;
- 150 г борошна;
- шматочок масла грам на 40;
- трохи ваніліну.
Для глазурі:
- половинка лимона;
- 20 мл води;
- 50-70 г пудри з цукру.
Порядок роботи:
- Спочатку треба приготувати заварний крем для еклерів. Коли прийде пора наповнювати тістечка, він повинен охолонути. Першим ділом потрібно закип’ятити 2/3 зазначеного вище обсягу молока.
- Потім з’єднати залишки молока з яйцями, додати борошно і ванілін. Всю масу добре перемішати.
- Тоненькою цівкою влити вскипяченное молоко в одержаний складу, не припиняючи перемішувати. Довести масу до закипання на слабкому вогні.
- Ледь з’являться перші бульбашки, зняти ємність з конфорки і перекласти в неї шматочок жирного масла.
- Поки стигне крем, підготувати заварне тісто для еклерів. Каструльку наповнити водою, насипати цукор і трохи солі. Сюди ж покласти порізане на шматочки вершкове масло (можна використовувати і якісний маргарин) і відправити на плиту.
- Коли маса стане однорідною, потроху всипати ложкою борошно, розмішати основу лопаткою, а потім дати охолонути.
- Викласти в основу яйця по одному. Кожне наступне можна додавати тільки коли тісто повністю «з’їсть» попереднє.
- Кремоподібну основу відправити всередину кондитерського мішка з насадкою у вигляді зірочки і видавити у форму, застелену калькою, смужки тіста довжиною до 7 див. Важливо, щоб їм було просторо, оскільки в процесі випікання тістечка істотно «підростуть».
- Помістити деко в духовку, запекти еклери і дати їм трохи охолонути. Після, наповнити їх кремом з допомогою шприца.
- Коли порції будуть готові, зробити глазур для еклерів: вичавити сік з половинки лимона, додати воду і цукрову пудру, перемішати до однорідності і полити порції.
Важливо! Щоб тістечка вийшли пишними, ставити лист в духову відсік можна тільки після того, як він прогріється до 180-200 градусів.
Традиційні французькі еклери
Оскільки батьківщиною еклерів вважається Франція, не можна залишити без уваги спосіб приготування крему для такого десерту, який використовують кондитери цієї країни.
В процесі роботи знадобиться:
- заварне тісто;
- 6 яєчних жовтків;
- 2 столові ложки крохмалю;
- 400 мл молока;
- 100-120 г цукру;
- ваніль.
Послідовність роботи:
- Випекти тістечка і залишити на підносі остигати.
- Перемішати жовтки з крохмалем, потім долити до 100 мл молока і збити масу віночком.
- Залишилося молоко вилити в каструльку, додати цукор і ваніль, закип’ятити.
- Кипляче молоко обережно вилити в підготовлену яєчно-крохмальну суміш, постійно помішуючи. Помістити на плиту, довести до кипіння, а потім зняти з вогню.
- Остудити склад, перекласти в мішок і наповнити попередньо випечені еклери.
Тістечка, приготовані з такою начинкою, не втратять свіжість і легкість протягом 36 годин.
Ідеальне заварне тісто для еклерів
Що таке ідеальне тісто для еклерів? Кожен кулінар розуміє це по-своєму, але в даному розділі ми розглянемо рецепт основи, з приготуванням якої впорається навіть недосвідчена господиня. Крім того, цей склад не містить яєць і насолодитися таким десертом зможуть люди, яким з тих чи інших причин заборонено вживати зазначений продукт.
Для створення основи знадобиться:
- 400 мл молока;
- пачка масла або маргарину;
- 60 г цукру;
- 3-4 склянки борошна;
- 10 г пресованих дріжджів;
- 5 г харчової соди.
Послідовність роботи:
- Нагріти в каструлі молоко до появи перших бульбашок, а потім додати до нього вершкове масло або маргарин і цукровий пісок. Продовжити готування, поки компоненти не розчиняться.
- Остудити суміш, а потім змішати зі склянкою борошна до однорідності.
- В окремому посуді з’єднати пресовані дріжджі з невеликою кількістю молока і почекати чверть години, поки не з’явиться легка пінка.
- Змішати дріжджі з остиглої основою, ввести соду, вимішати і залишити підніматися протягом півгодини. Тісто не повинно липнути до рук.
Коли основа готова, залишиться тільки викласти порції на застелений калькою деко і відправити в розігріту духовку запікатися.
Еклери зі згущеним молоком
Ще одним популярним наповнювачем для еклерів є згущене молоко.
Для такого десерту потрібно:
- основа для тістечок;
- банку вареного згущеного молока;
- 80-110 г вершкового масла;
- чайна ложка коньяку або лікеру.
Процес роботи:
- Приготувати еклери, обережно перекласти на блюдо і залишити остуджуватися.
- Порізати масло шматочками і розмістити в теплому місці, щоб воно підтануло.
- Перекласти згущене молоко в чашу блендера, додати жирний складу, коньяк або лікер і збивати до тих пір, поки маса не стане однорідною.
- Наповнити кремом кондитерський шприц і ввести начинку в тарталетки.
Якщо десерт готується для дітей, краще не використовувати алкоголь, а зробити крем тільки зі згущеного молока і масла.
Десерт з масляним кремом
Можна приготувати масляний крем для еклерів по-різному, додавши до основного інгредієнта фруктове або ягідне пюре, згущене молоко, какао, сир або м’який сир. Розглянемо рецепт десерту з масляно-сирним наповнювачем.
Для приготування знадобиться:
- заварна основа;
- 100 г вершкового масла;
- 100 г м’якого сиру;
- цукор.
Послідовність роботи:
- Випекти еклери і викласти їх на блюдо остигати.
- Розм’якшити вершкове масло, змішати з сиром і цукровим піском, перемішати до однорідності.
- Коли цукор повністю розчиниться, перекласти крем у кондитерський шприц або мішечок і наповнити порції.
Аналогічним способом можна зробити масляний наповнювач і з іншими добавками.
Шоколадні еклери
Шоколад люблять не тільки діти, але і дорослі, а тому тістечка з такою начинкою не залишать байдужим нікого.
Для створення десерту знадобиться:
- заварне тісто;
- варене згущене молоко;
- 100 г вершкового масла;
- столова ложка какао;
- ваніль.
Порядок дій:
- Запекти основу для тістечок і остудити.
- Розм’якшити масло, змішати зі згущеним молоком і збити міксером до однорідності.
- Додати какао-порошок, щіпку ванілі і перемішати крем.
- З допомогою шприца або кондитерського мішка ввести наповнювач в тістечка.
Увага! Якщо не було можливості придбати варену згущенку і довелося доводити продукт до готовності самостійно, необхідно стежити, щоб банку була постійно покрита водою, і своєчасно доливати рідину натомість випарувався.
Інакше ємність вибухне, і замість чаювання з десертом господині доведеться зайнятися прибиранням території.
Еклери з вершками в домашніх умовах
Досить часто крем для еклерів готують на основі вершків і відтіняють смак наповнювача фруктами або ягодами.
Для такого десерту потрібно:
- заварна основа;
- 250 мл жирних вершків;
- фруктове пюре або свіжі ягоди;
- 50 г цукрової пудри.
Порядок приготування:
- Спекти еклери, викласти на тарілку і дати охолонути.
- Збити вершки міксером до утворення стійкої піни.
- Додати фруктове пюре або ягоди, насипати цукрову пудру і довести масу до однорідності.
- Перемістити наповнювач у шприц або мішечок і заправити готові тістечка.
Братися за приготування такого десерту варто тільки при наявності міксера, оскільки збити вершки до потрібної консистенції вручну досить важко.
Заварні тістечка з сирною начинкою
Як говорилося вище, начинка для еклерів може бути різною, і особливо смачні ці тістечка з сирним кремом.
Для десерту потрібно:
- тісто для еклерів;
- сир;
- жирна сметана;
- цукор;
- щіпка кориці і ванілі.
Порядок роботи:
- Випекти еклери, викласти їх на піднос і залишити остуджуватися.
- Міксером збити сир і сметану до однорідної маси. Якщо немає можливості скористатися спеціальною технікою, припустимо пропустити його через м’ясорубку або розтерти з допомогою сита.
- Змішати сирно-сметанний крем з цукром, додати корицю і ваніль, викласти суміш у кондитерський мішок і наповнити нею готові тістечка.
Рада. Щоб десерт вийшов не таким калорійним, краще використовувати сир низької жирності, а сметану замінити кефіром.
Тістечка з білковим кремом
Еклери з білковим кремом виходять надзвичайно ніжними, повітряними і дуже смачними.
Для створення десерту необхідно:
- заварне тісто;
- 5 яєчних білків;
- 180-220 г цукру;
- 30 г вершків;
- щіпка ванілі.
Порядок приготування:
- Спекти тістечка і дати їм охолонути.
- Збити білки з цукром в міцну піну, залишивши 30-40 г піску.
- Залишився цукор розчинити у вершках, підігрітих до кімнатної температури.
- Змішати підготовлені частини крему, перекласти в шприц і наповнити тістечка.
Увага! Закладати начинку в еклери потрібно відразу ж, як вона буде готова, інакше білкова суміш втратить свою легкість.
Ласощі з карамельної начинкою
Прекрасним доповненням до повітряного тесту стане карамельна начинка.
Щоб приготувати десерт, потрібно:
- заварна основа;
- 50 г вершкового масла;
- 150-180 мл молока;
- 180 мл вершків жирністю не менше 30%;
- 120 г цукрового піску;
- 15-20 гранул желатину;
- 2 столові ложки води;
- кілька крапель лимонного соку.
Порядок приготування:
- Запекти порції з заварного тіста і остудити.
- Закип’ятити в окремих каструльках молоко і воду.
- Висипати в каструлю з водою цукор, додати сік лимона і варити на невеликому вогні, поки пісок не розтане.
- Тонкою цівкою перелити в масу молоко, не припиняючи помішувати. Покласти масло і желатин і варити, поки останній не розчиниться.
- Збити вершки до пишноти, змішати з остиглої карамеллю, а потім наповнити масою тістечка.
На замітку. Прикрашати готові еклери можна не тільки глазур’ю, приготованої за традиційним рецептом, але і присипати цукровою пудрою або просто залити розтопленим шоколадом.
Як наповнити еклери кремом зі шприцом і без шприца?
Щоб наповнити кремом еклери, краще використовувати шприц. Для цього у центральній частині на денці кожній порції робиться маленький отвір, через яке вводиться начинка. Але деякі господині вважають за краще заповнювати тістечка, зробивши невеличкий надріз зверху.
Але що робити, коли під рукою не виявилося спеціального пристосування?
Начинити еклери в цьому випадку можна наступними способами:
- Скористатися великим медичним шприцом, знявши з нього голку і поклавши всередину крем.
- Начинити десерт з допомогою кондитерського мішка. Якщо його теж не виявилося під рукою, можна використовувати будь-яку спорожнілу упаковку з носиком-дозатором (наприклад, з-під майонезу або згущеного молока). Зріжте дно і видаліть залишки продукту, який знаходився там раніше і ретельно відмийте її зсередини.
- Зрізати з тістечок верхівку, чайною ложкою покласти всередину крем, а потім повернути «кришечку» на місце.
Щоб замаскувати отвір, через який вводився наповнювач, еклери рясно посипають цукровою пудрою або використовують глазур.