Мексика – країна з багатою історією і темпераментним народом. Гордий і вибуховий характер мексиканців знайшли своє відображення в кулінарній сфері. Фахітос з куркою – національне мексиканське блюдо, приготувавши яке можна ближче познайомити з яскравою культурою і колоритом країни з цілорічним влітку і численними пляжами.
Традиційний рецепт
Традиційно готується фахітос на сковороді з:
- 300 г філе;
- великої цибулини;
- ½ Кг болгарського перцю;
- 300 р помідорів;
- 1 стручкового перцю;
- шматочки сиру;
- зелені;
- 2 стопок соняшникової олії;
- такої ж кількості сухого вина;
- 1 лайма (лимона);
- зубчики часнику;
- ½ Стопки текіли;
- солі.
Спосіб приготування:
- Промиті філе нарізати тонкими смужками, які поміщаються в миску, де заливаються вином.
- Маринується м’ясо 2 години.
- Підготовлений продукти обсмажується на розігрітому маслі.
- Цибулина шинкуется тонкими півкільцями, болгарський перець нарізати смужками, помідори скибочками.
- З пекучого перцю за допомогою блендера готується кашка.
- Цибуля пассеруется на сковороді, куди після придбання їм золотистого кольору викладаються обидва сорти перцю.
- Через 5 хвилин до обсмаженою овочам додаються томати і рубана зелень.
- Після ще 5 хвилин викладається м’ясо, після чого все перемішується.
- Блюдо поливається соком лайма і притрушивается часником.
- Фахітос перед подачею поливається спиртним і підпалюється.
- Сирна стружка подається окремо.
З додаванням квасолі
Фахітос з куркою і квасолею являє собою страву, яке відповідає всім основним характеристикам мексиканської їжі – ситність, ошатність і гострота.
Для виконання необхідні:
- 1 кг філе;
- 3 болгарських перцю;
- 4 шт. перцю чилі;
- 2 банки консервованої квасолі;
- сіль і олію.
Етапи підготовки:
- У гарячому маслі обсмажують кубики перцю, до яких через 2-3 хвилини додаються нарізане шматочками філе і сіль.
- У сковороду викладаються подрібнений стручковий перець і квасолю.
- Тушкується фахітос 10 хвилин під кришкою.
Готуємо в лаваші
Традиційно фахітос подається з тортільями. Однак при відсутності мексиканських коржів можна використовувати тонкий лаваш.
Потрібні такі складові:
- 1 кг філе;
- 6 шт. болгарського перцю;
- стільки ж стручків пекучого перцю;
- 2 цибулини;
- кілька гілочок розмарину;
- ½ Кг помідор;
- 200 г бекону;
- лайм;
- винний оцет;
- сіль, кетчуп і майонез.
Готується страва наступним чином:
- З м’яса готуються кубики, які маринуються в соку лайма з гілочками розмарину, сіллю, спеціями.
- Весь перець нарізають соломкою, помідори – кубиками, цибулю – тонкими півкільцями.
- Цибуля маринують в оцті.
- Соломка з перцю обсмажується на розпеченому маслі до хрусткої скоринки, після чого додаються кубики томату і сіль.
- М’ясо обсмажується до золотистого кольору, а бекон – до стану чіпсів.
- На лаваші, змащеному сумішшю з майонезу і кетчупу, збирається фахітос – м’ясо, обсмажені овочі і бекон.
- Замариновавшийся цибулю подається до мексиканського блюда окремо.
Фахітос з куркою і овочами на сковороді
Якщо в розпорядженні немає гриля, то м’ясо для мексиканського блюда можна підготувати на сковороді.
Щоб поринути в атмосферу далекої країни, будуть потрібні:
- куряча грудка;
- ½ Лайма;
- цибулина;
- 2 шт. болгарського перцю;
- 2 часникових зубки;
- 2 перцю чилі;
- коріандр, кумін;
- стопка оливкової олії;
- 6 коржів;
- 70 мл білого сухого вина.
Покрокова інструкція приготування:
- Філе нарізати смужками, які відправляються в миску, де заправляються соком.
- Сухі спеції також всипати в м’ясо.
- Часник крупно рубається, цибулю нарізають півкільцями, а перець – соломкою.
- На маслі обсмажується часникова крихта, після чого в ємність відправляються смужки перцю.
- Через 5 хвилин викладається цибулю.
- Коли овочі стануть м’якими, в сковороді виявляються м’ясні шматочки.
- Блюдо заливають вином.
- Фахітос подається на тортильях з улюбленим соусом.
З болгарським перцем
Відчути яскравий смак літа допоможе мексиканський фахітос, приготований з:
- 300 г філе;
- 2 цибулин;
- лимона;
- стопки оливкової олії;
- 15 г паприки;
- 70 мл соєвого соусу;
- 2 шт. болгарського пера;
- перцю чилі.
Основні кроки приготування:
- Філе промивається, обсушивается і нарізати смужками.
- Лук ріжеться півкільцями, а перець смужками.
- На гарячому маслі обсмажують курячі смужки.
- До м’яса викладаються подрібнені овочі.
- Під час тушкування м’яса з овочами готується заправка з лимонного соку, оливкової олії, соусу та спецій.
- Блюдо поливається соусом і гаситься ще 5 хвилин.
В мультиварці
Чудовий рецепт мексиканського блюда для мультиварки.
Щоб його виконати знадобляться:
- 50 мл аджики;
- 600 г філе;
- 2 перцю чилі;
- 3 помідори;
- 3 шт. болгарського перцю;
- головка часнику;
- цибулина;
- пучок зелені;
- банку квасолі;
- сіль і перець.
Хід роботи:
- М’ясо, цибулю і часник ріжуться шматочками, які закладаються в кухонне обладнання, встановлене в режим «Гасіння» на 30 хвилин.
- Перець нарізати соломкою, а помідори – часточками.
- Далі пристрій переводиться в режим «Смаження», після чого в нього надсилаються смужки перцю.
- Через 15 хвилин додаються помідори, рубана зелень, квасоля і спеції.
- Після аналогічного відрізку часу страва подається до столу.
Фахітос з куркою і грибами
Гостре і пряне блюдо, приготоване в кращих традиціях мексиканської кухні, підніме настрій яскравими фарбами і насиченим смаком.
Досить мати під руками:
- ½ Кг філе;
- 1 червоний солодкий перець;
- цибулину;
- 150 г грибів;
- ½ Головки часнику;
- стручок пекучого перцю;
- лимонний сік;
- шматочок сиру;
- кмин, перець, сіль.
Черговість дій:
- Кмин, перець, сіль, змішуються в піалі.
- Отриманою сумішшю натирається курка.
- Філе обсмажується в чавунній сковороді 5 хвилин, а потім викладається в глибоку тарілку.
- Цибулю, солодкий перець, часник і гриби подрібнюються, після чого обсмажуються до м’якості.
- За 4 хвилини до готовності в сковороду викладаються гострий перець, лимонний сік і м’ясо.
- Блюдо солиться, перчится і подається з тортільями.
Отже, коли з’явилося бажання зануритися в літню атмосферу і відчути подих легкого океанського бризу, досить скуштувати мексиканської їжі, смак якої подарує масу позитивних емоцій і перенесе в атмосферу безкрайніх пляжів.