Національним улюбленим всіма стравою в Ізраїлі є фалафель. Рецепти цього частування з різними складовими сьогодні доступні всім бажаючим. Приготувати його в домашніх умовах досить просто. Для цього не потрібні ніякі спеціальні аксесуари і рідкі продукти.
Фалафель — що це таке?
Обговорюване блюдо регулярно з’являється на столах у східних сім’ях. Але особливо полюбився фалафель жителям Ізраїлю. Що це таке, там знає навіть мала дитина. В країні їдять його на обід і бізнесмени, і студенти, і школярі. Можна сказати, що страва перетворилося на своєрідний символ країни.
Обговорюване частування являє собою хрусткі кульки з нуту або квасолі з різними спеціями, обсмажені у фритюрі. Для їх приготування бобова культура зазвичай спочатку відварюється з приправами, а потім перетирається до стану каші. Отримана маса смажиться в розпеченому маслі до появи апетитною скоринки.
Фалафель подається різними способами. Наприклад, кульки можуть поєднуватися з м’ясом або рибою в якості гарніру. Особливо смачно їсти їх за принципом шаурми, загорнувши в ароматний лаваш, а також доповнивши свіжими овочами і пікантним соусом.
Класичний фалафель з нуту — покроковий рецепт
Таке частування сподобається не тільки вегетаріанцям, але і всім, хто любить незвичайні пряні східні страви. Головне, не шкодувати приправ і, звичайно, вибрати якісний нут (230 м). Також потрібно використовувати: 1 ст. л. кунжуту, пучок зеленого цибулі і кінзи, по 3.ч.л. лимонного соку, коріандру, куміна, щіпку перцю чилі, оливкова олія. Як готувати фалафель з нуту, детально розказано далі.
Готове частування перед подачею до столу викласти на паперові серветки для видалення зайвої олії. Можна полити будь-йогуртовим або томатним соусом.
Як приготувати страву з зеленого гороху?
Ще простіше приготувати фалафель з зеленого горошку. Для такого частування відмінно підійде заморожений продукт, який сьогодні продається у кожному супермаркеті. Крім горошку (350 г), потрібно використовувати: 1 білу цибулину, по дрібці кмину, зіри, коріандру і куркуми, пару часникових зубчиків, пучок свіжої кінзи, 40 г нутовой борошна, сіль, перець, олія. Приготувати фалафель за таким рецептом зможе навіть початківець кулінар.
Подається частування з зеленим овочевим салатом. Можна доповнити фалафель і м’ясною підливою з яловичини і томатів.
Рецепт приготування з квасолі
Дуже поживним виходить фалафель на основі білої або чорної квасолі. Вона повинна бути відвареної до м’якості. Крім квасолі (350 г), потрібно використовувати: 170 г солодкої картоплі, по 1 ч. л. сушеного лука, і гранульованого часнику, сік половини лайма, сіль, перець, олія.
Готові коржі можна полити часниковим соусом і загорнути в свіжий лаваш.
Фалафель з додаванням булгуру
Крім нуту в фалафель можна додати булгур. Це зробить смак готового блюда ще більш цікавим. Для такого частування потрібно використовувати: 230 г турецького гороху, 70 м булгуру, по 0,5 ч. л. куміна, коріандру, меленого перцю чилі і розпушувача для тіста, 1 біла цибулина, 3-4 зубчики часнику, 120 г пшеничного борошна.
Подається частування гарячим з хумусом.
Готуємо з нутовой борошна
Щоб максимально скоротити процес приготування страви, можна використовувати для основи нутовую борошно. Крім основного інгредієнта (230 г), потрібно взяти: 60 г манної крупи, по щіпці меленого куміна, коріандру, каррі, кардамону, 1 ч. л. соди, білу цибулину, 4 часникового зубчики часнику, 50 г безглютенової борошна, сіль, перець, кукурудзяне масло, воду.
Смачніше всього подавати частування з соусом з густою ряжанки і зерновий гірчиці.
Традиційний фалафель в піті в домашніх умовах
Такий класичний фалафель стане чудовим сніданком, обідом або вечерею для всієї родини. Блюдо виходить смачним і поживним. Для його приготування потрібно взяти: 450 г нуту, 2 цибулини, по пучку свіжої кінзи і петрушки, 1 ч. л. соди, 4 часникового зубчики, щіпка коріандру, 6 піт, овочевого салату з будь-яких складових, заправлений сметаною з часником, сіль, масло, панірувальні сухарі.
Якщо овочевий салат був заправлений звичайним маслом або й зовсім готувався без соусу, то блюдо перед подачею на стіл потрібно полити сметаною або несолодким йогуртом з додаванням спецій.