Фалафель – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

Національним улюбленим всіма стравою в Ізраїлі є фалафель. Рецепти цього частування з різними складовими сьогодні доступні всім бажаючим. Приготувати його в домашніх умовах досить просто. Для цього не потрібні ніякі спеціальні аксесуари і рідкі продукти.

Фалафель — що це таке?

Обговорюване блюдо регулярно з’являється на столах у східних сім’ях. Але особливо полюбився фалафель жителям Ізраїлю. Що це таке, там знає навіть мала дитина. В країні їдять його на обід і бізнесмени, і студенти, і школярі. Можна сказати, що страва перетворилося на своєрідний символ країни.

Обговорюване частування являє собою хрусткі кульки з нуту або квасолі з різними спеціями, обсмажені у фритюрі. Для їх приготування бобова культура зазвичай спочатку відварюється з приправами, а потім перетирається до стану каші. Отримана маса смажиться в розпеченому маслі до появи апетитною скоринки.

Фалафель подається різними способами. Наприклад, кульки можуть поєднуватися з м’ясом або рибою в якості гарніру. Особливо смачно їсти їх за принципом шаурми, загорнувши в ароматний лаваш, а також доповнивши свіжими овочами і пікантним соусом.

Класичний фалафель з нуту — покроковий рецепт

Таке частування сподобається не тільки вегетаріанцям, але і всім, хто любить незвичайні пряні східні страви. Головне, не шкодувати приправ і, звичайно, вибрати якісний нут (230 м). Також потрібно використовувати: 1 ст. л. кунжуту, пучок зеленого цибулі і кінзи, по 3.ч.л. лимонного соку, коріандру, куміна, щіпку перцю чилі, оливкова олія. Як готувати фалафель з нуту, детально розказано далі.

  • Першим ділом треба правильно підготувати до подальшої обробки нут. Для цього продукт слід замочити в холодній воді на кілька годин (не менше 6). В ідеалі залишити його в рідині в холодильнику на всю ніч.
  • Кунжут обсмажується на сухій сковороді до рум’яного кольору, потім подрібнюється в ступці і змішують з парою крапель оливкової олії до отримання густої кашки.
  • Розмоклий нут за допомогою блендера перетворюється в пасту. В отриману масу відправляються всі спеції і подрібнену зелень. Також до інгредієнтів додається оливкова олія. Лити його можна на око, стежачи за тим, щоб у результаті маса була по консистенції схожа на домашню сметану. Всі продукти разом також добре збиваються блендером.
  • Обидві суміші з’єднуються, поливаються лимонним соком і вимішуються до однорідності.
  • З отриманого «тесту» скочуються мініатюрні рівні кульки, які обсмажуються в розпеченому рослинному маслі. Найзручніше готувати їх у глибокому сотейнику.
  • Дивіться також:  Як замаринувати курку для запікання в духовці?

    Готове частування перед подачею до столу викласти на паперові серветки для видалення зайвої олії. Можна полити будь-йогуртовим або томатним соусом.

    Як приготувати страву з зеленого гороху?

    Ще простіше приготувати фалафель з зеленого горошку. Для такого частування відмінно підійде заморожений продукт, який сьогодні продається у кожному супермаркеті. Крім горошку (350 г), потрібно використовувати: 1 білу цибулину, по дрібці кмину, зіри, коріандру і куркуми, пару часникових зубчиків, пучок свіжої кінзи, 40 г нутовой борошна, сіль, перець, олія. Приготувати фалафель за таким рецептом зможе навіть початківець кулінар.

  • Спеції гарненько подрібнюються в ступці і перемішуються.
  • Горошок розморожується при кімнатній температурі. Для цього не потрібно заливати його теплою водою або відправляти в мікрохвильовку.
  • Цибулю і часник подрібнюються в блендері. Далі до них додається горох, і продукти перетворюються в однорідну густу масу.
  • Залишилося висипати в отриману суміш, дрібно нарубану кинзу і всі спеції, а також посолити і поперчити пюре за смаком.
  • В останню чергу до «тесту» додається нутове борошно.
  • Маса перетворюється в невеликі кульки, які обсмажують у фритюрі до скоринки.
  • Подається частування з зеленим овочевим салатом. Можна доповнити фалафель і м’ясною підливою з яловичини і томатів.

    Рецепт приготування з квасолі

    Дуже поживним виходить фалафель на основі білої або чорної квасолі. Вона повинна бути відвареної до м’якості. Крім квасолі (350 г), потрібно використовувати: 170 г солодкої картоплі, по 1 ч. л. сушеного лука, і гранульованого часнику, сік половини лайма, сіль, перець, олія.

  • Солодкий картопля відварюється в підсоленій воді до готовності, а потім разом з заздалегідь підготовленої квасолею перетворюється в однорідну масу.
  • В отримане пюре додаються приправи, лаймовий сік, сіль і перець за смаком.
  • З ароматною маси катаються кульки однакового розміру, а потім пальцями перетворюються в коржі.
  • Заготовки з обох сторін підрум’янюються на будь-якій рослинній олії.
  • Дивіться також:  Тофу – 7 рецептів приготування страв із соєвого сиру

    Готові коржі можна полити часниковим соусом і загорнути в свіжий лаваш.

    Фалафель з додаванням булгуру

    Крім нуту в фалафель можна додати булгур. Це зробить смак готового блюда ще більш цікавим. Для такого частування потрібно використовувати: 230 г турецького гороху, 70 м булгуру, по 0,5 ч. л. куміна, коріандру, меленого перцю чилі і розпушувача для тіста, 1 біла цибулина, 3-4 зубчики часнику, 120 г пшеничного борошна.

  • Нут замочується в холодній воді мінімум на 10 годин.
  • Розмоклий турецький горох разом з цибулею і невеликою кількістю води (близько 3 ст. л.) перетворюється в однорідне пюре за допомогою блендера.
  • У масу додається сіль, подрібнений часник, кінза подрібнена і булгур. Нехай інгредієнти постоять до пом’якшення останнього.
  • Залишилося всипати до продуктів розпушувач, перець і кумін (розтертий).
  • Борошно потрібно, щоб тісто вийшло густим і липким. Її кількість можна змінювати, стежачи за станом маси.
  • З отриманої суміші ліпляться кульки, обсипаються пшеничним борошном і обсмажують у фритюрі.
  • Подається частування гарячим з хумусом.

    Готуємо з нутовой борошна

    Щоб максимально скоротити процес приготування страви, можна використовувати для основи нутовую борошно. Крім основного інгредієнта (230 г), потрібно взяти: 60 г манної крупи, по щіпці меленого куміна, коріандру, каррі, кардамону, 1 ч. л. соди, білу цибулину, 4 часникового зубчики часнику, 50 г безглютенової борошна, сіль, перець, кукурудзяне масло, воду.

  • Борошно з нуту розбавляється водою до консистенції густої кашки.
  • До отриманої маси додається подрібнену цибулю, часник, манка, спеції, сода, сіль, перець і приблизно 50 мл теплої води.
  • Всі інгредієнти ретельно перемішуються і залишають на півгодини. За цей час манна крупа і нутове борошно розмокнуть.
  • По закінченню зазначеного терміну в масу додається безглютенова борошно, і з неї вологими руками формуються мініатюрні кульки.
  • Круглі заготовки обсмажують до рум’яного кольору в кукурудзяній олії.
  • Дивіться також:  Курка, фарширована млинцями – 6 рецептів

    Смачніше всього подавати частування з соусом з густою ряжанки і зерновий гірчиці.

    Традиційний фалафель в піті в домашніх умовах

    Такий класичний фалафель стане чудовим сніданком, обідом або вечерею для всієї родини. Блюдо виходить смачним і поживним. Для його приготування потрібно взяти: 450 г нуту, 2 цибулини, по пучку свіжої кінзи і петрушки, 1 ч. л. соди, 4 часникового зубчики, щіпка коріандру, 6 піт, овочевого салату з будь-яких складових, заправлений сметаною з часником, сіль, масло, панірувальні сухарі.

  • Турецький горох заливається великою кількістю холодної води з содою і забирається на нижню полицю холодильника, на всю ніч. На ранок він покриється рясною піною, але це нормальне явище.
  • Вранці нут добре промивається, а потім разом з цибулею, часником і зеленню пропускається через м’ясорубку або подрібнюється до стану пюре за допомогою блендера.
  • В отриманий фарш» вирушає сіль і коріандр.
  • Часто з-за соковитості зелені маса виходить рідкуватий. Це легко виправляється за допомогою панірувальних сухарів.
  • Після ретельного перемішування в мисці повинна бути густа щільна суміш.
  • Маленькі шматочки фаршу обсмажуються в розпеченому маслі до рум’яної скоринки. Важливо, щоб продукт був дезодорированный. Звичайне масло може зіпсувати смак страви.
  • У кожній піті робиться надріз, в який вкладається готовий фалафель і овочевий салат.
  • Якщо овочевий салат був заправлений звичайним маслом або й зовсім готувався без соусу, то блюдо перед подачею на стіл потрібно полити сметаною або несолодким йогуртом з додаванням спецій.