Фанатам фаст-фуду і домашньої їжі обов’язково сподобаються бургери з говяжьими, свинячими і курячими котлетами. До того ж фарш-бургер, приготований в домашніх умовах, набагато корисніше покупного. Головне – знати секрети приготування і запастися необхідними продуктами.
Фарш з яловичини
Щоб приготувати класичні котлети для бургерів з яловичини, знадобиться наступний набір продуктів:
- півкіло яловичини;
- цибульна головка;
- два часникового зубчики;
- масло;
- чорний перець;
- сіль.
Робимо фарш для бургерів з яловичини:
- Шматок м’яса промивають і нарізають середніми шарами вздовж волокон.
- Кожен шматочок відбивають спеціальним молотком.
- Потім нарізають на дрібні кубики.
- Додають нашатковану цибулю і подрібнений часник.
- Всі продукти ретельно вимішують.
- Формують з яловичого фаршу кульки, розплющують кожен на долоні.
- Викладають котлети на тарілку і тримають в холодильнику 30 хвилин.
- Беруть по дрібці солі і перцю, змішують. За бажанням можна додати інших спецій.
- Натирають котлети сіллю і перцем з обох сторін і смажать на сковороді з рослинним маслом.
Якщо солити фарш перед формуванням котлет, він дасть багато соку. Тому краще це робити перед смаженням.
Рецепт приготування з курячого фаршу
Нітрохи не гірше підходять для бургерів котлети з курячого фаршу.
Щоб їх приготувати, беруть наступні інгредієнти:
- 500 р філе курки;
- 200 г батона;
- сіль;
- масло;
- перець за смаком.
Хід приготування:
- На м’ясорубці з великими отворами перекручують курячу м’якоть, попередньо порізану на невеликі шматочки.
- Проштовхують філе булкою.
- Фарш солять, перчать.
- Формують з нього плоскі коржі діаметром трохи більше гамбургера.
- Смажать на розпеченій сковороді з маслом по 5-8 хвилин з кожного боку.
Не потрібно додавати в котлети яйця або борошно.
Як в Макдональдсі
Для однієї котлети, як в Макдоналдсі, знадобиться 100 г фаршу яловичини. Відповідно, 500 г м’яса можна приготувати 5 котлет.
Крім цього знадобляться й інші інгредієнти:
- куряче яйце;
- п’ять великих ложок панірувальних сухарів;
- столова ложка орегано;
- 20 г кмину та коріандру;
- сіль;
- мелений перець.
Приготування:
- Яловичину подрібнюють через м’ясорубку.
- Змішують з фаршем сухарі, яйце зі спеціями.
- Поділяють масу на п’ять частин, і формують з кожної куля.
- Потім їх сплющують і роблять котлети у вигляді коржів.
- Кожну обсмажують з двох сторін протягом восьми хвилин.
Залишиться «зібрати» гамбургер з булочки, котлети, свіжих помідорів і маринованих огірочків, додавши листя салату і соус. Саме так готують його в Макдоналдсі.
Фарш-бургер з свинини
Ситним і соковитим виходить бургер з свинини.
Для фаршу будуть потрібні:
- 600-800 г свинини (лопатка);
- ріпчаста цибуля;
- чайна ложка чебрецю;
- велика ложка діжонської гірчиці;
- сіль;
- мелений перець.
Покроковий рецепт:
- М’ясо перекручують через м’ясорубку з великими отворами.
- Додають шінкованной цибулю і гірчицю.
- Приправляють сіллю і чебрецем. Все перемішують.
- Ставлять фарш в холодильник на годину.
- Після закінчення часу формують мокрою рукою 8-10 котлет діаметром 12 див.
- Готують котлети на олії по 5-7 хвилин з кожного боку.
Щоб заощадити час, деякі господині купують готовий свинячий фарш. Однак котлети виходять смачніші, якщо готувати його самостійно.
Як зробити котлети для бургерів з рибного фаршу
Рибні котлети чудово поєднуються з овочами і листям салату. Ніжна консистенція і приємний аромат надають гамбургеру незабутній смак.
Для приготування котлет з рибного фаршу беруть наступні продукти:
- 500 р філе лосося;
- лимон;
- два пера зеленої цибулі;
- стакан хлібної крихти або панірувальних сухарів;
- велика ложка майонезу;
- чорний мелений перець;
- сіль;
- дві столові ложки діжонської гірчиці.
Покрокове приготування:
- Філе лосося нарізають шматочками по півсантиметра. Трохи більше половини маси кладуть з миску, а частину поміщають в блендер.
- Додають гірчицю, лимонний сік, майонез, перець. Всі подрібнюють.
- Потім перекладають рибний фарш до нарізання філе.
- Додають дрібно нарізану зелену цибулю і хлібну крихту.
- Солять, перчать за смаком. Все акуратно перемішують.
- Формують 4-5 котлет діаметром 8-10 див. Перекладають їх на блюдо і ставлять у холодильну камеру на 30 хвилин.
- Розігрівають в сковороді оливкове або рослинне масло.
- Обвалюють котлети в хлібній крихті і викладають на сковороду.
- Смажені коржики з двох сторін по 5 хвилин.
- Знімають з вогню і підшивають паперовим рушником.
Для рибного фаршу можна використовувати філе горбуші, тілапії, тріски, хека.
З яловичого і свинячого фаршу
Зробити котлети для бургерів можна з свино-яловичого фаршу.
Для цього беруть наступні продукти:
- 300 г свинячого фаршу;
- 300 г яловичого фаршу;
- цибулина;
- велике куряче яйце;
- три столові ложки борошна;
- сіль;
- перець;
- рафінована олія.
Спосіб приготування:
- У чашці змішують два види фаршу.
- Додають до маси нашатковану цибулю і яйце. Ретельно перемішують.
- Поступово вводять борошно і знову перемішують.
- Формують коржики і залишають в холодильній камері на деякий час.
- Дістають котлети і натирають їх сіллю з перцем.
- Обсмажують коржі на маслі з двох сторін до повної готовності.
Для кращої соковитості треба прокрутити разом з м’ясом шматочок сала.
Секрети, як приготувати ідеальний бургер
Щоб котлети для гамбургерів вийшли соковитими, необхідно правильно їх посмажити.
Для цього радять скористатися наступними хитрощами:
- Чим більше діаметр і товщина коржа, тим соковитіше вона вийде.
- Котлети слід формувати мокрими руками. При цьому їх необхідно відбивати, перекидаючи з однієї руки в іншу.
- Щоб сік не витікав, треба кілька секунд смажити котлети на великому вогні, а потім зменшити його, коли скоринка зарум’яниться.
- Не варто часто чіпати котлету під час смаження. Необхідно дочекатися, поки одна сторона коржі підрум’яниться, а потім перевернути і обсмажувати до готовності з іншого боку.
- Тиснути зверху лопаткою не можна, інакше з м’яса вийдуть всі соки.
Щоб отримати ідеальні бургери, слід скористатися деякими рекомендаціями:
- Важливо переконатися в свіжості м’яса. Краще, якщо на 1 кг припадає тільки 20 % жиру.
- Щоб котлети були однаковими, потрібно використовувати спеціальні кулінарні кільця.
- Важливо правильно збирати бутерброд: спочатку кладуть соус на обидві половинки, потім – салатні листя, і потім – котлету. Так булка швидко не розмокне.
- Не варто захоплюватися спеціями. Їли м’ясо вибрано правильно, йому не потрібні приправи, крім солі і перцю.
Основний принцип складання гамбургера – чим ніжніше продукт, тим далі він повинен бути від котлети. В іншому вітаються будь-які експерименти.