Фарш-бургер – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Фанатам фаст-фуду і домашньої їжі обов’язково сподобаються бургери з говяжьими, свинячими і курячими котлетами. До того ж фарш-бургер, приготований в домашніх умовах, набагато корисніше покупного. Головне – знати секрети приготування і запастися необхідними продуктами.

Фарш з яловичини

Щоб приготувати класичні котлети для бургерів з яловичини, знадобиться наступний набір продуктів:

  • півкіло яловичини;
  • цибульна головка;
  • два часникового зубчики;
  • масло;
  • чорний перець;
  • сіль.

Робимо фарш для бургерів з яловичини:

  • Шматок м’яса промивають і нарізають середніми шарами вздовж волокон.
  • Кожен шматочок відбивають спеціальним молотком.
  • Потім нарізають на дрібні кубики.
  • Додають нашатковану цибулю і подрібнений часник.
  • Всі продукти ретельно вимішують.
  • Формують з яловичого фаршу кульки, розплющують кожен на долоні.
  • Викладають котлети на тарілку і тримають в холодильнику 30 хвилин.
  • Беруть по дрібці солі і перцю, змішують. За бажанням можна додати інших спецій.
  • Натирають котлети сіллю і перцем з обох сторін і смажать на сковороді з рослинним маслом.

Якщо солити фарш перед формуванням котлет, він дасть багато соку. Тому краще це робити перед смаженням.

Рецепт приготування з курячого фаршу

Нітрохи не гірше підходять для бургерів котлети з курячого фаршу.

Щоб їх приготувати, беруть наступні інгредієнти:

  • 500 р філе курки;
  • 200 г батона;
  • сіль;
  • масло;
  • перець за смаком.

Хід приготування:

  • На м’ясорубці з великими отворами перекручують курячу м’якоть, попередньо порізану на невеликі шматочки.
  • Проштовхують філе булкою.
  • Фарш солять, перчать.
  • Формують з нього плоскі коржі діаметром трохи більше гамбургера.
  • Смажать на розпеченій сковороді з маслом по 5-8 хвилин з кожного боку.

Не потрібно додавати в котлети яйця або борошно.

Як в Макдональдсі

Для однієї котлети, як в Макдоналдсі, знадобиться 100 г фаршу яловичини. Відповідно, 500 г м’яса можна приготувати 5 котлет.

Дивіться також:  Картопляні зрази з фаршем – 6 рецептів

Крім цього знадобляться й інші інгредієнти:

  • куряче яйце;
  • п’ять великих ложок панірувальних сухарів;
  • столова ложка орегано;
  • 20 г кмину та коріандру;
  • сіль;
  • мелений перець.

Приготування:

  • Яловичину подрібнюють через м’ясорубку.
  • Змішують з фаршем сухарі, яйце зі спеціями.
  • Поділяють масу на п’ять частин, і формують з кожної куля.
  • Потім їх сплющують і роблять котлети у вигляді коржів.
  • Кожну обсмажують з двох сторін протягом восьми хвилин.

Залишиться «зібрати» гамбургер з булочки, котлети, свіжих помідорів і маринованих огірочків, додавши листя салату і соус. Саме так готують його в Макдоналдсі.

Фарш-бургер з свинини

Ситним і соковитим виходить бургер з свинини.

Для фаршу будуть потрібні:

  • 600-800 г свинини (лопатка);
  • ріпчаста цибуля;
  • чайна ложка чебрецю;
  • велика ложка діжонської гірчиці;
  • сіль;
  • мелений перець.

Покроковий рецепт:

  • М’ясо перекручують через м’ясорубку з великими отворами.
  • Додають шінкованной цибулю і гірчицю.
  • Приправляють сіллю і чебрецем. Все перемішують.
  • Ставлять фарш в холодильник на годину.
  • Після закінчення часу формують мокрою рукою 8-10 котлет діаметром 12 див.
  • Готують котлети на олії по 5-7 хвилин з кожного боку.

Щоб заощадити час, деякі господині купують готовий свинячий фарш. Однак котлети виходять смачніші, якщо готувати його самостійно.

Як зробити котлети для бургерів з рибного фаршу

Рибні котлети чудово поєднуються з овочами і листям салату. Ніжна консистенція і приємний аромат надають гамбургеру незабутній смак.

Для приготування котлет з рибного фаршу беруть наступні продукти:

  • 500 р філе лосося;
  • лимон;
  • два пера зеленої цибулі;
  • стакан хлібної крихти або панірувальних сухарів;
  • велика ложка майонезу;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • дві столові ложки діжонської гірчиці.

Покрокове приготування:

  • Філе лосося нарізають шматочками по півсантиметра. Трохи більше половини маси кладуть з миску, а частину поміщають в блендер.
  • Додають гірчицю, лимонний сік, майонез, перець. Всі подрібнюють.
  • Потім перекладають рибний фарш до нарізання філе.
  • Додають дрібно нарізану зелену цибулю і хлібну крихту.
  • Солять, перчать за смаком. Все акуратно перемішують.
  • Формують 4-5 котлет діаметром 8-10 див. Перекладають їх на блюдо і ставлять у холодильну камеру на 30 хвилин.
  • Розігрівають в сковороді оливкове або рослинне масло.
  • Обвалюють котлети в хлібній крихті і викладають на сковороду.
  • Смажені коржики з двох сторін по 5 хвилин.
  • Знімають з вогню і підшивають паперовим рушником.
Дивіться також:  Гусак в духовці – 9 рецептів приготування

Для рибного фаршу можна використовувати філе горбуші, тілапії, тріски, хека.

З яловичого і свинячого фаршу

Зробити котлети для бургерів можна з свино-яловичого фаршу.

Для цього беруть наступні продукти:

  • 300 г свинячого фаршу;
  • 300 г яловичого фаршу;
  • цибулина;
  • велике куряче яйце;
  • три столові ложки борошна;
  • сіль;
  • перець;
  • рафінована олія.

Спосіб приготування:

  • У чашці змішують два види фаршу.
  • Додають до маси нашатковану цибулю і яйце. Ретельно перемішують.
  • Поступово вводять борошно і знову перемішують.
  • Формують коржики і залишають в холодильній камері на деякий час.
  • Дістають котлети і натирають їх сіллю з перцем.
  • Обсмажують коржі на маслі з двох сторін до повної готовності.

Для кращої соковитості треба прокрутити разом з м’ясом шматочок сала.

Секрети, як приготувати ідеальний бургер

Щоб котлети для гамбургерів вийшли соковитими, необхідно правильно їх посмажити.

Для цього радять скористатися наступними хитрощами:

  • Чим більше діаметр і товщина коржа, тим соковитіше вона вийде.
  • Котлети слід формувати мокрими руками. При цьому їх необхідно відбивати, перекидаючи з однієї руки в іншу.
  • Щоб сік не витікав, треба кілька секунд смажити котлети на великому вогні, а потім зменшити його, коли скоринка зарум’яниться.
  • Не варто часто чіпати котлету під час смаження. Необхідно дочекатися, поки одна сторона коржі підрум’яниться, а потім перевернути і обсмажувати до готовності з іншого боку.
  • Тиснути зверху лопаткою не можна, інакше з м’яса вийдуть всі соки.

Щоб отримати ідеальні бургери, слід скористатися деякими рекомендаціями:

  • Важливо переконатися в свіжості м’яса. Краще, якщо на 1 кг припадає тільки 20 % жиру.
  • Щоб котлети були однаковими, потрібно використовувати спеціальні кулінарні кільця.
  • Важливо правильно збирати бутерброд: спочатку кладуть соус на обидві половинки, потім – салатні листя, і потім – котлету. Так булка швидко не розмокне.
  • Не варто захоплюватися спеціями. Їли м’ясо вибрано правильно, йому не потрібні приправи, крім солі і перцю.
Дивіться також:  Риба у фользі – 15 рецептів, як приготувати в духовці і в мультиварці

Основний принцип складання гамбургера – чим ніжніше продукт, тим далі він повинен бути від котлети. В іншому вітаються будь-які експерименти.

Прокрутка до верху