Суховатое дієтичне м’ясо можна перетворити в поему смаку, наповнивши всілякими соковитими, ароматними і навіть екзотичними начинками. Наприклад, куряча грудка, фарширована фруктами або сиром, порадує найвибагливіших гурманів. Нашпигованное філе запікають, обсмажують і тушкують, отримуючи щоразу новий дивовижний смак.
Грудка, обсмажені на сковороді
Універсальне блюдо, яке можна приготувати на вечерю на швидку руку, на пікніку на сковороді-гриль або подати на святковий стіл, як цвях програми. Головні достоїнства рецепта: ситна начинка і моментальне приготування на варильної поверхні або відкритому вогні.
Кількість продуктів визначають за кількістю їдців:
- підготовлені шматочки курячого філе;
- будь сир, твердий або вершковий;
- гриби свіжі, солоні або сушені;
- цибуля;
- маринад за смаком (оцет з гірчицею, соєвий соус, вино, лимонний сік і так далі);
- сіль;
- яйце;
- масло і панірувальні сухарі для обжарювання.
Щоб помістити начинку шматочок філе, у ньому роблять невелика кишенька кінчиком гострого ножа. Маленькі шматочки грудки можна розрізати майже навпіл, а потім скріпити зубочистками або ниткою.
Підготовка продуктів:
- філе злегка відбити, загорнувши в харчову плівку;
- сушені гриби замочити, з солоних – злити розсіл, дрібно нарізати;
- цибулю і твердий сир теж подрібнити.
Приготування займе не більше півгодини:
- Курка маринується в холодильнику 15-20 хвилин;
- Гриби і цибулю обсмажують до готовності;
- Гаряча начинка змішується з сиром, щоб він злегка розтанув і пов’язав її;
- Після цього гриби повинні трохи охолонути, щоб м’ясо всередині не відвологло;
- Заготівля наповнюється начинкою і скріплюється по краях.
Щоб обсмажене м’ясо вийшло соковитим, важливо дотримуватися три правила.
- Спочатку філе відбивають. Без фанатизму, щоб не вийшов сік. У м’ясі не повинні з’являтися просвіти, достатньо отримати шматочки в 1 см завтовшки.
- Після цього заготівлю маринують під кришкою або в щільно зав’язаному пакеті.
- Солять і додають приправи перед готовністю.
М’ясні конвертики не порвуться і не раскрошатся, якщо смажити їх в паніровці.
- Збивають яйце, можна додати в нього трохи молока.
- Фаршировані шматочки філе вмочують спочатку в цю суміш, а потім в сухарі.
- Курка викладається на розпечену сковороду і смажиться на олії по п’ять хвилин з кожного боку. Скоринка вийде рівного золотистого кольору, якщо вогонь буде середній.
Фарширована куряча грудка запечена в духовці
Спосіб приготування повністю змінює смак. Можна запекти курку з такою ж начинкою, як у попередньому рецепті, і отримати абсолютно інше блюдо.
В інгредієнтах єдина заміна — замість цибулі часник використовується:
- куряча грудка;
- свіжі гриби;
- кілька зубчиків часнику;
- будь сир, краще всього — моцарелла;
- зелень;
- пара ложок лимонного соку;
- сіль і перець.
Час приготування в духовці трохи більше, ніж на сковороді. Готовність визначається за кольором верхньої скоринки.
- Гриби нарізають слайсами і обсмажують.
- Начинку остуджують, видавлюють в неї часник і додають дрібно нарізану зелень.
- З відбитого філе роблять кишеньки.
- Їх солять, перчать, натирають приправами і збризкують лимонним соком.
- Наповнені начинкою заготовки скріплюють по краю зубочистками.
- Для того щоб верхня скоринка вийшла красивою, зверху філе можна змастити сметаною, маслом або майонезом, посипати паприкою або кунжутом.
- Блюдо запікають у духовці 15-20 хвилин при температурі 2000С.
Фаршировану грибами курячу грудку можна подавати до столу як холодної, так і гарячої.
Зі шпинатом і сиром в мультиварці
Тим, хто вже оцінив смак і користь шпинату, згодиться рецепт курячої грудки, фаршированої цим видом овочевої зелені. Щоб максимально зберегти його властивості, для приготування використовують мультиварку.
Будуть потрібні найпростіші продукти:
- куряче філе;
- шпинат свіжий або заморожений;
- сирок плавлений, для гурманів – сир рікотта;
- кілька зубчиків часнику;
- сіль і перець.
Ні краплі масла! Воно подвоює калорійність страви. У власному соку курочка вийде м’якою і ніжною. Якщо полити філе парою ложок вина або збризнути лимонним соком, страва буде набагато соковитіше.
- Шпинат тушкують протягом 3-5 хвилин. Заморожений дасть багато рідини, її потрібно злити.
- Разом з сиром і часником шпинат подрібнюють у блендері до стану густої каші.
- Кишеньки з курки наповнюють цією сумішшю. Якщо розрізи зробити правильно, начинка не витече під час готування.
- Порційні шматочки, солять і перчать.
- Шматочки курки поміщають в каструлю і додають трохи води, не більше 50-100 мл
- Режим «Гасіння» виставляється на 40 хвилин.
Страва вийде смачніше, якщо тушкувати курку з овочевим гарніром, наприклад, з брюссельською капустою.
В якості експерименту, варто замінити в начинці сир нежирним сиром і збитим яйцем. Ніжний вершковий смак страви прикрасить пікантна кислинка.
Якщо пара зайвих калорій не зіпсує апетит, курячі грудки в мультиварці можна запекти до золотавої скоринки. Для цього порційні нашпиговані шпинатом шматочки поміщають в змащену маслом миску. Виставляється режим «Випічка». Курка обсмажується по 15 хвилин з кожної сторони.
Курячі грудки, фаршировані овочами
Такий варіант з соковитою начинкою можна сміливо подати до святкового столу, хоча інгредієнти звичайні:
- куряче філе;
- морква;
- цибуля;
- болгарський перець;
- корінь селери;
- кріп і петрушка;
- часник;
- сметана;
- гірчиця;
- сіль і перець;
- паприка;
- масло для обсмажування.
Начинка готується заздалегідь, вона повинна добре охолонути.
- Овочі нарізати крихітними шматочками, моркву краще потерти на крупній тертці. Добре подрібненої начинкою легше наповнювати кишеньки з філе.
- Все обсмажується в маслі на великому вогні, щоб овочі не зварилися. Швидше вийде обсмажування у фритюрі.
- У холодні овочі додається зелень і часник.
- Філе доведеться розрізати майже навпіл, щоб отримати більше місця для начинки.
- М’ясо відбити, посолити, поперчити і розгорнути як книжку.
- На одну сторінку» покласти начинку, інший накрити і скріпити зубочистками.
- Запікати в духовці 15-20 хвилин при температурі 1900С.
- Полити соусом із сметани, гірчиці і паприки і потримати ще 10 хвилин.
Якщо зробити багато соусу, додати бульйон і накрити кришкою, фаршировані грудки потушатся. Вийде зовсім інше блюдо, не менш соковите і апетитне.
Філе, фаршироване овочами, подають гарячим, щоб підкреслити аромат начинки.
Курячі грудки можна нашпигувати будь-якими продуктами, які поєднуються за смаком. Ось декілька варіантів різноманітних начинок.
Куряче філе з сиром, зеленню і часником
Таку начинку краще подрібнити в блендері:
- сир, бажано твердий;
- зелень кропу і петрушки;
- кілька зубчиків часнику;
- паприка, базилік або інші приправи за смаком;
- сіль і перець.
Вийшла кремовою масою можна наповнити навіть невеликі шматочки філе. М’ясні конвертики з начинкою обсмажують в панірувальних сухарях або запікають. Час приготування в духовці невелике. Достатньо 15-20 хвилин, щоб м’ясо приготувався, а сир із зеленню не встигла витекти.
Куряча грудка, фарширована помідорами і сиром
Овочі можна використовувати як свіжі, так і консервовані. З солоних потрібно повністю злити рідину, м’ясо солити вже не доведеться.
Для начинки:
- помідори;
- перець болгарський;
- петрушка;
- твердий сир;
- зелень петрушки;
- по дрібці панірувальних сухарів на кожен порційний шматочок;
- сіль і перець;
- масло для обсмажування.
Начинка не піддається термічній обробці, тому час приготування в духовці має бути не менше 40-50 хвилин.
- Помідори, перець і зелень промити і нарізати.
- Сир натерти, додати в овочі.
- Всипати в начинку сухарі. Вони не дозволять овочевого соку витікати в процесі готування.
- Наповнити відбиті і посолені кишеньки з курячого філе.
- Щільно скріпити краю, щоб соковиті овочі не «втекли» на деко.
- Випікати при температурі 1900С до готовності м’яса і начинки.
Можна подавати за бажанням холодним, як закуску, або гарячим з гарніром, як основне блюдо.
Куряче філе, фаршироване бринзою і беконом
Ситна, ароматна начинка нікого не залишить байдужим:
- бекон;
- бринза;
- цибуля ріпчаста або зелений;
- вершкове масло;
- сіль і перець.
Приготування потребує мінімум часу.
- Бекон обсмажити до готовності. Остудити, нарізати соломкою.
- Інші інгредієнти подрібнити і все змішати.
Фаршироване беконом філе однаково смачно в смаженому і запеченому вигляді.
Незвичайні варіанти начинок
Для любителів експериментів спеціальна пропозиція! Курку фаршируємо сиром і фруктами в будь-якому вигляді: свіжому або консервованому.
Екзотичні начинки додадуть м’ясу дивовижний солодкуватий присмак:
- тонкі шматочки консервованого ананаса з тертим сиром;
- дрібно нарізаний чорнослив з сиром;
- половинки свіжих абрикосів з соусом із сметани, часнику і тертого сиру;
- курага, жовтий родзинки, горішки, сир і пасеровану цибулю.
Філе потрібно попередньо замаринувати у вині або лимонному соці. Це зменшить час приготування і додасть приємний відтінок смаку. М’ясні кишеньки наповнюють будь-який з цих начинок. За бажанням нашпиговані шматочки смажать або запікають у духовці.