Щука – це їстівна і дуже смачна хижачка, яку використовують в кулінарії, як справжній делікатес. З неї можна приготувати цікаві страви, фарширована щука в духовці завжди буде святковою на вашому столі. Для фарширування краще вибирати рибу середніх розмірів, щоб вона повністю поміщалася на деко духової шафи.
Фарширована щука в духовці з грибами
Фарширована щука — це царський блюдо. Правда, його приготування вимагає чимало зусиль, але результат виправдає працю.
Інгредієнти:
- щука;
- цибулина;
- морква;
- 350 г грибів;
- білий хліб;
- два яйця;
- 200 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- пучок зелені;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Очищену від луски щуку промиваємо і біля голови робимо невеликий надріз. За допомогою гострого ножа акуратно відокремлюємо хребет від м’яса.
- Тепер приступимо до начинки. Для цього замочуємо в молоці хліб. Морква пропускаємо через тертку, цибулю і зелень подрібнюємо, а гриби нарізаємо невеликими скибочками.
- На розпеченому маслі підсмажити цибулю, моркву і через п’ять хвилин додаємо ложку вершкового масла і гриби, сіль і перець. Тушкуємо овочі з грибами сім хвилин.
- За допомогою блендера подрібнюємо фарш разом хлібом. Додаємо яйце, зелень, дві ложки вершкового масла, а також тушковані овочі з грибами. Перемішуємо начинку і заповнюємо їм шкіру риби. Фарширувати щуку не варто занадто туго, інакше під час запікання шкіра трісне.
- Деко змащуємо маслом і викладаємо рибу, змащуємо збитим яйцем і готуємо в духовці цілком 60 хвилин, температура 180 градусів.
З картопляною начинкою
Щука є не тільки делікатесом, але і дієтичним продуктом, так як в ній багато білка, мало жиру. М’ясо щуки досить сухе, тому щоб приготувати соковиту рибу, її фарширують різноманітними інгредієнтами. Сьогодні приготуємо ситне блюдо – щука, фарширований картоплею.
Інгредієнти:
- щука;
- три середніх бульби картоплі;
- три часточки часнику;
- пучок кропу;
- цибулина;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- Щуку очищаємо, промиваємо і потрошимо.
- Картоплю натираємо на тертці і промиваємо до тих пір, поки не вийде крохмаль.
- На підігрітому маслі обсмажуємо півкільцями цибулю і кладемо його в картоплю разом з подрібненим кропом, часником і спеціями.
- Начинку закладаємо в рибу, зашиваємо і ставимо в духовку на 30-40 хвилин при температурі 180°С.
Рецепт приготування з рисом
За допомогою оригінальних і смачних страв завжди можна організувати святкову вечерю. Одним з таких страв є фарширована щука. Ми пропонуємо рецепт риби з начинкою з дикого рису і яєць.
Інгредієнти:
- щука;
- 150 р дикого рису «Акватика»;
- три яйця;
- цибулина;
- 50 г вершкового масла;
- сіль, перець, сушена зелень.
Спосіб приготування:
- З тушки акуратно, наче панчоха, знімаємо шкіру, м’ясо відокремлюємо від кісток.
- Рис добре промиваємо і відварюємо до готовності.
- У чашу блендера викладаємо рибне м’ясо, цибулю і шматочки вершкового масла, ретельно перемішуємо.
- В рибний фарш додаємо одне сире яйце і два відварних, які потрібно нарізати на невеликі шматочки. Кладемо також рис, спеції та зелень, перемішуємо і фаршируємо начинкою шкіру щуки.
- Деко застеляємо пергаментом, змащуємо маслом і викладаємо рибу. Щоб шкіра не лопнула під час запікання, потрібно проткнути її зубочистками в декількох місцях.
- Запікаємо страву протягом 50-60 хвилин, встановивши температурний режим на 180°С.
Пісна фарширована щука у фользі цілком
У певні дні посту дозволяється вживати в їжу рибу. Пропонуємо приготувати фаршировану щуку, запечену в духовці цілком, за рецептом Свято-Троїцького монастиря.
Інгредієнти:
- щука;
- два-три скибочки батона;
- дві невеликі цибулини;
- морква;
- зелень;
- сіль, перець, олія олива.
Спосіб приготування:
- Шматочки білого хліба замочуємо на пару хвилин в пісному мигдалевому молоці.
- На щуку біля голови проводимо круговий надріз, прибираємо голову і витягуємо нутрощі, потім руками намагаємося стягнути з риби шкіру, і перебираємо м’ясо, щоб у ньому не було кісток.
- Шматочки м’яса пропускаємо через м’ясорубку разом з хлібом, морквою і цибулею. Додаємо у фарш рубану зелень і приправи. Для того щоб начинка стала ще соковитіше і ніжніше, її можна повторно прокрутити через м’ясорубку.
- У шкіру закладаємо фарш і зашиваємо нитками. Викладаємо рибу на деко застелений фольгою і змащене оливковою олією.
- Загортаємо і запікаємо щуку у фользі при температурі 160 градусів 25-30 хвилин.
З селерою і каперсами
Якщо ви шукаєте незвичайний рецепт приготування риби, то обов’язково спробуйте нафарширувати щуку каперсами і селерою. Такі ароматні добавки кардинально змінять її смак. Каперси додадуть м’ясу пікантність, а селера — вишуканий пряний аромат.
Інгредієнти:
- свіжа щука;
- цибулина;
- морква;
- яйце;
- дві ложки каперсів;
- два стебла селери;
- три шматочка білого хліба;
- дві ложки будь-якого масла;
- сіль, перець, спеції для риби.
Спосіб приготування:
- Багато господинь при обробленні риби видаляють голову. Ми радимо цього не робити, так як на блюді готова цілісна щука виглядає оригінально. До того ж в неї поміщається багато начинки, головне видалити зябра.
- Для начинки замочуємо хліб у підігрітому молоці, пасеруємо на олії подрібнену цибулю і натерту моркву. Селера дрібно нарізаємо, каперси – проціджуємо.
- З допомогою м’ясорубки перекручуємо м’ясо разом з пасерованими овочами і хлібом. Потім у фарш додаємо яйце, кладемо спеції, селера і каперси.
- Розкладаємо шкіру щуки і наповнюємо її фаршем, розріз зашиваємо ниткою.
- У форму для запікання викладаємо шар з кілець цибулі і моркви, наливаємо склянку води, в якій потрібно попередньо розбавити ложечку спецій для риби. Вода повинна покрити тільки овочі.
- Щуку змащуємо маслом, кладемо на овочеву підкладку і відправляємо в духовку на 1 годину 10 хвилин, в залежності від розмірів риби, температура 180°С.
Готуємо по-єврейськи
В перекладі з єврейського «Гефілте фіш» означає фарширована риби. Самі євреї подають таку страву по святах. Зафарширувати можна будь-яку рибу великих розмірів, але саме щука найбільше підходить для фарширування, завдяки її міцною шкірі.
Інгредієнти:
- щука;
- три моркви;
- дві буряків;
- три середніх цибулини;
- цибулиння;
- два шматочки батона;
- п’ять лаврових листки;
- чотири ложки цукру;
- п’ять горошин гіркого перцю;
- шість горошин запашного перцю;
- сіль, олія.
Спосіб приготування:
- З риби зчищають шкіру, відокремлюємо філе від кісток і перекручуємо його разом з цибулею і вимоченим у воді хлібом. Приготування кошерної їжі змішувати молоко з м’ясом заборонено.
- У фарш кладемо спеції, можна перемішати м’ясо з прокрученою салом, щоб воно вийшло ніжним і не занадто сухим. Фаршируємо шкіру риби, зашиваємо.
- Буряк, моркву і цибулину нарізаємо кільцями, викладаємо їх в глибокий посуд, де планується готувати рибу.
- На подушці з овочів кладемо щуку, разом з нею закидаємо лушпиння від цибулі, зерна гіркого і запашного перцю, лаврові листочки, наливаємо трохи олії і води до того рівня, щоб вона злегка покривала рибу.
- Ставимо страву на вогонь і тушкуємо щуку на малому вогні три години. Після приготування не варто відразу її виймати. Краще, щоб вона охолола в бульйоні і тільки потім акуратно перекладаємо на блюдо.
Як красиво подати готову страву
Фаршироване щука – це завжди святкове, смачне і дороге блюдо. Тому таку царську рибу потрібно подати красиво.
- Найпростіший спосіб – це використовувати майонез для прикраси. Для цього знадобиться м’яка упаковка соусу. Відрізавши горлечко, сміливо приступайте до творчості, наприклад, намалюйте фігурні лінії або квіти.
- Овочі і свіжа зелень ідеально підходять для прикраси. Візьміть огірок і гострим ножем зробіть зигзагом розрізи по колу. Потім розділіть навпіл і у вас вийдуть гарні квіти з гострими лепесточками, в центр покладіть маслину або оливку. Такі ж квітки можна зробити з томатів та інших овочів, навіть солоних.
- Зробити квіточки можна їх шкірки яблука. Для цього гострим ножем зніміть шкірку цілісної смужкою. Загорніть довгу стружку в красива квіточка, чим довше вийде смужка, тим об’ємніше вийде прикраса.
Запікайте щуку для сімейного застілля або святкового вечері, не варто шкодувати витрачених сил і часу, адже ваші зусилля окупляться сповна. Використовувати в приготуванні запропоновані нами рецепти начинок або сміливо придумуйте свої комбінації.