На мій погляд, кабачки, фаршировані фаршем і запечені в духовці – це найсмачніше, що можна приготувати з цього овоча. Однак чомусь воно так рідко з’являється на наших столах. А дивно, адже готується воно дуже просто і додаткового гарніру до нього вигадувати не потрібно. До того ж, інгредієнти дуже доступні, особливо влітку, коли кабачків греблю гати. Це дуже смачне і ситне блюдо, яке можна готувати в декількох варіантах.
Час приготування страви становить 35 хв.
Для нього потрібні наступні інгредієнти:
- 3 шт. кабачків,
- 1 цибулина середнього розміру,
- 2 зубчики часнику,
- 500 гр. свино-яловичого фаршу,
- 200 гр. твердого сиру,
- 1 помідор,
- сіль і перець за смаком,
- 50 гр. петрушки,
- оливкова олія для смаження.
З вказаної кількості продуктів вийде близько 6-8 порцій.
Рецепт фаршированих кабачків, запечених в духовці
Але для початку я хочу вказати на деякі нюанси приготування кабачків, фаршированих фаршем і запечених в духовці. По можливості використовуйте тільки молоді овочі. Від старих їх будуть відрізняти більш світлий колір і невеликий розмір. М’якоть у таких кабачках більш м’яка, відповідно, наше блюдо вийде ніжніше.
Якщо ж ви все-таки будете готувати з «старих» кабачків, то їх потрібно буде очистити від шкірки. По-перше, вона дуже товста і може не пропектись, а по-друге, навряд чи вам сподобається трішки гіркуватий смак страви.
Які б кабачки ви не використовували, завжди очищайте їх від насіння. Це дозволить звільнити більше місця для вашої улюбленої начинки.
Отже, кабачки-човники, фаршировані фаршем, запечені в духовці. Для приготування такої варіації кабачків їх спершу необхідно вимити, висушити і розрізати навпіл уздовж. За допомогою чайної ложки акуратно виймаємо середину, залишаючи стінки і дно товщиною близько 5-8 мм. М’якоть не викидаємо. Таким чином, виходить форма човники. Якщо ви не очищали овоч від шкірки, його потрібно трохи змастити оливковою олією, зрізом вниз викласти на деко і запікати приблизно 10 хв. При температурі 180.
Фаршировані кабачки, запечені в духовці
Тепер займемося начинкою. Чистимо цибулю і режим його на дрібні кубики. Тепер обсмажуємо його на розпеченому оливковій олії, додавши подрібнений часник.
Туди ж кладемо пюре з м’якоті кабачка, добре все перемішуємо і смажимо близько 10 хвилин. Перекладаємо нашу цибульно-кабачкову суміш в окрему мисочку, намагаючись залишити в сковороді олію. На ньому тепер обсмажуємо фарш. Звичайно, традиційно в даному рецепті використовують свино-яловичий фарш, але я більше віддаю перевагу курячий.
Він краще поєднується з сирною скоринкою, про яку ми поговоримо нижче. Так, фарш обсмажуємо хвилин 10, постійно розмішуючи його лопаткою. Якщо цього не робити, то м’ясо візьметься одним комком і погано протушкується. Після цього перемішуємо готовий фарш з цибульно-кабачкової сумішшю, солимо його і перчимо до смаку, додаємо дрібно посічену зелень. Заповнюємо наші «човники» начинкою і зверху викладаємо нарізану слайсами помідор.
Трошки їх солимо і ставимо в розігріту до 180 духовку приблизно на 25 хвилин. За 3-4 хвилини до кінця готування потрібно посипати кабачки дрібно натертим сиром. Якщо зробити це відразу, то сир згорить.
По закінченню готування накрийте блюдо фольгою і дайте постояти хвилин 10.
В начинку разом з м’ясним фаршем можна також додати попередньо зварений рис або обсмажені гриби, а замість «човників» робити «барила».
Кабачки, фаршировані фаршем і запечені в духовці, рецепт яких гранично простий, не залишать байдужими навіть ваших діток. Страва порадує не тільки за повсякденним столом, але і здивує всіх за святковим. Приємного апетиту!