Фарширований гарбуз у духовці – 8 рецептів приготування запеченого гарбуза

Цей овоч хороший для створення великого розмаїття страв.

Гарбуз, фарширований м’ясом, в духовці

Гарбуз володіє одним дивним властивістю, яке в повній мірі використовують кулінари, — прекрасно гармонує з різними продуктами. І з м’ясом, у тому числі.

Щоб зробити таку страву, знадобляться наступні інгредієнти:

  • гарбуз;
  • свиняче м’ясо – візьмемо ½ кг;
  • картопля — такий же обсяг;
  • баклажани – 2 штуки;
  • цибулини – 2 головки;
  • часник – не більше 3 зубков;
  • базилік, петрушка, кріп (свіжа зелень) – скільки вважаєте за потрібне;
  • сіль, мелений чорний перець – орієнтуйтеся на власний смак;
  • рослинне масло, щоб обсмажити м’ясо.

Спочатку майструємо з гарбуза їстівний горщик – зрізаємо верхівку-кришечку, виймаємо насіння, м’якоть залишаємо на стінках.

Тепер приступаємо до начинки. Невеликі шматочки м’яса зсипаємо в сковорідку з гарячим маслом і обсмажуємо. Після додаємо сіль і всі приправи, перемішуємо. Нехай сковорода з м’ясом постоїть на гарячій пічці хвилин 10.

Потім свинину виймаємо, перекладаємо в миску. А в залишився від неї соку тушкуємо цибулю, дрібно перед цим нарізаний.

Баклажани і картоплю перетворюємо в однакові рівненькі кубики або бруски. Змішуємо їх з м’ясом, цибулею, зеленню, часником. Запашну масу з овочів і свинини відправляємо в гарбуз-горщик. І ставимо його в духовку, вже разжаренную до 200°С.

Приблизно через годину гарбуз, фарширована м’ясом, буде готова.

Для всіх варіантів приготування гарбуза в духовці важливо правильно вибрати плід. Потрібен не надто великий (таких більше соку і смаку), круглий, пружний, бажано літнього сорту.

З гречаною кашею

Така начинка для гарбуза, як гречана каша, – традиційний для російської кухні компонент. Це блюдо наші предки готували в російської печі. А сучасним господиням її прекрасно замінила духовка.

Отже, потрібні продукти:

  • гарбуз – візьмемо вагою 1,5 кг;
  • гречка – стакан;
  • цибулина – 1 штука;
  • сметана – ½ склянки;
  • яйця (потрібні зварені круто) – не менше 4-х;
  • зелень, спеції, сіль;
  • вершкове масло – 30 р.

Гарбуз перетворюємо у посуд точно так само, як описано в попередньому рецепті. Тільки на цей раз зріжемо зі стінок м’якоть плоду і з допомогою ножа перетворимо її в кубики.

Дивіться також:  Маринад для баранини – 7 найбільш смачних рецептів

Відварюємо Гречку звичайним способом.

М’ясо з цибулею обсмажуємо на сковороді – для цього у нас є вершкове масло. Додаємо в цибульно-м’ясну суміш спеції, присмачую сіллю і перцем. Залишилося стушкувати, поки склад не дійде до потрібної кондиції.

Все це змішуємо з гречаною кашею, додаємо гарбузове кубики, нарізані яйця (величина фрагментів не настільки важлива), сметану і зелень.

Отриманою начинкою заповнюємо каструльку-гарбуз і ставимо її в розігріту духовку. Десь через 60 хвилин перевіряємо готовність – пробуємо проткнути бочок сірником. Якщо вийде – можна витягувати.

З фаршем і картоплею

Дуже хороший варіант — наповнити гарбуз пропущеним через м’ясорубку м’ясом і картоплею. Причому є два види подачі такої страви: як запіканку або в горщику з гарбуза. Сьогодні освоюємо другий варіант.

Що знадобиться?

  • Гарбуз – від 1 до 1,5 кг вагою;
  • цибулина – візьмемо 1 штуку;
  • фарш з яловичого м’яса – достатньо 200 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • томатна паста – 1-1,5 столові ложки;
  • сир (твердий, наприклад, «Російський») – достатньо 100 г;
  • сіль, мелений чорний перець.

Як отримати з гарбуза каструльку, ми вже знаємо.

Потім робимо фарш.

  • Як можна дрібніше шаткуємо цибулю, підсмажити.
  • Додаємо на сковороду яловичий фарш і чекаємо, коли він посвітлішає.
  • Додаємо томатну пасту, перець і сіль.
  • Відправляємо до фаршу часник, пропущений через чеснокодавку.

Отриманої м’ясною сумішшю наповнюємо гарбуз. Ставимо її в гарячу духовку.

В кінці засипаємо верх сиром (обробленим на крупній тертці). Залишаємо страва доходити до готовності.

Готуємо з м’ясом і грибами

Гриби і м’ясо гарні в багатьох стравах. І запечена в духовці гарбуз – не виняток.

Готують з:

  • цілого гарбузового плода;
  • м’якоті курки – 400 г;
  • лука – головки;
  • моркви – 1 коренеплоду;
  • печериць – 250 г;
  • картопля – 350 г;
  • зелені петрушки – не менше столової ложки.

Приступаємо до овочів. Все з допомогою ножа перетворюємо в порівнянні за формою і розміром фрагменти.

З курятини робимо тонкі довгі смужки (для цього ріжемо вздовж волокон).

Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів приготування

Гриби нарізаємо у вигляді пластинок.

Наповнюємо гарбуз. Склад приправляємо сіллю, улюбленими спеціями і розбавляємо склянкою окропу.

Можна накрити «кришкою» і прибрати на 40-45 хвилин у духовку.

Фарширований гарбуз з куркою

Якщо проявити трохи фантазії, навіть такому, незатейливому, на перший погляд, страви можна забезпечити чарівний смак.

Склад:

  • невелика гарбуз – від 800 г до 1 кг вагою;
  • часник – 2 зубки;
  • чорний мелений перець – ¼ чайної ложки;
  • прованські трави – ½ чайної ложки;
  • чебрець – ½ чайної ложки;
  • цибуля – 1-2 невеликих головок цілком достатньо;
  • куряче м’ясо – ½ кг;
  • пшоняна крупа – ½ склянки;
  • рослинна олія (краще без запаху) – не менше 5 столових ложок;
  • сіль;
  • зелені петрушка і кріп – разом 5-6 гілочок;
  • твердий сир (будь-якого сорту) – 50 р.

Робимо гарбузовий горщик. Зсередини натираємо його стінки ароматною сумішшю, приготовленою з їдальні ложки масла, меленого перцю, солі, прованських трав. Заготівля повинна буде півгодини провести в розпеченій до 180°С духовці.

За цей час варимо пшоно і перетворюємо курятину в фарш допомогою м’ясорубки. Поки каша остигає, засмажуємо з рештою олією фарш і подрібнену цибулину.

Якраз підійшов термін витягувати гарбуз. Коли вона охолоне і перестане палити руки, обережно знімаємо зі стінок м’якоть, виймаємо і дрібно шмагаємо. Тепер можна об’єднати разом гарбузову м’якоть, кашу і цибульно-курячу суміш. Перемішуємо все це і закладаємо в гарбуз.

Далі треба закрити «горщик» «кришкою» і ще півгодини потримати його в духовці.

Десь за 10 хвилин до того, як час вийде, знімаємо кришечку і насипаємо наверх тертий сир. Нехай гарбуз дійде, але вже відкритою.

Овочеве рагу в гарбузі

Якщо є мета приготувати легке пісне блюдо, вибирайте рецепт овочевого рагу. Фарширувати гарбуз можна одними овочами, без каш і м’яса.

Для цього необхідний склад:

  • гарбуз;
  • морква – 2 коренеплоду;
  • селера – 2 стебла;
  • цвітна капуста – половина качана;
  • зелений горошок (свіжий, морожений або консервований) – 100 г;
  • часник – 2 зубки;
  • спеції;
  • свіжа зелень;
  • сіль – за смаком;
  • рослинна олія (без запаху).
Дивіться також:  Гарячі бутерброди в мікрохвильовій печі – 7 смачних рецептів на швидку руку

Для цієї страви зрізати м’якоть гарбуза і за допомогою ножа зробити з неї кубики.

Морква перетворюємо на тонкі кухлі або їх половинки. Селера – в тонкі кружечки. Часник – майже прозорі пластинки. Капусту шаткуємо як можна дрібніше.

На сковороді або сотейнику розігріваємо масло, смажимо «дует» з селери і моркви.

Потім настає черга відправитися туди гарбузової м’якоті і цвітній капусті. Тушкуємо.

В рагу додаємо горошок. Присмачую сіллю і спеціями. Овочі закладаємо в гарбуз, закриваємо «кришечкою».

Приблизно через півгодини в духовці, нагрітій до 200°С, можна перевірити, чи готове блюдо, проткнувши стінку сірником.

Гарбуз у духовці цілком, фарширований рисом

Печений гарбуз дуже часто заповнюють рисом. Солодкий варіант з молоком особливо люблять діти.

Знадобляться:

  • плід гарбуза – не важче 1,5 кг;
  • рис – 2 склянки;
  • молоко — візьмемо ½ літра;
  • коров’яче масло – достатньо 30 р;
  • цукор-пісок – за бажанням.

В гарбуз-каструлю, на дно кладемо масло.

Рис багаторазово промиваємо, в кінці влаштовуємо крупі 5-хвилинну «ванну» в окропі, щоб прибрати з зерен клейковину і надати каші розсипчастість. Висипаємо на олію (на 2/3 заповнюючи гарбуз). Сластим.

Заливаємо їстівну ємність молоком. Приблизно 40 хвилин в розпеченій до 220°С духовці, і все готово.

Солодкий рецепт приготування

Гарбуз, запечена цілком може послужити не тільки сніданком або частиною ситного обіду, але і чудовим десертом.

Пропонуємо рецепт:

  • середнього розміру гарбуз;
  • курага, родзинки, чорнослив (можна замінити сушеними сливами) – по 200 г кожного компонента;
  • рис – 300 г;
  • цукор-пісок – 200 г;
  • ваніль – скільки захочете;
  • кориця або гвоздика.

Що робити з гарбузом, описано вище.

Варимо рис, не доводячи до готовності. Його потрібно буде старанно змішати з усіма сухофруктами, цукром і вибраними прянощами.

Солодко-ароматну начинку «завантажуємо» в гарбуз, закриваємо кришкою (від неї).

Ставимо в простору глибоку миску, щоб «горщик» не завалився набік, і відправляємо в духовку (нагріту до 180°С).

Через годину-півтора смакоту можна діставати. Про готовність повідомить аромат і блискуча, як дзеркало, поверхню королеви полів.

Прокрутка до верху