Цей овоч хороший для створення великого розмаїття страв.
Гарбуз, фарширований м’ясом, в духовці
Гарбуз володіє одним дивним властивістю, яке в повній мірі використовують кулінари, — прекрасно гармонує з різними продуктами. І з м’ясом, у тому числі.
Щоб зробити таку страву, знадобляться наступні інгредієнти:
- гарбуз;
- свиняче м’ясо – візьмемо ½ кг;
- картопля — такий же обсяг;
- баклажани – 2 штуки;
- цибулини – 2 головки;
- часник – не більше 3 зубков;
- базилік, петрушка, кріп (свіжа зелень) – скільки вважаєте за потрібне;
- сіль, мелений чорний перець – орієнтуйтеся на власний смак;
- рослинне масло, щоб обсмажити м’ясо.
Спочатку майструємо з гарбуза їстівний горщик – зрізаємо верхівку-кришечку, виймаємо насіння, м’якоть залишаємо на стінках.
Тепер приступаємо до начинки. Невеликі шматочки м’яса зсипаємо в сковорідку з гарячим маслом і обсмажуємо. Після додаємо сіль і всі приправи, перемішуємо. Нехай сковорода з м’ясом постоїть на гарячій пічці хвилин 10.
Потім свинину виймаємо, перекладаємо в миску. А в залишився від неї соку тушкуємо цибулю, дрібно перед цим нарізаний.
Баклажани і картоплю перетворюємо в однакові рівненькі кубики або бруски. Змішуємо їх з м’ясом, цибулею, зеленню, часником. Запашну масу з овочів і свинини відправляємо в гарбуз-горщик. І ставимо його в духовку, вже разжаренную до 200°С.
Приблизно через годину гарбуз, фарширована м’ясом, буде готова.
Для всіх варіантів приготування гарбуза в духовці важливо правильно вибрати плід. Потрібен не надто великий (таких більше соку і смаку), круглий, пружний, бажано літнього сорту.
З гречаною кашею
Така начинка для гарбуза, як гречана каша, – традиційний для російської кухні компонент. Це блюдо наші предки готували в російської печі. А сучасним господиням її прекрасно замінила духовка.
Отже, потрібні продукти:
- гарбуз – візьмемо вагою 1,5 кг;
- гречка – стакан;
- цибулина – 1 штука;
- сметана – ½ склянки;
- яйця (потрібні зварені круто) – не менше 4-х;
- зелень, спеції, сіль;
- вершкове масло – 30 р.
Гарбуз перетворюємо у посуд точно так само, як описано в попередньому рецепті. Тільки на цей раз зріжемо зі стінок м’якоть плоду і з допомогою ножа перетворимо її в кубики.
Відварюємо Гречку звичайним способом.
М’ясо з цибулею обсмажуємо на сковороді – для цього у нас є вершкове масло. Додаємо в цибульно-м’ясну суміш спеції, присмачую сіллю і перцем. Залишилося стушкувати, поки склад не дійде до потрібної кондиції.
Все це змішуємо з гречаною кашею, додаємо гарбузове кубики, нарізані яйця (величина фрагментів не настільки важлива), сметану і зелень.
Отриманою начинкою заповнюємо каструльку-гарбуз і ставимо її в розігріту духовку. Десь через 60 хвилин перевіряємо готовність – пробуємо проткнути бочок сірником. Якщо вийде – можна витягувати.
З фаршем і картоплею
Дуже хороший варіант — наповнити гарбуз пропущеним через м’ясорубку м’ясом і картоплею. Причому є два види подачі такої страви: як запіканку або в горщику з гарбуза. Сьогодні освоюємо другий варіант.
Що знадобиться?
- Гарбуз – від 1 до 1,5 кг вагою;
- цибулина – візьмемо 1 штуку;
- фарш з яловичого м’яса – достатньо 200 г;
- часник – 2 зубчики;
- томатна паста – 1-1,5 столові ложки;
- сир (твердий, наприклад, «Російський») – достатньо 100 г;
- сіль, мелений чорний перець.
Як отримати з гарбуза каструльку, ми вже знаємо.
Потім робимо фарш.
- Як можна дрібніше шаткуємо цибулю, підсмажити.
- Додаємо на сковороду яловичий фарш і чекаємо, коли він посвітлішає.
- Додаємо томатну пасту, перець і сіль.
- Відправляємо до фаршу часник, пропущений через чеснокодавку.
Отриманої м’ясною сумішшю наповнюємо гарбуз. Ставимо її в гарячу духовку.
В кінці засипаємо верх сиром (обробленим на крупній тертці). Залишаємо страва доходити до готовності.
Готуємо з м’ясом і грибами
Гриби і м’ясо гарні в багатьох стравах. І запечена в духовці гарбуз – не виняток.
Готують з:
- цілого гарбузового плода;
- м’якоті курки – 400 г;
- лука – головки;
- моркви – 1 коренеплоду;
- печериць – 250 г;
- картопля – 350 г;
- зелені петрушки – не менше столової ложки.
Приступаємо до овочів. Все з допомогою ножа перетворюємо в порівнянні за формою і розміром фрагменти.
З курятини робимо тонкі довгі смужки (для цього ріжемо вздовж волокон).
Гриби нарізаємо у вигляді пластинок.
Наповнюємо гарбуз. Склад приправляємо сіллю, улюбленими спеціями і розбавляємо склянкою окропу.
Можна накрити «кришкою» і прибрати на 40-45 хвилин у духовку.
Фарширований гарбуз з куркою
Якщо проявити трохи фантазії, навіть такому, незатейливому, на перший погляд, страви можна забезпечити чарівний смак.
Склад:
- невелика гарбуз – від 800 г до 1 кг вагою;
- часник – 2 зубки;
- чорний мелений перець – ¼ чайної ложки;
- прованські трави – ½ чайної ложки;
- чебрець – ½ чайної ложки;
- цибуля – 1-2 невеликих головок цілком достатньо;
- куряче м’ясо – ½ кг;
- пшоняна крупа – ½ склянки;
- рослинна олія (краще без запаху) – не менше 5 столових ложок;
- сіль;
- зелені петрушка і кріп – разом 5-6 гілочок;
- твердий сир (будь-якого сорту) – 50 р.
Робимо гарбузовий горщик. Зсередини натираємо його стінки ароматною сумішшю, приготовленою з їдальні ложки масла, меленого перцю, солі, прованських трав. Заготівля повинна буде півгодини провести в розпеченій до 180°С духовці.
За цей час варимо пшоно і перетворюємо курятину в фарш допомогою м’ясорубки. Поки каша остигає, засмажуємо з рештою олією фарш і подрібнену цибулину.
Якраз підійшов термін витягувати гарбуз. Коли вона охолоне і перестане палити руки, обережно знімаємо зі стінок м’якоть, виймаємо і дрібно шмагаємо. Тепер можна об’єднати разом гарбузову м’якоть, кашу і цибульно-курячу суміш. Перемішуємо все це і закладаємо в гарбуз.
Далі треба закрити «горщик» «кришкою» і ще півгодини потримати його в духовці.
Десь за 10 хвилин до того, як час вийде, знімаємо кришечку і насипаємо наверх тертий сир. Нехай гарбуз дійде, але вже відкритою.
Овочеве рагу в гарбузі
Якщо є мета приготувати легке пісне блюдо, вибирайте рецепт овочевого рагу. Фарширувати гарбуз можна одними овочами, без каш і м’яса.
Для цього необхідний склад:
- гарбуз;
- морква – 2 коренеплоду;
- селера – 2 стебла;
- цвітна капуста – половина качана;
- зелений горошок (свіжий, морожений або консервований) – 100 г;
- часник – 2 зубки;
- спеції;
- свіжа зелень;
- сіль – за смаком;
- рослинна олія (без запаху).
Для цієї страви зрізати м’якоть гарбуза і за допомогою ножа зробити з неї кубики.
Морква перетворюємо на тонкі кухлі або їх половинки. Селера – в тонкі кружечки. Часник – майже прозорі пластинки. Капусту шаткуємо як можна дрібніше.
На сковороді або сотейнику розігріваємо масло, смажимо «дует» з селери і моркви.
Потім настає черга відправитися туди гарбузової м’якоті і цвітній капусті. Тушкуємо.
В рагу додаємо горошок. Присмачую сіллю і спеціями. Овочі закладаємо в гарбуз, закриваємо «кришечкою».
Приблизно через півгодини в духовці, нагрітій до 200°С, можна перевірити, чи готове блюдо, проткнувши стінку сірником.
Гарбуз у духовці цілком, фарширований рисом
Печений гарбуз дуже часто заповнюють рисом. Солодкий варіант з молоком особливо люблять діти.
Знадобляться:
- плід гарбуза – не важче 1,5 кг;
- рис – 2 склянки;
- молоко — візьмемо ½ літра;
- коров’яче масло – достатньо 30 р;
- цукор-пісок – за бажанням.
В гарбуз-каструлю, на дно кладемо масло.
Рис багаторазово промиваємо, в кінці влаштовуємо крупі 5-хвилинну «ванну» в окропі, щоб прибрати з зерен клейковину і надати каші розсипчастість. Висипаємо на олію (на 2/3 заповнюючи гарбуз). Сластим.
Заливаємо їстівну ємність молоком. Приблизно 40 хвилин в розпеченій до 220°С духовці, і все готово.
Солодкий рецепт приготування
Гарбуз, запечена цілком може послужити не тільки сніданком або частиною ситного обіду, але і чудовим десертом.
Пропонуємо рецепт:
- середнього розміру гарбуз;
- курага, родзинки, чорнослив (можна замінити сушеними сливами) – по 200 г кожного компонента;
- рис – 300 г;
- цукор-пісок – 200 г;
- ваніль – скільки захочете;
- кориця або гвоздика.
Що робити з гарбузом, описано вище.
Варимо рис, не доводячи до готовності. Його потрібно буде старанно змішати з усіма сухофруктами, цукром і вибраними прянощами.
Солодко-ароматну начинку «завантажуємо» в гарбуз, закриваємо кришкою (від неї).
Ставимо в простору глибоку миску, щоб «горщик» не завалився набік, і відправляємо в духовку (нагріту до 180°С).
Через годину-півтора смакоту можна діставати. Про готовність повідомить аромат і блискуча, як дзеркало, поверхню королеви полів.