Багато господинь для різноманітності готують різні поєднання тушкованих фаршированих овочів. Зовсім по-новому заграє фарширований перець у духовці, особливо якщо страва вийде з легкими підпалинами — як на багатті. Пропонуємо поповнити кулінарну скарбничку кількома смачними варіантами приготування перцю з начинкою в духовій шафі.
Перець, фарширований м’ясом і рисом в духовці
- цибуля — 1 одиниця;
- морква — 1 велика;
- перець — 14-17 середніх за розміром;
- рис відварний — 1 скл.;
- фарш свинно-яловичий — в 2 рази більше готового рису;
- масло;
- сіль і прянощі — по 2 ч. л.;
- вода — ⅔ склянки.
Овочі вимити і почистити, розкласти на робочій поверхні так, щоб всі продукти були під рукою. Перець підготувати так, щоб з боку «хвостика» була відділена «кришечка», а зріз був рівним і в міру широким — тоді його зручно буде наповнювати начинкою.
Цибулю нашаткувати і пасерувати на маслі до отримання прозорості. Моркву крупно потерти і додати засмажку, коли цибуля вже буде готовий. Продовжувати готувати 5-7 хвилин, не забуваючи помішувати.
Рис ретельно змити кілька разів під проточною водою, потім відварити до напівготовності. У воду під час варіння можна додати лаврушку, за бажанням.
Змішати в одній великій мисці зажарку, зварену крупу і фарш, додати сіль і перець і все добре перемішати.
Кожну перчинку наповнити доверху начинкою і розподілити в казанку або форми для запікання в положенні стоячи, відкритою частиною догори. «Кришечками» накрити перчики, а на дно налити трохи води. Випікати при 170 градусах протягом 35-40 хвилин.
Духова піч повинна бути заздалегідь розігріта, інакше час приготування доведеться збільшити на 5-10 хвилин.
З курячим фаршем
- курячий фарш — 500 гр;
- гречка — 100 гр;
- перець солодкий — 5 одиниць;
- цибуля — 1 одиниця;
- сметана — 200 гр;
- борошно (для соусу, якщо подобається густа консистенція) — 1 ст. л.;
- масло;
- сіль — 1 ч. л.;
- сухий кріп (не обов’язково) — 2 ч. л.;
- спеції «До голубців».
Заздалегідь відварити гречку. Можна скористатися порційними пакетиками крупи — вони не вимагають промивання.
Цибулю почистити і натерти на тертці — так він буде практично непомітний в начинці. Обсмажити трохи в олії.
З’єднати цибулю, фарш і відварну гречку. Приправити і посолити, ретельно з’єднати всі ложкою до утворення однорідної маси.
З вимитих плодів перцю зрізати кришечки, вирізати насіння. Нафарширувати начинкою і скласти в високу скляну каструлю або форму. Залити половиною склянки кип’яченої води. Поставити в гарячу духовку на 10-15 хвилин.
Сметану змішати з кропом і за бажанням додати борошно, добре змішати і вилити поверх перців. Продовжити готувати ще чверть години.
На замітку. Майоран приємно відтіняє м’ясо, але так як він досить пряний, додавати потрібно небагато.
Як запекти в духовці з овочами і рисом?
- перець солодкий — 8 одиниць;
- морква — 5 середніх плодів;
- цибуля — 3;
- томати — 6 плодів;
- рис довгозернистий — стакан;
- запашний перець;
- сіль.
Всі овочі заздалегідь промиваємо і чистимо. У перців традиційно зрізаємо невеликі кришечки і вичищаємо насіння. Кришечки викидати не потрібно — їх теж можна використовувати далі. Також заздалегідь закип’ятити води.
Перці готуємо особливим способом — заливаємо в окремій глибокій каструлі окропом. Таким способом перці розм’якшуються, і далі їх буде легше нафарширувати начинкою.
Рис відварюємо до напівготовності — можна визначити на смак, крупа буде трохи твердої всередині.
Цибулю нарізаємо невеликим кубиком, а морквину тремо. В прогрітій сковороді з олією і обсмажуємо всього кілька хвилин, до напівготовності.
Томати потрібно очистити від шкірки, і для цього рекомендується обшпарити плоди окропом — шкірка відстане від м’якоті набагато легше. Після натираємо на тертці і відразу перекладаємо половину маси до пассирующимся овочів. У загальній складності пасеровку цих овочів триває 10 хвилин.
Рис до цього часу придбає потрібну ступінь готовності. Зайву рідину з нього зливаємо через сито і викладаємо крупу до овочів. На цьому етапі можна додати прянощі і сіль.
З перцю зливаємо воду в окрему ємність — частина рідини знадобиться в подальшому. У ємність для запікання додати частину рідини з перцю і половину залишився томатного пюре, 4-6 горошин запашного перцю, злегка перемішати. Підливи повинно бути стільки, скільки покриє начинені перці до половини. Наповнюємо начинкою перці і складаємо в ємність для запікання. При температурі 180 градусів готуємо 20-30 хвилин.
На замітку. Коріандр добре поєднується з овочами, достатньо 1 чайної ложки на наведене вище кількість начинки.
Фаршировані човники з болгарського перцю в духовці
- 2 болгарських перцю;
- 150 гр моркви;
- 200 гр печериць;
- 1 цибулина;
- 300 гр курячого філе;
- 1 ст. л. паприки;
- 2 ст. л. сметани;
- 100 гр вершкового сиру;
- масло;
- пучок зелені;
- сіль;
- перець;
- паприка — 1 ст. л. без гірки;
- 150 гр твердого сиру.
Для початку приготуємо начинку для фарширування. Овочі повинні бути заздалегідь почищені і вимиті. Лук наріжемо дрібними кубиками, моркву — натремо, печериці також потрібно нарізати кубиком.
Тепер з болгарського перцю готуємо човники: разрежем навпіл і видалити насіння. Саму плодоніжку не видаляйте, щоб човник тримала форму.
Філе обполіскуємо і ріжемо кубиком.
На розігрітому маслі обсмажуємо цибулю і моркву, через кілька хвилин додаємо шампіньйони і смажимо ще хвилин п’ять. Після перекладаємо в окрему миску.
На сковороді після овочів злегка обсмажуємо курку протягом семи — десяти хвилин. Викладаємо овочі, додаємо сметану, сіль і перець, ретельно опрацьовуємо лопаткою.
Човники змащуємо маслом зовні і всередині, викладаємо на деко з пергаментним папером. Заповнюємо перчики готовою начинкою, посипаємо сиром і запікаємо третину години.
З грибами
- перець — 3 плоду;
- гриби — 400 гр;
- м’якоть свинини — 450 гр;
- цибуля — 1 великий;
- майонез — 2 ст. л.;
- масло — пара ложок;
- часник — 2-4 зубчики;
- сіль;
- прянощі;
- сир — 200 гр.
Свинину нарізаємо маленькими кубиками, злегка обсмажуємо до утворення легкої скоринки. Заливаємо половиною склянки води, тушкуємо під кришкою третину години.
Тим часом подрібнюємо цибулю, гриби. Тремо сир в окрему миску. Перці ріжемо уздовж на половинки і позбавляє від насіння.
У м’ясо додаємо гриби, перчимо, солимо і гарненько перемішуємо.
Часник дрібненько ріжемо, половинки перцю трохи підсолюємо. Перчинки присипаємо невеликою кількістю сиру. В м’ясну начинку кладемо майонез і часник, додаємо ще частина сиру і перемішуємо. Перчинки викладаємо на деко, застелений фольгою, наповнюємо начинкою і посипаємо залишками сиру. Запікаємо третину години при 200-стах градусах.
Зі сметанно-томатною підливою
Фарширований перець, запечений в духовці можна зробити більш соковитим і ніжним за допомогою сметанно-томатної підливи.
Для приготування підливи знадобиться:
- цибуля — 2 одиниці;
- морква — 1 велика;
- сіль — чайна ложка;
- цукор — пара чайних ложок;
- томатна паста — 200 мл;
- мелений перець — ½ ч. л.;
- коріандр — ½ ч. л.;
- сметана — 100 гр.
Цибулю і моркву почистити і натерти на тертці, обсмажити протягом 5-7 хвилин. В окремій ємності змішати пасту, сметану, посолити і підсолодити, додати прянощі, розвести половиною склянки дистильованої води і гарненько перемішати. Влити в овочі і протушкувати 2-3 хвилини, не більше.
Підливку можна використовувати як соус, поливаючи вже готові перчики на тарілці перед подачею. Якщо ж мета — просочення перчика підливою, то нею варто полити страву за 7-10 хвилин до закінчення процесу запікання.
Важливо! В залежності від якості сметани та тривалості її термічної обробки є ризик її «зварити» — молочний продукт просто згорнеться в грудочки!
Половинки болгарського перцю, запечені з фаршем та сиром
Мабуть, самий простий і швидкий перець, запечений в духовці. Цей рецепт не передбачає тривалої підготовки складових і підійде на випадок, якщо потрібно накрити стіл «на швидку руку».
- 2 великих болгарських перцю;
- 200-300 гр м’ясного фаршу;
- куркума, перець чорний, паприка, часник сушений — по чайній ложці без гірки;
- стіл. ложка дрібної солі;
- помідор;
- 100 гр сиру;
- 50 гр зелень (будь-який).
Перці заздалегідь обполіскуємо і ріжемо половинками, видаляємо насіння.
Фарш змішуємо з прянощами і сіллю, фаршируємо їм половинки перчиком.
Помідори обполіскуємо та ріжемо кільцями товщиною 3-5 мм. Укладаємо поверх фаршу.
Сир крупно трьох і розподіляємо на половинки перцю. Зелень рубаємо і також посипаємо зверху.
Запікаємо 25-30 хвилин у формі, залитої третю води. Температура готування до 200-сот градусів.
На замітку. Томати краще використовувати невеликих розмірів — колечка виглядатимуть акуратніше.
З овочами та квасолею
- квасоля темно-червона — 200 гр;
- кукурудза — 250 гр;
- перець болгарський — 3 плоду;
- фарш 250 гр;
- сир вершковий — 50 гр;
- цибуля — 1 одиниця;
- паста томатна чи кетчуп — 2 ст. л.;
- часник — 1 зубок.
Перший крок — підготовка квасолі. Бобові досить довго розварюються, тому рекомендуємо замочити мінімум на 4 години, після варити півгодини.
Готуємо овочі, як зазвичай — цибулю нарізати якомога дрібніше, перці розділити на половинки.
На розігрітому маслі пасерувати цибулю 2-3 хвилини, потім додати фарш і продовжити готування 10-15 хвилин, постійно помішуючи — якщо цього не зробити, фарш збереться грудками.
Часник натерти дрібно, або спресувати, додати до м’яса разом з консервованою кукурудзою, влити пасту і викласти квасолю, залишити готуватися ще хвилин на десять.
Перці тим часом відправити на деку в гарячий духовий шафа на чверть години. Після наповнити готовою начинкою, присипати сирної стружкою і запікати ще 15 хвилин.