Куряча грудка може отримати будь-яку господарку. Це недорогий вид м’яса, на приготування якого витрачатися мало часу. Можна приготувати безліч різних страв з використанням даного продукту, у тому числі дієтичних. Найчастіше готують філе куряче в духовці — як самостійно, так і з овочами.
Куряче філе з картоплею в духовці
Філе з картоплею в духовці, мабуть, найпоширеніший варіант швидкого приготування повноцінного обіду.
Список продуктів наступний:
- філе 500 г;
- приправа для курки 1 ч. л.;
- 200 г сиру (твердого);
- майонез 50 г;
- 150 г цибулі;
- 300 г сметани;
- перець, сіль
- олії соняшникової — пара стіл. ложок.
Готуємо так:
- Помытое і нарізане скибочками м’ясо в мисці з’єднати з майонезом, з перцем і сіллю, перемішати і нехай постоїть у холодильнику.
- Очищену цибулину нашаткувати півкільцями. Картоплю нарізати на тоненькі кружечки. Сир подрібнити на тертці.
- Сметану треба присмачити перцем, іншими спеціями і сіллю — вийде соус для страви.
- На деко (його змащують маслом) спочатку викладається нашатковану цибулю, а слідом частину картоплі, який змащується сметанним соусом.
- На картоплю покласти м’ясні шматочки, посипати на них тертий сир, доповісти залишився картоплю і знову помазати соусом. Наступним шаром йде м’ясо, далі насипається сир.
- Потім на годину деко потрібно помістити в духовку (температура повинна бути близько 180-ти градусів).
Рада. Бажано брати охолоджене філе — таке м’ясо виходить набагато соковитіше і смачніше, ніж морозиво.
Грудки, запечені у фользі
Всі страви, які готуються в фользі, дуже ароматні, так як вона зберігає ефірні речовини спецій. Також нею утримується волога, що надає стравам особливу соковитість.
Філе в фользі в духовці готується наступним чином:
- 1 цибулина
- 800 г грудки (філе);
- гірчиці французької — 1 ч. ложка);
- морква — 1 одиниця;
- часник — 2 зубчики;
- олії соняшникової 2 ст. л.;
- 2 яйця;
- 200 г спаржі.
- Деякі компоненти можна замінювати. Наприклад, спаржу — зеленим горошком, а замість олії соняшникової допускається використання вершкового або будь-якого рослинного.
- Вимите філе з курки порізати на шматочки. Але можна готувати м’ясо як частинами, так і повністю.
- Почистити цибулю з морквою.
- Після цього потрібно зробити соус. За допомогою віночка збити яйце, в нього покласти масло, трохи гірчиці, подрібнений часник і спеції.
- Для того що б приготувати порціями, фольгу необхідно нарізати на квадратики такого розміру, щоб м’ясо загорталося в неї повністю. Нарізані філе укладаються на отримані квадратики по одному шматочку.
- На м’ясо слід покласти відварену спаржу, кружечки моркви і цибулі. Заправити соусом. Загорнути у фольгу.
- Тепер пора ставити заготовки в духову шафу і витримати їх там півгодини.
Якщо ви готуєте цілим шматком, то час може збільшитися.
Ніжне куряче філе по-французьки
Куряче філе по-французьки просте у приготуванні і дуже смачне.
Знадобиться набір наступних компонентів:
- цибуля ріпчаста — 2 одиниці;
- 700 г філе грудки;
- майонез — 2 ложки (великих);
- сир твердий — 200 г;
- сметана — 4 ложки (столові)
- 2 зубчики часнику;
- сіль, кріп, чорний перець;
- олії — 2 ст. л.
Готувати будемо так:
- Грудки розрізати на скибочки.
- Цибулю нашаткувати у вигляді половинок кілець, пасерувати на соняшниковій олії.
- Для соусу потрібно змішати майонез зі сметаною, паприкою, подрібненим часником, сиром тертим, чорним перцем і кропом.
- У форму, яка обов’язково змащується, викладаються нарізані шматочки курки, попєрчєнниє і підсолені.
- Їх слід залити половиною соусу, покрити цибулею і укласти в тій же послідовності ще один шар.
- Залишилося посипати м’ясо сиром, поставити в прогріту духовку до 190ºС і запекти в протягом півгодини.
На замітку. Куряче м’ясо швидко готується і якщо перетримати його, воно може вийти сухуватим.
Відбивні в духовці
Відбивні з курячого філе виходять ніжними і поєднуються з будь-якими видами гарніру, а також з салатами зі свіжих овочів.
Список необхідних продуктів:
- 120 г сиру;
- 600 г філе;
- сіль;
- 4 г приправи для курки
- оливкова масло – 50 г;
- ½ Склянки панірувальних сухарів;
- трохи чебрецю і орегано.
Готується страва просто:
- Для початку філе потрібно помити, висушити рушником і нарізати на невеликі шматочки.
- Потім покласти курятину на дошку, покрити плівкою і трохи відбити.
- Далі потрібно змішати панірувальні сухарі з сиром, сіллю і приправами.
- Кожен шматочок потрібно змастити маслом, після — в приготовленої суміші і ретельно обваляти в паніровці.
Тепер м’ясо викласти на деко і випікають до тих пір, поки не буде готове.
З ананасами
Філе куряче в духовці з ананасами виходять з легким солодкуватим відтінком смаку, соковитими і трохи незвичними. Таку страву можна сміливо подати навіть до святкового столу.
- 600 г курячого філе;
- 20 г рослинного масла:
- 120 г сиру;
- 5 г приправи в пакетику для курки;
- 30 г майонезу;
- 1 ст. л. зелені петрушки;
- банку консервованих ананасових кілець;
- чорний перець.
Готуємо так:
- Підготовлену курятину порізати, закрити плівкою і відбити кухонним молотком.
- Далі приправа змішується з перцем, зеленню і майонезом. Отриманим соусом потрібно змастити м’ясо і розмістити його на деко.
- На кожному курячому скибочці повинен лежати кружок ананаса.
- Залишилося тільки посипати м’ясо сиром, протертим через тертку.
- Духовка повинна бути вже розігріта, її включають заздалегідь. Час приготування такого пікантного курячого м’яса становить 25 хвилин.
Подавати куряче філе з сиром і шматочками ананасів краще гарячими.
Рада! Ідеальна вага для відбивних становить 150-170 р. Шматочки менше вагою при запіканні виходять сухими.
Грудки, фаршировані сиром
Ця смакота урізноманітнює вище меню і відмінно підійде для всієї родини. А приготувати її зовсім нескладно, та й часу займе небагато.
Компоненти:
- одна грудка;
- 50 г сиру;
- 30 г вершкового масла;
- яйце;
- сіль, часник, зелень, перець;
- сухарі мелені.
Готуємо!
- Філе треба відбити, посолити, посипати на нього ваші улюблені приправи.
- Сир натерти і змішати з кропом, змішати з сирим яйцем.
- Духовку включити заздалегідь, щоб встигла прогрітися, поки будете начиняти філе.
- Тепер потрібно готову сирну начинку загорнути у філе. Для цього її треба покласти на м’ясо і просто загорнути в рулетики. Для зручності при виконанні таких маніпуляцій добре застосовувати пекарську папір.
- Далі потрібно опустити в розтоплене вершкове масло начинену грудку і потім ретельно обваляти в сухарях.
- У духовці рулетики повинні випікатися від 15 до 20 хвилин.
Нехай вони трохи охолонуть перед подачею, а після їх слід нарізати тоненькими кружальцями.
Запікаємо в соєво-медовому соусі
Для цього оригінального рецепту знадобиться невеликий перелік інгредієнтів:
- 2 курячі грудки;
- 1 ложка соєвого соусу;
- 1 ложка меду (рідкого);
- пів лимона;
- свіжої зелені (невеликий пучок);
Спочатку роблять маринад, змішуючи сік лимона з соусом і медом. Потім змащують ним курятину і дають їй полежати 15 хвилин — хай просочується. Потім в посуд для випікання укладається спочатку зелень, а потім грудки. Тепер все заливається маринадом і запікається в духовці протягом 35-и хвилин.
З грибами
Будуть потрібні наступні продукти:
- 200 г свіжих печериць або одна банка консервованих;
- 150 г сиру;
- 50 г сметани;
- 1 великий зубчик часнику;
- курячих грудок 1 кг або 1,2 кг;
- 50 г майонезу;
- 30 г олії;
- мелений перець;
- 100 г цибулі;
- Сіль
Готуємо так:
- Підготувати грудки. Розділити на шматочки половинки, а потім отримані частини ще порізати навпіл. Виходить усього 16 частин.
- Всі скибочки слід відбити. Якщо ні молотка, то можна зробити це ручкою ножа.
- Посолені і попєрчєнниє м’ясні скибочки 20 хвилин повинні маринуватися.
- Форма в цей час натирається часником і змащується маслом. М’ясо викладається в один шар.
- Гриби слід тонко нарізати і рівномірно розподілити поверх м’яса.
- Цибулю потрібно порізати половинками кілець, посипати сіллю і теж викласти на гриби.
- Далі треба змішати майонез зі сметаною, додати меленого перцю. Цією сумішшю змастити курячі шматочки і зверху посипати їх натертим сиром.
- Витримати страву в духовці 30-35 хвилин, поки сир розплавиться і зверху з’явиться красива рум’яна кірочка.
З овочами
Необхідні інгредієнти:
- 2 грудки;
- сир твердий;
- соус соєвий — 1 ст. л.;
- 1 яйце;
- 1 баклажан;
- картопля — 1 одиниця;
- помідор — 1 одиниця;
- 1 морквина;
- 2 цибулини;
- зелень (кріп, петрушка).
- 1 червоний перець.
Попередньо курку слід замаринувати, довив до складу маринаду спеції і цибулю.
- Всі овочі помити і порізати.
- Баклажани треба посолити і 10 хвилин хай полежать, щоб гіркота з них пішла. Потім їх можна промити в проточній воді.
- Далі викладіть мариновану грудку в форму. Вийміть з маринаду цибулю, покладіть на м’ясо і зверху додайте свіжі цибульні кільця.
- Наступним шаром викласти моркву, потім буде розкладатися перець червоний, гуртки баклажанів і картоплю.
- Тепер можна змішати подрібнену зелень з соєвим соусом і яйцем, збити і цією сумішшю залити курятину. Зверху викладіть помідори.
- В духовій шафі необхідно витримати блюдо 30 хвилин, а потім дістати його і посипати натертим сиром.
На завершення потримайте м’ясо ще з 10 хвилин в духовці, дістаньте і прикрасьте зеленню готову страву.
Запікаємо курячі грудки в вершках
Багато господинь відносять курячу грудку зі вершковим соусом до страв святкового, але її цілком можна готувати і повсякденно. Воно відрізняється чудовим ароматом сиру, спецій і тонким вершковим присмаком.
Перелік продуктів на кілограм філе:
- сир твердий — 100 г;
- вершки — стакан;
- рослинної олії — 1 ст. л.;
- часнику — 3 зубчики;
- гірчиці — 1 ч. л.;
- чебрецю і перцю — за смаком.
У маслі обсмажують курячі шматочки, підсолені і посипані перцем. У вершки додається сіль, подрібнений часник, гірчиця з чебрецем. Все це збивається до піноутворення. Потім філе укладається в жаровню і заливається соусом. На завершення залишилося тільки рясно посипати страву натертим сиром і запікати півгодини.
Рулет з курячого філе
Це ідеальне блюдо, яке підійде до будь-якого святкового столу.
Для виконання цього рецепта необхідні наступні продукти:
- 170 г свіжих печериць;
- 2 половинки філе;
- 60 г твердого сиру;
- 1 морква;
- 1 цибуля;
- приправи для курки, сіль.
Готуємо так:
- Філе помийте, відбийте його, підсушіть і надріжте посередині. Посоліть і посипте приправою.
- Гриби потрібно порізати дрібно, моркву з цибулею обсмажити злегка на будь-якому маслі.
- Далі на м’ясні шматки укладаються гриби, а зверху буде шар тертого сиру.
- Філе скрутіть рулетиками. Щоб вони не розвалилися, їх можна зав’язати нитками.
- Курино-грибні рулети обсмажуються спершу на сковороді, а потім складаються в жаровню і в духовці 20 хвилин запікаються.
Куряча запіканка з рисом в духовці
Філе куряче — універсальний продукт. До нього підходять різноманітні гарніри, його можна зварити, посмажити або запекти. Одним з безлічі рецептів з цим компонентом є запіканка з грудки з рисом, зроблена в духовці.
- рис – 150 г;
- сир 45% — 30 г;
- куряче філе — 700-800 г;
- цибуля — 1 одиниця;
- морква — 2 одиниці;
- часник — 3 зубчики;
- соєвий соус;
- молоко — 100 мл;
- сіль, спеції — за смаком;
- зелень.
Приступаємо до приготування:
- Рис треба відварити. У бульйон можна посипати приправу каррі.
- Натерти моркву, подрібнити цибулю з часником і все обсмажити (сковорода повинна бути сухою). Перекласти в окрему чашку.
- Філе курки нарізати маленькими шматочками і заливаються соєвим соусом, додаються спеції і перемішуються.
- Далі обсмажте курятину на сковороді близько 3 хвилин.
- Дві великі ложки натертого сиру відкладіть в тарілку, а решту висипте в рис і змішайте.
- Приготуйте вершковий соус: змішайте відкладений сир з молоком і зеленню.
- Викладіть рис, з’єднаний з сиром, в жаровню. Потім обсмажену моркву з часником і цибулею. Зверху покладіть обсмажені шматочки м’яса і полийте їх вершковим соусом.
Готуйте в духовці 15 хвилин. Розплавлений сир не дозволить курці пересушиться.
З яблуками
Грудка чудово поєднується з яблуками. Таке блюдо виділяє дивовижний запах і набуває відмінні смакові якості.
- 1 грудка на кісточці;
- 1 яблуко;
- сіль, перець;
- 2 ст. л. натурального йогурту (сметана);
- 1 ч. л. столової гірчиці.
Готуємо просто:
- Перцем з натерти сіллю підготовлену грудинку, обмазати сумішшю гірчиці і йогурту і нехай постоїть 30 хвилин.
- Яблука нарізати кружальцями.
- Філе покласти в підготовлену форму, попередньо промазану маслом. Зверху розкласти скибочки яблук.
- Потім потрібно взяти фольгу і накрити нею форму. У духовці запікати страву протягом півтора годин.
- Зняти фольгу за 15 хвилин до кінця приготування, щоб яблука і м’ясо стали рум’яними.
Куряче філе, запечене в рукаві в духовці
Рукав для запікання — річ дуже корисна. Приготуванні в рукаві виключає розбризкування жиру, а м’ясо, яке готуватися в ньому, набуває соковитість.
Продукти:
- філе грудки — ½ кг;
- помідори — 1-2 одиниці;
- картопля — 4 одиниці;
- перець болгарський — 1 стручок;
- оливкова олія;
- маслини — 20-30 одиниць;
- зелень;
- сік лимона;
- сіль, чорний мелений перець, інші спеції.
Готуємо так:
- Промите і порізане шматочками м’ясо курки збризнути соком лимона, посолити, посипати перцем і перемішати.
- Треба порізати кубиками помідори і соломкою болгарський перець.
- Маслини (без кісточок) покласти в миску, накришити зелень і посипати будь-які спеції.
- Очистіть картопля, помийте, наріжте на скибочки і викладіть до овочів. Все перемішайте разом з м’ясом і рукав наповніть отриманою сумішшю.
- Краю рукава зав’яжіть тугим вузлом і зробіть проколи у кількох місцях для виходу пари. Рукав з вмістом покласти на деко.
- Приблизно 40 хвилин потрібно, щоб всі пропеклося. Коли вміст буде готове, необхідно з рукава перекласти його на тарілки.