Філе міньйон — ніжне м’ясо, яке вважається делікатесом. Дійсно, готувати його не так вже просто і дуже важливо знати, як зробити це правильно, щоб не зіпсувати продукт.
Що таке філе міньйон — історія страви
Філе міньйон вважається королем серед стейків, тому що м’ясо для нього береться з найкращою м’язи. Саме тому воно виходить надзвичайно м’яким і смачним.
Цей стейк не робиться для звичайного обіду, він — делікатес і підходить для особливих випадків.
Назва стейка французьке і перекладається як «маленьке», «витончене». Перші згадки про нього з’явилися ще в 1906 році в одній з кулінарних книг. А з часом воно міцно увійшло в побут.
Міньйон отримують із рогатої худоби кращих порід і воно розрізняється за розміром. Вибираючи такий шматок м’яса важливо звернути увагу на мармуровість її має бути трохи в самій середині. Незважаючи на те, що товщина шматка м’яса становить близько 7 сантиметрів, це не заважає готуватися йому так само швидко, як, наприклад, і рибай.
Стейк філе міньйон — класичний рецепт
Готувати філе міньйон за традиційним рецептом недовго і досить просто, якщо дотримуватися всі нюанси.
Необхідні продукти:
- сіль і перець за смаком;
- 200 грам томатного пюре;
- 20 г базиліка;
- одна цибулина;
- 600 грам яловичої вирізки.
Процес приготування:
- Шматок м’яса обрізаємо з двох сторін, очищаємо від плівок і добре промиваємо.
- Те, що залишилося, ріжемо упоперек на скибочки 4-5 сантиметрів завтовшки.
- Викладаємо шматочки на гриль, обсипаємо їх спеціями і обсмажуємо з двох сторін по 1-2 хвилини.
- Тепер відправляємо їх у форму і ставимо в нагріту до 250 градусів духовку на 10 хвилин.
- В цей час готуємо соус: обсмажте кубики цибулі до рум’яності, викладіть помідори і тушкуйте близько семи хвилин.
- Базилік дрібно поріжте, викладіть його до маси і додайте спеції. Подавайте філе разом з соусом.
Як приготувати на сковороді
Приготувати філе міньйон можна і на сковороді в домашніх умовах, причому для виконання цього знадобиться мінімум інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- дві ложки оливкової олії;
- 400 грам вирізки;
- приправи за смаком;
- шматочок вершкового масла.
Процес приготування страви:
- М’ясо промиваємо, видаляємо все зайве і нарізаємо впоперек на шматки товщиною близько чотирьох сантиметрів.
- Обмазуємо їх з усіх сторін оливковою олією і залишаємо на 10 хвилин, щоб вони просочилися.
- За цей час на сковороді розтоплюємо вершкове масло і вмикаємо максимальний рівень нагріву.
- Викладаємо попередньо обсипані приправами шматочки м’яса і смажимо за дві хвилини з кожної сторони, не забувши про бока. Потім робимо середній вогонь і тримаємо ще на 3-5 хвилин кожну сторону.
Філе міньйон від Гордона Рамзі
Стейк філе міньйон небезпідставно вважають одним з головних страв у кожного кухаря.
Не відстає від тренду і знаменитий Гордон Рамзі. Спробуйте приготувати м’ясо по його рецептом.
Необхідні продукти:
- 350 грам грибів;
- шматок найкращою вирізки;
- зубочек часнику, гірчиці і спецій — за смаком;
- два жовтки;
- чебрець;
- 400 г листкового тіста;
- 50 грам Пармської шинки.
Процес приготування:
- Підготуйте м’ясо. Для цього промийте його і залиште обсихати приблизно на годину. На ньому повинна з’явитися суха скоринка.
- Потім добре м’ясо обвалюють в обраних спеціях і викладаємо на дуже гарячу сковороду. Смажимо по одній хвилині з кожної сторони так, щоб зверху колір змінився, а всередині м’ясо залишилося червоним.
- Поки шматки ще гарячі, обмазуємо їх гірчицею і залишаємо насититися її ароматом.
- Подрібнені в блендері гриби з’єднуємо зі спеціями, чекаємо, поки випарується вся рідина, додаємо чебрець і тримаємо на вогні ще близько 10 хвилин.
- Шматочки шинки викласти на харчову плівку, зверху розташувати гриби з м’ясом, згорнути в рулет і прибрати на деякий час в холодильник.
- Потім плівку прибираємо, м’ясо з грибами кладемо на тісто, краї якого змащуємо жовтком і знову ставимо на холод на півгодини.
- Залишилося тільки ще раз промазати жовтками і довести до готовності на 200 градусах протягом 40 хвилин.
Стейк, пожаренный на грилі
Якщо у вас є така штука як гриль, то ви можете швидко приготувати дуже смачне м’ясо.
Необхідні продукти:
- приправи за смаком;
- кілька шматків хорошою вирізки;
- ложка оливкової олії.
Процес приготування:
- Наріжте м’ясо на товсті шматки і добре промажте їх олією з усіх сторін.
- Викладіть їх на решітку і доведіть до готовності, обсмажуючи з кожного боку по 3-4 хвилини.
- Після чого посоліть, поперчіть, додайте будь-які інші приправи і залиште на 10 хвилин, перед тим як подавати.
Оригінальний рецепт під коньячним соусом
Хочете чогось більш цікавого? Скористайтеся цим рецептом і ви отримаєте яскравий смак за рахунок оригінального соусу.
Необхідні продукти:
- ложка оливкової олії;
- шматок вирізки;
- приправи за своїм бажанням;
- ложка соєвого соусу;
- 100 мілілітрів вершків;
- 30 грам вершкового масла;
- дві цибулини;
- 50 грам коньяку.
Процес приготування:
- Вирізку розрізати на шматки і дати їй полежати близько 30 хвилин, щоб вона добре підсохла.
- Потім обмазати маслом, викласти на гарячу сковороду і довести до скориночки з обох сторін, обсмажуючи по 2-3 хвилини.
- Злегка обсмажені шматочки ставимо в нагріту до 200 градусів духовку хвилин на п’ять.
- У сковорідку викладаємо вершкове і оливкове масло, прогріваємо, потім додаємо цибулю, нарізану кільцями, і тримаємо на вогні, поки він не стане майже прозорою.
- Вливаємо коньяк, підпалюємо, перемішуємо і заливаємо вершки з соєвим соусом.
Приготоване м’ясо залишилося тільки викласти на тарілки, додавши зверху потрібні спеції і полив таким ось незвичайним коньячним соусом.
Правильний стейк з овочами
М’ясо чудово поєднується з овочами, особливо якщо це найкращий шматок.
Необхідні продукти:
- чотири зубчики часнику;
- два солодких перцю і стільки ж томатів;
- приблизно 500 грам вирізки;
- 50 мл оливкової олії;
- приправи на свій смак.
Процес приготування:
- Помідори і перець нарізаємо досить великими частинами і прибираємо на 10 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів.
- На гарячій сковороді з маслом потрібно обсмажити подрібнений часник з приправами і спеціями.
- Зверху пора викласти заздалегідь нарізане на товсті шматки м’ясо і смажити з кожного боку по три хвилини.
- Коли шматочки майже дійдуть до готовності, викладаємо до них овочі, зменшуємо рівень нагріву і готуємо ще пару хвилин.
Можна готувати філе міньйон не з яловичини?
Традиційно це блюдо готується з особливою яловичої м’язи. Вона зовсім не бере участь в русі і тому м’ясо виходить таким м’яким. Але його дуже мало в туші рогатої худоби, а значить, і ціна його висока. До того ж, особливо цінуються певні породи, у яких ця частина береться для філе міньйон. Звідси і виникає питання, а чи можна приготувати щось подібне не з яловичини?
Можна спробувати зробити подобу міньйона з свинини, але для цього знадобиться дуже хороший шматок м’яса з мінімальною кількістю жиру. Знайти такий зовсім непросто. А щоб він вийшов настільки ж ніжним і м’яким, його доведеться попередньо обробити, наприклад, замаринувавши або використавши додаткові продукти, розм’якшуючі м’ясо. Але, навіть скориставшись усіма цими хитрощами, в результаті ви отримаєте зовсім інший результат. Не сумнівайтеся, буде смачно, але, на жаль, це вже не філе міньйон.