З філе тріски в духовці можна зробити масу корисних і смачних страв. Цей продукт не потрібно обробляти, готується він швидко, що полегшує роботу господині на кухні. Трохи сухувата тріска при правильному приготуванні стає ніжною і соковитою.
Філе тріски, запечене під сиром в духовці
Ніжна рибка під ароматною рум’яної сирної скоринкою буде доречно виглядати на будь-якому святковому столі. Приготовлена таким чином тріска зберігає всі цінні речовини.
Потрібно:
- 600 г філе тріски;
- 2 середні цибулини;
- 150 г голландського сиру;
- 2 г суміші коріандру, анісу і майорану;
- 3 г солі.
Рецепт покроково.
- Тріску споліскують прохолодною водою і обсушують на паперових серветках.
- Рибу нарізають великими шматками, щільно укладають у форму для запікання, посипають сіллю і прянощами.
- Цибулини ріжуть полуколечками і розкладають поверх тріски.
- Вміст форми посипають натертим сиром.
- Філе тріски під сиром поміщають прогріту до 190°С духовку і готують близько 35 хвилин до зарум’янювання скоринки.
Порада: тріску завжди треба ставити в гарячу духовку, щоб утворилася під скоринкою зберігся природний сік, і блюдо не вийшло сухуватим.
Рецепт приготування у фользі
Страва виглядає дуже ефектно, тому підходить для урочистих випадків.
Список компонентів:
- 1 кг філе тріски;
- 1 часниковий зубчик;
- 1 кисло-солодке яблуко;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 20 мл олії;
- сіль, чорний перчик за смаком.
Етапи готування.
- Рибу миють, висушують.
- Підготовлене філе натирають сумішшю часнику, перцю і солі.
- Яблуко ріжуть тонкими пластинами.
- Цибулю дрібно шаткують і обсмажують в олії на сковороді до прозорості.
- З фольги формують конвертик, викладають у неї порцію суміші яблук і цибулі, зверху кладуть рибу і знову яблучно-цибульну масу. Фольгу ретельно загортають, щоб не витікав утворюється сік.
- Блюдо запікають при 190°С 40 хвилин.
Філе тріски в сирному клярі
За цим рецептом можна приготувати філе тріски у вигляді апетитних паличок в хрусткій скоринці. Риба тричі його панірують і занурюється в кляр, завдяки чому зберігає всі соки і корисні елементи.
Необхідні компоненти:
- 700 г рибного філе;
- 2 яйця;
- 80 г сухарів для панірування;
- 180 г твердого сиру;
- 80 г пшеничного борошна;
- 20 мл олії;
- сіль;
- суміш пряних трав для риби.
Технологія приготування.
- Філе ділять на кілька шматочків.
- Для кляру з’єднують яйця, спеції і сіль. Ретельно збивають вінчиком.
- Подрібнений на крупній тертці сир змішують з панірувальними сухарями.
- Кожен брусочок тріски обвалюють в борошні, потім занурюють в яєчну суміш і опускають в сирну панірування.
- Деко промащують маслом, викладають на нього рибу і запікають протягом півгодини при 220°С.
Запіканка з рибою і картоплею
При запіканні в духовці з тріски виділяється багато соку. «Подушка» з картоплі поглинає його, і виходить ароматний смачний гарнір до рибної закуски.
Знадобиться:
- 1 кг картопляних бульб;
- 600 г рибного філе;
- 2 головки цибулі;
- 100 г нежирного майонезу;
- 2 г сушеного базиліка;
- 5 г солі;
- 15 г листя свіжої петрушки;
- 60 мл соняшникової олії.
Кроки приготування.
- Картоплю чистять, нарізують середніми по товщині кружечками і відварюють у підсоленій воді протягом 10 хвилин.
- Тріску нарізають шматочками шириною 2 див.
- Шматочки риби заливають майонезом, солять і залишають для маринування на 15 хвилин.
- Цибулю нарізають полуколечками і пасерують в двох ложках олії до повного розм’якшення.
- Залишилися змащують маслом деко. На нього укладають частину картоплі, зверху — обсмажені цибулю, потім розміщують промариновавшуюся тріску. Далі знову кладуть картоплю.
- Лист ставлять у розігріту до 200°С духовку на 40 хвилин.
- За 5 хвилин до кінця запікання філе тріски з картоплею в духовці посипають дрібно нарубаної петрушкою.
Рибні котлети
Класичний рецепт дозволяє дуже швидко запекти смачні корисні котлетки з тріски на обід або вечерю.
Список компонентів:
- 800 г філе;
- 1 яйце;
- 100 г солодко-вершкового масла;
- 40 р пшеничного борошна;
- по 3 г солі і меленого перчика;
- 150 г панірувальних сухарів.
Процес приготування.
- Чисте філе тріски прокрутити в м’ясорубці.
- У фарш вбивають яйце, додають розм’якшене при кімнатній температурі масло. По ложці вводять просіяне борошно.
- Склад солять, перчать, ретельно розмішують.
- Руками з фаршу формують котлетки.
- Напівфабрикати обвалюють у сухарях і викладають на деко з пергаментом.
- Готують протягом півгодини при 180 градусах.
Як приготувати з овочевим маринадом?
Тріска відмінно поєднується з різними овочами. Запечена з морквою і цибулею риба — смачна і корисна закуска для різноманітності раціону.
Склад:
- 500 г філе тріски;
- 1 невеликий лук;
- пів-лимона;
- 1 невелика морква;
- 10 мл оцту;
- 20 мл соняшникової олії;
- сіль;
- прянощі для риби.
Покроковий рецепт.
- Очищені овочі дрібно рубають, заливають оцтом і солять. Залишають на 20 хвилин.
- Філе ділять на великі шматки, поливають маслом і вичавленим з лимона соком, натирають сумішшю приправ.
- На деку з пекарської папером розкладають половину маринованої цибулі з морквою.
- Далі розміщують рибу.
- Зверху — знову овочі.
- Страву поливають залишками маринаду.
- Деко накривають фольгою і ставлять в духовку, розігріту до 180°С, на 15 хвилин.
- Потім фольгу розкривають, температуру в духовій шафі збільшують до 200°С і готують філе тріски з овочами ще 7 хвилин.
В сметані з цибулею
Тріска під сметанним соусом виходить дуже соковитою і ніжною. Сметану потрібно використовувати строго за рецептом: якщо переборщити з цим компонентом, блюдо вийде водянистим.
Знадобиться:
- 450 г трескового філе;
- 100 г сметани середньої жирності;
- чверть лимона;
- сушений розмарин;
- чорний мелений перець;
- сіль;
- 15 мл оливкової олії.
Спосіб приготування.
- Вимиту і суху філе змочують лимонним соком і олією, потім солять, перчать і залишають під харчовою плівкою на 30 хвилин.
- Лист з духовки застеляють пергаментом, на нього укладають рибу, приправляють розмарином.
- Тріску покривають сметанним шаром.
- Рибу випікають при 190°С близько 20 хвилин. Після цього страву тримають у вимкненій духовці ще 15 хвилин, щоб сметанна заправка повністю просочила тріску.
Стейк з філе тріски
По цьому рецепту виходить дуже смачне низькокалорійне стильно оформлене блюдо. Промаринованное в прянощах і гірчиці біле м’ясо риби стає неймовірно ніжним, соковитим, ароматним.
Потрібно:
- 800 г рибного філе;
- 1 велика цибуля;
- 1 лимон;
- суміш прованських трав;
- 20 г гірчиці;
- 20 мл соєвого соусу;
- 30 мл оливкової олії;
- 5 г цукрового піску;
- 2 г солі.
Етапи приготування.
- Для маринаду змішують гірчицю, вичавлений з цитруса сік, цукор, сіль, олію, соєвий соус.
- Тріску нарізати середніми шматочками і заливають приготовленим соусом. Перемішують, накривають кришкою і прибирають в холодильник на годину.
- Форму трохи змащують маслом.
- На дно укладають цибулю кільцями, зверху поміщають замариновані стейки, все заливають залишками соусу і посипають пряними травами.
- Страву готують при 180°С 35 хвилин.
- Далі форму накривають фольгою і запікають ще протягом 10 хвилин.
Готувати філе тріски краще перед вживанням: у гарячому вигляді риба найбільш смачна і ароматна. Подають страву зі свіжими овочами, салатними листям, відварною картоплею або круп’яними гарнірами.